Joe Benitez - Lady Mechanika 4: Vraždící automaton (recenzia)

Vydavateľstvo Argo nám minulý rok prinieslo už štvrté knižné pokračovanie príbehov vylepšenej obyvateľky Mechanika City, príznačne pomenovanej Lady Mechanika. Tentoraz jej ale pôjde o krk a vydá sa na stopu nebezpečného dobrodružstva. Dokonca sa stretne aj s vílou a nebude to žiadna neškodná rozprávková bytosť.
Podporte scifi.sk
Lady Mechanika 4: Vraždící automaton - Obálka
Lady Mechanika 4: Vraždící automaton - Obálka / Zdroj Disclaimer
Na úvod recenzie priznávam, že som fanúšikom príbehov o Lady Mechanike. Preto som s nadšením privítal správu o štvrtom diele. Navyše, keď som sa podľa anotácie dozvedel, že sa zrejme poodhalí niečo o jej pôvode a tvorcovi, Lordovi Blackpoolovi.
Pre neznalých sveta Joea Benitéza, Mechanika City je čistým stelesnením steampunku. Obyvatelia chodia oblečení ako z viktoriánskej éry, džentlmeni cez deň dohadujú obchody a podvečer si idú užiť do miestnych nevestincov. Vynálezcovia sa predháňajú s nápadmi, niektoré z nich ostatným pomáhajú, iné zasa majú za úlohu zabíjať. Celý tento svet poháňa para, občas sa sem primieša aj nejaká tá mágia.
Hneď ale musím spomenúť veľký nedostatok, ktorý si neviem celkom zdôvodniť, ako k nemu došlo. Anotácia totiž spomína tri príbehy, nech som ale rátal akokoľvek, vyšli mi len dva – Mechanický zabijak (The Clockwork Assassin) a La Belle Dame Sans Merci (rovnaký názov aj v origináli). Takáto chyba by sa nemala stávať, či už vinou prekladu alebo zlého textu v pôvodnom jazyku.
Čo sa týka deja, prvý príbeh sa mi páčil o niečo viac. Niesol v sebe nádych tajomna, celkovo spracovanie okolo vynálezu, nehody a následnej pomsty bolo na výbornej úrovni. Postavy sú vykreslené výborne, najviac ma prekvapilo odhalenie ďalšej mechanicky vylepšenej dámy na scéne. A hoci všetko smeruje k nej, konečné odhalenie príjemne prekvapilo. Aj keď sa dalo tušiť a použitie tohto klasického motívu možno zanechalo mierne sklamanie, predsa len potešilo, že autori nesiahli po „hrdina-verzus-zloduch“ konflikte.
La Belle Dame Sans Merci sa oproti tomu nesie až v trošku rozprávkovom duchu. Konflikt sa nesie okolo vynálezcu XXX, ktorý vystupoval aj v minulom príbehu no tu sa zameriame na zdroj jeho inšpirácie. Už anotácia naznačila, že pôjde o vílu, ale že to nebude žiadna milá bytosť.
Musím oceniť zmysel pre detail, všetko totiž do seba zapadá, ani pri podrobnejšom čítaní som nenarazil na nejaké výrazné logické kontrmelce. Rovnako aj spodobnenie samotnej víly sa mi veľmi páčilo.
Opäť ale musím skritizovať anotáciu, ktorá v tomto smere trošku zavádzala. Priznám sa, že som očakával minimálne nejakého vraždiaceho démona alebo niečo podobné, no akoby sa autori zľakli možného potenciálu a radšej to zahrali na istotu. Rozuzlenie tak vyznie trošku pateticky, kŕčovito s ľahkým nádychom deus ex machina. Priznám sa, že som na konci netajil sklamanie, čo bolo pri tak skvelo rozohranom príbehu škoda.
Kresba je už tradične výborná, koloristi Peter Steigerwald a Mike Garcia odviedli kus výbornej roboty. Dobre tak dopĺňajú atmosféru a pomáhajú lepšie vnímať dej. Preto je škoda, že na niektorých miestach sa tvorcovia až príliš uchýlili k drobným okienkam v rámci celostranovej scény, čo pôsobilo mierne mätúco.
Objavujú sa aj staré známe postavy, mňa osobne potešila malá Winifred, ktorá sa pri Lady Mechanike úspešne zaúča do tajov jej remesla a preniká do podstaty vynálezov, ktoré hýbu týmto steampunkovým univerzom.
Celkovo je to teda diel s dobrým ale premrhaným potenciálom. Samotné príbehy nie sú vyslovene zlé, no celá kniha mi príde len ako teaser na niečo väčšie, nejaké posledné epické dobrodružstvo Lady Mechaniky. Podľa informácií na internete sú ešte príbehy, ktoré na svoju knižnú publikáciu čakajú, tak dúfam že sa v nich dozvieme odpovede aj na otázky položené v tomto diele.
***
Zhrnutie: Dobrá kniha s dvomi zaujímavo skomponovanými príbehmi voľne nadväzujúcimi na seba. Fanúšikov steampunku poteší, no priaznivci série môžu ostať mierne sklamaní, keďže viac otázok sa položilo, než zodpovedalo.
Verdikt: 78 %
***
J. Benitez, M. M. Chen, P. Steigerwald, M. Garcia – Lady Mechanika 4: Vraždící automaton (Lady Mechanika 4)
Séria: Lady Mechanika
Vydavateľstvo: Argo
Rok vydania: 2020
Vydanie: prvé
Počet strán: 160
Väzba: pevná/viazaná
ISBN: 978-80-257-3246-5
Obálka: Joe Benitez

Marek Páperíčko Brenišin

Marek Páperíčko Brenišin
Recenzent filmov a hier, nadšenec do scifi, fantasy, cudzie mu ale nie je ani anime. Ak nepíše recenzie, zastihnete ho pri písaní poviedok, či už pre seba, alebo v rámci súťaží. Pravidelný účastník Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

8HitBoy
Krásny art! Recenzia tradične na skvelej úrovni. Bavia ma tie percentá - prečo zrovna 78 a nie niečo delitelne 5? 😁
03.03.2021
Goran
Ale aspoň, že nie 78,24 ?:D:D:D. Inak, áno! Dobrá recenzia, a krásna obálka.
03.03.2021
cyberstorm
Stvorku este nemam kupenu!!! Taaakze recku precitam az po tom co si ju kupim :)
06.03.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB