Ukážka: Dediči posmrtnej ríše

Dediči posmrtnej ríše je román nádejnej mladej autorky Dominiky Madro, ktorý koncom januára vyjde vo vydavateľstve Artis Omnis.
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Dediči posmrtnej ríše. Obálka prvého vydania (Artis Omnis, 2021).
Dediči posmrtnej ríše. Obálka prvého vydania (Artis Omnis, 2021). Disclaimer
Víťazka poviedkovej súťaže Martinus Cena Fantázie z roku 2019 zavítala do posmrtných ríš inšpirovaných fínskou mytológiou a prináša originálny príbeh plný bohov, polobohov, ľudí i temných predzvestí.
Súrodenci Galjam a Galjanka, ktorých dedičstvo je už od ich počatia vratké ako náklonnosť bohov; Agumd Zlopovestný, osirotený dedič šakľoveckej ríše, ktorý vyrastal pod sukňou Junky, mocnej vidmy a zlodejky života; Milija Svetlá, dedička Dračej noci, narodená s vláskami krehkými ako semiačka púpavy, ktoré mohla obväzovať šatkami jedine jej matka, Ochrankyňa krehkosti, na vlastnej koži okúsila krutú ostrosť Junkiných úmyslov; Öissanna, dedička najvyššieho titulu v Dräkavrši – jaspani, ktorá žije nad najchladnejšou riekou Mer a trasie sa z horúčavy, ktorú do nej vniesol jeden z bohov. Títo všetci a mnohí ďalší zvedú boj proti vojsku vidiem a bylinkárov ozbrojených čiernymi silami a aj proti ľudskej, božskej i polobožskej nenávisti.
Autorka pútavo opisuje mytológiu i súčasnosť predsmrtnej ríše Dräkavrš i štyroch posmrtných ríš bohatým jazykom hodným epickej ságy, v ktorej sú jednotlivé postavy farbisto vykreslené a rovnako dôležité ako rozvetvený dej.



Dominika Madro
_
Dominika Madro sa narodila v roku 1990 na Myjave. Vyštudovala slovenský jazyk a literatúru na FiF Univerzity Komenského v Bratislave a následne dramaturgiu a scenáristiku na VŠMU v Bratislave. Zvíťazila v prestížnych literárnych súťažiach rôznych žánrov – Poviedka 2016, Martinus Cena Fantázie 2019 a Poviedka pre deti 2019. Debutovala folklórno-mystickým románom Svätyne (KK Bagala 2019), ktorý vznikol z rozpracovania víťaznej poviedky Svätyňa. Píše rozhlasové rozprávky (O pyšnej vlne, Agátka a jej dobrodružstvo), scenáre, recenzuje (najmä slovenskú prózu a žáner fantasy) a pripravuje detskú knihu Jej najnovšou knihou je román Dediči posmrtnej ríše inšpirovaný fínskou mytológiou, ktorý začiatkom roku 2022 vyjde vo vydavateľstve Artis Omnis. Jej poviedkovú tvorbu možno nájsť v antológiách z uvedených súťaží (Poviedka 1996-2016, Fantázia 2016 a Fantázia 2019). Momentálne pracuje ako redaktorka Knižnej revue.

Dominika Madro – Dediči posmrtnej ríše
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2022
Vydanie: prvé
Jazyk: slovenský
Počet strán: 328
Väzba: tvrdá/viazaná
Obálka a ilustrácie: Martin Lacko
ISBN: 978-80-82011-35-0
Odkazy:

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

YaYa
Tak to je parádne napísané. Som zvedavá, ako bude vyzerať celá kniha v takom štýle.
25.01.2022
Goran
jos, nádhera... poézia.
25.01.2022

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB