Petr Heteša – Tekuté krystaly (recenzia)

Heteša ma ako autor dlho zaujímal, no vzhľadom na to, že väčšinu kníh vydáva ako e-booky som sa mu dlho vyhýbal. Áno, neznášam elektronické knihy, ale tento čas pandémie a povinného sedenia na zadku, spolu so zľavou v jednom nemenovanom kníhkupectve ma presvedčil, aby som tomu dal šancu. Výsledok tohto celého sa dozviete v nasledujúcej recenzii.
Podporte scifi.sk
Tekuté krystaly - Obálka
Tekuté krystaly - Obálka / Zdroj Disclaimer
Hneď v úvode musím povedať, že dobrá anotácia urobí lepšiu službu ako hocijaké promo. Pri vete „měl jsem toho blba v zaměřovači své ostřelovací pušky a stiskl jsem spoušť“ som vedel, že jedného dňa si túto knihu prečítam.
Musím priznať, že som sa obával, či vlastne autor v tejto téme ešte bude mať čo ponúknuť. Vylepšení ľudia, sprisahanie elít, never nikomu, všetko tu už bolo a to aj vo veľmi dobrej kvalite. Ale nebol by to Heteša, aby tvrdohlavo nešiel za svojím a nepredviedol nám, že tento okruh tém v rámci žánru sci-fi ešte nepovedal svoje posledné slovo.
Celý príbeh sa točí okolo bývalého špičkového agenta NSA Logana Raynara, ktorého navlečú do zločinu, ktorý spáchal niekto iný. A tak Raynar, pokiaľ chce vedieť, prečo ho vlastne toľko ľudí chce zničiť, má len dve možnosti – buď zdrhne alebo príde na to, čo sa deje. Vďakabohu pre dej, rozhodol sa pre to druhé.
Dejom teda prestupuje atmosféra spiknutia, machinácií a zákulisných intríg. Okorenené je to prítomnosťou čipov v mozgu rôznych ľudí umožňujúcim ich mozgom pracovať rýchlejšie, efektívnejšie a presnejšie. No to za cenu, že sa na vás môže niekto pripojiť a vidieť svet vašimi očami. Či už chcete alebo nie.
Petr Heteša (*1959)
Petr Heteša (*1959) / Zdroj Disclaimer
Pomerne často mi to pripomínalo atmosférou seriál Renegade, ale zasadený do budúcnosti, kde je táto technológia už bežnou súčasťou života niektorých ľudí. Bavilo ma sledovať, ako protistrany sa snažia predvídať svoje ťahy, ako Raynar vždy prešiel nejako NSA cez rozum. Tu musím oceniť nielen dobre vykreslené postavy, ale aj neskutočný cit pre detail. Všetko má v texte svoje miesto, čokoľvek, čo sa stane, má svoje následky, či už pozitívne alebo negatívne.
Takisto sa mi páčilo, ako sa strany nenápadne menili. Tí dobrí zrazu mali za ušami, tí zlí vlastne sa snažili nejako ochrániť, bezmocná postava zrazu disponovala mocou, o akej sa nikomu nesnívalo ani v tých najsmelejších snoch. To všetko zamotané do príbehu s nádychom detektívky.
Odkaz tejto knihy je fascinujúci a znepokojujúci. Čo ak by nám niekto mohol zasahovať do mysle? Vymazať spomienky a vložiť tam falošné? Ako by sme vedeli, čo je naše a čo nie? Heteša nechal otvorené práve také námety, z ktorých mrazí a na ktoré asi ani nechceme vedieť odpoveď.
Kniha sa číta rýchlo a prakticky jediné, čo by som jej vytkol, je záver. Nie je zlý, ale občas cítiť, že Heteša potreboval knihu ukončiť a zároveň chcel predviesť veľké finále. Takže to v závere padalo raz-naraz, až som sa musel trošku pristaviť, či to bolo naozaj nutné až tak hrotiť. Ale je to naozaj len drobnosť na skvelej fasáde celého príbehu.
Oceňujem ale, že autor si dokáže urobiť srandu nielen zo seba, ale aj z vydavateľstva, ktoré mu knihy vydáva. Ak chcete vedieť viac, v poslednej štvrtine sa dozviete viac.
Zhrnutie: Skvelá kniha, zmes cyberpunku, detektívky a budúcnosti, ktorá nemusí byť až tak vzdialená. Keďže ide o samostatný román, možno ho čítať bez nutnosti znalosti iných Hetešových kníh. Môžem odporúčať aj tým, ktorý s týmto autorom práve začínajú.

Verdikt: 95 %

Petr Heteša – Tekuté krystaly
Jazyk: český
Vydavateľstvo: Brokilon
Rok vydania: 2015
Vydanie: prvé
Počet strán: 480
Formát knihy: ebook (EPUB, MOBI, PDF)
Obálka: Tomáš Flak
ISBN: 978-80-7456-282-2, 978-80-7456-280-8, 978-80-7456-281-5

Ukážka z knihy: link

Marek Páperíčko Brenišin

Marek Páperíčko Brenišin
Recenzent filmov a hier, nadšenec do scifi, fantasy, cudzie mu ale nie je ani anime. Ak nepíše recenzie, zastihnete ho pri písaní poviedok, či už pre seba, alebo v rámci súťaží. Pravidelný účastník Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Goran
Pekne napísaná recenzia, navnadila.
11.03.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB