Nadupaný komiksový skoroExpanse! (Recenzia Universal War One)

Ak máte radi scifíčko v štýle Expanse a európsku komiksovú tvorbu, tak Universal War One (UW1) je práve pre vás!
cyberstorm
Podporte scifi.sk
Čistokrvných nesuperhrdinských nefranšízových scifi komiksov nie je v našich vodách až tak veľa a ak sa aj nejaký raz za čas ukáže, tak zväčša pod nánosom konkurencie, zväčša z dielní vydavateľstiev Marvel a DC, zapadne. Je to škoda, pretože mnohé z takýchto scifíčiek môžu kvalitou škraboškárom nielen smelo konkurovať, ale ich pokojne na plnej čiare predčia! Spomedzi mnohých spomeňme Metabarónov a Incal, Sagu či Orbital, ktoré si to s nejakými supíkmi či spidíkmi po kvalitatívnej stránke pokojne rozdajú.
Modrá Crew 23 a 24
Modrá Crew 23 a 24 Disclaimer
Nedávno sa k takejto, zväčša európskej produkcii, pridal v edícii Modrá Crew francúzsky kúsok s názvom Universal War One. Nakoľko je však človek tvor nevšímavý, tak si ho pod týmto názvom sotva všimnete. Len tí pozorní dokážu nájsť klasický zošitový formát Modrej Crwe so stovkou strán, ktorého obálku s vylietajúcej lode z akejsi čiernoty hyzdí (a to doslova) nikomu nič nevraviace rozmazané červené písmená UW1, spomedzi ktorých nesmelo vykúka pôvodný nápis. Úprimne? Ak by som sa mal riadiť frázou "obal predáva", tak sa tomuto komiksu práve pre spomínaný nápis oblúkom vyhnem.
Vy to však nerobte! Prišli by ste o skvelý komiks, pretože ten nápis je totižto asi jediným nedostatkom, ktorý Universal War One má! Vážne!
Poďme ale pekne postupne. Ako fanúšik scifi milujem príbehy z blízkej budúcnosti, kde sa niekde niečo stane a neohrozená posádka lodi Enter...teda akejkoľvek vesmírnej lode, sa TO NIEČO vydá skúmať. A presne také ČOSI sa stane aj tu: V blízkej budúcnosti sa v ľuďmi kolonizovanej slnečnej sústave objaví zdanlivo nepreniknuteľná čierna stena. Tá sa zjaví medzi Saturnom a Jupiterom a nielenže oddelí niekoľko pozemských kolónií od centrálnych planét, ale spustí menší chaos na politickej a vojenskej úrovni.
Čo je zač? Kto ju vytvoril a dá sa vôbec cez ňu dostať?
Ak si myslíte že na jej skúmanie povolá matička Zem tie najlepšie mozgy, tak máte pravdu. Lenže...tí na nič neprídu a tak vyriešenie pôvodu a účelu gigantickej bariéry planetárnych rozmerov pripadne na zberbu vyvrheľov, kriminálnikov, zbabelcov a násilníkov, ktorých si jednoducho zamilujete. Sledujeme tak nielen ich pokusy o prekonanie bariéry a vyriešenie jej záhad, ktoré však hrdinovia často sami sabotujú svojimi živelnými charaktermi, ale i kontakt s nepriateľskými silami v bariére a následnú politickú a vojenskú eskaláciu na pozadí, ktorá môže čoskoro prerásť v niečo omnoho väčšie.
Publikačná história:
- Universal War One je francúzsky komiks, ktorého Jeho autorom (scenáristom, inkerom aj ilustrátorom) je Denis Bajram
- pôvodne vychádzal v podobe šiestich albumoch vo vydavateľstve Soleil Productions medzi rokmi 2008 a 2009
- v anglickom preklade vo vydavateľstve Marvel Comics vyšlo celých šesť albumov rozdelených do dvoch zväzkov ako UWO a UWO: Revelations
- na úspech UWO Bajram neskôr nadviazal sequelom v podobe ďalších šiestich volumov Universal War Two.
Komiks je geniálny hneď vo viacerých úrovniach. Príbeh osciluje niekde medzi kvalitnou military a hard scifi so slušnou dávkou dialógov. Ak si odmyslíte oba hlavné motívy, stále vám ostane pomaly sa odhaľujúce tajomstvo a skvelé nečierno biele postavy (fanúšikovia GoT či Expanse istio budú vedeiť o čom vravím).
scéna
scéna / Zdroj Disclaimer
scéna
scéna / Zdroj Disclaimer
scéna
scéna / Zdroj Disclaimer
scéna
scéna / Zdroj Disclaimer
scéna
scéna / Zdroj Disclaimer
Vlastne, populárnemu seriálu Expanse sa Universal War One blíži asi najviac. Veľmi realistické politické, hospodárske i vojenské prostredie popretkávané intrigami, tajnými experimentmi a nechcenými hrdinami, na ktorých vám, napriek krátkej dobe, bude naozaj záležať. Pritom žiaden z nich nie je vyslovene kladnou ani zápornou postavou, každý z nich má svoje muchy (miestami priam mäsiarky) a v niekoľkých prípadoch dokonca pár krížikov v podobe rôznych obvinení, za ktoré by boli postavení pred vojenský súd. Sú to vyvrheli, rebeli, podvodníci a zločinci, ktorí dostali druhú šancu vo vojenskej jednotke Purgatory, aby si svoje hriechy odčinili. No nie každú ju dokážu využiť, ba čo viac, pri zachraňovaní sveta dokážu pokaziť, čo sa dá.
