scifi.sk pozerá… Star Trek Prodigy: Najlepší Star Trek tejto doby (prvé dojmy)

Ak ste už nad Star Trekom začali lámať palicu, tak postojte a počkajte s tým! Nový kreslený seriál Prodigy prichádza nielen s prvým 3D spracovaním tohto univerza, ale zároveň so zaujímavými postavami a príbehom pre celú rodinu.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
CBS a Paramount sa naozaj činia a chcú dohnať zameškané, keď niekoľko rokov nechali Star Trek ako IP ležať ladom. Nové seriály priniesli oživenie tejto pôvodnej frančízy, a tak sme sa po Star Trek: Discovery a Lower Decks dočkali ďalšieho spracovania zameraného najmä na mladého diváka.
Star Trek: Prodigy - Reklamné - Hlavná zostava postáv 1. série
Star Trek: Prodigy - Reklamné - Hlavná zostava postáv 1. série / Zdroj Disclaimer
Star Trek Prodigy je animovaný 3D seriál, ktorý nás zaveje slnečnými vetrami a hmlovinami vo vesmíre až do hlbín delta kvadrantu. (Presne toho, do ktorého zablúdila aj USS Voyager.) Presnejšie na väzenskú kolóniu Tars Lamora, v ktorej kriminálnici a siroty pozberané zo široka-ďaleka v ťažkých podmienkach dolujú chimérium, akýsi kryštalický minerál obrovskej ceny a technologického využitia. Dal R’El je jednou zo sirôt, no nevzdáva sa osudu a snová plány na únik. Po pristihnutí pri úteku ho preradia do nižších úrovní, kde spolu so brikarijskou spoluväzenkyňou Rok-Tahk po náhodnom prepadnutí sa hlbšie, narazia na stratenú vesmírnu loď. Tou je federačná USS Protostar, ktorej osud na tomto mieste je záhadou. Spolu s tellaritským mechanikom Jankom Pogom a medúzanom Zerom sa im podarí nakoniec Protostar spojazdniť a utiecť z kolónie… nie však bez následkov. Spolu s nimi totiž skončí na palube aj Gwyndala, pravá ruka a dcéra majiteľa väzenskej kolónie. Otec aj dcéra patria k doteraz neznámej rase Vau N'Akat, ktorá má schopnosť ovládať a meniť formu určitej hmoty, ktorú má Gwyn stále so sebou. Počas nasledujúcich častí sa jej podarí utiecť z väzenia na lodi a nedopatrením ohroziť ich prežitie. Hoci na to vlastne nepotrebujú ani Gwyn, pretože zničenie lode si vedia privodiť na dennej frekvencii aj sami. Ešte šťastie, že loď má vlastnú AI, ktorá im v týchto ťažkých chvíľach stojí s radou stále poruke – jej audiovizuálnou podobou je hologram kapitánky Janewayovej.
Star Trek: Prodigy - Scéna - Dal hľadá cestu z väzenia
Star Trek: Prodigy - Scéna - Dal hľadá cestu z väzenia / Zdroj Disclaimer
Seriál je cielený úplne jasne na detského diváka. Jednotlivé postavičky sú výrazne rôznorodé a s niektorými rasami sa v tomto kvadrante a na obrazovkách stretávame po prvýkrát. Preto sú a budú niektoré ich schopnosti ešte pravdepodobne zaujímavým prekvapením v ďalších častiach seriálu – nič nevieme totiž ani o rase samotného Dala, ktorý je kvázi hlavnou postavou tohto seriálu. O to viac, že o sebe a svojej rase nevie nič ani on sám. Seriál vizuálne prekypuje farbami, čo predpovedá už aj samotné logo – odlíšené sú všetky postavičky; zároveň jednotlivé planéty, minerály, hmloviny, zrody supernov a neviem čo ešte sú všetky sýto farebné, čo je príjemným ozvláštnením Star Trek univerza a ďalšou formou priblíženia sa detskému publiku. Nepriatelia sú všetci škaredo temní, zlý robot má na červeno svietiace oči. Klasika.
Star Trek: Prodigy - Scéna - Rok s kamennou kožou je silná a odolná
Star Trek: Prodigy - Scéna - Rok s kamennou kožou je silná a odolná / Zdroj Disclaimer
Príbeh sa točí okolo samotnej lode USS Protostar, ktorá bola vlastne cieľom ťažby a hľadania na väzenskej kolónii zo strany jej majiteľa, tzv. Divinera (Veštca). Jej pôvod na tomto mieste nie je známy. Možno aj bohaté nálezisko samotného chiméria na tomto mieste by mohlo byť spôsobené jej prítomnosťou. Loď sa jasne zdá byť vyspelá, možno vyspelejšia ako doterajšie (že by bola z budúcnosti?), no zároveň v nej absentuje technológia instatného transportu. Za to v nej nájdeme replikátor pre výrobu shuttle a terénnych vozidiel. Prečo Divinerovi tak na tejto lodi záleží a aké má s ňou plány, bude hlavnou dejovou linkou celého seriálu. Tešiť sa môžeme aj na vývoj postáv, ktorý je naznačený už v prvých častiach – Gwyn nie je chladnokrvnou dcérou brutálneho intrigánskeho zloducha, ale cíti so sirotami a zároveň má s Dalom zaujímavý konkurenčný vzťah, ktorý dokonca možno prerastie do romantického. Dal sa pomaly učí, že velenie lode nemôže brať ľahkovážne. A Janeway sa z nich bude snažiť vytĺcť federačný potenciál.
Star Trek: Prodigy - Scéna - USS Protostar uviazla medzi kryštálmi chiméria
Star Trek: Prodigy - Scéna - USS Protostar uviazla medzi kryštálmi chiméria / Zdroj Disclaimer
Čo príjemne prekvapí (a možno zároveň nechá vyvstať otázky ohľadom originality), sú inšpirácie alebo ponášky pochádzajúce z iných kultových scifi diel, ktoré pozorné oko diváka alebo diváčky v seriáli nájde. Či je to podobnosť Jankom Poga s Bebopom z Ninja Korytnačiek, robotického väzenského dozorcu Drednoka s generálom Grievousom z Hviezdnych vojen, alebo podobnosť dizajnu vesmírnej pevnosti a zároveň lode Divinera s vesmírnymi loďami Drejov z filmu Titan A.E. Vzhľadom na použité vizuálne spracovanie postáv seriál graficky veľmi pripomína 3D seriály zo Star Wars univerza. Je isté, že tomto porovnaniu sa nevyhne ani v budúcnosti. Bude však zaujímavé sledovať, ako tvorcovia príbehu spracujú obšírne informačné bohatstvo z histórie Star Treku a jeho celkové poslanie do tejto novej formy. Už prvá časť a prítomnosť medúzana Zera ma prinútila pozrieť si diel z tretej série pôvodného seriálu Is There in Truth No Beauty? Teraz už len čakám, kedy Zero prvýkrát vyjde z tej jeho ochrannej schránky!
Celkovo sa v Prodigy snúbi sukcesívne rozprávaný príbeh s epizodickými situačnými stretmi, ktoré pre túto mladú a neskúsenú posádku budú výzvami. Chémia postáv, ich výborný dabing a krásne vizuálne spracovaný svet delta kvadrantu z neho podľa mňa robí aktuálne najlepší Star Trek seriál na našich obrazovkách. Vychutnajte si ho s celou rodinou!

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

jurinko
Kde sa to da pozriet, v nasich koncinach? :-)
18.11.2021
Alexander Schneider
Asi až niekedy začiatkom 2022 cez zaplatené členské na novej SkyShowtime.
18.11.2021
jurinko
A tebe sa to kde podarilo? Yo-ho-ho? Ci nejako inac? :-)
19.11.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

Ďalšie články a poviedky v téme scifi.sk pozerá

scifi.sk pozerá… Star Trek Prodigy: Najlepší Star Trek tejto doby (prvé dojmy)

Ak ste už nad Star Trekom začali lámať palicu, tak postojte a počkajte s tým! Nový kreslený seriál Prodigy prichádza nielen s prvým 3D spracovaním tohto univerza, ale zároveň so zaujímavými postavami a príbehom pre celú rodinu.

scifi.sk pozerá: Squid Game

Squid Game je jedným z najnovších hitov streamovacej služby Netflix. Bláznivý, extrémne krvavý, ale neustále veľmi zábavný – presne taký je nový kórejský pohľad na subžáner battle royale.

scifi.sk pozerá: trilógia Fear Street

Jednou z najväčších udalostí letnej sezóny sa na streamovacej službe Netflix mala stať séria troch na seba nadväzujúcich filmov podľa románov legendárneho R. L. Stinea. Ako sa Fear Street podarilo zabodovať?

Scifi.sk pozerá: Loki

Seriál, na ktorí fanúšikovia čakali už dlhé mesiace, sa nám konečne predstavil prvou epizódou. My sme sa na ňu tešili a s radosťou konštatujeme, že sme neostali sklamaní. Čo nás teda v tejto minisérii čaká?

scifi.sk pozerá: WandaVision (prvá reakcia)

Spoločnosť Marvel zverejnila zatiaľ tri epizódy zo seriálu WandaVision. Seriál o dvojici veľmi silných postáv z Marvel Universe ukazuje, že spoločnosť experimentuje a tieto pokusy im vychádzajú.

scifi.sk pozerá Fate: The Winx Saga (prvá reakcia)

S young adult seriálmi akoby sa v poslednom čase roztrhlo vrece. Nechala som sa zlákať peknými kulisami a pozrela si niečo, nad čím by som obyčajne mávla rukou. Ako to dopadlo?