Z čoho sú vyrobené sny? (The Sandman, komiks a seriál)

Najnovším celosvetovým hitom streamového giganta Netflix sa stala adaptácia "nezadaptovateľnej" komiksovej série Sandman od majstra spisovateľa Neila Gaimana. V tomto článku ale nečakajte recenziu seriálu, ale porovnanie komiksovej predlohy s ním.
10Geek
Filmová história scifi
S komiksovými adaptáciami sa v posledných rokoch doslova roztrhlo vrece. Najobľúbenejšie sú určite tie superhrdinské od CW alebo Disney+, young adult záležitosti ako Lock and Key, alebo potom tie „dospelé“, ktoré superhrdinský žáner obracajú naruby. Napríklad The Boys, Peacemaker alebo The Invincible. Ja osobne som už tejto rovnice „čo keby superhrdinovia boli zlí“ prejedený. Preto som rád, že tu existujú aj dospelé komiksové adaptácie, ktoré nepotrebujú búrať žánre ale idú si svojou vlastnou cestou. To je presne prípad najnovšieho Netflixovského hitu - The Sandman.
The Sandman Book One - Obálka - Obálka komiksu a seriálový plagát Obálka komiksu a seriálový plagát
The Sandman Book One - Obálka - Obálka komiksu a seriálový plagát Disclaimer
Jedná sa o kultovú komiksovú sériu, ktorej najlepšie svedčí označenie temného fantasy. Na svetlo sveta ju koncom 90tych rokov priniesol britský spisovateľ Neil Gaiman, ktorého určite netreba predstavovať. Ale pre istotu spomeniem, že napísal knihy ako napríklad Oceán na konci ulice, Americký Bohovia a spolu s Terrym Pratchetom moju srdcovku, Dobré Znamenia. Okrem kníh písal aj scenáre ku komiksom a čitateľom priniesol legendárne príbehy ako Marvel 1602 alebo Whatever happened to Caped Crusader. A najväčšiu stopu v komiksovom svete zaznamenal práve Sandman, ktorý vydalo vydavateľstvo Vertigo Comics, ktoré svojho času bola dospelejšia odnož DC Comics. Dej sa teda odohráva priamo vo svete DC Comics a sem-tam sa v ňom mihnú aj niektorí hrdinovia, alebo zlosynovia tohto vesmíru. Čo sa týka seriálovej adaptácie tak práve tohto prvku sa zbavili. Predpokladám, že hlavným dôvodom boli práva na postavy, aj keď v jednej epizóde zmienili jedného menej známeho záporáka Johnyho Sorrowa.
The Sandman Book One - Scéna - Morfeus Morfeus
The Sandman Book One - Scéna - Morfeus Disclaimer
Prvá séria, ktorú Netflix vypustil, pokrýva udalosti prvých dvoch kníh, Sandman: Preludia a nokturna a Sandman: Domeček pro panenky. Prípadne sú udalosti obsiahnuté aj v súborných vydaniach Sandman Book One alebo Sandman The Deluxe Edition Book One. Čo ma veľmi potešilo je, že seriál častokrát adaptuje udalosti záber po zábere a priam až slovo od slova podľa predlohy. Zmeny síce sú, ale sú minimálne a v drvivej väčšine prípadov sú vlastne k dobru veci. V prvej polovici série, ktorá pokrýva uväznenie kráľa ríše snov Morfea, jeho následné vyslobodenie a pátranie po jeho vzácnych artefaktoch, sú zmeny tak jemné, že ich človek takmer nepostrehne. Najzreteľnejšie sú v najtemnejšej časti príbehu, v epizóde odohrávajúcej sa v non-stop bistre. Je pochopiteľné, že tvorcovia vypustili najšokujúcejší rozhovor z predlohy. Diváci, ktorí nie sú s ňou oboznámení, by ho nemuseli len tak ľahko rozdýchať. Predsa len sa im ťažko zmieruje už len s takými maličkosťami, ako je obsadenie hercov s inou farbou pokožky alebo s iným pohlavím, než majú postavy v komikse. Ale tomu sa budem venovať v ďalšom odstavci. Druhá polovica série už prešla podstatnejšími zmenami oproti predlohe. Bez toho, aby som prezradil nejaké spoilery, poviem len, že väčšinu zmien hodnotím pozitívne a pár situácií sa mi dokonca páčilo viac, než v predlohe. Inak, fanúšikovia na internete sa radi vyjadrujú, ktorá polovica sa im páčila viac. Mne osobne za vrchol seriálu prišla epizóda uprostred, ktorá adaptovala úžasnú poviedku, v ktorej sme sa prvýkrát stretli so Smrťou (sestra Morfea) a poviedku zaoberajúcu sa túžbou po večnom živote. Táto epizóda je podľa mňa absolútnym skvostom, ktorý obstojí aj sám o sebe.
The Sandman Book One - Scéna - Späť do ríše snov Späť do ríše snov
The Sandman Book One - Scéna - Späť do ríše snov Disclaimer
Ako som sľúbil, v tomto odstavci sa pozriem na obsadenie postáv, ktoré na internete rozpútalo divokú diskusiu plnú rôznych názorov a vášní. Asi najviac pobúrení boli fanúšikovia postavy Constantinea, blonďatého, neustále fajčiaceho chaotického mága operujúceho na tenkej hranici medzi dobrom a zlom. V seriáli sa rozhodli, že postava nebude John Constantine, ale bude ňou Johanna Constantine. Čiže z mužskej postavy máme ženu a, navyše, tmavovlasú. To bolo nárekov a nadávok v internetových diskusiách... A viete čo? Vo finálnom produkte to vôbec nevadí. Či za týmto kastingovým rozhodnutím stojí snaha nezmiasť fanúšikov (John Constantine mal totiž aj svoj vlastný seriál), problém s právami (Constantine je výrazná postava sveta DC Comics) alebo len cielený trolling, môžeme len hádať. Podstatné je, že postava Johanny sa v seriáli objavuje len v jedinej epizóde a vôbec nevadí, že je ženou. Je to práve taký Constntine ako má byť a ja osobne som spokojný. Čo ma ešte pobavilo je, že niektorí fanúšikovia nadávali aj na to, že Johanna Constantine je lesba, prípadne bisexuálka. Týmto len dokázali, že v živote žiadny komiks s Constantineom nečítali, pretože John je odjakživa definovaný ako biusexuál. Celkovo veľa náreku bolo smerovaného aj voči tomu, že seriál je príliš „woke“ a pretláča LGBTI agitku. Znova len odporúčam prečítať si predlohu, pretože tá sama je značne "queer" pozitívna a v seriáli mi neprišlo, že by táto téma dostávala akosi viac priestoru, než komiks.
The Sandman Book One - Scéna - Constantine Constantine
The Sandman Book One - Scéna - Constantine Disclaimer
Mimochodom, herecké obsadenie je naozaj hviezdne. V úlohe Rodericka Burgessa tu máme Charlesa Dancea známeho z Game of Thrones, veľký geek a nerd Patton Oswalt nadaboval havrana Mathewa a nezabudnuteľný predstaviteľ Lukea Skywalkera, najlegendárnejší hlas animovaného Jokera, Mark Hamill nadaboval postavu Mervyna Pumpkina. Hlavú postavu Morfea, kráľa ríše snov stvárnil Tom Sturridge, mladý herec, ktorého som doteraz nepoznal. Ako Morfeus, Sandman, mi nebol Tom vôbec sympatický, ale potom som si uvedomil, že Sen ani v komiksoch nie je žiadny sympaťák. Naopak, v komikse bola nesmierne sympatická Smrť a aj keď jej predstaviteľka Kirby Howell-Babtiste odvidela naozaj výbornú prácu a vystihla jej vľúdnosť a lásku perfektne, aj tak mi tam niečo chýbalo. Možno to bola taká detská nevinnosť v tvári, ktorú komiksová Smrť má a tej seriálovej chýbala. To je však len môj skromný názor a určite to nie je žiadna chyba. Babtiste postave dodala láskavosť, ktorá bola výsledkom bohatých skúseností, ktoré večná Smrť musí mať.
The Sandman Book One - Scéna - DC Sandman DC Sandman
The Sandman Book One - Scéna - DC Sandman Disclaimer
Komiks aj seriál The Sandman sú vynikajúcimi dielami a každé ponúka unikátny umelecký zážitok. Každému odporúčam prežiť si obidva a porovnať si ich na základe vlastnej skúsenosti. Za mňa sa však adaptácia skutočne podarila a aj keď to nie je dokonalé dielo, je určite príjemným prekvapením. Nemožno sa čudovať, že sa stal v tom čase okamžite najsledovanejším titulom Netflixu. Ak máte radi melancholické fantasy príbehy a ešte stále Vám nejakým zázrakom Sandman unikol, určite mu dajte šancu. Či už komiksu, alebo seriálu.

Komiks Sandman Book One pre účely napísania tohto článku venoval e-shop nekonecno.sk kde máte s kódom CauteKomiksaci 10% zľavu na čokoľvek.

10Geek

10Geek
My name is my name

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB