100+ robotov v science fiction! (1/5)

Niečo vyše mesiac dozadu sme oslávili storočnicu premiéry R.U.R. Trochu nám to trvalo, ale napokon sme zostavili zoznam najznámejších robotov, androidov, kyborgov a vôbec umelej inteligencie v science fiction!
cyberstorm
Podporte scifi.sk
25. januára 2021 sme oslávili sto rokov od slávnostnej premiéry divadelnej hry R. U. R. od Karla Čapka, v ktorej bolo po prvý raz použité slovo robot. Pri tejto príležitosti sme na Twitchi odvysielali špeciálne vydanie našej relácie NerdSpace venované robotom, a to nielen vo fantastike, ale aj v realite.
Chvíľu nám to trvalo, ale napokon sme sa rozhodli vám priniesť sériu štyroch článkov o najznámejších robotoch, androidoch, replikantoch, biotoch, kyborgoch či umelých inteligenciách najroztodivnejších tvarov zo science fiction.
Nakoľko je však UI v science fiction neúrekom, museli sme si nastaviť kritériá: maximálne tri postavy za frančízu. Tým sme prišli o množstvo postáv, napr. Cable z Marvelu alebo množstvo droidov zo Star Wars. Častokrát sme museli veľmi selektovať a jedným z kritérií bolo, ako veľmi je uvedená postava robotická? Preto napríklad v zozname nenájdete Tonyho Starka. Posledným kritériom bolo nezaradenie rôznych bezteľných a postsingularitných umelých inteligencií. Takže žiadne mozgy a mysle od Banksa, Vingeho či Strossa a ani Reynoldsa, nakoľko jeho Inhibítori prípomínajú skôr vesmírne objekty než stroje, žiadne UI z Hyperionu, atď. Pri vesmírnych lodiach sme dosť dlho váhali, no napokon sme sa rozhodli niekedy prižmúriť očko. Preto v našo zozname nájdete sem-tam nejakú výnimku, nakoľko niektoré z nich považujeme za príliš kultové na to, aby sme ich vynechali.
V každom prípade to bola fuška, ale stálo to za to! Dosť bolo rečí, nech sa páči, abecedný zoznam robotov, kyborgov, androidov...a vôbec - veríme, že si nájdete svojich obľúbených a ktovie, možno sa dočítate aj o nejakých nových ;)

790 zo seriálu Lexx
790 je robot, vlastne len jeho hlava s tromi obrazovkami - dvoma zobrazujúcimi oči a poslednou zobrazujúcou ústa. V hlave má vložený malý kúsok mozgového tkaniva, vďaka čomu má osobnosť a ľudské pocity. Jeho pôvodné poloorganické telo bolo zničené počas transformácie jednej z hlavných postáv seriálu – Zev na otrokyňu lásky. Počas tejto premeny došlo k ich čiastočnému prepojeniu v dôsledku čoho sa 790 beznádejne zamiloval do prvého človeka, ktorého videl, keď bol proces ukončený. Aj vďaka tomu zradil svojho pána a pridal sa k posádky biolode Lexx. Paradoxne, práve kombinácia lásky k Zev, jej neustála blízkosť a absencia tela sa stala pre neho asi tým najkrutejším trestom, nakoľko sa jej nemôže ani len dotknúť.

Alita
Alita / Zdroj Disclaimer
Alita z Ality
Battle Angel Alita (GUNNM) patrí spolu s Akirou a Ghost in the Shell k svätej trojici japonského kyberpunku. V dystopickej budúcnosti nájde jedného dňa kyber-doktor a vedec Ido Daisuke na vrakovisku pod Tipharesom, mestom visiacim z oblohy, torzo trupu s hlavou kyborga – dievčaťa s funkčným nepoškodeným mozgom. Rozhodne sa telo vziať domov, opraviť a postupne ho aj vylepšiť. Kyborga – dievča bez pamäte – pomenuje Alita a tá mu spočiatku pomáha v ordinácii. Neskôr však sa jej však začínajú vracať spomienky a zisťuje, kým v skutočnosti bola.

Alpha 5
Alpha 5 / Zdroj Disclaimer
Alpha 5 z Power Rangers franchise
Večne lamentujúci robotický spojenec a pomocník Power Rangers s nezabudnuteľnou hlavou v tvare lietajúceho taniera alebo disku. Plne uvedomelá umelá inteligencia sídliaca vo Veliteľskom centre, ktorú stvoril pre potreby asistencie v boji proti zlu tajomný Zordon, sa v seriáli vyskytovala už od začiatku. A hoci sa priamych bojov nikdy nezúčastnil, dokázal Rangerom vždy pomôcť v podobe technickej podpory, spojenia či pri vývoji nových zbraní proti zlu.

Andrew
Andrew / Zdroj Disclaimer
Andrew NDR-113 z poviedky The Bicentennial Man od Isaaca Asimova
Hlavná postava Asimovovej novely Dvestoročný muž a neskôr románu Pozitrónový muž, ktorý spísal spolu s Robertom Silverbergom, je takmer klasický robot podľa Asimovovho zmýšľania. Na rozdiel od ostatných však NDR-113 získal vďaka výrobnej chybe schopnosť milovať a túžbu po sebazdokonaľovaní. Neustále sa snaží čo najviac priblížiť ľuďom, aby napokon pochopil, čo jediné čo ho od nich odlišuje. Andrew je klasickým prípadom Pinocchia túžiaceho stať sa chlapcom a časom inšpiroval mnohé iné postavy science fiction, napríklad vrátane Datu zo Star Treku. Román bol v roku 1999 sfilmovaný pod názvom Andrew, člen rodiny s Robinom Williamsom v hlavnej roli.

Roy Batty
Roy Batty Disclaimer
Androidi/Replikanti série Nexus 6 z románu Snia androidi o elektrických ovečkách/Blade Runner od Philipa K. Dicka a Ridleyho Scotta
Roy Batty, Pris či Rachel. Bol by hriech si na nich nespomenúť! V knihe aj vo filmoch patrili androidi/replikanti k umelým bytostiam až desivo podobným ľuďom. Ich najvyšší modelový rad, Nexus 6 a vyššie (v sequeli sa vyskytoval Nexus 7 aj Nexus 8), sa nám podobal až tak, že sa zvažovalo, či vôbec na nich zaberie test empatie, jediný ako-tak spoľahlivý spôsob ich odlíšenia od ľudí. Kým vo filme Blade Runner bolo jasne zdôraznené, že ide o geneticky vytvorené bytosti zložené z mäkkých tkanív, v knihe bolo naznačené, že okrem tkanív obsahujú aj mechanické, viac robotické komponenty. P.S. Tak čo, bol Deckard replikant alebo nie?

Ash, Bishop a David
Ash, Bishop a David Disclaimer
Ash, Bishop a David z Alien franchise
Dvojica androidov stvárnená sirom Ianom Holmom (Alien) a Lancom Henricsenom (Aliens) patrili medzi dôležitých členov posádok, ktoré sa stretli so xenomorphmi. Hoci navonok ľuďom veľmi podobní, všetci mali namiesto vnútorných orgánov akési bublinové štruktúry a namiesto krvi bielu tekutinu. Kým z Asha (Hyperdyne Systems, model 120-A/2) sa stal počas filmu sekundárny záporák, pretože chcel posádku zlikvidovať a chránil mimozemský organizmus , Bishop bol až do konca posádke verný. Nesmieme zabudnúť ani na posledného zástupcu týchto androidov, Davida. Toho vo filmoch Prometheus a Alien: Covenant stvárnil skvelý Michael Fassbender.
Astro Boy
Astro Boy / Zdroj Disclaimer
Astro Boy z Astro Boy
Astro Boy (tiež známy ako Atom Boy) bola titulná hlavná postava z mangy od Osamu Tetzuka. Tá začala v Japonsku vychádzať v roku 1951. V pôvodnej mange mu otec, doktor Tenma, implantoval spomienky svojho nebohého syna Tobia. Ide takmer o klasický pinocchiovský mýtus o takmer dokonalom robotovi s extrémnou silou, schopnosťou lietať či vidieť cez objekty. Nedokáže však starnúť, a preto sa ho vlastný stvoriteľ rozhodol zbaviť a predať do cirkusu. Odtiaľ ho zachránil profesor Ochanomizu. Spolu potom bojovali proti bezpráviu na ľuďoch i robotoch. Dnes isto úsmevný koncept, v 50-tych rokoch však prevratné dielo, ktoré urobilo z Astro Boya legendu a z Osamu Tetzuka boha mangy.

Transformers - Autoboti versus Decepticoni Transformers - Autoboti versus Decepticoni
Transformers - Autoboti versus Decepticoni Disclaimer
Autoboti a Decepticoni z Transformers franchise
Čo by to bol za zoznam bez meniacich sa robotov! A je jedno, či si vezmeme jednotlivcov ako Optimus Prime, skupiny ako Autoboti a Decepticoni alebo dokonca robotov schopných meniť sa na dinosaurov alebo iné zvieratá, stále ide o anorganické formy života schopné meniť svoj tvar. Ich pôvod možno dohľadať v Japonsku, kde hračkárska firma Hasbro v 1984 priniesla na trh prvých meniacich sa robotov. Odvtedy vznikli celé desiatky hračiek a série animákov, filmov i komiksov.

Ava z Ex Machina
Ava z filmu z roku 2014 patrí medzi robotov, ktorí dokážu skvelo napodobniť ľudské správanie. Alebo snáď aj niečo viac? Zostrojil ju geniálny vedec a dokonca vytvoril zložitý sociálno-psychologický experiment, aby zistil, aký dokonalým strojom Ava je. Ako film však sám ukáže, plány sú jedna vec a realita druhá. Film Ex Machina sa po filozofickej stránke radí k takým dielam ako Blade Runner a remake BSG či Westworldu. Dokážu byť stroje ľudskejšie než ľudia sami?

Baymax
Baymax / Zdroj Disclaimer
Baymax z animovaného filmu Big Hero 6
Obrovský biely nafukovací zdravotný robot, ktorého zanechal svojmu hlavnému hrdinovi Hirovi Hamadovi zmiznutý starší brat. Spolu s ďalšími hrdinmi sa Hiro snaží objasniť záhadu, nielen toho, kam zmizol Hirov brat, ale aj toho, kto stojí za útokmi na mesto. Preto s ďalšímu deťmi vytvorí tím superhrdinov, na čele ktorého stoja práve Hiro a jeho najlepší kamarát Baymax. Celý film stojí a padá práve na robotovi Baymaxovi, ktorého sa snaží Hiro naprogramovať na boj. Dokonca mu vytvorí aj bojový mikročip a brnenie s rôznymi zlepšovákmi, čo pri mäkučkom a priateľskom Baymaxovi pripomínajúceho skôr Michelina alebo Marshmallow mana z Krotiteľov duchov, vyvoláva salvy smiechu.

Bender
Bender Disclaimer
Bender z Futuramy
Robot-alkoholik s rasistickými (aka antiľudskými) výrokmi? Y not? Presne to asi napadlo tvorcov legendárnych Simpsonovcov, keď vytvárali postavy svojho nového počinu s názvom Futurama. Bender Bending Rodríguez (formálne Bending Unit 22, číslo 1729, číslo série 2716057) nás otravuje už neskutočných 22 rokov a za ten čas dokázal spraviť kvantum hlúpostí a prirástol k srdciam mnohých fanúšikov sci-fi. Čo na tom, že je to egoistický maniakálny sebec s túžbou vyvraždiť ľudstvo? With blackjack and hookers!

Beserker. Obárka tretieho vydania zbierky (Ace Books, 1978).
Beserker. Obárka tretieho vydania zbierky (Ace Books, 1978). / Zdroj Disclaimer
Berserker zo série kníh od Freda Saberhagena
Superinteligentné umelé bytosti schopné nadobudnúť rôzne podoby – od obrovských vesmírnych lodí až po robotov. Berserkeri sú dokonalé zbrane zanechané prastarou civilizáciou po dávnych vojnách s jedinou úlohou – zničiť všetok organický život. Berserkeri sa v literatúre prvý raz objavili v r. 1963 v poviedke Fortress Ship a odvtedy inšpirovali celý zástup diel science fiction: od Reynoldsových Inhibítorov z románov Odhaleného vesmíru cez omegy od Jacka McDevitta až po Reaprov z Mass Effectu, všetky tieto diela vzdávajú hold Berserkerom.

Niekoľko vizuálnych interpretácií biotov z knihy Stretnutie s Rámou
Niekoľko vizuálnych interpretácií biotov z knihy Stretnutie s Rámou Disclaimer
Bioti z knihy Rendezvous with Rama (č. Ako Setkání s Rámou) od A. C. Clarkea
Biologickí roboti sú údržbárske zariadenia, ktoré sa starajú o vnútro a chod Rámy, obrovského vesmírneho telesa valcovitého tvaru. Prvý raz sa s nimi posádka stretne po príchode do tábora, kde sú popisovaní ako podivné bytosti, tak trocha pripomínajúce obrovský hmyz. Posádka spočiatku netuší, či ide o živé tvory obývajúce vnútro Rámy, alebo o robotov. Po pitve jedného z nich usúdia, že ide o hybridné organizmy, umelo skonštruovaný život, poháňaný vstavanými batériami, čo im umožňuje existovať bez potravy a vzduchu. Ich výzor varíruje v závislosti od úlohy, napr. trojnohí bioti slúžia ako mobilné detekčné systémy, zatiaľ čo neskôr sa objavujú aj bioty podobní žralokom, ktoré majú za úlohu recyklovať iné poškodené jednotky.

V.I.N.CENT. a B.O.B.
V.I.N.CENT. a B.O.B. Disclaimer
B.O.B. a V.I.N.CENT. z filmu The Black Hole
Dvojica robotov z filmu The Black Hole (1979), akejsi Disneyovskej verzie Hviezdnych vojen. Inšpirácia Star Wars je myslím úplne jasná - oba pripomínajú vznášajúceho sa R2D2 a svojou roztomilosťou mu mali isto konkurovať. Kým V.I.N.CENT bol robot na palube lodi USS Palomino, keď našla okolo čiernej diery obiehať dlho nezvestnú USS Cygnus, B.O.B. patril k pôvodnej posádke Cygna. Po tom, čo hlavní hrdinovia a posádka USS Palomina padla do pasce geniálneho ale šialeného vedca Reinhardta sa im ju podarilo spoločnými silami vyslobodiť. Chvíľu na to však obrovský červený robot Maximilián v službách Reinhardta, zaútočil na B.O.B.a a ťažko ho poškodil. Napokon sa hlavným hrdinom podarilo ujsť, avšak bez bez B.O.B.a, ktorého poškodenie bolo na opravu príliš veľké.

Borgovia (Star Trek VIII: First Contact)
Borgovia (Star Trek VIII: First Contact) / Zdroj Disclaimer
Borg zo Star Trek franchise
Doctor Who má Cybermenov, Star Trek má Borgov. Jediným cieľom tejto rasy kybernetických organizmov nie úplne jasného pôvodu je asimilovať ostatné druhy, rozšíriť tak svoje rady a priviesť úbohý organický život k vyšším dokonalým sféram. Robia to takto: do organizmu vám vstreknú nanotechnologické sondy, tie sa hneď adaptujú a vylepšujú a menia hostiteľa. Borgovia až na výnimky ako Locotus alebo Kráľovná nepoznajú pojem jednotlivec a fungujú kolektívna úľová myseľ. A hoci už párkrát im plány niekto zmaril (najväčším neúspechom je odpor Federácie a konflikt s druhom 8472), svojimi loďami v tvare obrovských kociek pripomínajú skôr živel než rasu, proti ktorej by sa dalo brániť. Ako sa vraví: odpor je márny, budete asimilovaní!

Robot Box
Robot Box / Zdroj Disclaimer
Box z filmu Logan’s Run
Box je robot alebo skôr kyborg, ktorého môžeme stretnúť vo filme Loganov útek. Logan 5 a Jessica 6 naň narazia v jaskyni, kde zabezpečuje potravu z vonkajšieho sveta pre mesto. Box však okrem potravy chytil aj mnoho iných utečencov, ktorí sa dostali až sem a nahých a zmrazených ich skladuje u seba v jaskyni ako ďalší zdroj potravy. Predtým, ako stihne chytiť a zmraziť aj Logana s Jessicou, mu títo stihnú utiecť a popri tom zničia jaskyňu, kde sa Box zdržiava. Padajúce kamene rozmliaždia Boxovo telo a kyborg hynie.

Brainiac
Brainiac / Zdroj Disclaimer
Brainiac z DC comics
Jeden z najznámejších Supermanových nepriateľov, mimozemský superandroid Brainiac sa po prvý raz objavil v júli 1958 v DC comics 242. Pôvodne zelený mužíček so záľubou v miniatúrach získal svoj robotický dizajn až v 60. rokoch, keď bol odhalený jeho pôvod. V súčasnosti môžete natrafiť na niekoľko verzií Brainiaca, v závislosti od média, reštartu a vesmíru. Ich výzor aj sila varírujú od zeleného mimozemšťana cez kybernetický organizmus, umelú bytosť s robotickým výzorom až po transdimenzionálne božstvo.

Briareos Hecatonchires
Briareos Hecatonchires / Zdroj Disclaimer
Briareos Hecatonchires z mangy a anime Appleseed
Briareos je postava z japonskej dystopickej cyberpunkovej mangy Apleseed od Masamune Shirowa a jej neskorších anime adaptácií. Pôvodne terorista a asasín, začal neskôr pracovať pre SWAT a po Tretej svetovej vojne pre ESWAT v utopickom meste Olympus. Svoje plne kybernetiké telo od spoločnosti Hecatonchires Cyborg System dostal po tom, čo takmer zahynul pri explózii. Napriek kybernetickej prostetike, len málo stratil zo svojej ľudskosti, čo sa prejavuje jeho vzťahom k jeho partnerke Deunan Knute, hlavnej postave mangy. Podľa gréckej mytológie boli Hekatoncheiri traja storukí obri, Briareus, Gyges a Cottus, ktorí sa počas vzbury Olympanov proti Titánom postavili na stranu Bohov a spolu s Kyklopmi ukuli Diovi hromy a blesky. PS: Podľa Neila Blomkampa stál práve Briareos vzorom pri vytváraní Chappieho.

C-3PO
C-3PO / Zdroj Disclaimer
C-3PO zo Star Wars franchise
V science fiction filmoch asi neexistuje kultovejšia dvojica, než R2D2 a C3PO. Toho druhého z nich, otravného a ukecaného zlatožltého protokolárneho droida, kedysi postavil z náhradných súčiastok malý Anakin Skywalker, dávno pred tým, než prešiel na temnú stranu Sily a stal sa Darth Vaderom. Potom, čo obaja stretli na piesočnej planéte svoj osud v podobe jediov a princeznej, sa C3PO spolu s R2D2 túlal galaxiou, bol svedkom kolapsu Republiky, nastolenia Impéria a jeho pádu z rúk Rebelov, vzostupu Prvého rádu a návratu Cisára. Ako protokolárny droid ovládal viac ako šesť miliónov foriem komunikácie, vrátane Sithského jazyka a počas Klonových vojen mu nakrátko vymenili hlavu s bojovým droidom. V epizóde 9, po tom, čo rozlúštil Sithský jazyk, sa mu vymazala pamäť. V Legends (pôvodnom EU) žil ešte dlho, možno celé stáročia po smrti svojho pána Lukea. Otcom C3PO bol ilustrátor Ralph McQuarrie, ktorý sa pri jeho návrhu nechal inšpirovať Mariou z filmového Metropolisu (1927).

Caliban. Obálka prvého vydania.
Caliban. Obálka prvého vydania. / Zdroj Disclaimer
Caliban z knižnej trilógie Caliban (č. ako Kalibán), Inferno a Utopia od Rogera MacBride Allena
Dalo by sa povedať, že Caliban je klasický asimovovský robot...až na to, že nie je. V budúcnosti odohrávajúcej sa v Asimovovom svete robotov sa objaví anomália - červený robot Caliban, ktorý sa neriadi troma zákonmi robotiky, pretože žiadne nemá. Ako sa bude táto bytosť správať, keď nemá v seba zakomponovanú morálku troch zákonov? Bude Caliban ochotný na slovo poslúchať a pomáhať ľuďom? Alebo im skôr ublíži, nedajbože zabije? V knihe Calibana popisujú ako umelú bytosť s osobitnou morálkou, ktorá síce naoko odporuje Trom zákonom, no pri bližšom pohľade čitateľ príde na to, že iba čiastočne. Kniha Kalibán a v češtine nevydané pokračovania Inferno a Utopia predstavujú cestu do hlbín duše robota neriadiaceho sa troma zákonmi robotiky.

CASE a TARS z filmu Interstellar
Doskoví vojenskí roboti, ktorí boli pridelení na Cooperovu výpravu. Oba roboti vyzerajú ako vysoké obdĺžnikové dosky rozdelené do štyroch zvislých častí, s monitorom vpredu. Aj napriek svojmu hranatému vzhľadu sú prekvapivo pohyblivé a dokážu rozvinúť končatiny, ktoré sú zvyčajne zarovno s ich povrchom. Roboti spolu s posádkou prekazia plány Dr. Manna a spolu s Cooperom sa podarí TARSovi dostať do teseraktu v Gargantui. Pokiaľ ide o osobnosť, hovoria a možno aj cítia ako normálny človek bez tradičného počítačového hlasu, vtipkujú a dokážu vyjadrovať sarkazmus a pochybnosti.

Centurióni - starý (original BSG) a nový (BSG remake) model
Centurióni - starý (original BSG) a nový (BSG remake) model Disclaimer
Centurions z Battlestar Galactica
V pôvodnom seriáli boli Cyloni rasou plazovitých bytostí, ktoré sa vzdali svojej prirodzenej formy a prijali robotickú podobu. Z nich najkultovejším sa stal dizajn Centuriónov, veľkých humanoidných robotických vojakov bojujúcich proti Dvanástim kolóniám Kobolu. V novom remaku dostali trocha iný pôvod, najmä originálnych dvanásť modelov, skôr organických a nerozoznateľných od ľudí. Napriek tomu aj tu nachádzame klasických Centuriónov, i keď s modernejším chrómovejším dizajnom. Centurióni sa stali počas dekád tak populárnymi, že sa nezmazateľne zapísali do histórie popkultúry.

Ceph Master Mind
Ceph Master Mind / Zdroj Disclaimer
Ceph/Charybdis z videohernej série Crysis
Ceph, skratka pre hlavonožce (Cephalopods), známi tiež ako Charybdis, sú technologicky vyspelý mimozemský kybernetický druh, ktorý sa na Zem dostal zhruba pred 65 miliónmi rokov a predstavuje hlavných antagonistov série Crysis. Zanechali za sebou infraštruktúru, ktorá by sa pravidelne prebúdzala a študovala tento ekosystém na jedinečné proteíny, ktoré sa mohli vyvinúť. Sú nepriateľskí voči ľudstvu a vedú proti nim vojnu, ktorá sa javí ako vyhladzovacia. Aj keď existuje niekoľko teórií, predpokladá sa, že konali tak, aby zabránili ľudskej degradácii životného prostredia Zeme. V hernej sérii sa môžete stretnúť hneď s niekoľkými typmi Cephov - od Trooperov cez Stalkerov až po extrémne silných Master Minds.

Cinder. Obálka prvého slovenského vydania (Aktuell, 2020).
Cinder. Obálka prvého slovenského vydania (Aktuell, 2020). / Zdroj Disclaimer
Cinder z románu Cinder od Marissa Meyer
Hlavnou hrdinkou YA scifi adaptácie klasickej Popolušky je šestnásťročná Cinder, ktorú v minulosti chirurgovia zmenili na kyborga. Teraz žije svoj ako - tak pokojný život spolu s macochou a mladšou nevlastnou sestrou. Na jednej strane je pre svoje implantáty vyvrheľom, ale na strane druhej byť kyborgom má aj svoje výhody - mozgové rozhranie jej poskytuje nevšednú schopnosť opravovať veci, vďaka čomu upúta pozornosť miestneho princa. To, že šťastie nevydrží naveky a osud vie byť pekne dopletený sa ukáže krátko po tom, čo ju macocha ponúkne na výskum tamojším odborníkom a tí zistia, že chirurgovia, ktorí premenili Cinder v kyborga skrývali niečo, kvôli čomu sú niektorí ľudia ochotní zabíjať.

Rôzne modely Cybermenov v priebehu dejín.
Rôzne modely Cybermenov v priebehu dejín. / Zdroj Disclaimer
Cybermen z Doctor Who franchise
Jedni z najslávnejších antagonistov britského seriálu Doctor Who sú na rozdiel od Dalekov skutoční kyborgovia. Kým Dalekovia bez svojho exoskeletonu/vozidla môžu existovať, Cybermani to majú omnoho ťažšie. Jednoznačný bod vzniku týchto kyberneticky vylepšených bytostí nie je známy, vyzerá to tak, že všade, kde sa nachádzajú ľudia alebo im podobní humanoidi, dôjde skôr či neskôr k ich stvoreniu. Opakovalo sa to na planétach Mondos, Telos, na Zemi i v iných zákutiach vesmíru. Ich výzor sa za roky trvania seriálu sa v závislosti od použitých kulís menil, no ich poslanie a filozofia ostali aj po toľkých rokoch nemenné: upgradovať ľudí, premeniť ich na svoj obraz, aby rozšírili svoje rady. P.S.: Už viete, kým sa inšpirovali Borgovia?

DC Comics - komiksový a filmový Cyborg
DC Comics - komiksový a filmový Cyborg Disclaimer
Cyborg z DC komiksu
Cyborg je jedným z hlavných hrdinov DC komiksu a člen tímov JLA a Teen Titans. Vlastným menom Victor Stone sa stal obeťou nevydareného experimentu svojich rodičov, pri ktorom jeho matka zomrela a on sám bol na hranici smrti. Jeho otec sa však odmietal zmieriť s týmto faktom a nahradil mu poškodené a zničené časti tela za robotické súčiastky, procesory a superodolnú zliatinu. Vďaka tomu sa stal Victor veľmi odolným, našiel nový zmysel života a stal s superhrdinom. Po charakterovej stránke je Cyborg dobrák od kosti, priateľský a zmierený sám so sebou, čím je.

Dalekovia
Dalekovia / Zdroj Disclaimer
Daleks z Doctor Who franchise
Tak sme ich sem napokon predsa len prepašovali! Zhuba vesmíru, rasa tak čistá, dokonalá a agresívna, že pred ňou zatriasli strachom dokonca aj sami Páni času! Dalekovia, mutanti prepojení so svojimi obrnenými vozíkmi, alebo lepšie povedané, nezničiteľnými tankmi. Pôvodne humanoidná rasa obývajúcich planétu Skaro počas vojny so svojim večnými rivalmi Thalmi, bola ochotná obetovať všetko. Celá druh napokon prešiel vďaka zbraniam použitých vo vojne mutáciou. Do toho si ešte prihoďte šialeného vedca Davrosa, robiaceho pokusy na vlastných ľuďoch a vznik Dalekov bol dokonaný. Prvý raz sa objavili už v r. 1963 v druhom príbehu (piatej časti) prvej série Doctor Who a takmer okamžite sa stali kultovými záporákmi nielen tejto franchise.

Darth Vader
Darth Vader Disclaimer
Darth Vader zo Star Wars franchise
Áno, aj tento chlapík, asi najkultovejšia postava celých Star Wars, je kyborg. Potom, ako bol Anakin Skywalker ťažko zranený po súboji s Obi-Wanom Kenobim na Mustafare a následne popálený lávou na väčšine svojho tela, mu jeho nový majster, cisár Palpatine, zaobstaral nové, z veľkej časti robotické telo. To však cielene malo niekoľko nedostatkov, aby Anakin/Vader nemohol zvrhnúť svojho pána z trónu. Tak sa zrodil klasický Darth Vader, ktorého tvorca sa v mnohom nechal inšpirovať japonskými samurajmi.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

B.T. Niromwell
Jasnééé, Darth Vader je inšpirovaný samurajmi! Odrazu dáva zmysel, prečo sa tak podobá na Shreddera z Nina korytnačiek.
03.03.2021
BocianSara
Skvelý článok! Takéto zoznamy ma veľmi bavia a bola som zvedavá koľko z nich budem poznať :) Teším sa na ďalšie časti!
03.03.2021
8HitBoy
Obe moje zlatíčka hneď v prvej časti!
03.03.2021
Alexander Schneider
Klobúk dole! Super! A budú v zozname všetci, ktorí boli na obrázku na Facebooku? ;)
03.03.2021
Goran
Takýto typ článkov mám i nemám rád, záleží na tom, ako je spravený. A tento je super!!! Každý si tam nájde toho svojho favorita :)
04.03.2021
cyberstorm
@Sani: vsetci rozhodne nie - ani ich vsetkych nepoznam, ani nemam na to priestor (a realne nechcem dalsie dva mesiace robit clanok ktory bude obsahovat VSETKYCH robotov) . Ale niektori (mozno tak cca stvrtina alebo tretina z nich) z obrazku urcite na zozname je. Btw, uz teraz mozes porovnat a zistit, ktori tam su ;) Napoveda - hned prvý v tomto zozname je aj v obrazku :)
@ostatni: dakujem :) Pokracovania budu vychadzat v dvojdnovych intervaloch, dalsia cast clanku vyjde zajtra.
04.03.2021
Roland Axenberg
Super clanok, inak Decard JE replicant, myslim, ze davnejsie to potvrdil aj Scott.
06.03.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.