100+ robotov v science fiction! (3/5)

Po krátkej víkendovej pauze pokračujeme s našou sériou článkov venovanou Karlovi Čapkovi a jeho Robotom!
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Dnes sa zoznámime s milými malými i popletenými robotmi, depresívnymi robotmi, androidmi trpiacimi extrémnym materským komplexom, či mechanickým životom hroziacim zničiť skrývajúce sa ľudstvo.
Nech sa páči, ďalšia dávka robotov ;) Užite si :)
Malý bůh a jeho papierové podoby z vystrihovačiek.
Malý bůh a jeho papierové podoby z vystrihovačiek. / Zdroj Disclaimer
Malý Bůh z komiksu Příchod Malého Boha
Český/Československý príspevok do zoznamu. Malý boh, červený krabovitý tvor, bol robot vyslaný pozemšťanmi na Žltú planétu, kde mal pripraviť domorodcov na príchod pozemšťanov. V príbehoch figuroval ako učiteľ a ochranca Kruana a jeho kmeňa. Komiksový seriál Příhody Malého boha vznikol na základe poviedok od Vlastislava Tomana a od roku 1973 sa s ním mohli čitatelia stretávať na zadnej strane časopisu ABC. Svojho času patril svojho času k tomu najlepšiemu, čo sa dalo čítať, a do súčasnosti sa dočkal siedmich pokračovaní (naposledy v r. 2017).

The Stepford Wifes. Obálka prvého vydania (Random House, 1972).
The Stepford Wifes. Obálka prvého vydania (Random House, 1972). / Zdroj Disclaimer
Manželky z knihy The Stepford Wives od Iru Levina
Kniha o podivnom malomeste Stepford, kde si unavené hlavy rodín žijú svoje dokonalé životy s dokonalými manželkami, patrí k dystopickým románom. Autor knihy Ira Levin (okrem iného napísal aj Rosemarino dieťatko) pekne buduje pocit, že v tomto meste čosi nie je v poriadku: doteraz večne nespokojné ufrflané manželky sa časom menia na dokonalé polovičky, ktoré sa príkladne starajú o svoje rodiny a sú svojim manželom po vôli takmer vo všetkom. No nie je to podivné? Kniha bola niekoľkokrát sfilmovaná, naposledy v roku 2004.

Marvin
Marvin / Zdroj Disclaimer
Marvin zo série The Hitchhiker's Guide to the Galaxy od Douglasa Adamsa
Kto by nepoznal robota Marvina? Ako stelesnenie depresie a nízkeho sebavedomia čelí krutej realite, že nič nemá zmysel. Jeho nálada je spôsobená nevyváženosťou úloh, zväčša primitívnych, a veľkosťou mozgu tisíckrát prevyšujúcou aj toho najinteligentnejšieho génia vo vesmíre. Je pritom jedno, či máte alebo nemáte Adamsa radi, túto postavičku si jednoducho zamilujete!

Maschinenmensch/Maria
Maschinenmensch/Maria / Zdroj Disclaimer
Maschinenmensch/Maria z filmu Metropolis
Jedno z prvých zobrazení robota vôbec je duplikát Marie z legendárneho Metropolisu od Fritza Lanka z roku 1926, ktorý vznikol ako adaptácia rovnomennej knihy od They von Harbou. Gynoid (ženský android) Maschinenmensch (v preklade mechanický človek) je najväčším výtvorom šialeného vedca C. A. Rotwanga a predstavuje stelesnenie frankensteinovského komplexu. Vo filme má podobu humanoida medenej farby, ktorý neskôr prevezme výzor Marie (obe hrala Brigitte Helm). P.S. Hádajte, na základe akého dizajnu vznikol C3PO?

Max so svojim ľudským navigátorom Davidom.
Max so svojim ľudským navigátorom Davidom. / Zdroj Disclaimer
Max z filmu Flight of the Navigator
Každá loď potrebuje svojho Navigátora. A tak tomu nie je ani u Trimaxon Drone Ship, ktorej síce velí robotický pilot Max, no na let do medzihviezdneho priestoru to stále nestačí. Teda, stačilo by, keby v dôsledku havárie neprišiel Max o väčšinu dát. Našťastie stihne tieto dáta telepaticky vložiť do mozgu malého 12 ročného chlapca Davida, ktorého predtým unesie. Spolu tak môžu dokončiť misiu, ktorou Maxa poverila pokročilá civilizácia z planéty Phaelon: zbierať a skúmať život v celej galaxii. Max patrí k tým sympatickejším robotom na našom zozname, hoci jeho výzor obrovského svietiaceho „oka“ na pohyblivom ramene by mohol evokovať skôr opak.

Maximilian
Maximilian / Zdroj Disclaimer
Maximilián z filmu The Black Hole
Úprimne, skutočným záporákom disneyovskej odpovede na Star Wars menom The Black Hole nebol ani tak šialený doktor Reinhardt, ako skôr jeho verný sluha - obrovský červený robot Maximilian. Po vizuálnej stránke sa naozaj podaril – mohutný trup, celý v odtieňoch ohnivej červenej, s výsuvným rotujúcim ramenom ktoré dokázalo rozmašírovať nevhodného člena posádky behom pár sekúnd. Možno až na tie nohy, ktoré vyzerali akoby Arnie preskočil leg day...ale čo už, nič nie je bez chyby. Poslušný služobník šialeného vedca mal na svedomí niekoľko členov posádky a napokon aj chudáka B.O.B.a, vznášajúceho artooa...teda jeho kópiu. Napokon mu to aj tak nebolo nič platné a skončil podobne ako celý film – zle. The Black Hole sa stal prepadákom a roboti a vesmírna loď Cygnus ostávajú jediným, čo sa zo spomienok ako tak vynorí, keď niekto tento film spomenie. Škoda, minimálne Maximilan ako záporák celkom ušiel.

Mega Man
Mega Man Disclaimer
Mega Man z videohry Mega Man
Mega Man, v Japonsku tiež známy ako Rock Man, je postava z video hier vytvorená Keijim Inafunem a tiež súčasný maskot firmy Capcom. Pôvodne sa volal Rock a bol stvorený ako laboratórny asistent doktormi Lightom a Wilym. Práve proti šialeným robotickým výtvorom druhého z nich bude musieť napokon bojovať a zachrániť tak svet pred terorom. Prvá hra, v ktorej bol predstavený, je známa ako Klasický Mega Man a vyšla na NES v roku 1987.

Mechagodzilla
Mechagodzilla / Zdroj Disclaimer
Mechagodzilla z filmu Godzilla vs Mechagodzilla
Jeden z kultových arcinepriateľov Godzilly, stroj v podobe obrej mechanizovanej jašterice, uzrel svetlo sveta v roku 1974. Pôvodne išlo o výtvor mimozemskej kultúry, ktorý mal dobyť Zem, až neskôr bol opísaný ako zbraň vytvorená ľuďmi proti ničivej sile Godzilly. Naposledy sme ho mohli vidieť vo filme Godzilla: City on the Edge of Battle z roku 2018.

Fahrenheit 451 - Plagát -
Fahrenheit 451 - Plagát - / Zdroj Disclaimer
Mechanickí chrti z knihy Fahrenheit 451° (s. ako 451 stupňov Fahrenheita) od Raya Bradburyho
Fahrenheit 451 je asi najslávnejšia Bradburyho kniha. Svet v ktorom sa vlastnenie a čítanie kníh považuje za zločin a v ktorom požiarnici nehasia požiare, ale ich zakladajú aby knihy zničili, patrí najslávnejším dystopickým vyobrazeniam. Práve v tomto svete sa na chytanie zločincov (teda čitateľov kníh) používajú mechanické chrty. Tieto robotické zvieratá sú naprogramované tak, aby dokázal korisť veľmi rýchlo vystopovať pomocou dokonalého čuchu a následne znehybniť sedatívami. Trochu nám to pripomína Mulov z Boston Dynamics, vám nie?

Galactic center saga
Galactic center saga / Zdroj Disclaimer
Mechs z Galactic Center Saga od Gregoryho Benforda
V sérii o Galaktickom strede ľudstvo zisťuje dosť krutým spôsobom, že život vo vesmíre síce rozšírený je, ide však zväčša o život mechanický a anorganický. Mechovia v sérii od Gregoryho Benforda predstavujú vrchol evolúcie: vznikli zo samoreplikujúcich sa von Neumannových strojov a ako takí sú tvrdí, nekompromisní a takmer dokonalí. V dovedna šiestich románoch sledujeme v rozmedzí desiatok tisícok rokov konflikt medzi ľuďmi na jednej strane a mechmi na strane druhej o miesto vo vesmíre. Ľudia, siroty zo Zeme, ktorú napadli tajomné morské bytosti a stroje, v tomto konflikte ťahajú za kratší koniec a v podstate sa celý čas sa skrývajú a utekajú, pričom v pätách im je hneď niekoľko druhov umelého života. V posledných knihách je to najmä Modlivka, tajomný mech so zvráteným umeleckým cítením, ktorý vidí v ľuďoch druh na hranici vymretia a snaží sa ho čo najbližšie študovať.

Mister Handy (Fallout: New Vegas)
Mister Handy (Fallout: New Vegas) Disclaimer
Mister Handy z videohier Fallout
S populárnym modelovým radom Mister Handy ste sa mohli stretnúť v slávnom postapo RPGéčku z roku 1997. Pôvodne viacúčelový a údržbársky robot vyrábaný pred Veľkou vojnou spoločnosťou General Atomics International mal v hernej sérii rôzne úlohy. Niektorí vám pomohli, s niektorými ste mali kopu trápenia a bojové modely vám niekedy šli po krku. V každom prípade je to jeden z najlegendárnejších herných robotov.

Molly Millions (Fan Art by Michael Crisafulli) a obálka prvého vydania Neuromancera.
Molly Millions (Fan Art by Michael Crisafulli) a obálka prvého vydania Neuromancera. Disclaimer
Molly Millions z knihy Neuromancer od Williama Gibsona
Keď Gibson písal svoje kyberpunkové diela, rozhodol sa do nich dať postavu, ktorá bude sčasti človek a sčasti stroj. Molly Millions vystupuje nielen v legendárnom Neuromancerovi, ale stretnúť sa s ňou môžete už v poviedke Johny Mnemonic. Ostrá ako britva s britvami vystupujúcimi spod nechtov a vylepšenými zmyslami by isto dala zabrať aj legendárnemu Wolverinovi.

Moravci Mahnmut a Orphu (FanArt by MicrocosmicEcology)
Moravci Mahnmut a Orphu (FanArt by MicrocosmicEcology) Disclaimer
Moravci z kníh Illion/Olympos od Dana Simmonsa
Mahnmut z Európy a Orphu z Ió sú dvaja protagonisti sci-fi série od Dana Simmonsa. Kým Mahnmut má ako-tak humanoidný tvar, Orphu pripomína skôr kraba než človeka, skvelo prispôsobený na život na Jupiterovom mesiaci. Oba sa pripletú do boja o budúcnosť ľudstva a dobrodružstva plného transhumanistických starogréckych bohov, Trójskej vojny a Shakespearovej búrky.

Mother
Mother / Zdroj Disclaimer
Mother z filmu I am Mother
Toto je prvá matka zo zoznamu. Po tom, čo ľudstvo vymrelo sa práve Matka starala o novú genráciu detí. Teda dieťaťa - dievčaťa menom Dcéra. od mala ju vychovávala vo veľkom bunkri, kde pomaly napĺňala plán svojich konštruktérov o novom ľudstve, z ktorého Dcéra bola prvým človekom. Matka s podobou kovového dvojnohého robota, z ktorého, šiel strach, bola prísna, no spravodlivá a niekedy aj vľúdna. Dcéru testovala v rôznych skúškach. Všetko išlo ako po masle, až do okamihu kým sa objavila cudzia preživšia žena. Od toho momentu sa všetko zmenilo...

Mother
Mother / Zdroj Disclaimer
Mother zo seriálu Raised by Wolves
Ridley Scott a Aaron Guzikowski nám v seriáli z dielne Warner Borthers ukazujú iný druh matky. Táto Matka je android, ktorý spolu s ďalším menom Otec vychovávajú posledné deti Zeme zmietanej náboženskou občianskou vojnou. Pritom práve deti, ktoré si na vzdialenú planétu priniesli v podobe embryí, sú pritom pravdepodobne poslední ľudia vo vesmíre. Niet sa teda čo diviť, že táto matke je matka medvedica, úzkostlivo brániaca svojich potomkov. To prirovnanie je vcelku trefné, nakoľko ako neskôr ukáže seriál, Matka bola pôvodne bojový android triedy Nacromancer, ktorému vymazali spomienky. Je extrémne silná, dokáže lietať a jej krik a pohľad zabíjajú. Ako medvedica je však aj maximálne oddaná a obetavá, no jej láska výrazne hraničí tyraniou.

Motoko Kusanagi (GITS: SAC 1)
Motoko Kusanagi (GITS: SAC 1) / Zdroj Disclaimer
Motoko Kusanagi z Ghost in the Shell franchise
Nech už si vezmete akúkoľvek verziu legendárneho Ghost in the Shell, či už filmovú, anime (filmy alebo seriály) alebo mangu, v každej z nich nájdete nezdolnú badass agentku Sekcie 9. Plne prostetický kyborg s takmer nezničiteľným a vymeniteľným telom patrí ku klasickým hrdinom japonskej popkultúry. Aj keď sa jej príbeh, okolnosti zrodu a dobrodružstvá v závislosti od zdroja dosť líšia, jej tvrdohlavá, odmeraná a priama osobnosť, ako aj skvele vykreslený charakter ju radia medzi najpopulárnejších kyborgov vôbec.

Mr. Crane
Mr. Crane / Zdroj Disclaimer
Mr. Crane z románu Brass Man (č. ako Mosazňák) a knižnej série o agentovi Cormacovi od Neala Ashera
V Polity vesmíre, nápaditej sérii knižných space opier, stretneme množstvo podivných bytostí: od obrieho mimozemského biologickoho kunštruktu menom Drak, cez prastarú a extrémne mocnú civilizáciu Jainov, agresívnu rasu mimozemských krabov, inteligenntné sršne až po Umelé Inteligencie takmer božských schopností. K nim môžeme s pokojným svedomím zarátať aj Pána Žeriava, mosadzného dva a pol metra vysokého psychotického androida triedy Golem. Mr. Crane je nezastaviteľný vraždiaci stroj ovládaný mučenou mysľou, ktorý nie je ani zlý, ani dobrý, ale podobne ako starí antickí bohovia, nevyspytateľný a nebezpečný. Rozhodne to nie je niekto, koho by ste chceli naštvať - a že sa teda naozaj dá veľmi ľahko vytočiť. V mnohých knihách pôsobí ako jasný záporák, ale má aj svoje svetlé chvíle a v niektorých kľúčových momentoch prekvapí. Tohto vražedného anjela smrti možno nájsť v knihách o agentovi Cormacovi, najmä v románe Mosazňák (Brass Man) od Neala Ashera.

Výpadek systémů. Obálka prvého českého vydania (Fobos, 2019).
Výpadek systémů. Obálka prvého českého vydania (Fobos, 2019). / Zdroj Disclaimer
Murderbot/Robokat z knihy All Systems Red od Marthy Wells
Humanoidný bojový robot sa v dôsledku traumy z minulosti vzoprie zabijackému účelu a namiesto toho sa rozhodne ľudí chrániť. Srdcia čitateľov si získal veľmi rýchlo aj vďaka svojej záľube v pozeraní seriálov. Martha Wells si v Robokatovi našla pre svoj sci-fi svet budúcnosti ovládanej korporáciami skutočne sympatického rozprávača s osobitým pohľadom na udalosti. Séria má doposiaľ päť kníh, pričom šiesta sa chystá, a dve poviedky.

Necrons
Necrons / Zdroj Disclaimer
Necron z hernej franchise Warhammer 40 000
Vo vesmíre Warhammer 40 000 patria Necroni k najväčším hrozbám v galaxii. Sú to prastaré mimozemské stroje zväčša tvaru ľudskej kostry. Pôvodne známi ako Necrontyr prijali ponuku od rasy C'tan na nesmrteľnosť. Nebáli sa toho, keďže ich druh patril k ťažko skúšaným a dožíval sa veľmi krátkeho veku. Vďaka C'tanom akceptovali dar tajomného kovu Necrodermis, vzdali sa svojich biologických tiel a zlúčili sa s ním. Stali sa takmer nesmrteľnými a nezraniteľnými, ale pritom upadli do otroctva C'tanov, zbavení posledných zvyškov emócií a myslenia. Následne spolu so svojimi pánmi upadli na dlhé veky do hibernácie, z ktorej sa postupne začínajú po tisícročiach spánku v čase, keď sa W40K odohráva, znova prebúdzať.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

BocianSara
Znova veľa srdcoviek :) Časopis ABC odoberáme celý môj život! :D
08.03.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.