Keď sa z ikony stane tyran (Recenzia komiksového eventu Tajné Impérium)

Keď Kapitán Amerika preniesol zlovestné heslo „Hail Hydra“, komiksoví nadšenci zatajili dych a rozdelilo to komunitu na dva tábory. My sme sa teraz konečne tohto veľkého eventu Marvel Comics dočkali v češtine. Stojí silno politicky orientovaná udalosť z hlavy Nicka Spencera za našu pozornosť?
10Geek
Filmová história scifi
Všetci to dobre poznáme. Bombastická titulka článku, ktorá láka na to, nech naň klikneme, ale obsah je väčšinou o niečom úplne inom. Volá sa to Clickbait. Podobne som sa aj ja v roku 2017 nalákal na správy ohlasujúce senzáciu, že Kapitán Amerika sa stal agentom Hydry! Celý tento príbeh vyvrcholil v crossover evente Tajné Impérium, ktoré nám v češtine minulý rok prinieslo vydavateľstvo BBArt. Poďme sa teraz spoločne pozrieť na to, či tento event, obsahujúci dva booky, je clickbait, alebo nie.
Tajné Impérium, obálky českých vydaní obálky českých vydaní
Tajné Impérium, obálky českých vydaní Disclaimer
O scenár sa postaral Nick Spencer, ktorý je v Marvel Comics obľúbený. Písal napríklad Ant-mana, ale aj u nás vydané série ako Doctor Strange, Spider-Man, alebo Captain America. Práve séria Captain America je pomyselnou cestou, ktorá vedie k Tajnému Impériu, o ktorom sa práve bavíme. Preto Vám odporúčam hodiť okom aj na túto sériu, nech viete, čo všetko viedlo k udalostiam tohto komiksu. Zaujímavosťou o Spencerovi je aj to, že má za sebou krátku politickú kariéru, kedy kandidoval do amerického senátu.
Príbeh nás zastihne v momente, keď hrdinovia Marvelu čelia hrozbám na niekoľkých frontoch. Z vesmíru sa na našu planétu chystajú zaútočiť Chitauri, proti ktorým stoja veľké mená ako Kapitánka Marvelová, Strážcovia Galaxie, Hyperion alebo Quasar. Kým na Zemi majú hrdinovia plné ruky práce s Armádou Zla Baróna Zema. V momente, keď sa Iron Manovi podarí nahodiť obranný štít okolo planéty, prevezme Hydra kontrolu nad S.H.I.E.L.D.om a Kapitán Amerika odhalí verejnosti, že je novým vodcom tejto fašistickej organizácie. Následkom týchto udalostí sa niektorí hrdinovia a zlosyni rozhodnú vstúpiť do služieb Hydry, ktorá ovláda celé USA a tvrdí, že história bola pomocou vesmírnej kocky zmenená tak, aby si celý svet myslel, že v druhej svetovej vojne vyhrali spojenci a Nemecko bolo porazené. Hydra teda prepisuje svetové dejiny a plánuje nastoliť celosvetovú totalitnú nadvládu. To, samozrejme, nie je po vôli tým hrdinom, ktorí svoje ideály nestratili a pomaly budujú armádu odporu.
A stands For Angry A stands for Angry
A stands For Angry Disclaimer
Spencer pripravil pre hrdinov bezútešnú situáciu a snaží sa z nej vyťažiť čo najviac. Čo musím pochváliť je, že častokrát odsúva akciu na vedľajšiu koľaj a ponúka nám vnútorné myšlienky hrdinov, ktorí spochybňujú seba a svoje minulé aj súčasné činy. S tým však priamo súvisí výčitka, ktorú ku komiksu mám. Jedná sa o fakt, že v druhej knihe vážne cítiť absenciu kontextu predchádzajúcich udalostí z vesmíru Marvel Comics. Kým v prvej knihe to môžeme prehliadnuť, lebo udalosti dostávame naznačené a dovysvetlené v rámci dialógu, druhá už takýto luxus neponúka. Niektoré (naozaj kľúčové) scény počítajú s čitateľovou znalosťou predchádzajúcich udalostí. A to bude pre ľudí neovládajúcich angličtinu problém, keďže komiksy, na ktoré sa scény odvolávajú, v češtine nikdy nevyšli. Je to veľká škoda, pretože tým pádom človek prichádza o emočný dopad, ktoré udalosti na stránkach komiksu pred nami ponúkajú.
Cap a Mjolnir Cap a Mjolnir
Cap a Mjolnir Disclaimer