Najsympatickejšou a zároveň najchladnejšou postavou - a zároveň tou, ktorej sa dostáva najväčšej pozornosti - je asi Kalish, vedecká špička s hodnosťou plukovníka, ktorý často pôsobí ako hýbateľ deja. Našťastie nie je sám a rozhodnutia Maria či Kate majú rovnaký vplyv na vývoj príbehu, ako Kalishove. Práve vďaka tomu možno povedať, že v príbehu nemáme žiadneho jednotného hlavného hrdinu, ale skôr skupinu ľudí, ktorí svoji, často impulzívnymi rozhodnutiami, ovplyvnia chod dejín.
Jednotka Purgatory vo svojej kráse: zľava Milorad Racunicsa, Amina El Moudden, June Williamson, Paulo "Mario" Del Gado, Edward "Ed" Kalish, Kate Von Richtburg a John "Balti" Baltimore
Jednotka Purgatory vo svojej kráse: zľava Milorad Racunicsa, Amina El Moudden, June Williamson, Paulo "Mario" Del Gado, Edward "Ed" Kalish, Kate Von Richtburg a John "Balti" Baltimore Disclaimer
Nedávno vyšlo v Modrej Crwi pokračovanie v podobe ďalších dvoch volumov UW1, s názvom Kain a Ábel (Vol. 3) a Potopa (Vol. 4). V porovnaní s prvými dvoma časťami autor dupol na plyn a ubral vaty. Odpadlo zoznamovanie sa s postavami a s ich hriechmi a naopak, pribudlo riešenie vzťahov medzi jednotlivými postavami. Jednoznačným pozitívom je fokus na odhaľovanie tajomna a eskaláciu napätia, ktoré isto vyvrcholí v posledných dvoch častiach. Práve tu sa dozvieme pravdu o povahe neznámej bariéry, kto ju vytvoril a za akým účelom. Autor zároveň zmenil žáner z military SF prepol na časovku a neskôr na špionážny triler. Konanie postáv síce pôsobí uvoľnene (najmä v druhej polovici), ale zároveň je cítiť veľký tlak, pretože Zem je v ohrození!
scéna
scéna / Zdroj Disclaimer
scéna
scéna / Zdroj Disclaimer
scéna
scéna / Zdroj Disclaimer
scéna
scéna / Zdroj Disclaimer
scéna
scéna / Zdroj Disclaimer
scéna
scéna / Zdroj Disclaimer
scéna
scéna / Zdroj Disclaimer
scéna
scéna / Zdroj Disclaimer
Po grafickej stránke niet komiksom naozaj nič vytknúť. Teda, ak neberieme do úvahy spomínaný nápis na úvodnej obálke, ktorý však je rovnako zle navrhnutý už v originále, takže crewáci sú v tom nevinne. V oboch už vydaných zvázkoch sú postavy znázornené veľmi realisticky a živo. Bajram dokáže detailnou kresbou pomocou reči tela alebo mimiky vyjadriť každú emóciu – od smútku, cez zhnusenie, až po nenávisť. Interakcie medzi nimi pôsobia dynamicky, čo čitateľ ocení najmä v akčných scénach. No nie su to len postavy, ale aj skvelo prepracované prostredie a perspektíva, s ktorou sa Bajram hrá. A vesmír sám? Ten naozaj pôsobí nekonečne veľký a nebezpečný a nikto vás v ňom nezačuje kričať o pomoc.
Z fyzického hľadiska je komiks lepený mäkkou brožovanou väzbou, ktorá presne sadne do ruky a nerozpadne sa ani po niekoľkom čítaní (vlastnoručne odskúšané). Pri počte sto strán na jeden zväzok a s rozmermi trocha menšieho A4 zošita, v ktorom vychádza komplet Modrá Crew, nejde o žiadnu kolosálku, avšak detaily kresby v jednotlivých paneloch sú dostatočne rozpoznateľné bez použitia lupy, čo platí aj v prípade letteringu.
Denis Bajram
_
Denis Bajram (*1970), je francúzsky scenárista a ilustrátor komiksov. Narodil sa na predmestí Paríža ako druhý najstarší zo šiestich detí do rodiny tradičnej katolíckej matky a syna albánskeho prisťahovalca.
Malý Denis už od malého veku vykazoval umelecké nadanie kedy už ako 8 ročný začal kresliť svoje prvé komiksy. V študenských rokoch sa najskôr venoval fyzike a matematike, z ktorých získal bakalársky titul na Sorbonne, no neskôr ho očarilo umenie. Aktívne sa paralelne podieľal na niekoľkých komiksových fanzinoch ako Le Goinfre, ktoré riadil až do roku 1994, čo bolo ocenené medzinárodným festivalom komiksov Angoulême. Jeho prvým celovečerným dielom bol Cryozone (Delcourt, 1996), ktorý vytvoril spolu so scenárostom Thierry Cailleteom, o dva roky neskôr nasledoval Universal War One (Soleil), ktorý napísal aj ilustroval. Bajram sa čoskoro stal referenčným bodom v oblasti sci-fi. Jeho diela dokonca preložilo do angličtiny vydavateľstvo Marvel Comics. So svojou partnerkou, scenáristkou Valérie Mangin, založil vydavateľstvo s názvom „Quadrants“ v Soleil, prostredníctvom ktorého vydal „Trois Christs“, pozoruhodný koncepčný album. Jeho najnovším dielom je sci-fi grafický román Inhumain (Dupuis; Inhuman, Europe Comics), ktorý vytvoril spolu s Valérie Mangin a Thibaud De Rochebrune.
Bajram vystriedal niekoľko miest, ktoré postupne nazýval domovom a po Paríži, Angoulême a Bruseli teraz žije v Normandii.

Zhrnutie: Toto bola jazda! A vlastne ešte stále je. Skvelý scifi komiks, ktorému k dokonalosti chýba naozaj veľmi málo. A áno, hoci je to komiks, trúfnem si povedať, že pre fanúšikov Vesmírnej odysei, Expanse a podobne ladených scifáčov povinnosť! Už teraz sa teším na posledné dve časti a zároveň dúfam, že sa dočkáme aj Universal War Two!

Hodnotenie: 95%

Modrá Crew #23: Universal War One 1 a 2
Pôvodný názov: Universal War One #01: La genèse & Universal War One #02: Le fruit de la connaissanceorig
Séria: Universal War One
Scenár: Denis Bajram
Art: Denis Bajram
Vydavateľstvo: CREW
Vydanie: prvé
Rok vydania: 2022
Počet strán: 100
Väzba: mäkká / brožovaná
Preklad: Richard Podaný
Obálka Denis Bajram
ISBN: 978-80-7679-221-0

Modrá Crew #24: Universal War One 3 a 4
Pôvodný názov: Universal War One #03: Caïn et Abel & Universal War One #04: Le déluge
Séria: Universal War One
Scenár: Denis Bajram
Art: Denis Bajram
Vydavateľstvo: CREW
Vydanie: prvé
Rok vydania: 2022
Počet strán: 100
Väzba: mäkká / brožovaná
Preklad: Richard Podaný
Obálka Denis Bajram
ISBN: 978-80-7679-254-8

Plusy:
- scifi ako remeň
- skvelé a realistické postavy
- slušný príbeh
- výborná kresba
Mínusy:
- malý formát
- obálka ktorá nezaujme
Ukážku na knihu si môžete pozrieť na Crew 23 a Crew 24
Za poskytnutý recenzný výtlačok ďakujeme vydavateľstvu Crew.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.