To najlepšie za rok 2020: Young Adult

Ďalší zo série článkov mapujúcich to najlepšie z fantastiky za rok 2020, tentoraz z kategórie Young Adult SFFH literatúry.
Ella
Filmová história scifi
Young Adult literatúra, teda literatúra pre dospievajúcu mládež, patrí už klasicky medzi najzárobkovejšie odvetvia knižného priemyslu. To duplovane platí o YA knihách z oblasti fantastiky, ktorých produkcia presahuje desiatky až stovky titulov ročne. Ich kvalita však značne kolíše. Spomedzi všetkých sme sa snažili vybrať subjektívne tie najzaujímavejšie a najkvalitnejšie tituly, ktorých zoznam vám teraz prinášame. Nechajte sa inšpirovať aj vy!


Deti cti a pomsty. Prvé slovenské vydanie (Tatran, 2020).
Deti cti a pomsty. Prvé slovenské vydanie (Tatran, 2020). Disclaimer
Tomi Adeyemi – Deti cti a pomsty (Tatran, 2020)
Pokračovanie populárnej knihy Deti krvi a kosti od Tomi Adeyemi nás znova privádza do sveta Orïshe. Vo svete, kde sa prebudila mágia, sú mnohí, ktorí ju ovládajú prenasledovanými. Knihy mladej afroamerickej autorky tak právom reflektujú neznášanlivosť, ktorá sa vyskytuje ešte aj v súčasnosti. Porazením kráľa Sarana na konci prvého dielu sa vojna nekončí, práve naopak, až teraz ide do tuhého. Deti bývalého panovníka, unavené bojom, sa nezávisle snažia o zmierenie, ale to vedie skôr k stupňovaniu napätia ako k jeho uvoľneniu. Aj preto musí Zélie znova bojovať, aby na trón dosadol ten, komu právom patrí a ochránila madžiov pred hnevom a zlobou monarchie. Kniha patrí medzi akčné romány, ľahko a rýchlo čitateľné, ktoré sa opäť odohrávajú v nádhernom prostredí. Čitateľov určite zaujme použitým systémom mágie aj presahom na minulé i aktuálne spoločenské problémy.
Odporúča: YaYa


Zjazvený kráľ. Prvé slovenské vydanie (Slovart (SK), 2020).
Zjazvený kráľ. Prvé slovenské vydanie (Slovart (SK), 2020). / Zdroj Disclaimer
Zajatie búrky. Prvé slovenské vydanie (Slovart (SK), 2020).
Zajatie búrky. Prvé slovenské vydanie (Slovart (SK), 2020). / Zdroj Disclaimer
Leigh Bardugo – Zjazvený kráľ a Zajatie búrky (Slovart (SK), 2020)
Rok 2020 nám priniesol hneď dve nové knihy od Leigh Bardugo, obe zo sveta Gríš. Kým Zajatie búrky patrí do prvej trilógie, ktorá nám tento svet predstavila, Zjazvený kráľ sa odohráva až po udalostiach v duológii Vrania šestka a Kráľovstvo podvodníkov. Vydavateľstvo zvolilo teda trochu nešťastnú taktiku pri poradí vydávania týchto kníh, akoby sa spoľahlo, že čitatelia už príbeh poznajú z českého prekladu alebo rovno z originálu. Pre neznalých však Zjazvený kráľ obsahoval priveľa spoilerov z prvej série, preto odporúčame vychutnávať si tieto knihy v takom poradí, ako vychádzali v anglickom origináli, aby ste sa zbytočne nepripravili o prekvapenie. Každopádne, Leigh Bardugo je povinná jazda pre každého milovníka YA fantasy a určite vás nesklame. Okrem toho, v apríli 2021 nám Netflix prinesie seriál spracovaný podľa týchto kníh, preto odporúčame rýchlo si ich prečítať.
Odporúča: Ella


Rod zeme a krvi. Obálka prvého slovenského vydania (CooBoo (SK), 2020).
Rod zeme a krvi. Obálka prvého slovenského vydania (CooBoo (SK), 2020). Disclaimer
Sarah J. Maas – Rod zeme a krvi (CooBoo, 2020)
Koniec roka nám priniesol novinku od jednej z kráľovien YA fantasy, Sarah J. Maas, ktorá je medzi čitateľmi už dobre známa vďaka svojim sériám Trón zo skla a Na dvore z tŕňov a ruží. Rod zeme a krvi bol síce najprv prijatý trochu váhavo kvôli svojmu pomalšiemu rozbehu, no potom si dokázal získať každého čitateľa, o čom svedčí aj jeho pomerne vysoké hodnotenie na Goodreads, kde sa dokonca stal knihou roka 2020 v žánri fantasy. Autorka tentoraz zamierila do vôd urban fantasy, víly vymenila za anjelov a démonov a bojovníčky za vyšetrovateľku. A táto nová kombinácia funguje až prekvapivo dobre. Pokiaľ ste si ju teda našli pod vianočným stromčekom, nenechajte sa odradiť pomalším rozbehom, určite neoľutujete.
Odporúča: Ella


Supernova. Obálka prvého českého vydania (Egmont, 2020).
Supernova. Obálka prvého českého vydania (Egmont, 2020). Disclaimer
Marissa Meyer – Supernova (Egmont (ČR), 2020)
Uplynulý rok priniesol záverečný diel ďalšej skvelej série od Marissy Meyer, z ktorej som si užila každú jednu stranu. Supernova bola plná toľkých nečakaných zvratov, až som vážne netušila, ako to celé dopadne. Nedokázala som sa od toho odtrhnúť, túžila som vedieť, ako to skončí, no zároveň mi bolo ľúto, že sa mi strany míňajú tak rýchlo. Ale bola to jednoducho pecka! Pre mňa rozhodne najlepšia kniha, akú som minulý rok prečítala.
Moja reakcia po dočítaní knihy je recenzia sama osebe, prečo by ste po tejto sérii mali siahnuť: „Čo ti práši? Ten záver! To akože vážne?“
Odporúča: Ella


Kniha prachu: Tajné spoločenstvo. Prvé slovenské vydanie (Ikar (SK), 2020)
Kniha prachu: Tajné spoločenstvo. Prvé slovenské vydanie (Ikar (SK), 2020) / Zdroj Disclaimer
Philip Pullman – Kniha prachu: Tajné spoločenstvo (Ikar (SK), 2020)
Druhý diel Knihy prachu má oproti svojmu predchodcovi jednu obrovskú výhodu. Je ňou návrat Lyry Zlatoústej, hlavnej hrdinky pôvodnej Pullmanovej trilógie Temné hmoty. Lyru spoznávame ako šarmantnú dospelú ženu, ktorá študuje na vysokej škole a užíva si všetky krásy mladosti. Konflikt s jej démonom, Pantalaimonom, je však spúšťačom nového obrovského dobrodružstva, ktoré Lyru prevedie všetkými možnými kútmi sveta, od Prahy až po púšte strednej Ázie. Tajné spoločenstvo je úchvatný a napínavý príbeh a pre všetkých milovníkov Temných hmôt je skrátka povinnou jazdou.
Odporúča: 8HitBoy


Potemnělá pláň. Prvé české vydanie (Mladá Fronta, 2020).
Potemnělá pláň. Prvé české vydanie (Mladá Fronta, 2020). / Zdroj Disclaimer
Philip Reeve - Potemnělá pláň (Mladá Fronta, 2020)
Po pätnástich rokoch od prvého vydania Smrteľných strojov máme konečne možnosť prečítať si záverečnú knihu kroniky Hladných miest. Časy sa zmenili a hlavní hrdinovia, ktorých sme spoznali na začiatky skvelej steam/dieselpunkovej série od Philipa Reeva vyrástli, dospeli a sami majú deti. Svet však ostal ten istý – poničený a zdevastovaný, na jednej strane s pohyblivými mestami rútiacimi sa vyprahnutými planinami za korisťou a Antimobilistickou ligou na strane druhej. Obe strany, hoc v dočasnom prímerí, stále dusia v sebe nevraživosť, ktoré medzi nimi vládne. Wren Natsworthyová, dcéra Toma a Hester, hrdinov predchádzajúcich častí, musí nielen raz a navždy ukončiť čoraz väčšie napätie medzi oboma tábormi ale zastaviť použitie ešte ničivejšej zbrane než bola Medusa. Zavŕšenie veľmi kvalitnej série, ktoré nadchne aj dospelých čitateľov či pravoverných steampunkových nadšencov.
Odporúča: Cyberstorm


Nyxia povstává. Prvé české vydanie (Dobrovský, 2020).
Nyxia povstává. Prvé české vydanie (Dobrovský, 2020). Disclaimer
Scott Reintgen - Nyxia povstává (Dobrovský, 2020)
Záverečný diel trilógie Nyxia je dôstojným zakončením celej série, ktorá vo mne zanechalo pocit vydarenej scifi. Dej plný zvratov stále sleduje jasný cieľ a to ako sa Emmett s ostatnými členmi Genesis popasujú s Babylonom a dostanú sa domov. Hrdinovia sa snažia zachrániť čo sa dá, nadväzujú pri tom krehké aliancie a konajú zúfalé kroky. Napriek tomu to vyzerá tak, že ich snaha vyjde nadarmo. Autor aj v tomto zväzku nechá množstvo postáv umrieť, často práve Vaše obľúbené. Za mňa jednoznačne skvelé scifi a hoci to nie je knižná YA udalosť roku, rozhodne obsadila v mojom osobnom rebríčku vysoké pozície.
Odporúča: Tami


Apolónov pád 4: Tyranova hrobka: Prvé slovenské vydanie (Fragment (SK), 2020).
Apolónov pád 4: Tyranova hrobka: Prvé slovenské vydanie (Fragment (SK), 2020). Disclaimer
Rick Riordan – Apolónov pád: Tyranova hrobka (Fragment (SK), 2020)
Už dávno viem, že Rick Riordan je majster pera a vo svojom žánri jednoducho neprekonateľný, o čom svedčí aj to, že každoročne vyhráva Goodreads Choice Awards v kategórii middle-grade. Jeho knihy z grécko-rímskeho sveta mám najradšej. A je mi ľúto, že už nás čaká len jedna posledná. No je to pekná rozlúčka so všetkými hrdinami, ktorých sme spoznali v predchádzajúcich sériách. Okrem toho nám autor ponúka krásne prepracovaný vývoj hlavnej postavy, ktorá sa mení každou kapitolou. Po prečítaní tejto knihy už nik nemôže povedať, že Apolón je ten rozmaznaný sebecký boh ako na začiatku. Práve naopak, je tak krásne ľudský a zahanbený tým, čo stváral ako nesmrteľný, až je to fascinujúce. Zábava a napätie sú samozrejmosťou. Každý, kto pozná Rickove knihy, už vie, čo môže čakať a určite nebude sklamaný.
Odporúča: Ella


Výhled na hvězdy. Obálka prvého českého vydania (Talpress, 2020).
Výhled na hvězdy. Obálka prvého českého vydania (Talpress, 2020). / Zdroj Disclaimer
Brandon Sanderson – Výhled na hvězdy (Talpress, 2020)
Pokračovanie Sandersonovej space opery pre mládež sa posunul o míľové kroky dopredu. Hlavná hrdinka sa vyvinula, troška dospela a nielen ona ako človek, ale aj jej vzťah k ostatným postavám i k svojim smrteľným nepriateľom - Krellom. Je jasné, že Sanderson vie čo robí, detailne rozpracováva svoj svet, resp. vesmír a vypipláva postavy tak, že knihu jednoducho nechcete odložiť z ruky ani keby bolo zemetrasenie. Je vidno, že autor má so sériou jasné plány a ťah na bránku knihe rozhodne prospieva viac, než len nejaké máčanie sa v planých vetách, ako to u prostredných častí mnohých sérií býva zvykom. Už teraz sa teším na pokračovanie:
Odporúča: Cyberstorm


Žatva smrti 3: Posol. Obálka prvého slovenského vydania (Slovart (SK), 2020).
Žatva smrti 3: Posol. Obálka prvého slovenského vydania (Slovart (SK), 2020). Disclaimer
Neal Shusterman – Posol (Slovart (SK), 2020)
Neal Shusterman sa dostal do povedomia slovenských čitateľov knihou Kosec a vďaka nej sa zaradil medzi top YA autorov bleskovou rýchlosťou. Dopomohla mu k tomu nielen originalita jeho vymysleného sveta, ale aj zápletka a majstrovské dávkovanie informácií čitateľovi. Minulý rok sme sa dočkali záveru tejto série, pri ktorom mnohým padla sánka. Pokiaľ sa vám ešte nedostala do rúk, mali by ste to čím skôr napraviť.
Odporúča: Ella

Ella

Ella
Milovníčka fantasy, sci-fi a všetkého normálne nenormálneho :)

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Best of 2020

To najlepšie za rok 2020: Videohry

Najlepšie hry minulého roku.

To najlepšie za rok 2020: Filmy

Najlepšie filmy minulého roku.

To najlepšie za rok 2020: Seriály

Aké boli najlepšie SFFH seriály za rok 2020?

To najlepšie za rok 2020: Young Adult

Ďalší zo série článkov mapujúcich to najlepšie z fantastiky za rok 2020, tentoraz z kategórie Young Adult SFFH literatúry.

To najlepšie za rok 2020: Anime

Tak čo, aký bol rok 2020 na poli anime? Poďme sa naň spolu pozrieť!

To najlepšie za rok 2020: Manga

Český a slovenský trh v súčasnosti kvalitnou mangou zásobuje prakticky už len vydavateľstvo CREW. Ako je už u nich zvykom, aj uplynulý rok si pre nás pripravili množstvo kvalitných kúskov. Ohliadnime sa spolu za uplynulým rokom a pripomeňme si všetko, čo nám vydavateľtvo CREW na poli mangy prinieslo.

To najlepšie za rok 2020: Komiksy

Čítate komiksy? Prinášame vám výber tých najlepších žánrových komiksov z minulý rok. Takže či už je odpoveď áno alebo nie, možno sa necháte inšpirovať niečim z nášho Best of 2020 ;)

To najlepšie za rok 2020: Hororové knihy

Radi sa bojíte? Pripravili sme si pre vás výber tých najlepších hororov, ktoré na slovenskom a českom trhu môžete nájsť. Bu!

To najlepšie za rok 2020: Fantasy knihy

Pokračujeme v best of 2020. Nech sa páči, to naj zo zahraničnej fantasy.

To najlepšie za rok 2020: Science fiction knihy

Pokračujeme v sérii článkov snažiacich sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2020. Nech sa páči - to najlepšie z knižnej science fiction.

To najlepšie za rok 2020: Domáca slovenská a česká scéna

Prinášame vám prvý článok snažiaci sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2020. Nech sa páči - to najlepšie z domácej slovenskej a českej scény.