Inak príbeh odsýpa veľmi dobre a Spencer nám servíruje dobre vybalancovaný koktail akcie, emócií, zrady a politického filozofovania. Práve politická časť komiksu môže byť pre niekoho tŕňom v oku, ale tam záleži skôr na tom, či sa prikláňate k liberálnemu alebo konzervatívnemu prúdu. Pri prvej knihe je akcia až na druhom mieste a ja som za to rád. Okrem vnútorných monológov postáv Spencer zvláda aj zaujímavé dialógy, čo obzvlášť vynikne v scéne, kde sa znepriatelené tábory stretnú na večeri, ktorú hostí android Ultron. Dostávame typickú rodinnú večeru plnú výčitiek a obviňovania, na ktorej som sa kráľovsky bavil.
Šéfkuchár Ultron Šéfkuchár Ultron
Šéfkuchár Ultron Disclaimer
Druhá už šliape na plyn akcie poriadne. To je aj logické rozhodnutie, keďže stav Marvel vesmíru je v nezávidenia hodnej situácii a už nie je čas strácať čas. Stávame sa tak svedkami parádnych súbojov a Spencer rozhodne vie, ako šponovať napätie na maximum. Aj tak ma však filozofovanie a rozjímanie z prvej knihy bavilo o niečo viac, než súboje. Asi už dospievam. Našťastie, v úplnom závere knihy dostávame vynikajúcu konverzačku, ktorá otvorila pár veľmi zaujímavých otázok, ktoré mi ešte niekoľko dní po prečítaní vírili hlavou.
Rasizmus! Rasizmus!
Rasizmus! Disclaimer
O výtvarnú stránku eventu sa postaral tím ilustrátorov. Menovite sa jedná o Daniela Acuñu, Andrea Sorrentina, Stevena McNivena a Leinila Francisa Yu. Priznávam že nemám rád, keď jeden komiks kreslí viac ľudí. Príde mi, že sa stráca konzistencia a pôsobí to na mňa veľmi rušivo. Všetci menovaní sú síce kvalitní umelci, ale ja proste takýto výtvarný guláš rád nemám. Čo sa týka Sorrentina, ktorý kreslil najväčšiu časť eventu, tak som bol dlho rozpoltený, či sa mi jeho štýl páči alebo nie. Častokrát som sa neubránil dojmu, že sa pozerám na hrubé skice, ktoré zachraňujú práve farby. Na druhú stranu faktom je, že Sorrentino nevyužíva služby koloristov a o farby sa stará sám, takže čo stráca na ceruze, vynahrádza práve tu. Každopádne, stále som uňho na vážkach.
BBArt vydalo komiks v dvoch brožovaných knihách. Kvalite vydania, obálke, papieru a tlači nie je čo vytnúť. Všetko je v rámci brožovanej edície na najlepšej úrovni. Rovnako je to aj pri preklade Richarda Klíčníka, kde podľa mňa nič neostalo stratené v preklade a všetko je pre českých a slovenských čitateľov bezproblémov zrozumiteľné.
Hulk Smash! Hulk Smash!
Hulk Smash! Disclaimer
Záver: Z kníh Tajné Impérium 1 a Tajné Impérium 2 mám určite pozitívne pocity. Teší ma, že sa jedná o pomerne dosť dospelý komiks, ktorý nie je len popkornovou akčnou zábavkou. Núti čitateľa premýšľať a svojho času vyvolal v USA medzi fanúšikmi pozoruhodnú diskusiu. Event jednoznačne polarizuje čitateľov na dva tábory. Jedni ho budú milovať, druhí nenávidieť. To, ako som už spomínal, súvisí hlavne s politickými preferenciami daného človeka. Osobne patrím k skupine, ktorá si komiks užila ale uznávam, že sa mi prvá kniha páčila o chlp viac než druhá. Mrzí ma mix umelcov podieľajúcich sa na výtvarnej stránke. Ani jeden z nich nie je zlý výtvarník, ale podľa mňa to výslednému produktu ubližuje. Takéto striedanie umelcov, podľa mňa kazí ucelený zážitok. Čo určite nemôžem odpustiť je fakt, že mnohé scény bez poznatkov iných komiksov nefungujú a robia diery do celkového zážitku. Práve to značne ovplyvnilo výsledné hodnotenie.

Hodnotenie: 70%

Scenár: Nick Spencer
Kresba: Daniel Acuña, Andrea Sorrentino, Leinil Francis Yu
Jazyk: Český
Preklad: Richard Klíčník
Počet strán: 264
Počet strán: 216
Väzba: Brožovaná
Rok vydania: 2021
ISBN: 978-80-7595-485-5

Recenzný výtlačok poskytol komiksový e-shop Nekonecno.sk, v ktorom si komiksy Tajné Impérium 1 a Tajné Impérium 2 môžete kúpiť. Pri nákupe použite kód CauteKomiksaci pre 10% zľavu z nákupu.

10Geek

10Geek
My name is my name

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB