Prečo je Cowboy Bebop stále jedným z najlepších anime vôbec?

Anime séria Cowboy Bebop čoskoro oslávi 23 rokov od odvysielania prvej epizódy. Aj po všetkých tých rokoch je fanúšikmi považovaná za jednu z najlepších, aké kedy vznikli. Čo robí z Cowboya tak nadčasové dielo a prečo funguje tak skvele aj dnes?
8HitBoy
Filmová história scifi
Prvý diel kultovej anime ságy Cowboy Bebop uzrel svetlo sveta 3. apríla 1998 a prakticky ihneď šokoval celé Japonsko. Seriál riešil totižto na tú dobu nezvykle dospelé a kontroverzné témy a po odvysielaní dvanástich dielov bol stiahnutý z obrazoviek. Na tie sa opätovne vrátil až v októbri toho istého roku na inej televíznej stanici, ktorá odvysielala kompletných 26 epizód prvej (a napokon jedinej) série.

Cowboy Bebop bol napokon komerčným úspechom nielen v Japonsku, ale aj vo zvyšku sveta, menovite najmä v Spojených štátoch. Jeho anglicky dabovaná verzia je dodnes chválená ako jedna z najlepších dubbed verzií anime vôbec. Dnes je tento seriál považovaný za skvost, za seriál, ktorý odolal zubu času, za ideálnu vstupnú bránu do sveta anime, ktorá vám ukáže, čo toto médium dokáže a ponúka. Cowboy Bebop v podstate predstavil japonské anime novej generácií divákov zo západného sveta, ktorí vďaka nemu objavili úplne nový, pre nich doposiaľ neprebádaný svet. Prečo je to ale tak? Prečo práve tento seriál fungoval a stále funguje tak dobre?
Cowboy Bebop balansuje na pomedzí viacerých žánrov. Sci-fi svet nie tak vzdialenej budúcnosti v ňom je povedome špinavý a nedokonalý. Ani s technickým pokrokom to nie je také ružové - miesto nablýskaných laserových zbraní majú hrdinovia stále pištole a na prepravu tovaru sa používajú stále kamióny... vesmírne kamióny! Práve oná zvláštna povedomosť, svet, ktorý viac než žiarivú budúcnosť pripomína šedú prítomnosť, bol podľa mňa vždy jedným z dôvodov, prečo sa diváci dokázali do tohto anime tak naplno ponoriť a stotožniť sa s ním. Príbeh sa síce odohráva v roku 2071, teda presne 50 rokov do budúcnosti odo dneška, avšak v jeho podstate je čosi večné, čosi nadčasové. Čosi, kvôli čomu budú Cowboya pozerať ešte deti našich detí a budú uchvátené rovnako ako my prvýkrát.
Cowboy Bebop Cowboy Bebop
Cowboy Bebop Disclaimer
Aj postavami a témami, ktoré rieši, sa Cowboy Bebop viac ponáša na klasický film noir než na science fiction. Možno povedať, že sa vlastne jedná o akýsi mix noiru a westernu, ktorý sa zhodou okolností odohráva v budúcnosti so sci-fi kulisami. Práve v tom podľa mňa pozostáva najväčšia sila seriálu. Príbeh Spikea Spiegela a jeho družiny by rovnako dobre fungoval aj v knižnom či filmovom spracovaní. Jedná sa jednoducho o nadčasový, nádherne hlboký a filozofický príbeh, ktorý nestojí a nepadá na svojom spracovaní a nie je obmedzovaný svojim médiom.
Spikea spoznávame ako mladíka, ktorý sa živí ako lovec odmien a so svojím priateľom, bývalým policajtom Jetom Blackom putuje vo vesmírnej lodi Bebop po galaxií a chytá zločincov. Postupom času zisťujeme, že za maskou nonšalantného flegmatika Spike ukrýva temnú minulosť a najmä obrovské výčitky ohľadom vecí, ktoré nemožno vziať späť. Vyrovnávanie sa s vlastnou, často mimoriadne nepríjemnou a bolestivou minulosťou je spoločným motívom u všetkých hlavných hrdinov tohto seriálu. Jeta mátajú spomienky na životnú lásku, ktorá ho opustila, a neskôr osudovú chybu, akej sa dopustil ešte ako policajt. Zvodná gamblerka Faye Valentine, ktorá sa v priebehu seriálu stáva taktiež členkou posádky, sa zas musela vyrovnať s obrovskou rodinnou tragédiou. Najmladšia členka posádky, geniálna hackerka s menom Edward, bola odvrhnutá vlastným otcom a od útleho detstva vyrastala s pocitom, že sa narodila ako nechcené dieťa, ktoré sa musí životom pretĺcť samo. Pohnutá minulosť, výčitky, bolestivé spomienky a snaha vyrovnať sa s nimi - to je Cowboy Bebop. Nie vždy sa to, samozrejme, dá.
Hnacím motorom ale ostáva práve Spike a jeho temná minulosť. Tento bývalý gangster si kvôli osudovej láske pohneval proti sebe svojho priateľa, mocného a zákerného Viciousa. Práve tento konflikt je rámcovým dejom celého seriálu a postupné odkrývanie Spikeovej minulosti funguje vynikajúco a pomáha nám zblížiť sa s ním a lepšie stotožniť.
Hoci má Cowboy Bebop len 26 dielov, na konci budete mať pocit, že hrdinov poznáte lepšie ako samých seba. Nebudú to pre vás len obyčajní hrdinovia seriálu, ale bezmála vaši priatelia, na ktorých vám bude záležať. Psychológia postáv, ich konanie, stvárnenie ich trápenia a neúspešných snáh o nápravu sú v tomto príbehu na špičkovej úrovni.
Osamelosť je druhým dôležitým aspektom tohto seriálu. Hoci naši hrdinovia postupne vytvárajú netradičnú a veľmi súdržnú posádku, čo im všetkým zastupuje neexistujúcu rodinu, každý jeden z nich je konfrontovaný s problémami, ktorým môže a musí čeliť len on sám. Nie je to predsa tak aj v ozajstnom živote? Je úplne jedno, koľko lásky a podpory sa vám dostáva od vašich najbližších, niekedy človek musí čeliť problémom len a len sám. Každý z našich hrdinov je v hĺbke svojej podstaty na samotu už dávno zvyknutý. Sledovať, ako sa posádka postupne zbližuje a hrdinovia prestávajú nosiť pred svojim okolím pomyselné masky, prestávajú sa tváriť, ako ich nič netrápi a sú nad vecou, je mimoriadne silným motívom, z akého vám bude nejeden raz pukať srdce.
Cowboy Bebop Cowboy Bebop
Cowboy Bebop Disclaimer
Séria rozoberá viaceré dôležité a dospelé témy, čo dovtedy v anime rozhodne nebolo zvykom. Problémy spojené s migráciou, náboženský fanatizmus, ekologické problémy, teroristické útoky, s tým všetkým je konfrontovaný divák v dvadsiatich šiestich epizódach Cowboya Bebop. Seriál skvele rozvíja aj strach z neustále sa zlepšujúcich a vyvíjajúcich technológií, čím plynule nadväzuje na klasickú školu cyberpunku.
Osobne som Cowboya Bebop objavil pred približne deviatimi rokmi, keď som začínal štúdium na vysokej škole. Ako je vám jasné, ostal som okamžite uchvátený. To, čo sa mi na seriáli najviac páčilo, bola práve neustála silná človečina, ktorá z neho dýcha. Rozjímanie nad stratou, strach z pominuteľnosti, obavy z nadväzovania medziľudských vzťahov po viacerých popáleniach či osobnostný rast, ktorý si vždy vyžiada svoju daň. Hrdinovia Cowboya Bebop rozhodne nie sú dokonalí ľudia. Ba naopak, chýb majú požehnane. Ale presne taký je život, presne s týmito problémami sa vyrovnávame my všetci, aj keď sa pritom nenaháňame na vesmírnych lodiach.
Cowboya Bebop robia Cowboyom Bebop okrem spomínaných dospelých a uveriteľných tém a skvelých postáv aj ďalšie aspekty. Animácia je výborná, nadčasová, krásne retro, a absolútne jej neublížilo ani tých 20 rokov. Osobitnou kapitolou je geniálny jazzový soundtrack od skladateľky Yoko Kanno či sa jedná o ikonické intro Tank!, alebo nádherne melancholické outro Real Folk Blues. Hudba je neoddeliteľnou súčasťou tohto príbehu a v každom jednom momente skvele dokresľuje momentálnu atmosféru príbehu.
Všetky tieto prvky dokopy robia z Cowboya Bebop nadčasovú klasiku, ktorá ovplyvnila mnoho fanúšikov a diel, ktoré prišli po ňom (nepripomína vám legendárne Firefly svojim spracovaním, atmosférou a témami práve Cowboya?). Osobne si myslím, že takto budeme na toto vynikajúce anime pozerať ešte dlhé roky. Ak totižto Cowboy Bebop nie je najlepším anime všetkých čias, je určite veľmi blízko tohto Olympu.
O to viac ma teší, že sa mu čoskoro dostane väčšej pozornosti aj od mainstreamového diváka. Streamovacia služba Netflix totižto nedávno ukončila produkciu prvej série hraného spracovania Cowboya. Jasné, určite nebude taký dobrý ako animovaná predloha. Môže to byť ale fajn seriál, ktorý znovu predstaví toto skvelé anime novej generácií fanúšikov. A táto predstava ma osobne veľmi teší.
Dovtedy, see you, space cowboys...

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB