100+ robotov v science fiction! (4/5)

Dnes pokračujeme v našej sérii o známych či menej známych umelých formách života jej predposlednou štvrtou časťou! V zozname nájdete malých milých, zabudnutých i veľmi známych robotov, androidov či kyborgov. V dnešnej časti dokonca aj samotných Čapkových ROBOTOV.
Samozrejmosťou je malý krátky text, ktorý jednotlivých zástupcov vystihuje.
cyberstorm
Filmová história scifi
Nono z animovaného seriálu Ulysses 31
Malý robotický spoločník Telemacha, Odyseovho syna. Spolu s nimi dvoma a s malým mimozemským dievčaťom Yumi/Themis musí čeliť hnevu mocných vesmírnych bohov, ktorí neustále pred nich kladú prekážku na ceste na Zem. Nono je dôveryhodný priateľ, ktorý dostal Telemachus ako darček k narodeninám. Je dosť plachý, ale dá sa na neho v prípade krízy spoľahnúť. Je zručný v opravách strojov a má obrovskú fyzickú silu. Ulysses 31 je japonsko-francúzsky animovaný scifi seriál pre deti, ktorý v podstate predstavuje adaptáciu Homérovej Odysei do vesmírnej podoby.

Norby
Norby Disclaimer
Norby z rovnomennej série kníh od Janet a Isaaca Asimovových
Norby je fiktívny robot, ktorého pre sériu detských scifi kníh stvorili Janet a Isaac Asimovovci. Prvýkrát sa objavil v knihe Norby, popletený robot z roku 1983 a neskôr v ďalších desiatich pokračovaniach. Pôvodne sa volal Searcher a jeho robotickí stvoritelia ho skonštruovali, aby našiel zdroj rýchlo sa míňajúceho paliva. Searcher zdroj v podobe vesmírneho tankeru síce našiel, no nešťastne s ním havaroval v asteroidovom páse pri Zemi, kde ho objavil pozemský vynálezca McGillicuddy. Ten ho čiastočne zachránil tak, že mu veľkú časť súčiastok, premenoval na Norbyho a tým začala malému robotovi nová kapitola života. Norby ako typický detský hrdina má množstvo superschopností vrátane antigravitácie, telepatie, cestovania hyperpriestorom i časom. Celkovo bolo vydaných jedenásť kníh o Norbym, pričom posledná z nich v r. 1997.

Number Six
Number Six / Zdroj Disclaimer
Number Six zo seriálu Battlestar Galactica (remake)
Kým klasickí Centurióni z pôvodnej alebo aj remastrovanej Battlestar Galactica mali mechanický výzor, Šestka, podobne ako aj ostatných jedenásť z pôvodných dvanástich Cylonských modelov bola úplne iné kafe. Na nerozoznanie od ľudí, Model 6 (celý rad a práve tá Šestka) poznala pocity ako lásku, hnev nenávisť i strach, ktoré ju paradoxne priblížili viac k ľuďom viac, než by chcela. V remaku Battlestar Galactica ju stvárnila sexi Tricia Helfer.

Robot Patrik
Robot Patrik Disclaimer
Patrik z filmu Ikarie XB 1
Tak ako majú Američania svojich robotov z Forbidden Planet a Lost in the Space, tak Čechoslováci majú svojho Patrika z Ikarie XB1. Nepatrí síce k hlavným postavám príbehu, je ale možné, že zachránil posádku celého hviezdoletu pred nebezpečným žiarením z tmavej hviezdy. Ikarie XB1 patrí k najvýznamnejším československým a českým sci-fi filmom. Svoju vlasť dokonca reprezentoval ďaleko za oceánom a v mnohom inšpiroval Gene Roddenberryho pri tvorbe Star Treku.

Pes, mačka a králik z komiksu WE3
Bojoví kyborgovia s posilnenými inštinktami, palebnou silou celého pluku a perfektne plniaci naprogramované príkazy je isto sen všetkých armád sveta. A práve takýmito zbraňami sa stali psík, mačka a králik z komiksu WE3. Augmentované a po zuby vyzbrojené subjekty, ktoré však budú po ukončení testov napokon rozobraté na kúsky a pitvané. A keďže im vojenskí vedci vylepšili inteligenciu i vrodené inštinkty, ani jednému z kyberzvieratiek sa taká vyhliadka na dôchodok nepáči a spoločne utečú. Hľadajú pritom miesto, kde by sa mohli schovať, akési nejasné „dom“ s príjemným pocitom tepla a lásky. No armáda sa veľmi nerada lúči so svojimi tajnými projektmi, najmä ak do nich investovala niekoľko miliónov dolárov. Skvelý komiks od Grant Morrisona.

Pištoľník s tvárou Yula Brynnera.
Pištoľník s tvárou Yula Brynnera. / Zdroj Disclaimer
Pištoľník z filmu Westworld
Keď už sme tu mali Dolores Abernathy z remaku Westworldu, nesmieme zabudnúť ani na pôvodný film z 1973 od Michaela Crichtona. V blízkej budúcnosti sa v zábavnom parku Delos stane nehoda. Po zásahu bleskom dôjde k výpadku bezpečnostných protokolov a k poškodeniu androidov, ktorí predstavujú skvelú zábavu pre nadšených divákov. Jeden z nich sa vymkne spod kontroly a rozhodne sa svoju rolu pištoľníka s tvárou Yula Brynnera, najslávnejšieho zo Siedmich, dotiahnuť do konca a vystrieľať všetkých ľudských návštevníkov parku.

Posbiovia a ich loď v tvare kocky
Posbiovia a ich loď v tvare kocky Disclaimer
Posbiovia z nemeckej zošitovej série Perry Rhodan
V Perry Rhodanovi, nemeckej zošitovej space opere vydávanej bez prestávky od roku 1961, možno nájsť veľa zaujímavých robotov a umelých bytostí. Medzi nimi čestné miesto zaujímajú Posbiovia, kybernetická forma života, ktorá žije na Svete sto sĺnk. Posbi znamená Positronicko-Biologický robot a prvý raz sme sa s nimi mohli stretnúť už v roku 1964. V rámci univerza patria medzi jedných z najstarších spojencov Pozemšťanov. Posbiovia vytvárajú svoje telá čisto funkčne, neexistujú preto žiadni typickí predstavitelia. Existuje veľké množstvo rôznych variantov: vznášajúce verzie, roboti s chápadlami, chodiaci na nohách alebo na pásoch, naozaj maličké strojčeky alebo veľkí giganti. Všetci posbiovia ale obsahujú malé množstvo biologicky živé látky. Ide o odnož centrálnej plazmy, ktorá im dáva vedomie, kreativitu a emócie - robí je teda živými bytosťami. Na svoju prepravy používajú Fragmentálne krížniky – Boxy v tvare kocky o hrane 2 km. Hmmm...čo mi len pripomínajú, žmurk Star Trek ;)

Priskumná jednotka A.P.E.X.
Priskumná jednotka A.P.E.X. / Zdroj Disclaimer
Prieskumné robotické sondy z filmu A.P.E.X.
Apexy, čo je skratka pre Advanced Prototype Exploration units, sú robotické sondy, ktoré v rovnomennom snímku z roku 1994 vysiela ľudstvo do minulosti. V roku 2073 sa vedci zvrátiť hrozbu smrteľného vírusu, ktorý výrazne zdecimoval populáciu. Preto do sto rokov vzdialenej minulosti posielajú bojové robotické sondy s cieľom eliminovať zdroj nákazy. Stačí však malá chyba a vedci zmenia celú kontinuitu: ľudstvo tak napokon bude musieť čeliť vírusu i robotom naraz. Klasické, vo svojej dobe tak trocha kultové béčko, už za ten čas zapadlo prachom. Príbeh kombinujúci časovku a Terminátora (ktorý ale sám je časovkou) naozaj nie je originálny. A ani dizajn robotov, ktorí pripomínajú trochu vymakanejších Power rangerov.

Princ Robot IV
Princ Robot IV / Zdroj Disclaimer
Princ Robot IV z komiksu Saga
Princ Robot IV je členom kráľovskej rodiny, synom kráľa a kráľovnej Robota a vyslancom Robotského kráľovstva povereného zistením, čo sa stalo s Alanou a Markom, hlavnými postavami komiksu Saga. Podobne ako niektorí iní vznešení roboti si môže aj on podľa ľubovôle zmeniť ruku na laserové delo. Podobne ako iní z vysoko technického Robotského kráľovstva a Landfallskej koalície, aj on bojoval v konflikte proti proti obyvateľom Wreathu, ktorí ovládajú sú zruční v mágii. Napokon po strastiplných dobrodružstvách, zraneniach a nájdení strateného syna sa pridal k Marcovi a Alane, aby im pomohol nájsť ich dcéru Hazel.

Naked Sun. Obálka prvého amerického knižného vydania.
Naked Sun. Obálka prvého amerického knižného vydania. Disclaimer
R. Daneel Oliwav z cyklu o robotoch a Nadácie od Isaaca Asimova
Postava z Asimovových detektívnych románov o robotoch a neskôr šedá eminencia stojaca v pozadí Nadácie, diela geniálneho Hariho Seldona. Ešte ako s klasickým robotickým modelom sme sa s ním mohli po prvý raz stretnúť v románe The Caves of Steel (č. ako Ocelové jeskyně) a v pokračovaní The Naked Sun (s. ako Vo vesmíre niekto vraždí, č. ako Nahé Slunce), kde asistoval Eliášovi Baleymu pri riešení vraždy svojho konštruktéra. Časom sa však vyvinul nad rámec svojho programu, osvojil si nové schopnosti a formuloval nultý zákon robotiky.

R2D2 zo Star Wars franchise
Modrý plechový súdok na kolieskach patrí spolu s ukecaným zlatožltým protokolárnym droidom C3PO k najznámejším postavám celého kinopriemyslu. R2D2 bol vyrobený ako klasický sériový astromech droid, ktorý slúžil na opravu lodí. Bol prítomný aj na palube vesmírnej lode utekajúcej z obkľúčeného Naboo. Po tom, čo boli nútení pristáť na piesočnej planéte Tatooine, sa zoznámil s malým chlapcom Anakinom Skywalkerom a jeho výtvorom, protokolárnym droidom C3PO. Spolu potom zažili množstvo dobrodružstva, zúčastnili sa Klonových vojen a Povstania, boli svedkami vzostupu i pádu Impéria. Obaja slúžili Anakinovi Skywalkerovi a neskôr jeho synovi Lukeovi. V Canone jeho príbeh (zatiaľ) končí epizódou IX, no v Legends (bývalé Expandované Univerzum) ho stretávame ešte aj o 130 rokov neskôr v spoločnosti Cadea Skywalkera, Lukovho pra-pravnuka. George Lucas vytvoril známu dvojicu na základe komediálnych postáv LucTahei a Matashichi z japonského samurajského filmu The Hidden Fortress od Akiry Kurosawy.

Reaper
Reaper / Zdroj Disclaimer
Reapers z hernej RPG série Mass Effect
Hlavní záporáci cele Mass Effect série sú skvelým prevedením klasických Berserkov od Freda Saberhagena. Prastaré umelé formy života, ktoré časom prijali formu gigantických vesmírnych lodí, boli stvorené pred eónmi rasou podvodných vysoko inteligentných bytostí - Leviatanov, pripomínajúcich obrie kalamáre. Tí sami pred tisíckami rokov zostrojili umelú inteligenciu, ktorá by im pomohla vyriešiť večný rébus vzbury strojov proti svojim strojcom, s cieľom ochrániť organický život. Inteligencia sama však dospela k tomu, že Leviatani sú sami súčasťou tohto rébusu, vyhladila ich a na základe ich fyziológie stvorila prvých Reaperov. Od tej doby sa cyklicky každých päťdesiat tisíc rokov prebúdzajú z hibernácie za okrajom galaxie a vracajú sa späť, aby zozbierali a vyhladili všetok dostatočne pokročilý biologický život. Reaperi sú pôvodní stavitelia Citadely.

Red Tornado
Red Tornado / Zdroj Disclaimer
Red Tornado z DC Comics
Ďalším príkladom, prečo by nemali zločinci vytvárať vysoko výkonné umelé bytosti ako svojich pomocníkov. Red Tornada stvoril zloduch T. O. Morrow, aby mu pomáhal v jeho zločinoch a zároveň zlikvidoval Justice Society of America. Stačila len chvíľka nepozornosti a jeden mimozemský hrdina menom Tornado Champion splynul s telom Red Tornada a krásne plány na ovládnutie sveta zmizli v... tornáde. Red Tornado napokon prekazil plány svojho stvoriteľa a sám sa stal jedným zo známych hrdinov DC Univerza.

Replicator
Replicator / Zdroj Disclaimer
Replicators zo Stargate franchise
Replikátori sú rasa mechanických strojov vo vedecko-fantastickom seriáli Hviezdna brána. Pôvodne ich v ďalekej minulosti zostrojila androidka Reese ako hračku, ale tá sa časom vyvinula do hrozby pre celú známu galaxiu. Nevedeli si s nimi poradiť dokonca ani extrémne pokročili Asgarďania. To však bol len začiatok, pretože vďaka pasci, ktorú hlavní hrdinovia nie tak úplne domysleli, u Replikátorov prebehla extrémne rýchla evolúcia, čo malo za následok ich humanoidnú podobu a superinteligenciu. Napokon boli zničení antickou superzbraňou na Dakare.

Robby the Robot
Robby the Robot Disclaimer
Robby the Robot z filmu Forbidden Planet
Robby the Robot patrí spolu s robotom G.U.N.T.E.R. M3-B9 z Lost in Space ku klasickým figúram zlatého veku science fiction kinematografie 50. a 60. rokov. Vo filme Forbidden Planet, ktorý je v podstate postavený na Shakespearovej hre Búrka, je Robby robot riadiaci sa troma zákonmi robotiky a patrí k hrdinom filmu chrániacich ľudí pred skutočným nepriateľom. A to aj napriek často zavádzajúcim filmovým plagátom, kde pôsobí skôr ako zloduch nesúci v náručí krehkú blondínku.

RoboCop
RoboCop / Zdroj Disclaimer
Robocop z filmov Robocop
Keď počas prestrelky ťažko zrania policajta Alexa Murphuho, zdá sa, že neprežije. Nádej mu však svitne v podobe projektu kybernetického policajta, na ktorého Murphyho napokon prerobia. Odený v oceli, naprogramovaný tak, aby poslúchal, teraz v novej roli RoboCopa, nepriestrelného strážcu spravodlivosti a zákona, bojuje v dystopickom svete Detroitu proti všetkým zločincom. No po tom, ako sa mu začnú vynárať detailné spomienky na predchádzajúci život i smrť, ho najväčší boj ešte len čaká. Tento akčný hrdina v 80. rokoch ovplyvnil celú generáciu malých chalanov. Veď kto by nechcel byt RoboCopom? P.S. Pamätáte si ešte na vystrihovačku RoboCopa?

Roboti z R.U.R.
Roboti z R.U.R. / Zdroj Disclaimer
Roboti z divadelnej hry R.U.R. od Karla Čapka
Týmto to všetko začalo. Divadelná hra Rossumovi univerzálni roboti je dielo, v ktorom Karel Čapek na radu svojho brata Josefa po prvý raz použité slovo “robot“. Hra bola predstavená verejnosti na dvojnásobnej svetovej premiére 2.1.1921 v Hradci Králové a 25.1.1921 v Prahe, hoci jej knižná podoba vyšla už v októbri 1920. Podobne ako iné Čapkove diela, aj v R.U.R. autor varuje pred zneužitím vedeckého pokroku. V budúcnosti ľudstvo využíva na svoju prácu robotov – masovo vyrábané biologické bytosti bez citov. Práve ich absencia má za následok ďalšie experimentovanie s ich “dušou“, čo napokon vedie nielen k sebauvedomeniu, ale následne k rebélii a vyhláseniu vojny ľudstvu, ktorú napokon roboti vyhrali. Sami sa však dostávajú do slepej uličky, nakoľko sa tak ako všetko kazia a napokon hynú, pretože nevedia ako sa opravovať a vyrábať nové kusy. Čapkovi roboti nie sú mechanickí ale skôr organické či biologické entity, ktorých časti sa montujú dohromady ako u Frankensteinovho monštra alebo automobilov, tak pripomínajú skôr Replikantov z Blade Runnera alebo pôvodné modely Cylonov v remaku Battlestar Galactica.

Roboti vo Vzpoure mozků
Roboti vo Vzpoure mozků Disclaimer
Roboti z českého komiksu Vzpoura mozků vydávanom v časopise ABC
Na Zem sa po dlhých rokoch konečne vracia medzihviezdna loď Prométheus, ktorá mala v ďalekej hviezdokope nájsť inteligentný život. Na jej palube síce uplynulo len 10 rokov, no vďaka dilatácii času na Zemi ubehli stovky rokov. Po návrate však posádka zisťuje, že ľudstvo bolo takmer vyhladené robotmi, ktorí sa za ten čas vyvinuli a povstali proti svojim stvoriteľom. Ľuďom sa napokon s pomocou Prométhea podarí robotov zlikvidovať. Komiks Vzpoura mozků vychádzal v časopise ABC v rokoch 1977 – 1979 a vo svojej dobe šlo o nenáročný komiks určený mladým čitateľom. Jeho autorom sú Václav Šorel (scenár) a František Kobík (ilustrácie).

Ro-Man
Ro-Man / Zdroj Disclaimer
Ro-Man z filmu Robot Monster
V 50-tych rokoch vznikali v americkej SFFH kinematografii vskutku najrôznejšie bizarné bytosti - napríklad robotia príšera s telom gorily a potápačskou helmou s anténami namiesto hlavy. Tomuto stvoreniu sa podarilo dosiahnuť svoj cieľ - vyhladil celú ľudskú rasu. Takmer. Prežila iba skupina ôsmych ľudí, ktorí sú vďaka lieku imúnni voči kalcinátorovým lúčom smrti. Ro-Manovi tak napokon neostáva nič iné, než ich pekne po jednom loviť. Netuší však, že sa počas likvidácie zvyšných zástupcov Homo sapiens zaľúbi do Alice, jednej zo svojich obetí. Film z roku 1953 s komicky vyzerajúcim, dnes už kultovým záporákom, sa zapísal ako jeden z najhorších filmov vôbec.

Andromeda a jej avatar Rommie.
Andromeda a jej avatar Rommie. / Zdroj Disclaimer
Rommie zo science fiction seriálu Andromeda Ascendant
Bitevná loď Andromeda Ascendant je vojenským vrcholom Spoločenstva. Na jej palube hrdinský kapitán Dylen Hunt so svojou...okej stačilo. Seriál Andromeda bol zlý, no nemusel tak dopadnúť. Prečo tak napokon skončil je na iný článok. My sa však na okamih obzrieme sa sexi krivkami...lode a jej avatara Rommie. Povedzme si to na rovinu - každé správne dostatočne vyspelé vesmírne plavidlo má svoju osobnosť, no niekde sa proste kvôli svojim rozmerom ako loď nezmestíte. Nie je preto šikovné si zostrojiť vlastného avatara – androida, do ktorého vložíte svoju osobnosť? Presne toto Rommie, ktorú si v seriáli strihla Lexa Doig, je – humanoidná inkarnácia bojového krížniku, super rýchla, super silná super nebezpečná. Žiaľ, autori seriálu tak úplne nevyužili jej potenciál a podobne ako zvyšok postáv a celý seriál napokon padol na dno pozerateľnosti.

Rosie
Rosie / Zdroj Disclaimer
Rosey z animovaného seriálu The Jetsons
Futuristická obdoba populárnych Flinstonovcov mala v prvej polovici 60. rokov tiež svojho robota. Nebol ním nik iný ako služobná Rosey (v čase, keď sa Jetsonovci odohrávajú, už celkom zastaraný model XB-500) s nezabudnuteľnou zásterkou okolo pásu. V seriáli nemala nikdy výraznejšiu úlohu, vždy sa však vedela postarať o zvyšok rodiny, ktorú často uspávala. Klasická domáca robo-chyžná.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Goran
WE3 - moja obľúbenosť!!! Som rád, že nechýba v zozname.
11.03.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.