100+ robotov v science fiction! (5/5)

Dočkali sme sa! Prinášame posledný diel robotickej série.
Za tie dva týždne, čo sme so sériou článkov začali, sme vás zoznámili s vyše stovkou robotov, androidov a kyborgov najrôznejších druhov, osobností a výzorov. Verím, že ste medzi nimi našli mnoho známych tvárí a dúfame, že aj niektoré menej známe.
cyberstorm
Podporte scifi.sk
Dočkali sme sa! Prinášame posledný diel robotickej série. Za tých pár dní sme predstavili vic než stovku najznámejších i menej známych robotov, androidov, biotov či kyborgov. Našli sa medzi nimi maličké stroje i bytosti väčšie než planéty, mnohé ľiďom pomáhali, iné chceli vyyhladiť všetok organický život vo vesmíre.
Screamer, typ 1
Screamer, typ 1 / Zdroj Disclaimer
Screamers z poviedky The Second Variety od Philipa K. Dicka a filmov Screamers a Screamers 2
Pôvodne samoreplikujúce sa robotické zbrane, ktoré časom dosiahli vysoký stupeň mimikier, by ste naozaj nechceli stretnúť. Prvý raz sa vyskytli už v máji 1953 v poviedke The Second Variety od Philip K. Dicka, neskôr pretavenej do filmu Screamers (1995) a Screamers 2 (2006). Vo všetkých verziách bojujú hlavní hrdinovia bojujú proti týmto druhom týchto vraždiacich strojov. Čím hlbšie však ľudia prenikajú na nepriateľské územie, tým častejšie stretávajú pokročilé variácie týchto zbraní, ktoré sa vyvinuli zo základných modelov. Či už ide o stroje v podobe malého chlapca alebo zraneného vojaka, ktorí celý čas predstierajú, že sú ľuďmi. A čo až tajomný model číslo 2?

Sektor, Cyrax a Smoke
Sektor, Cyrax a Smoke Disclaimer
Sektor, Cyrax a Smoke z hernej franchise Mortal Kombat
Keď Lin Kuei klan hľadal možnosti, ako ešte zvýšiť smertiace schopnosti svojich asasínov, rozhodol sa pre ich kuyborgizáciu. Ako vhodníá kandidáti boli vybratí ninjovia Sektor, Cyrax, Smoke a Sub Zero. Posledný menovaný však túto poctu odmietol a tak sa klan rozhodol ho zlikvidovať práve pomocou svojich kyborgov. Prvý ktorý prešiel updatom, dokonca dobrovoľne čisto z loajality ku klanu, bol Sektor. Bol to práve Sektor, ktorý našiel v púšti ťažko poškodeného Cyraxa npo tom, čo ho Sub Zero inaktivoval. Cyrax, ďalší kyborg z klanu sa po tom, čo mu bola prinavrátená duša a svedomie, pridal na stranu ľudí. Smoke podobne ako Sub Zero odmietol transformáciua spolu s ním utiekol. na rozdiel od Sub Zera ho však chytili a násilne pretvorili v kyborga. Neskôr bol spolu so Sektorom a Cyraxom vyslaný, aby zlikvidoval Sub Zera. neskôr však zistil, že napriek všetkému mu ostala duša a dokázal potlačiť svoje naprogramovanie. Neskoršie udalosti však spôsobili jeho zajatie Shao Kahnovými vojskami a opätovné preprogramovanie Noob Saibotom.

komiksový a filmový Sentinel.
komiksový a filmový Sentinel. Disclaimer
Sentinels z Marvel univerza
Obrovské roboty známe z komiksov Marvel boli navrhnutí na lov mutantov. Aj keď sú mnohí schopní taktického myslenia, iba hŕstka si uvedomuje seba samých. Sú technologicky vyspelí, schopní sa učiť a majú široké spektrum schopností, sú vyzbrojení energetickými zbraňami a zadržiaacími zariadeniami, schopní letu a dokážu detegovať mutantov na veľké vzdialenosti. Majú obrovskú fyzickú silu a ich telá sú vysoko odolné voči poškodeniu. Niektoré pokročilé modely dokážu meniť fyzickú podobu alebo potom, čo boli zničené sa znova zložiť a aktivovať. Ich tvorcami sú Stan Lee a Jack Kirby a prvý raz sa objavili v X-Menoch v novembri 1965. Asi najslávnejšia séria s nimi je slávna Days of Future Pastz 80-tych rokov, ktorá neskôr slúžila ako predloha rovnomennému filmu z r. 2014.

Sentinel
Sentinel / Zdroj Disclaimer
Sentinels z Matrix franchise
Hoci bol hlavným záporákom v Matrixe niekto úplne iný, rozhodli sme sa Mr. Smitha do zoznamu napriek jeho skvelému stvárneniu nezaradiť. Prečo? Pretože nemal telo a mimo Matrixu neexistoval – bol len softvérom. To však neplatí o Sentineloch, známych chobotničkách, ktoré šli po krku hlavným postavám v reálnom svete. Za nás skvelé nehumanoidné stroje vyvolávajúce hrôzu v každom, kto sa s nimi stretol.

Shrike v predstavách výtvarníkov (zľava Gary Ruddell a John Picacio)
Shrike v predstavách výtvarníkov (zľava Gary Ruddell a John Picacio) Disclaimer
Shrike/Štír z knižnej série Hyperion Cantos od Dana Simmonsa
V tomto možno mnohí s nami nebudú súhlasiť, ale trojmetrová štvorruká pocta všetkým možným chladným bodným a sečným zbraniam cestujúca časom postavená na základe jednej z hlavných postáv z Hyperionu JE minimálne určitou formou umelej inteligencie. Možno kyborg, možno robot, možno niečo iné. V každom prípade je to nezničiteľné a veľmi rado to napicháva svoje obete na svoj Strom bolesti. P.S. Inšpiráciu tejto záľuby hľadajte u vtáčika menom strakoš ;)

Sonny
Sonny / Zdroj Disclaimer
Sonny z filmu I, Robot
Znovu sa vrátime k Asimovovi, tentoraz v nevydarenej adaptácii I Robot s Willom Smithom v hlavnej roli. Film bol síce nepodarok, ale dizajn robotov akosi utkvel v podvedomí popkultúry (žmurk, ESET). Sonny z filmu, ktorý sa snažil adaptovať a zmiešať Asimovove diela, je jedným z mnohých robotov, ktorí majú pomáhať ľudstvu. Akurát je obvinený z vraždy svojho majiteľa a dizajnéra celej robotickej sady, pri vyšetrovaní ktorej sa odhalí skutočná hrozba. To, kto napokon vraždu spáchal a ako do toho všetkého zapadajú nielen tri zákony robotiky, ale aj omnoho temnejší nultý zákon asi všetci viete. Zaujímavé je, že film tak trocha odkazuje aj na ďalšie skvelé dielo o robotoch – With Folded Hands (č. ako Se založenýma rukama) od Jacka Williamsona s jeho Humanoidmi, ktorí samozrejme na našom zozname nemôžu chýbať.

Mockingbird
Mockingbird / Zdroj Disclaimer
Spofforth, dekan New Yorkskej univerzity z knihy Mockingbird od Waltera Tevisa.
Mockingbird patrí medzi klasiku science fiction. Ústrednou postavou je Robert Spofforth, robotický dekan New Yorkskej univerzity žijúci už niekoľko stáročí, ktorý patrí medzi najdokonalejšie roboty radu Make9. Podobný ako ostatní Make9, bol aj on vytvorený ako klon ľudského mozgu, aby prežíval emócie a uchovával si spomienky, ktoré kedysi patrili človeku. Spofforth je teda schopný cítiť veci ako túžba a hnev a má výrazne ľudské návyky, ako je pískanie a dlhé prechádzky, no nie je schopný zomrieť, pokiaľ má slúžiť ľuďom. Vlastne celý román začína jeho pokusom o samovraždu. Je unavený z existencie a ochotný uchýliť sa k zákerným prostriedkom na vykorenenie ľudskej rasy, ktorá žije v absolútnej blaženosti, avšak aj v hlúposti a heslo "Don't ask, relax" presne vystihuje danú spoločnosť. Sám dekan je tak tragickou postavou, ktorú môžeme nenávidieť, ale aj ľutovať.

Steelhead/Melmoth
Steelhead/Melmoth Disclaimer
Steelhead/Melmoth z komiksu The Metabarons
Jeden z posledných a najmocnejších Metabarónoov bol Steelhead. Už ako malý bol vlastným otcom dekapitovaný, no jeho telo prežilo a po tom, čo mu implantovali novú hlavu zo superocele postupne vyrástol na dovtedy najmocnejšieho Metabaróna. Svoje schopnosti musel dokázať nedlho po vyhlásení vojny s Pthagureanským impériom. Ako šampión ľudskej galaxie sa stretol v dueli o osud ľudstva so svojim otcom Aghnarom, ktorého porazil. Neskôr našiel lásku, Donu Vicentu a akceptoval kvôli nej ľudskú podobu, len aby o ňu zasa prišiel. Napokon ale ani on nedokázal zísť z cesty meta bojovníkov a aj napriek tomu, že vymenil celé svoje ľudské telo za nezničiteľné kovové brnenie, bol porazený vlastným vnukom Bezmenným.

Terminátor 2: Deň zúčtovania - Scéna - Endoskeleton
Terminátor 2: Deň zúčtovania - Scéna - Endoskeleton Disclaimer
T-800 z Terminator frančízy
Keď sa povie Arnold Schwarzenegger, každému sa vynoria dve najslávnejšie role: Conan a Terminator. Teraz sa budeme zaoberať tou druhou. Oceľová kostra, oči žiariace na červeno, ak mal na sebe „Arnieho kožu“, tak si doplňte ešte spílenú brokovnicu, slnečné okuliare, kožený odev a motorku. Terminator, plným menom Cyberdyne Systems Series 800 Model 101A Verzia 2.4, nemilosrdný asasín z budúcnosti. Hoci bol hlavným záporákom celej série de facto Skynet, vykonávateľmi jeho vôle boli práve Terminátori. Kyborgovia – infiltrátori, ktorí mali celé mechanický endoskeleton, pripomínajúci ľudskú kostru, pokrytý kožou (spomínate na scénu s vycvičeným psom v úkryte odporu?). Je jedno, či beriete starú hrdzavú T-800, T-1000 alebo T-X, stále ide o záporákov s jediným cieľom: čo najefektívnejšie zlikvidovať svoje ciele. A je jedno či v budúcnosti, alebo budú musieť za ním cestovať do minulosti.

T-1000
T-1000 / Zdroj Disclaimer
T-1000 z filmu Terminator 2: Judgment Day
Keď sa Arnie v Terminatorovi 2 vrátil, musel čeliť omnoho nebezpečnejšiemu protivníkovi, než len Sarah Connor. Stroj, ktorý ma zabiť budúceho vodcu ľudského odporu, bol omnoho sofistikovanejší. Z čoho presne sa T-1000 skladal sme sa nikdy nedozvedeli – niektorí poukazujú na akýsi tekutú mimetickú polymorfnú zliatinu pozostávajúcu z nanobotov. Vďaka tomu mohol napodobniť tvar kohokoľvek, prechádzať cez najmenšie škáry, či premeniť akúkoľvek časť svojho tela na chladnú zbraň. Ani to mu však v súboji s Arnoldom nepomohlo. Vo filme ho priam geniálne stvárnil v tej dobe 33 ročný Robert Patrick, ktorý už asi navždy bude spájaný s touto rolou.

Tachikoma
Tachikoma Disclaimer
Tachikoma z Ghost in the Shell franchise
Tačikomy sú milé malé modré kawai robotické pavúčie tančíky s vlastnou pokročilou umelou inteligenciou, ktoré pomáhajú Sekcii 6 v boji proti zločinu. Vyzbrojené guľometom a granátometom neraz zachránili hlavným hrdinom povestný kyberzadok. Časom si vyvinuli vyššie úrovne inteligencie, prekonali svoje naprogramovanie, za čo však zaplatili až príliš vysokú cenu. Tachikomy boli vytvorené Masamunom Shirowom ako ekvivalent k Spider Tanku z pôvodného Ghost in the Shell a čoskoro sa stali maskotom seriálu.

With Folded Hands... Obálka prvého vydania.
With Folded Hands... Obálka prvého vydania. / Zdroj Disclaimer
The Humanoids z novely With Folded Hands a románu Humanoids od Jacka Williamsona
Humanoidi sú ďalším skvelým príkladom, ako to dopadne, keď sa všetko preženie do extrémov. Na Zemi sa jedného dňa začnú objavovať androidi, ktorých cieľom je čo najpresnejšie plniť primárne nariadenie: ochraňovať a pomáhať ľuďom a zabrániť škodám pre celé ľudstvo. Roboti časom osídlia celú známu galaxiu a ohrozujú ľudskú existenciu, ako ju poznáme. K svojmu cieľu pritom pristupujú mimoriadne paternalisticky a ukladajú ľuďom obmedzenia, či sa im to páči alebo nie. Chránia ľudí aj za cenu obmedzenia ich slobôd, škodlivé fyzické a duševné aktivity sú zakázané a ak by sa ľudia mali sťažovať, dostanú lieky na upokojenie, alebo sú lobotomizovaní. No ľudstvo sa pokúša spod prílišnej starostlivosti robotov vymaniť a skupina rebelov plánuje potlačiť inváziu robotov. Tento román skúma témy a nastoľuje otázky ohľadom často protichodných nariadení, práv a slobôd v ľudskej spoločnosti.

Iron Giant
Iron Giant / Zdroj Disclaimer
The Iron Giant z filmu The Iron Giant
Železný obor je 50 stôp vysoký robot mimozemského pôvodu. Jedného dňa vpadne do života malého Hogartha a časom sa vďaka svojmu dobrému srdcu stane jeho priateľom a hrdinom. Hlavný protagonista rovnomenného kresleného filmu z 1999 pre deti, po zuby vyzbrojený tými najničivejšími zbraňami, vybavený najdokonalejšou technológiu, ale s dobrými úmyslami si časom získal medzi robotmi kultové miesto. Dokonca sme ho mohli vidieť aj v Ready Player One, filme vzdávajúcemu hold všetkým geekom.

Vision
Vision / Zdroj Disclaimer
The Vision z Marvel comics
Vision už klasicky patrí do marveláckeho univerza. Jeho história siaha až do roku 1968, keď sa prvý raz objavil v The Avengers #57. V pôvodnej, komiksovej podobe ho zostrojil robot Ultron. Mal predstavovať dokonalú zbraň proti Avengerom. Ultronov zámer sa ale nevydaril a Vision sa k Avengerom pridal. Dnes už kultového chlapíka s červenou tvárou sme mohli vidieť aj vo filmových spracovaniach (2015 – 2018) a aktuálne v seriáli WandaVision, kde ho stvárnil americký herec Paul Bettany.

Tim-21
Tim-21 / Zdroj Disclaimer
Tim-21 z komiksu Descender
Tim-21 je hlavnou postavou skvelého komiksu Descender od Jeffa Lamirea. Pôvodne navrhnutý ako spoločník rodiny a čiastočne aj jej ochranca sa po 10-ročnej deaktivácii (spánku) prebúdza do sveta, kde sú roboti a androidi postavení mimo zákon. Môže za to vojna a povstanie robotov, ktoré zanechalo spoločnosť celú rozvrátenú. Postupne ako Timovi-21 vracia pamäť, zisťuje, že bol pravdepodobne dôležitým elementom spomínaného povstania. Komiks začal vychádzať v roku 2015 vo vydavateľstve Image comics.

Tonto
Tonto Disclaimer
Tonto z komiksu Metabarons
Tonto je robotický sluha a rozprávač celého príbehu Metabarónov. Stretneme sa s ním hneď na začiatku epického príbehu, kde začína Lotharovi (ďalšej nie až tak robotickej postave) rozprávať príbeh o najmocnejších meta bojovníkoch vesmíru. Pôvodne sa ako robotický chirurg staral o syna Othona von Salzy, prvého Metabaróna, ale časom sa stal oddaným sluhom a pomocníkom celého rodu. Najmä s Bezmenným, posledným z Metabarónov, zažil za celé tie roky služby množstvo dobrodružstva a akcie, ale i hrôzy a často len tak-tak spolu so svojim pánom unikol smrti. Tonto jednoznačne patrí k tým malým milým robotom ako Nono, Wall-E či R2D2.

Kyberiáda - Obálka - CZ - 1983
Kyberiáda - Obálka - CZ - 1983 / Zdroj Disclaimer
Trurl a Klapacius z knihy Kyberiada od Stanislawa Lema
Trurl a Klapacius sú robotechnici, cestovateli a vynálezci z Kyberiády, zbierky vzájomne prepojených poviedok od poľského autora Stanislawa Lema. Títo zdialení potomkovia robotov, ktorí sa vzbúrili proti otrokárskej tyranii ľudí a utiekli do vesmíru, kde založili mocnú ríšu, sa nezastavia pred žiadnou úlohou hodnou ich konštruktérskeho umu. V zbierke koncipovanej v podobe humorných príbehov či rozprávok a eskapád uvedenej dvojice, vesmírneho Pata a Mata, sa autor doslova vybláznil na originálnych nápadoch, ktoré skĺbil so svojou fascináciou kybernetikou a futurizmom.

Twiki
Twiki / Zdroj Disclaimer
Twiki zo seriálu Buck Rogers in the 25th Century
Twiki je asi meter vysoký robot so zaveseným počítačom okolo krku, zvaným Dr Theopolis. Ten sám je pritom členom Počítačového Kocilu, riadiaceho vládneho orgánu Zeme. Typ robotov ako je Twiki sa niekedy nazýva „ambuquad“, čo je označenie pre špecializovanú sériu robotov vyrobených pre prácu vo vesmírnych baniach a používaných ako Ambulantná doprava pre ich nadriadených / partnerov QuAd. Názov „Twiki“, ktorý postavil ambuquadový závod v New Chicagu, je odvodený od alfanumerického označenia robota TWKE-4. Jeho sériové číslo je n22-23-t. V seriáli Buck Rogers in the 25th Century však s Twikim zaobchádzajú skôr ako s priateľom než so služobníkom. Aj vďaka tomu sa Twiki snaží napodobňovať Buckov zmysel pre humor 20-teho storočia.

Ultron
Ultron / Zdroj Disclaimer
Ultron z Marvel comics
Ultron je klasický príklad stvorenia temnej superinteligencie s cieľom zničiť ľudstvo. Dieťa marvelovského hrdinu a génia Hanka Pyma (Ant-Man) predstavuje temný obraz svojho stvoriteľa. Superinteligentný, fyzicky takmer nezničiteľný, dal často zabrať rôznym superhrdinským tímom. Okrem toho, že ovláda armádu dronov známych ako ultron Sentries, je aj stvoriteľom Visiona, ktorý sa ale na svojho „otca“ veľmi nepodal a namiesto toho, aby zlikvidoval Avengerov, sa k ním pridal. V Marvel Cinematic Universe sú jeho stvoriteľmi Tony Stark a Bruce Banner.

Sektor, Cyrax a Smoke
Sektor, Cyrax a Smoke Disclaimer
Unicorn z Transformers franchise
V každom riadnom scifi máte nepriateľa, alebo aspoň moc, proti ktorej hlavní hrdinovia musia bojovať. V Transformers, známej hračkárskej, animovanej a filmovej frančíze to dlhú dobu boli Decepticoni na čele s Megatronom. Až do chvíle, než sa v roku 1986 v animovanom snímku Trensformers: The Mopvie neobjavil Unicron. Čo k nemu napísať? V podstate Big Bad celej frančízy, ktorý nikdy nemôže byť porazený, hoci jeho fyzická manifestácia v podobe gigantického robota o veľkosti planéty, ktorý sa sám vie meniť na planétu, áno. Nejaký ďalší popis? Nech sa páči: požierač svetov, ničiteľ vesmírov, ktorý má na konte už niekoľko zničených univérz, nepriateľ všetkého živého, multidimenzionálna singularita, pán, boh a stelesnenie chaosu a oponent tvorivej sily menom Primus.

WALL-E a EVA
WALL-E a EVA / Zdroj Disclaimer
Wall-E a EVA z filmu Wall-E
Kto by nepoznal milučkého upratovača zo starej dobrej znečistenej matičky Zem? A čo jeho spočiatku nevydarený vzťah s robotkou EVou? Kým Wall-E pripomínal hrdzavú škatuľku na pásoch, držiacu pokope len silou vôle, EVA nádherne ladných aerodynamických tvaroch vyzerala, akoby bola stvorená Applom. Krásny animák o priateľstve a láske so silným environmentálnym motívom ešte aj po rokoch rozlieva teplo po duši. P.S. Všimli ste si istú podobu s Johnnym 5 z Číslom 5 žije?

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

8HitBoy
Celá táto séria bola vynikajúca. Dik za obrovský kusisko skvelej roboty, veľmi si to všetci vážime :)
12.03.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.