scifi.sk pozerá: WandaVision

Prvá komiksová udalosť roka je za nami. Seriál, ktorému sa podarilo získať milióny divákov po celom svete, na 10 minút zhodiť streamovaciu službu Disney+, a na dva mesiace pohltiť internet teóriami fanúšikov. Ako teda WandaVision nakoniec dopadol?
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Keď Marvel oznámil, že Wanda a Vision dostanú vlastný seriál, asi nikto nečakal, že vôkol neho vznikne tak silný hype. Pravdepodobne za to môže aj fakt, že kvôli tejto nešťastnej dobe na kinematografickú produkciu, sa oči fanúšikov pozornejšie zameriavajú na každý nový projekt, hlavne ak má nálepku Marvel. Za seba ale môžem povedať, že milo prekvapil nielen nečakanou kvalitou, no najmä svojou originalitou, na ktorú predsa len nie sme u šablónovitých filmoch Marvelu veľmi zvyknutí.
Za WandaVision vďačíme najmä dvojici Jac Schaeffer a Matt Shakman. Priniesli nám sviežu pohodovú jazdu plnú humoru, dojatia, tajností a záhad, ale aj zábavnej akcie. Vydarený nápad sitkomového formátu bol určite zásahom do čierneho (alebo čiernobieleho?).
Dej sa odohráva v mestečku Westview, kde ústredná dvojica žije idylický život šťastnej rodinky. Úsmevné intro, ktoré sa mení každou časťou spolu s úvodnou znelkou, generačný vývoj humorných scén, práca s kamerou, alebo samotná farebnosť obrazu, vás v podstate prevedú celým vývojom sitkomu od 50-tych rokov až k súčasnosti. WandaVision pritom napodobňuje legendy žánru, ako napríklad The Dick Van Dyke Show, ktorý sa neskôr spomína aj priamo v seriáli, ale inšpiráciou jej boli aj I love Lucy, Bewitched, Malcolm in the Middle, alebo aj u nás známy Full House (Plný dom). A v tomto zozname by sa dalo ešte dlho pokračovať.
Wandavision Wandavision
Wandavision Disclaimer
Veľký problém ale nastal u divákov, ktorým tento formát, najmä teda prvých troch častí, takpovediac nesadol. Hlavná dejová linka a prvý náznak toho, čo sa vlastne vo Westview skutočne deje, totiž prichádza až v štvrtej časti. Tento pomalý rozbeh dokáže odradiť každého, kto predsa len od seriálu čakal ďalšie epické súboje plné počítačových efektov, ktoré sú vo WandaVision takmer úplne odsunuté.
Od spomínanej štvrtej časti ale seriál našťastie nepoľavuje v svojom tempe a až dokonca vás čaká zábavná jazda, plná dramatických zvratov a šokujúcich odhalení, čomu vo veľkej miere napomáha aj 30 minútová stopáž, vďaka ktorej sa na vás dej doslova sype. Koniec každej epizódy je naviac mostom k nasledujúcej, čo vyvoláva u diváka prirodzenú zvedavosť.
Za úspech celého seriálu sa vo veľkej miere určite zaslúžilo aj herecké obsadenie. Elizabeth Olsen (Wanda) podáva svoj najlepší výkon v rámci MCU a spolu s Paulom Bettanym (Vision) predvádzajú vierohodné zamilované duo. Chémia medzi nimi funguje na výrobnú a najmä v prípade Elizabeth ide o veľmi sympatické stvárnenie Wandy. Bravúrne zvládla predať divákovi všetky jej emócie, na ktorých seriál stavia svoj príbeh. Možno som len chlap, ale už len kvôli nej by som seriál určite odporučil.
Ako to už v MCU býva, aj v tomto príbehu máme veľké množstvo postáv, z ktorých asi najviac vyčnievali Kathryn Hahn, ako vždy vysmiata susedka Agnes/Agatha, či sympatická Kat Dennings, ako sarkastická vedkyňa Darcy Lewisová. Opomenúť by sme nemali ani Teyonah Parris, ktorá stvárnila postavu Monica Rambeau. Tú si pozorní fanúšikovia môžu pamätať z filmu Captain Marvel, ako malú dcéru riaditeľky S.W.O.R.D. Marie Rambeau. Medzi menej výrazné postavy patrili agent Jimmy Woo, ktorého stvárnil Randall Park, ale aj terajší riaditeľ S.W.O.R.D. a hlava celej operácie okolo Westview, Tyler Hayward (alias Sneaky Bastard), ktorého si zahral Josh Stamberg.
WandaVision v mnohom stavia na veľkoleposti univerza v ktorom sa odohráva. Teoreticky by si seriál dokázal užiť aj človek, ktorý nemá pozreté všetky filmy z MCU, ale minimálne v niektorých momentoch, by mohli nastať nejasnosti, ktoré divák nebude mať vysvetlené.
WandaVision - Plagát
WandaVision - Plagát / Zdroj Disclaimer
Komplexnosť a prepracovať celého MCU je však niečo, čo seriálu dodáva širší rozmer bez toho, aby na ňom musel niekoľko ďalších častí pracovať. Napríklad jedinečné a úžasne detailne prepracované reklamné strihy, ktoré odkazujú na Wandinu minulosť, dávajú seriálu dejovú hĺbku a šikovne sa hrajú s pozornosťou diváka.
Počas seriálu nám showrunneri naservírovali veľké množstvo nejasností a hádaniek. Doslova každá časť mala v sebe nejaký what the f*ck moment. A keďže sme si museli počkať vždy celý týždeň na nové informácie, internet prirodzene zaplavilo obrovské množstvo fan-teórii. Okolo WandaVision sa nafúklo toľko hypotetických bublín, až museli zareagovať aj samotní tvorcovia, ktorí pred poslednou časťou prehlásili, že veľké množstvo fanúšikov ostane sklamaných. Určite nemôžeme dávať tvorcom za vinu, že ponúknuté odpovede neuspokojili každého, ale tí, čo seriál videli, sa určite zhodnú, že minimálne Pietrov comeback bol od nich riadna podpásovka.
Samotný koniec samozrejme skĺzava ku klasickým stereotypom Marvelu. Najväčším problémom seriálu je práve to, že vždy keď sa začne podobať svojim bratom z MCU, jeho kvalita padá o stupienok nižšie. Stále sa mu však darí udržať si vlastnú tvár a svojou formou vyčnievať nad zvyškom svojho filmového univerza, čo z neho zároveň robí obstojnú konkurenciu na dnešnom obrovitánskom poli seriálovej tvorby.
Skvelý vizuál, vydarené dobové prevedenie, jedinečný formát, zábavné ale aj dojímavé momenty, bravúrna Elizabeth Olsen a výborný Paul Bettany, ale aj pomalý rozbeh, miestami nudný dej a neuspokojivý koniec – takto by sa dal v skrate opísať WandaVision. Určite ide o jeden z najvydarenejších projektov, a to nielen v rámci komiksovej seriálovej tvorby, ale pokojne aj v rámci celého MCU. Je nevídane svieži, zábavný, štýlový a najmä originálny. Celkovo sa z kvalitatívneho hľadiska síce nejedná o žiaden veľký zázrak, ale seriál si určite dokáže nájsť svojho diváka a ponúknuť jedinečný a zábavný zážitok.

Hodnotenie: 80%

WandaVision
Streamovacia služba: Disney+
Jazyk: anglický
Rok: 2021
WandaVision - Trailer Disclaimer

Tomáš Staviteľ

Tomáš Staviteľ
Nakoniec som na začiatku. Bez zmyslu. Tak dal som si meno. A napísal svet.

Súvisiace objekty SFDB

(2021)

WandaVision

Diskusia

Juraj Kundrík
Zbytocny hype okolo prazdneho serialu. Zaciatok v style sitkomov sa mi pacil. Od 5. dielu to islo dolu vodou. Spominane WTF momentu su skor, naco tam ta fuchtla Agnes vlastne je, alebo ako dopekla zbuchali druheho Vision-a. Ano viem je to komiks, ale tych rieseni Deus Ex Machina tam bolo na moj vkus privela.
Kvalita sa z mojho pohladu prepadala od 10 k 5-tim. Predposledny diel serialu, ktory v troch roznych pribehoch zo zivota Wandy dokolecka opakoval to iste klise. Scenaristi sa vobec nenamahali aspon trochu vysvetlit Agnes. Ta tam bola len preto, ze hlavna kladna (sic!) hrdinka potrebovala viliana. Posledny diel uspesne prerazil akekolvek dno. Pripomenul mi ST Discovery S02, kde vsetko bolo podriadene nejakemu nejasnemu zameru scenaristov. Wanda, ktora sa len tak vsetkeho vzda, uplne zbytocny povodny Vision. Uplne nezmyselny druhy Vision, bezzuba Agnes a cely S. W. O. R. D. ako banda statistov. Myslim, ze ak by ich spravili pomocou CGI boli by uzitocnejsi.
Co ma totalne sklamalo bola akoze zapletka. Wanda si robi co chce, ale vsetci suchaju nozkami a poskakuju okolo nej ako miestni novinari okolo Matovica.
Doteraz netusim co chceli autori v seriali povedat a uz vobec nie hype okolo neho. Moje hodnotenie je niekde okolo 4/10.
15.03.2021
8HitBoy
viliana
15.03.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2021)

WandaVision