Nestvůrné dámy na cestách (recenzia)

Podarená viktoriánska tímovka Případ alchymistovy dcery sa dočkala pokračovania! Aké nové dobrodružstvá si autorka Theodora Goss pripravila pre svoje šarmantné hrdinky?
8HitBoy
Filmová história scifi
Liga výnimočných gentlemanov... ale len so ženskými hrdinkami! Samotná premisa trilógie o dobrodružstvách Aténinho klubu z pera autorky Theodory Goss je priam geniálna, a teda nečudo, že sa séria teší množstvu fanúšikov po celom svete. Hrdinky, dcéry a iné rodinné príslušníčky rôznych šialených vedcov, známych z klasických (prevažne) gotických hororov, už toho majú plné zuby a nechcú byť viac len obeťami! Zakladateľka klubu, Mary Jekyllová, v prvom románe (Případ alchymistovy dcéry) zistila, že jej otec skrýval temné tajomstvo. Jeho druhé ja, odpudivý Edward Hyde, totiž po sebe taktiež zanechal dcéru. Mary a Diana Hydeová, nevlastné sestry, k sebe len s ťažkosťami hľadali cestu. Distingvovaná dáma Mary je presným opakom divokej a neporiadnej Diany, ktorá už vo svojich štrnástich rokoch nadáva a bije sa viac než drsní pouliční gauneri. Do toho prichádzajú ďalšie hrdinky, jedovatá žena Beatrice Rappacciniová, živočíšna Cat Moreauová, ktorá je napoly leopardom, a Justine Frankensteinová, ktorá bola v prvom dieli trilógie azda najdôležitejšou členkou klubu. Tieto mladé ženy tentoraz musia čeliť novému, oveľa väčšiemu a zvláštnejšiemu nebezpečenstvu.

Nestvůrné dámy na cestách - Obálka - Nestvurne dámy na cestách Nestvurne dámy na cestách
Nestvůrné dámy na cestách - Obálka - Nestvurne dámy na cestách / Zdroj Disclaimer

O čom bude dvojka je pozornému čitateľovi asi zrejmé. Na konci prvej knihy naše hrdinky obdržali list od istej Lucindy van Helsingovej, ktorá je uväznená a žiada ich o pomoc. Nestvůrné dámy neváhajú ani minútu a vydávajú sa na ďalekú a nebezpečnú cestu, počas ktorej viackrát skrížia plány tajomnej Spoločnosti alchymistov, klubu, ktorý založili ich otcovia, pôvodcovia všetkého zla v ich životoch. S problémami počas dlhej cesty a rovnako aj s úkladmi nepriateľskej Spoločnosti sa však naše hrdinky vysporiadajú s nadhľadom sebe vlastným.
Druhá kniha je ešte väčší a bláznivejší mix reálnych postáv, knižných hrdinov ale aj vymyslených postáv, ktoré šikovne dokresľujú, prípadne úplne prevracajú na hlavu viaceré literárne klasiky, Draculom počínajúc a prípadmi Sherlocka Holmesa končiac. Napriek tomu, že autorka si často postavy a udalosti domýšľa a pretvára, nejedná sa o rušivý prvok, prípadne dokonca znevažovanie odkazu klasických príbehov, ale skôr o príjemný pastiš, ktorý vzdáva predlohám hlbokú úctu.
Pomerne veľký rozsah románu a autorkin rozvláčny štýl písania sú dvojsečnou zbraňou. Buď vás bude baviť tráviť s hrdinkami každú jednu chvíľu a užijete si aj občasné odbočenia a opisy ich každodenného života, ktoré nijakým zásadným spôsobom neprispievajú k hlavnému deju, alebo vás budú tieto odbočky veľmi často hnevať. Je však naozaj veľmi jednoduché zamilovať sa do Gossovej štýlu, ktorý je štylisticky aj jazykovo na vynikajúcej úrovni a miestami skutočne pripomína jednotlivé dobové predlohy. V spôsobe vyjadrovania postáv vidíte pevne otlačené ich výrazné osobnosti a z autorkinho výberu slov priam dýcha starina v tom najlepšom slova zmysle. Kniha sa číta napriek rozsahu veľmi plynule a rýchlo, a jedná sa o objektívne výborne napísaný text, v ktorom aj spomínané vaty majú svoje miesto.

Theodora Goss Theodora Goss
Theodora Goss Disclaimer

Autorke sa podarilo vzťahy medzi hrdinkami a ich náhľady na svet posunúť v tomto románe na novú úroveň. Postavy naozaj pôsobia ako netradičná, miestami mimoriadne dysfunkčná partia priateliek, ktorým ich novozaložený klub nahrádza vo veľkej miere neexistujúcu rodinu. Konfrontácie svetonázorov emancipovaných Mary a Catherine so silne veriacou Justine sú len vrcholom ľadovca skvelého Gossovej rozprávačského talentu. Nadmieru jej v tom pomáha prvok, ktorý poznáme z prvej knihy - časté zasahovanie jednotlivých hrdiniek do rozprávania príbehu. Tie nám občas prerozprávajú krátky veselý príbeh, alebo uvedú veci na pravú mieru, keď sa autorka mýli, alebo veci príkrášľuje. Ak sa vám tieto vsuvky páčili už počas prvej knihy, tu si ich užijete ešte o čosi viac. Do rozprávania perfektne zapadajú a prispievajú vo veľkom k zábavnosti textu.
Nestvůrné dámy na cestách sú výborne napísaný román so zaujímavou zápletkou a fantastickými hlavnými hrdinkami, ktorý by nemal chýbať na čitateľskom zozname žiadneho fanúšika steampunkových tímoviek ako Anno Dracula, alebo Liga výnimočných gentlemanov.
Recenziu prvého dielu románu nájdete tu.

Hodnotenie: 85%
Theodora Goss - Nestvůrné dámy na cestách
Vydavateľstvo: Argo
Jazyk: Český
Počet strán: 600
Väzba: pevná
Rok vydania: 2020
ISBN: 9788025733561

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

YaYa
Možno skús aj "A Night of Blacker Darkness". To je v podstate paródia na upírov a namiesto známych postáv tam vystupujú známi spisovatelia, napr. Mary Shelley chodí v noci po cintorínoch a robí si výskum častí tela. Len preložené to nebolo :D
01.04.2021
cyberstorm
Mato a urcite skus Ligu vynimocnych - ak si nahodou neskusal. A Anno Dracula.
01.04.2021
8HitBoy
Fero, ty si ten článok nečítal! 😁
01.04.2021
Goran
Presne! :D Veď si tam priamo spomínal oba tituly :D A inak dobrá "recka" na podivuhodný titul.
01.04.2021
cyberstorm
HB, Goran: aaale cital len som vas skusal :P
01.04.2021
cyberstorm
...ok...tak necital no...hanbim sa :(
01.04.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB