Ukážka: Anton Stiffel - Časonauti

Vo vydavateľstve Hydra práve vyšla nová zbierka poviedok Časonauti od slovenského autora Antona Stiffela, ktorou otvára svoj nový cyklus príbehov o časových agentoch, prepojených ústrednou dvojicou hlavných postáv!
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Časonauti. Prvé vydanie (Hydra, 2022).
Časonauti. Prvé vydanie (Hydra, 2022). Disclaimer
Časonauti, tajomní a neohrození cestovatelia v čase. Existujú mimo bežného času a priestoru, čím tak trochu popierajú jeho základné pravidlá a z pohľadu vesmíru sú možno nepochopiteľnou anomáliou. Ich poslanie je však dôležité. Strážia nemennosť základného časového prúdu a konzistentnosť časovej línie. Krehká kauzalita časových väzieb sa môže narušiť veľmi ľahko, a to by mohlo mať na ďalekú budúcnosť nedozerné následky.
V našej minulosti sa nachádza pár pozoruhodných, neraz nevyjasnených záhad a historických udalostí, ktorým sa časonauti rozhodli pozrieť na zúbok. Pri riskantných cestách časom skúmajú, či neboli nejako ovplyvnené a či nebola narušená autenticita pôvodného časového prúdu. To nemusí byť jednoduché, pretože sa neraz dostanú do osudovej dilemy: očistiť časový tok od umelých zásahov aj za cenu rizika, že sa drasticky zmení budúcnosť alebo do toho záhadného ladenia nezasahovať, pretože je celkom možne, že bez neho by ľudstvo dávno neexistovalo.
Lenže aj časonauti sú len ľudia a môžu sa mýliť...

Tono Stiffel
_
Tono Stiffel (1973) je slovenský sci-fi autor venujúci sa hlavne poviedkovej tvorbe. Detstvo a väčšiu časť života prežil v Nižnej na malebnej Orave. Vyštudoval strojné inžinierstvo, je ženatý a má dve deti. V súčasnosti žije v Trnave.
Publikuje od roku 1998, kedy mu v časopise Fantázia vyšla jeho prvá poviedka Prejdi bránou a dotkni sa mojej duše. Poviedka mala veľmi pozitívny ohlas a čitatelia sa dožadovali ďalších príbehov, čo primälo autora zamýšľať sa nad celkovou koncepciou ním vytváraného univerza. Postupne vytvoril rozsiahly svet Zabudnutého vesmíru, ktorý si rýchlo získal čitateľskú popularitu. Spoločným menovateľom jeho poviedok sú láska a technika, čo je v slovenskom literárnom kontexte netypická a originálna kombinácia. Do slovenskej fantastiky vrátil lásku, romantiku, vzťah muža a ženy na pozadí veľmi dobre zvládnutých hard-SF kulís a space opery. Zbierka sci-fi poviedok Zabudnutý vesmír predstavuje súhrn jeho tvorby od roku 1998 po súčasnosť.
Publikoval vo viacerých časopisoch a antológiách (na Slovensku Krutohlav, eFantázia a Zárodky hviezd, v Česku Mlok, Fantázia, to nejlepší... a ješte něco navíc, či Capricorn 70, v Poľsku Zachowuj się, jak porzadny trup). Je spoluautorom beznádejne vypredanej zbierky Mozaika rôznobežných ciest (2001) a bol úspešný v niekoľkých významných fantastických súťažiach (Cena Gustáva Reussa, Cena Karla Čapka, Cena slovenských fanúšikov fantastiky, Istron a i.).
Dlhé roky pôsobil ako redaktor SF časopisu Fantázia, kde sa venoval recenziám kníh a filmov, novinkám na angloamerickom knižnom trhu, vedecko-technickým rubrikám, fandomovej publicistike a i. Mnoho rokov sa taktiež podieľal na organizovaní Istroconov a bol šéfredaktorom fanzinu Oppo Scifiens vydávaným SF klubom Planéta opíc.
Poslednou novinkou v jeho tvorbe je nedávno vydaná knižná zbierka poviedok o časových agentoch s názvom Časonauti. Do tejto zbierky prispela spoluprácou na dvoch hororovo ladených poviedkach aj skvelá a nápaditá hororová autorka Naďa Vojteková, ktorej už čoskoro vyjde aj jej vlastná zbierka hororových poviedok Z krajiny tieňov. Časonauti vzdávajú svojim poňatím hold klasickým príbehom o cestovaní časom od autorov ako Poul Anderson, Isaac Asimov či Robert Heinlein.


Anton Stiffel – Časonauti
Vydavateľstvo: Hydra
Rok vydania: 2022
Vydanie: prvé
Jazyk: slovenský
Počet strán: 220
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–89968-83-1
Odkazy:
Vydavateľstvo Hydra.
Vydavateľstvo Hydra. / Zdroj Disclaimer

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

(2022)

Časonauti

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2022)

Časonauti