Underground: Revoluce (recenzia)

Petr Vachten sa vracia, aby v hypermodernej Prahe budúcnosti vypátral tajomného Zodiaca. Asistovať mu pri tom bude suchý humor, bieda i lesk metropole a samorejme Hanka Zagorová!
cyberstorm
Podporte scifi.sk
Máme ich radi: Leoša, Kotletu, Františka aj Kyšu. Týchto štyroch kamarátov v jednom tele spája záľuba v akčné diela písané drsným štýlom, kde o vyvrhnuté vnútornosti, hlášky a humoru suchšieho než je piesok na a Arrakise naozaj nie je núdza.
Underground: Revoluce
Underground: Revoluce / Zdroj Disclaimer
Tak sa pekne nadýchnime, pretože to budeme potrebovať na to, aby sme sa ponorili do Undergroundu: Revoluce, nového románu od FLK von Kotletu...a vynorili v sračkách. Presne tak ako hlavný hrdina Vachten na začiatku knihy.
Kotleta nás teda znova vrátil do úžasného post(kyber)punkovej Prahy budúcnosti. Presne do tej, ktorá sme Vachtenom pred covidom navštívili prvý raz aby sme spolu s ním hľadali zmiznutú dcéru jedného z oligarchov vládnucich mestu, zamilovali sa do digitálnej šľapky a nakoniec spôsobili pád celého systému.
Lenže to je minulosť. ˇČasy sa menia a tak sa mení aj Vachten a aj celá Praha City. Tá je síce stále , teda jediná bohatá megametropola, žiarlivo si strážiaca svoje mestské hranice pred mutantmi, divými ľuďmi a divočinou samotnou. Zvnútra ju rozožierajú tajomstvá a udalosti posledných dní. Na uliciach to kypí nepokojmi, v temnote sa zakráda tajomný masový vrah Zodiac a na sieti získava tajomný digitálny samozvaný Mesiáš čím ďalej, tým viac prívržencov. V meste to kypí a Vachten má za úlohu v tomto nebezpečnom výbušnom prostredí vyšetriť vraždu jedného z mocných vládcov mesta.
Je jasné, že to nebude mať ľahké.
Nový Kotletov román sa nesie v klasickom štýle kyberpunku, noiru, drsnej školy a ...všetkých možných dvojok. Aby ohúril viac než prvá časť, pridáva na plyne a dávkuje nám všetky prísady z jednotky vo väčšom množstve. Dostaneme viac sexu, krvi, akcie, hlášok, kuriev aj Hanky Zagorovej (z predstavy inštrumentálneho deathmetal remixu mi naskakuje husia koža). V tomto smere sa človek kráľovsky baví a užíva si príbeh, ktorý zbesilým tempom cvála vpred. To všetko v prostredí, v ktorom sa síce snúbi krása, harmónia a prepych – ale len v horných 10 miliónov. Pre zvyšok sveta a chudobný plebs máme náhrady jedla (k nezabudnuteľným párečkom sa pridalo pravé pančované kakavko s soplíkmi), špinu a smrad.
Väčšina mesta je na úrovni indických slumov, políciu nahradila Bezpečnosť Rady korporácií a zábavu a informácie sa stará jediná väčší kanál v podobe City News a ich reality show – digitálna hyperbraková čistička mozgov, v porovnaní s ktorou by si aj pätnásta séria Kardashianiek zaslúžila Oscara za najlepšie filozofické veľdielo. Inak povedané, ľudstvo zažíva svoju úžasnú budúcnosť Blade Runnera spojeného s Idiocracy.
Celkovo zo stránok kričí neónové splatterové R-ko zdobené humorom tak suchým, že by ste ho mohli šnupať. Práve tento svet si ale Leoš doslova užíva. Hrá sa s ním ako malé dieťa a zdobí ho sťa vianočný stromček, tu pridá obnažené prsia, tam zasa oktakundy či vyvrhnuté črevá. Je to fajn a jeho štýlu písania, kde si robí srandu aj z vážnych tém to pristane, no na druhú stranu je to už miestami preplácané. Veď poznáte sami – pejsek, kočička, dort. Niekedy menej znamená viac a už teraz sú niektoré scény dotiahnuté do krajnej absurdity. Naopak, veľkým plusom je, že nakukneme aj za opevnené a chránené múry Prahy.
František Kotleta
_
František Kotleta je rodák z Bruntálu, spisovateľ, jesenícky Mauglí a mäsiar, ale hlavne jeden z najúspešnejších autorov nielen fantastiky, ale českej literatúry všeobecne. Autor trilógie Bratstvo krvi, románov Vlci, Lovci, Príliš dlhá swingers party, Veľké problémy v Malom Vietname, dualógia Perunova krv a tetralógia Spad, Polčas rozpadu, Rázová vlna a Reťazová reakcia. Z novších titulov spomeňme sériu Legie, na ktorej spolupracuje s Kristýnou Sněgoňovou, a kyberpunkové romány Underground. Na verejnosti za neho zaskakuje nejaký Leoš Kyša. Jeho tituly búrajú rebríčky bestsellerov mixom akcie, hlášok, násilie, strhujúceho deja a sexu, ale i romantiky, vrúcnych vzťahov a lásky (to určite). Tu nebudete premýšľať, tu sa budete baviť. Vďaka veľkému záujmu sú všetky jeho knihy pravidelne reprintované a veľa z nich si môžete zaobstarať aj v audiopodobe.

Zhrnutie: Kotleta spĺňa akýsi štandard, ktorý nastavil jednotkou. Tá bola výborná a dvojka sa tak trocha vezie v jej tieni – aj keď neprináša nič nového, stále ide o zábavnú literatúru, ktorá latku nastavenú prvou časťou nejak výrazne nepodlieza, ale ani preskakuje. Čo je škoda, pretože by na to rozhodne mala. Napriek tomu je však kniha zábavná a (nielen) pre fanúšikov kyberpunku, postapa s pochopiteľne Františka Kotlety povinnou jazdou.

Hodnotenie: 80%

František Kotleta - Underground: Revoluce
Séria: Underground #2
Vydavateľstvo: Epocha
Vydanie: prvé
Jazyk: český
Rok vydania: 2021
Počet strán: 408
Väzba: mäkká/brožovaná
ISBN: 978-80-278-0030-8
Obálka: Lukáš Tuma, Adéla Stopka

Odkazy:

Za poskytnutý recenzný výtlačok ďakujeme vydavateľstvu Epocha.
Vydavateľstvo Epocha.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Stano Lacko
Nakolko sa vsetci vyjadrili FB a podobne, dam ja.
Super! Vyzera to tak trocha na reboot a teda aj bude zaujimave, ako nadviazu na povodnu seriu.
10.09.2021
Roland Axenberg
Mňa ten trailer až tak nepresvedčil, skôr mám po ňom obavy, aby to neskončilo ako nepodarený remake jednotky v štýle Jupiter Ascending.
10.09.2021
Stano Lacko
No, restart to je urcite, takze uvidime.
20.09.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB