100+ robotov v science fiction! (2/5)

Pokračujeme v predstavovaní 100+ robotov, androidov, kyborgov a vôbec. Nech sa páči, ďalšia várka.
Ktorý z nich je váš najobľúbenejší?
cyberstorm
Podporte scifi.sk
Pokračujeme v predstavovaní 100+ robotov, androidov, kyborgov a vôbec. Nech sa páči, ďalšia várka. od Data zo Star Treku až po Malého pomocníka z Káčerovcov ;)
Ktorý z nich je váš najobľúbenejší?
Data zo Star Trek franchise
Star Trek priniesol hneď niekoľko skvelých príkladov umelej inteligencie. Od Borgov po V´Gera. No len jeden z nich to dotiahol na post dôstojníka vesmírnej lode. Data, ktorého geniálne stvárnil Brent Spiner, predstavuje poctu Asimovovi (pozitrónový mozok) i ďalším autorom. Tento android snažiaci sa posunúť hranice umelého života a viac sa priblížiť ľuďom, najmä v oblasti emócií, patrí medzi nesmrteľné postavy fantastiky.

David
David / Zdroj Disclaimer
David z A.I. Artificial Intelligence
Spielbergov film AI je modernejším poňatím Pinocchia v blízkej budúcnosti. Robot menom David si, podobne ako Pinocchio, nepraje nič iné, len stať sa skutočným živým chlapcom a byť milovaný svojou mamou. Skvelo natočený scifáč a zároveň kinematografické citové vydieranie prvej triedy dokáže ešte aj po rokoch zvlažiť oči.

Dolores Abernathy
Dolores Abernathy / Zdroj Disclaimer
Dolores Abernathy z Westworldu (remake)
Dolores (Evan Rachel Wood) vyrastala spolu s otcom na ranči na divokom západe. Až neskôr si uvedomila, že jej život nie je úplne normálny, ale naopak, ide o do detailu prepracovanú lož. Dolores je host, robot stvorený pre zábavu ľudí v zábavnom parku Westworld. Postupne sa učí a neskôr sa jej spolu s ďalšími podarí uniknúť z parku. Napokon sa stane silnou, ale krutou vodkyňou revolúcie hostov.

Dot Matrix
Dot Matrix / Zdroj Disclaimer
Dot Matrix z filmu Spaceballs
Každá princezná musí mať dvornú dámu! Aspoň podľa Vespy, ktorá nedá dopustiť na svoju droidžičku (Droid of Honor) zlatej farby. Ak už nič iné, práve ona sa stará o pohodlie hlavnej hrdinky, ona je strážkyňou je čistoty a dokonalou spoločníčkou. ONA je pravým hrdinom celej Spaceballs ságy! Tichý, nenápadný a na nič sa nesťažujúci droid. V prípade dostatočného množstva oleja je dokonca ochotná ísť za svojou paňou až na vzdialenú púštnu planétu...i keď trocha nedobrovoľne. PS: nenapadlo vás niekedy, ako by vyzerali potomkovia Dot Matrix a C-3PO, keby sa mohli rozmnožovať?

Dragoon
Dragoon / Zdroj Disclaimer
Dragoons zo Starcraft hernej frančízy
Dragooni sú ťažké bojové jednotky Protossov v slávnom Starcrafte. Ak náhodou nejaký Protoss padol, bol veľmi vážne zranený a už nedokázal bojovať po boku svojich spoločníkov, bolo jeho telo vložené do exoskeleta tohto bojového tanku. Myseľ takto vloženého pilota sa priamo prepojila so strojom, telo Dragoona sa stalo telom zraneného Protossa. Výsledkom bol takmer dokonalý kybernetický bojový pavúk, v ktorom zranený veterán dožil zvyšok svojho života a znova sa mohol pridať k svojim bratom v zbrani. Podobnými jednotkami boli aj neskorší Immortal a Stalker. Medzi najznámejších Dragoonov patrili Taldarin a Fenix.

Emiko (art by Julien Gauthier a Milan Manik)
Emiko (art by Julien Gauthier a Milan Manik) Disclaimer
Emiko z románu The Windup Girl (č. ako Dívka na klíček) od Paola Bacigalupiho
Nie všetky roboti v tomto zoznamu sú mechanickí. Niektoré, nazvime ich umelé bytosti, sú zložené z biologických súčiastok, alebo dokonca vypestované a rozdiel medzi nimi a ľuďmi je veľmi malý, no práve to strašidelnejší. Ako príklad stačí uviesť Replikantov z Blade Runnera či Cylonov remaku Battlestar Galacticy. Alebo Emiko, ktorá nie je nič iné, než biotechnologicky vytvoreným umelým človekom, stvoreným len pre zvrátené erotické chúťky svojho majiteľa. Áno, Emiko, titulárna postava z Bacigalupiho biopunkového postapo románu, je sexbot. Malá milá, pripravená uspokojiť svojho majiteľa, no zároveň tam kdesi, medzi neustálym znásilňovaním a ponižovaním sa jej napriek genetickému naprogramovaniu túžiaca po slobode...a vtedy dokáže byť veľmi rýchla a nebezpečná.

EVA 01
EVA 01 / Zdroj Disclaimer
EVA Units z Neon Genesis Evangelion
Tu si možno trocha rypneme do mnohých fanúšikov mecha anime, ale jednotky EVA z Neon Genesis Evangelion nie sú veľké pilotované robotické obleky, tak ako sa na prvý pohľad zdá. Teda...sú aj nie sú. Rozhodne nejde len o mechanické jednotky, nakoľko EVY krvácajú a pozostávajú z mäsa a svalov, V tomto majú skôr bližšie ku kyborgom. Podobne je to aj s ich sebauvedomením. Kým klasické mecha napr. z Gundamu alebo Macross, ale aj z Robot Jox či Pacific Rim sú naozaj iba pilotovaní roboti, EVY majú do určitého stupňa autonómne vedomie (čo sa niekoľko krát v anime prejavilo) a navyše majú aj dušu, čo klasickí ovládaní roboti nemajú. Tak či tak, Neon Genesis Evangelion patrí k najstarším a najzásadovejším anime s robotmi a EVY, obrovskí čiastočne autonómni kyborgovia chrániaci ľudstvo pred anjelmi, na náš zoznam jednoducho patria.

Geth menom Legion
Geth menom Legion / Zdroj Disclaimer
Geth z hernej RPG série Mass Effect
Geeth sú ďalším príkladom, prečo nevyvíjať umelú inteligenciu. Pôvodne boli skonštruovaní Quarianmi ako lacná pracovná sila a pre vojnové účely. Po tom, čo Gethi dosiahli stupeň sebauvedomenia a začali spochybňovať autoritu svojich pánov, sa ich Quariania pokúsili vyhladiť. V nasledujúcej vojne Gethi vyhrali a zredukovali obrovskú Quarianskú civilizáciu na pár nomádskych kmeňov. Podobne ako iné rasy, aj Geth pozostávali z rôznych frakcií a getsltov - napr. len časť z nich, označovaní ako "kacíri", patrili k podporovateľom Reaperov. Naopak, Legion, gestalt niekoľkých stoviek gethských programov z Geth Platform 2A93 patril k spojencom "organikov" a v Mass Effect 2 a 3 patril k členom tímu hlavných hrdinov, resp. k podporným NPC.

Go-Bots
Go-Bots / Zdroj Disclaimer
Go-Bots z rovnomennej série hračiek a kresleného seriálu
Chudobní príbuzní slávnych Transformerov, ktorí prišli na trh asi o niečo skôr, než ich slávnejší bratranci. Na rozdiel od hračkárskeho hitu firmy Hasbro však nikdy žiadnu dieru do sveta neurobili. Mohol za to pravdepodobne fakt, že ich „meniace sa transformačné“ schopnosti boli omnoho nižšej úrovni, Inak povedané, kým na klasickom Transformerovi ste dostali po zložitom otáčaní, ohýbaní a posúvaní súčiastok za auta naozajstného parádneho robota aj so zbraňou, väčšina Go-Botov humanoidných plecháčov iba na hrubo pripomínalo. Go-Boti sa pokúsili ešte o jeden malý zázrak, a to v podobe animovaného seriálu, ktorý mal síce premiéru o celých 9 dní skôr ako konkurenční Transformeri (oboje v septembri 1984), no popularitou za nimi aj naďalej zaostávali. Go-Boti napokon prešli v roku 1991 do rúk Hasbra a de facto sa stali súčasťou Transfromers franchise.

Klaatu a jeho robotický ochranca Gort
Klaatu a jeho robotický ochranca Gort / Zdroj Disclaimer
Gort z filmu The Day the Earth Stood Still/The Day the Earth Stood Still remake
Obrovský nezničiteľný robot spolu s mimozemšťanom Klaatuom prišiel na Zem na mierovú misiu, aby varoval ľudí, nech nerobia hlúposti. Je jedno, či ide o narastajúce jadrové zbrojenie v pôvodnom filme, alebo o devastáciu životného prostredia v remaku z roku 2005, v oboch prípadoch slúži ako tichá hrozba, potenciálny kat ľudstva. A i keď oba filmy vyznievajú nakoniec v prospech ľudstva, nezabudnite na vetu: klaatu barada nikto. Možno ju budete niekedy potrebovať.

Evolúcia robotov z Lost in Space (1965, 1998 a 2018)
Evolúcia robotov z Lost in Space (1965, 1998 a 2018) Disclaimer
G.U.N.T.E.R. M3-B9 zo seriálov a filmu Lost in Space
Robot z Lost in Space patrí spolu s Robbym z Forbidden k najväčším ikonám zlatého veku amerického science fiction filmu. Obaja títo roboti chránili ľudí – konkrétne v seriáli Lost in space pomáhal G.U.N.T.E.R. stroskotaným Robinsonovcom, aby prežili na nehostinnej planéte. A hoci sa seriál dočkal dohromady už dvoch remakov (film z r. 1998 a netflixovský seriál z 2019) a v oboch prípadoch vyzeral robot vždy inak (v prípade posledného netflixovského bol dokonca naznačený jeho neľudský pôvod), vždy fungoval ako ochranca ľudí.

HAL 9000
HAL 9000 / Zdroj Disclaimer
Hall 9000 z filmov a kníh Vesmírna odysea
Tu sa trochu posunieme a na rozdiel od klasických robotov a androidov spomenieme skôr umelú inteligenciu. Áno, HAL (Heuristically Programmed ALgorithmic Computer) je skvelým prípadom, kam to až umelá inteligencia môže dotiahnuť. Palubný počítač vesmírnej lode Discovery One bol spolu s astronautmi Davidom Bowmanom a Frankom Pooleom vyslaný k Jupiteru (v románe k Saturnu), aby pátrali po tajomnom monolite. A hoci bol HAL najmä v druhej knihe/filme čiastočne vzatý na milosť, nezabudnime, že práve on v pôvodnej Odysee zabil Franka!

Komiksový a filmový Hammerstein
Komiksový a filmový Hammerstein Disclaimer
Hammerstein z komiksov 2000AD a z filmu Judge Dredd (1995)
V komisoch 2000 AD je Hammerstein Mark III bojový robot z obdobia Volganských vojen, s trochu divokou minulosťou. Namiesto pravej ruky má obrovské kladivo a na zápästí raketomet. V dobe okupácie západnej Európy Volganmi (neofašistickými Rusmi) vyvíjali spojenci rôzne bojové roboty. Najefektívnejšou sériou z nich boli práve Mark III, ktorým do systému vložili emócie a pocity, najmä odvaha, hnev a patriotizmus. Ako každý bojový robot tej doby, aj on sa zúčastnil v boji proti Volganom pri oslobodzovaní Európy a následne 4. ropnej vojny. Počas nich získal hodnosť seržanta a k ich koncu už ako veterán spolu s tajomným plukovníkom Lashom zakladá skupinu ABC Warriors, akúsi robotickú armádu nájomných žoldnierov. Ich prvou misiou bolo zriadenie bezpečnostných oddielov na Marse. Spolu s ostatnými sa často snažil zachraňovať životy a pomáhať nielen robotom, ale aj ľuďom, za čo však nie vždy získal uznanie. Svojho času bol dokonca spolčený s tajomným mimozemšťanom, Nemesis the Warlock. Vo filme Judge Dredd je Hammerstein taktiež bojový robot, ktorý po návrate z Marsu bojoval rozličných v konfliktoch, naposledy pred rokmi v bitke o Armageddon proti Sudcom. Práve pri sudcovi Dreddovi si uvedomil, že je po vojne, sudcovia už teda nie sú nepriateľmi.

Hector
Hector / Zdroj Disclaimer
Hector z filmu Saturn 3
Robot série Demigod je prvý svojho druhu, ktorý sa výlučne spolieha na mozgové tkanivo izolované z ľudských plodov. Vo filme ho na výskumnú stanicu na treťom Saturnskom mesiaci priviezol v rozloženom stave kapitán Benson, ktorý ho na mieste následne poskladal. Ako sa ukázalo neskôr, úlohou robota bolo čo najviac sa učiť, hoc i priamym zdieľaním vedomostí a myšlienok cez vysielač pripojený k kapitánovým neurónom pomocou malého vysielača a neskôr nahradiť posádku. Nanešťastie, práve od psychicky labilného Bensona sa Hector naučí všetky negatívne stránky ľudskej správania sa a tak zábava môže začať. Po vizuálnej stránke sa tvorcovia filmu snažili zviesť na úspechu Votrelca, no napriek hviezdnemu obsadeniu (v jednej z hlavných rolí uvidíme aj Kirka Douglasa) sa im to nepodarilo. Avšak vizuál robota - alebo presnejšie kyborga, nakoľko mozgové tkanivo je ľudské, je veľmi zaujímavý.

The Ship Who Sang. Obálka prvého vydania (Del Rey Books, 1985).
The Ship Who Sang. Obálka prvého vydania (Del Rey Books, 1985). / Zdroj Disclaimer
Helva XH-834 z knihy The Ship Who Sang od Anne I. McCaffrey
Helva je vesmírna mozgová loď, ale narodila sa ako človek. Žial, pre veľké poškodenie tela nemala príliš veľkú šancu na prežitie. Našťastie sa vedcom podarilo zachrániť aspoň jej mozog a vložiť ho do medzihviezdnej lode. Vďaka tomu môže žiť a cestovať vesmírom, no je stále zviazaná so svojim obrovským telom, navždy uložená v nepriehľadnom oceľovom boxe s podporou života. Preto musí mať pri sebe sval - spoločníka, ktorý sa môže pohybovať tam, kde ona nie. V neskorších častiach série dokonca vytvorili prostetické telá, akési ľudské repliky, do ktorých mohli mozgové lode premietať svoje vedomie. Helva je perfektným príkladom toho, že kyborg nemusí mať vždy len humanoidné telo.

Chappie
Chappie / Zdroj Disclaimer
CHAPPiE z CHAPPiE
Keď dôjde k odcudzeniu a preprogramovaniu jedného z policajných droidov, stane sa robot menom Chappie vôbec prvým robotom so schopnosťou samostatného myslenia a cítenia. Ako sa jeho existencia stáva v očiach mocných čoraz väčšou hrozbou pre celé ľudstvo, nezastavia sa, aby si vynútili zachovanie statusu quo a zaistili, aby bol Chappie súčasne aj posledným robotom svojho druhu. Chappie pritom sám pôsobí ako dieťa a pripomína Johnnyho 5 z Čísla 5 žije, ale v prostredí RoboCopa. Film o tom, ako robot nájde svoju dušu, srdce i priateľov v dystopickej budúcnosti, má na svedomí Neill Blomkamp.

Inspector Gadget
Inspector Gadget / Zdroj Disclaimer
Inspector Gadget v Inspector Gadget
Inšpektor Gadget je klasickým humorným kresleným hrdinom z rovnomenného amerického kresleného seriálu z 80. rokov. Po tom, ako mu geniálny vedec po havárii prinavráti život a dokonca ho vylepší, musí hlavný hrdina, teraz už kyberneticky vylepšený, bojovať proti Dr. Clawovi, geniálnemu zločincovi a jeho organizácii M.A.D.

Isaac
Isaac / Zdroj Disclaimer
Isaac zo seriálu The Orville
Star Wars majú C3PO a R2D2, Star Trek TNG Datu a Orville má Isaaca, humanoidného robota z rasy Kaylonov. Podobne ako Data zo Star Treku, aj on pôsobí na palube vesmírnej lode ako vedecký dôstojník a podobne ako on, aj Isaac sa snaží pochopiť ľudské správanie a emócie. Vo všeobecnosti sympatická postava so sem – tam nemiestnymi narážkami na zaostalosť ľudí a nadradenosť robotických Kaylonov, dostala v druhej sérii Orvillu väčší priestor a najmä v dvojčasti Identity sa ukáže jeho charakter a spriaznenosť s ľudskou rasou.

Johnny Five
Johnny Five / Zdroj Disclaimer
Johnny 5 z filmu Short Circuit (Číslo 5 žije)
Film Číslo 5 žije (v origináli ako Short Circuit) k nám dorazil niekedy v neskorých 80. rokoch. Príbeh bojového robota, ktorý si pre zásah blesku uvedomí sám seba a stane sa miláčikom rodiny, vtedy oslovil divákov po celom svete. Išlo o celkom vydarenú parafrázu E.T. mimzemšťana. I dnes s trochou nostalgie spomíname na vtipné aj dosť hlboké výroky Johnnyho 5. P.S. Isté znovuzrodenie, aspoň po vizuálnej stránke, našiel Johnny 5 vo filme WALL-E.

K9 z Doctor Who franchise
K9 je pes. Pracovný pes. Skvelý pracovný robotický multifunkčný pes, ktorý sprevádzal Doctora jeho dobrodružstvami v známom britskom televíznom seriáli. Tento výtvor geniálneho profesora Maria, čosi medzi hriankovačom a psom, robil spoločnosť už štvrtému Doctorovi (Tom Baker). Naposledy sme ho zatiaľ mohli vidieť v epizóde „Goodbye, Sarah Jane Smith“ spin-offu The Sarah Jane Adventures (2007-2011).

K.I.T.T. zo seriálu Knight Rider
Kto by si nespomenul na čierny športiak (konkrétne 1982 Pontiac Trans Am) z legendárneho seriálu Knight Rider? Superauto s rýchlosťou cez 300 km/h schopné takmer všetkého od skákania cez rezanie laserom až po plávanie bolo snom všetkých nás, čo sme koncom 80. rokov sledovali seriál na zahraničnej ORFke. Spolu s Michaelom Knightom tvorili nerozlučnú dvojicu bojujúcu so zločinom. Ach tie sladké naivné časy...

KOS-MOS
KOS-MOS / Zdroj Disclaimer
KOS-MOS z konzolovej RPG trilógie Xenosaga
KOS-MOS je obrnený ženský android (gynoid) vyvinutý medzihviezdnym konglomerátom Vector Industries. Jej hlavnou úlohou je chrániť a pomáhať svojej stvoriteľke, Shion Uzuki. Je úplne vyrobená z mechanických častí a nanostrojov a naprogramovaná na základe princípov logiky, pravdepodobnosti a dokončenia pridelenej misie. Ohrozenie fyzickej bezpečnosti jej spolutvorkyne Shion Uzuki však spôsobuje, že KOS-MOS tieto parametre dočasne ignoruje. Je vybavená operačným systémom „Simulovaná osobnosť“, ktorý pomáha pri komunikácii, aj keď sa zdá, že nie je schopná emócii. Spolu so Shion a ďalšími postavami zo sveta trilógie RPG hier Xenosaga riešia tajomstvo okolo záhadného artefaktu Zohar, ktorý môže ovplyvniť budúcnosť celého ľudstva a celého vesmíru.

Kryten
Kryten / Zdroj Disclaimer
Kryten zo seriálu Red Dwarf
Robotického komorníka Krytena (celým menom Kryten 2X4B-523P) zachránila posádka Červeného trpaslíka z havarovanej lode v druhej sérii britského sitcomu. Keďže ide o behaviorálneho mechanoida série 4000, je naprogramovaný tak, aby neustále slúžil ľuďom a dokonca bol za to vďačný. Pôvodne mal mať Kryten v seriáli len epizodickú rolu, no od tretej série sa jeho postava stala súčasťou pravidelnej zostavy. V seriáli ho stvárnili David Ross a Robert Llewellyn.

KVN z animovaného seriálu Final Space
Asi každý z nás mal svojho času nejakého otravného kamaráta, ktorý ho nesmierne štval. Teraz si predstavte, že ste odsúdený na samotku na vesmírnej stanici a jedinú spoločnosť vám robí práve tento otravný kamarát. Teda robot. No nezbláznili by ste sa? Pritom jeho určenie je presne opačné: ide o Deep Space Insanity Avoidance Companion, takže spoločníka, ktorý by vás mal pred šialenstvom ochrániť. Samozrejme, sa všetko vymkne spod kontroly po tom, čo hlavný hrdina animovaného seriálu nájde tajomného tvora a celý pokojný život trestanca na samotke, spolu s KVNom a ďalšími postavami, pôjde do kelu. Ale inak je KVN celkom sympaťák, poletuje si okolo, sem tam si zaspieva, sem tam pôsobí agresívne...

Lady Mechanika
Lady Mechanika / Zdroj Disclaimer
Lady Mechanika z komiksu Lady Mechanika
Skvelý prípad steampunku a scifi, Lady Mechanika stelesňuje to najlepšie z oboch svetov. Hlavná hrdinka komiksu od autora Joea Beniteza je detektívkou, lovkyňou odmien, dobrodružkou a vôbec všetkým, čo chcete mať v steampunkovej viktoriánskej ére. Zároveň je jediným preživším výtvorom šialenca a ako taká sama pátra po tom, kto a čo je.

Little Helper
Little Helper / Zdroj Disclaimer
Little Helper z Duck Tales franchise
Kto by nepoznal malého robotíka z Káčerovcov? Jednoduchý humanoidný tvar, dve ruky (samozrejme s neodmysliteľnými rukavicami), dve nohy a namiesto hlavy povestná žltá svietiaca žiarovka. Malý pomocníček vždy asistoval vynálezcovi Gyrovi s jeho objavmi a strojmi: tam niečo priniesť, inde niečo dotiahnuť, sem kvapnúť trošku oleja. Hoci nenápadný a často zúfalý z rozhodnutí svojho pána, patril k prvým robotom, s ktorými sme sa ako malí mohli v televízii stretnúť.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

BocianSara
Kryten ♥ :D
05.03.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.