Ukážka: Dediči posmrtnej ríše

Dediči posmrtnej ríše je román nádejnej mladej autorky Dominiky Madro, ktorý koncom januára vyjde vo vydavateľstve Artis Omnis.
cyberstorm
Filmová história scifi
Dediči posmrtnej ríše. Obálka prvého vydania (Artis Omnis, 2021).
Dediči posmrtnej ríše. Obálka prvého vydania (Artis Omnis, 2021). Disclaimer
Víťazka poviedkovej súťaže Martinus Cena Fantázie z roku 2019 zavítala do posmrtných ríš inšpirovaných fínskou mytológiou a prináša originálny príbeh plný bohov, polobohov, ľudí i temných predzvestí.
Súrodenci Galjam a Galjanka, ktorých dedičstvo je už od ich počatia vratké ako náklonnosť bohov; Agumd Zlopovestný, osirotený dedič šakľoveckej ríše, ktorý vyrastal pod sukňou Junky, mocnej vidmy a zlodejky života; Milija Svetlá, dedička Dračej noci, narodená s vláskami krehkými ako semiačka púpavy, ktoré mohla obväzovať šatkami jedine jej matka, Ochrankyňa krehkosti, na vlastnej koži okúsila krutú ostrosť Junkiných úmyslov; Öissanna, dedička najvyššieho titulu v Dräkavrši – jaspani, ktorá žije nad najchladnejšou riekou Mer a trasie sa z horúčavy, ktorú do nej vniesol jeden z bohov. Títo všetci a mnohí ďalší zvedú boj proti vojsku vidiem a bylinkárov ozbrojených čiernymi silami a aj proti ľudskej, božskej i polobožskej nenávisti.
Autorka pútavo opisuje mytológiu i súčasnosť predsmrtnej ríše Dräkavrš i štyroch posmrtných ríš bohatým jazykom hodným epickej ságy, v ktorej sú jednotlivé postavy farbisto vykreslené a rovnako dôležité ako rozvetvený dej.



Dominika Madro
_
Dominika Madro sa narodila v roku 1990 na Myjave. Vyštudovala slovenský jazyk a literatúru na FiF Univerzity Komenského v Bratislave a následne dramaturgiu a scenáristiku na VŠMU v Bratislave. Zvíťazila v prestížnych literárnych súťažiach rôznych žánrov – Poviedka 2016, Martinus Cena Fantázie 2019 a Poviedka pre deti 2019. Debutovala folklórno-mystickým románom Svätyne (KK Bagala 2019), ktorý vznikol z rozpracovania víťaznej poviedky Svätyňa. Píše rozhlasové rozprávky (O pyšnej vlne, Agátka a jej dobrodružstvo), scenáre, recenzuje (najmä slovenskú prózu a žáner fantasy) a pripravuje detskú knihu Jej najnovšou knihou je román Dediči posmrtnej ríše inšpirovaný fínskou mytológiou, ktorý začiatkom roku 2022 vyjde vo vydavateľstve Artis Omnis. Jej poviedkovú tvorbu možno nájsť v antológiách z uvedených súťaží (Poviedka 1996-2016, Fantázia 2016 a Fantázia 2019). Momentálne pracuje ako redaktorka Knižnej revue.

Dominika Madro – Dediči posmrtnej ríše
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2022
Vydanie: prvé
Jazyk: slovenský
Počet strán: 328
Väzba: tvrdá/viazaná
Obálka a ilustrácie: Martin Lacko
ISBN: 978-80-82011-35-0
Odkazy:

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

YaYa
Tak to je parádne napísané. Som zvedavá, ako bude vyzerať celá kniha v takom štýle.
25.01.2022
Goran
jos, nádhera... poézia.
25.01.2022

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB