To najlepšie za rok 2020: Komiksy

Čítate komiksy? Prinášame vám výber tých najlepších žánrových komiksov z minulý rok. Takže či už je odpoveď áno alebo nie, možno sa necháte inšpirovať niečim z nášho Best of 2020 ;)
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Na domácom trhu pôsobí niekoľko komiksových vydavateľov, z ktorých dervivá väčšina e česká. Okrem silnej trojky Crew, Comics Centrum a Argo je tu isté množstvo tých menších, z ktorých spomeňme aspoň BB- Art, XYZ či Zanir. Na Slovensku je žiaľ situácia omnoho horši až na výnimky sa v slovenčine komiks nevydáva, čo je isto škoda. Treba však hneď v úvode zmieniť snahu s týmto niečo robiť, najmä zo strany veľkých vydavateľstiev. Ak by sme však mali z toho mála slovenského na niečo upozorniť, bol by to isto kvázi nežánrový životopisný komiks o M. R. Štefánikovi od trojice Eniac - Hříbal - Kriššák, ktorý vyšiel vďaka crowdfundingu vo vydavateľstve Espero.


A zrodí se hvězdy... Obálka prvého českého súborného vydania (Comics Centrum, 2020).
A zrodí se hvězdy... Obálka prvého českého súborného vydania (Comics Centrum, 2020). / Zdroj Disclaimer
Fiona Avery, J.Michael Straczynski & Brent Eric Anderson, Keu Cha, et al. - A zrodí se hvězdy... (Comics Centrum, 2020)
Jedného dňa sa na oblohe objaví kométa. V tom okamihu sa na svet narodí stotrinásť Špeciálov, ktorí boli v lone matiek ožiarení nebeským telesom a ktorí vďaka nemu získali superhrdinské schopnosti. Rising Stars je príbehom mnohých z nich. Autor komiksu J. Michael Straczynski začal písať toto v mnohom prelomové dielo koncom 90-tych rokov. Ide o civilný a atmosférický príbeh Špeciálov, ktorí postupne ešte len zisťujú aké majú schopnosti, ktorí majú svoje vlastné životy a trápenia. Príbeh je patrí skôr do oblasti vzťahoviek než megalomenských ukážok superschopností, i keď aj na ne časom príde. Zároveň je to príbeh o smrti mnohých z nich a o pátraní po ich vrahovi. Atmosféra časom zhustne a dostane až noirový nádych s komentárom jedného z Talentovaných. A zrodí se hvězdy... u nás vyšli v podobe tisíc stranového megazväzku, ktorý obsahuje nielen základnú 24 dielnu sériu, ale aj ďalšie spinoffy rozvíjajúce osudy jednotlivých postáv.
Odporúča: Tami


Bestie burdenské #01: Historky z psíšeří. Prvé české vydanie (Comics Centrum, 2020)
Bestie burdenské #01: Historky z psíšeří. Prvé české vydanie (Comics Centrum, 2020) / Zdroj Disclaimer
Evan Dorkin & Jill Thompson - Bestie burdenské (Comics Centrum, 2020)
Po niekoľkoročných prosbách od fanúšikov, zavítala na náš trh svorka paranormálnych vyšetrovateľov a to hneď v dvoch knihách.(Celkovo sú tri, takže tento rok sa zrejme dočkáme dokončenia všetkého čo zatiaľ v rámci série vyšlo.) Ide o zväčša krátke príbehy o svorke psov, ktorí musia vyňuchať príčiny zvláštnych vecí ktoré sa dejú v ich okolí. Či už ide o okultné praktiky, alebo duchov ktorí nevedia nájsť pokoj po smrti. Jednotlivé príbehy majú rôznu kvalitu, poväčšine však ide o nadpriemerné veci oscilujúce niekde medzi hororom a okultným thrillerom. Dodnes pred sebou vidím niektoré stránky, ktoré sa mi vryli do pamäti a dokázali vytvoriť skutočne mrazivú atmosféru. Aj keď sú to samostatné uzavreté príbehy, zároveň sa v pozadí odohráva niečo väčšie. Zatiaľ sú to síce len drobné náznaky, o to viac to vytvára tajomnú atmosféru. K tej samozrejme dopomáha aj krásna akvarelová kresba od Jill Thompson.
Odporúča: Keyko


Batman: Bílý rytíř. Prvé české vydanie (Crew, 2020)
Batman: Bílý rytíř. Prvé české vydanie (Crew, 2020) / Zdroj Disclaimer
Sean Gordon Murphy - Batman: Bílý rytíř (Crew, 2020)
Aj keď superhrdinský žáner veľmi nemusím, Bílý rytíř je celkom originálnym pohľadom na vzťah Batmana s Jokerom. Role sú tentoraz vymenené, hrdina je vlastne triedny nepriateľ a naopak. Funguje to celkom dobre, máme tu masovú manipuláciu, nedôveru voči polícii (veľmi úderne po protestoch v USA v roku 2020) a vzostup samozvaného spasiteľa. Príbeh má síce sem-tam drobný zádrhel, a ku koncu trocha prevláda pocit, že kniha nakoniec neponúka všetko čo na začiatku sľúbila, hlavne v závere kde sa to zvrhne na viac-menej tradičný súboj hrdinu a záporáka. Ale v celku ide o príjemné čítanie, Murphyho ostrá skicovitá kresba je úžasná. Navyše, strašne rád kreslí autá, takže vytiahne väčšinu starých batmobilov z garáže a nechá ich preháňať sa ulicami Gothamu ešte raz.
Odporúča: Keyko


Jednorožec 1, 2. Obálka prvého českého vydania (Crew, 2020).
Jednorožec 1, 2. Obálka prvého českého vydania (Crew, 2020). / Zdroj Disclaimer
Mathieu Gabella & Anthony Jean - Jednorožec #1, 2 (Crew, 2020)
Renesančný svet bol nebezpečným a tajomným miestom pre život. Na jednej strane sa k moci čím ďalej, tým viac hlásili rôzne vedy na čele s vedami prírodnými, na strane druhej však cirkev, inkvizícia a ich túžba po moci stále ešte neodišla na smetisko dejín. Bola to doba, kedy sa objavovali nové vedy a neustále sa skúmali nové tajomstvá. A to vrátane toho tajomstva najväčšieho – ľudského tela. V tej dobe v 15. a 16. st. Európa znova objavovala starých učencov medicíny, anatómie a fyziológie. Čo ak by však títo vedci odhalili tajomné spiknutie proti ľudstvu? Čo ak by prišli na to, že telá všetkých živých aj mŕtvych ľudí, boli postupne menené na niečo úplne iné? Prvá polovica skvelého historického mysteriózneho komiksu v najlepšom dedičstve Mena ruže vyšla minulý rok v rámci Modré Crwe a už teraz sa nemôžeme dočkať jeho zavŕšenia.
Odporúča: Cyberstorm


Královská krev 2: Pomsta a vykoupení. Prvé české vydanie (Crew, 2020)
Královská krev 2: Pomsta a vykoupení. Prvé české vydanie (Crew, 2020) / Zdroj Disclaimer
Alejandro Jodorowsky & Dongzi Liu - Královská krev 2 (Crew, 2020)
Pokračovanie Jodorowského fantasy z roku 2019 sa nesie v rovnakom tempe ako jeho predchádzajúce časti. Kráľ Alvar znova získal trón, no jeho dynastia je v ohrození. Až na znetvoreného syna nemá žiadneho dediča. Navyše so susedom vedie územný spor, a mier môže zachrániť len svadba ich potomkov. A keďže ide o historické fantasy plné intríg a zrady, je jasné, že Alvar mieni, a náhoda mení. Kráľovská krv patrí k menej mystickým Jodorowským dielam (našťastie) a prvky fantasy sú v nej až na duchov spočiatku obsiahnuté len okrajovo. Áno, neskôr sa síce objavia upísi a vlkodlaci, pokojne by to však mohli byť aj nájomní vrahovia. Komiks tak rozpráva skôr o krutovláde a najmä intrigách, ktoré vládnu nielen fantasy svetom. Po grafickej stránke ide asi o najúžasnejší vizál, aký som toho roku čítal. Zaň treba poďakovať Dongzi Liuovi, ktorého ilustrácie sú malými umeleckými dielami.
Odporúča: Cyberstorm


Krásná temnota. Prvé české vydanie (Crew, 2020).
Krásná temnota. Prvé české vydanie (Crew, 2020). / Zdroj Disclaimer
Marie Pommepuy, Fabien Vehlmann & Kerascoët - Krásná temnota (Crew, 2020)
Nie, toto rozhodne nie je kniha pre deti! Aj keď obálka a kresba vo vnútri by mohli zvádzať k opaku (a verím že sa nájdu kníhkupectvá, ktoré ju zaradia do detskej sekcie…). V skutočnosti, ako už aj samotný názov napovedá, dostanete celkom temný príbeh. Skupina drobných detí -akýchsi škriatkov, nájde svoj domov uprostred lesa, v tele malého zomrelého dievčaťa. Ako sa začne rozpadať ich domov, rozpadá sa aj ich morálka. Aj keď je otázne či nejakú mali v prvom rade. Keď sa hovorí, že deti sú úprimné, rovnako kruto úprimná je aj ich túžba a potreba uspokojiť svoje základné potreby. Aj keby to malo byť v konflikte s potrebami ostaných… Viac už neprezradím, prečítajte si to sami. Aj keď nehovorte že som vás nevaroval.
Odporúča: Keyko


Měsíční stín. Obálka prvého českého vydania (Comics Centrum, 2020).
Měsíční stín. Obálka prvého českého vydania (Comics Centrum, 2020). / Zdroj Disclaimer
J.M. DeMatteis & John J. Muth, Glenn Pepple, et al. - Měsíční stín (Comics Centrum, 2020)
Ak máte radi diela ako Malý Nemo alebo Malý Princ, určite nevynechajte zaujímavý komiks od DeMatteisa a výtvarníka Jon J Mutha. Mesačný tieň patrí k tým knihám, kde si maximálnymi dúškami vychutnávate vizuál a atmosféru, pri ktorých cítite akýsi presah smerom do poézie a filozofie. Príbeh je pritom jednoduchý - jeho rozprávač, starý muž menom Mesačný tieň, nás retrospektívne sprevádza svojim dospievaním plným zázrakov, tajov ale i bolesti a straty, fascinujúceho dobrodružstva, od malého chlapca, cez dospelého muža až po 120 ročného starca. Celé dielo je preplnené fantastickými bytosťami - napr. otec Mesačného tieňa patrí k rase obrovských mimozemských žiariacich gulí s ľudskými tvárami a nevyspytateľnou povahou. Malý Moonshadow je vychovávaný v ZOO, ktoré jeho otec vytvoril pre "nižšie bytosti". Po vyhnaní prechádza premenou a rôznymi štádiami života...vlastne celý komiks je alegóriou dospievania a strácania nevinnosti s prvkami satiry. Osobitne treba spomenúť najmä neskutočnú vizuálnu stránku - ide o prvý akvarelom maľovaný komiks, ktorý naozaj vyráža dych. Mesačný tieň je určený fanúšikom, ktorí hľadajú v komiksoch niečo viac, než superhrdinov a akčné scény.
Odporúča: Cyberstorm


Metabaron. Obálka prvého českého vydania (Crew, 2020).
Metabaron. Obálka prvého českého vydania (Crew, 2020). / Zdroj Disclaimer
Alejandro Jodorowsky, Frissen & Valentín Sechér, Niko Henrichon - Metabaron (Crew, 2020)
Pôvodná sága o Metabarónoch je jednou z mojich najobľúbenejších komiksových a aj knižných sérií vôbec. Keď sa objavilo pokračovanie, mal som trochu zmiešané pocity. Bude to stále také dobré, alebo to bude len “dojenie” známeho príbehu a snaha priživiť sa na úspechu pôvodného diela. Na moje veľké prekvapenie sa obavy nenaplnili. Príbeh voľne pokračuje tam kde pôvodný skončil. Miesto tragédie rodu Metabarónov, sa zameriava na posledného z nich. Ten sa bez následníka musí vysporiadať s rodinným dedičstvom, prehnitou techno cirkvou, ale aj vlastnou letargiou. Dostávame svižne odsýpajúci komiks, kde nie je núdza o akciu, napínavé zvraty, zaujímavé postavy a nádherné kulisy. To všetko bez zbytočných metafyzických odbočiek a cyklicky objavujúcich sa deus ex machín. Scenár na Jodorowského motív napísal Jerry Frissen, skvelý vizuál dodali Valentín Sechér a Niko Henrichon. Ak teda nemáte v čase lockdownu po čom siahnuť a máte radi skvelé sci-fi príbehy, ďalšia kniha zo série Mistrovská díla evropského komiksu môže byť tou správnou voľbou. Aj keď dlho vám asi nevydrží…
Odporúča: Keyko


Silver Surfer: Podobenství. Prvé české vydanie (Crew, 2020).
Silver Surfer: Podobenství. Prvé české vydanie (Crew, 2020). / Zdroj Disclaimer
Stan Lee & Moebius - Silver Surfer: Podobenství (Crew, 2020)
Spojenie dvoch legiend a dvoch komiksovych svetov. Stan Lee a Moebius spojili svoje sily a vytvorili krátky, no o to údernejší príbeh. Kritika náboženstva, manipulácie, masovej hystérie a ľudstva hľadajúceho svojho ‘dobrého pastiera’. To všetko skryté na pozadí zdanlivo banálnej superhrdinskej mlátičky. Aj keď komiks neprináša do diskusie žiadne nové argumenty, a viac menej len kombinuje osvedčené, aj po 30tich rokoch je prekvapivo stále aktuálny. Miestami môže pôsobiť uponáhľane, za čo môže snaha vtesnať všetko na 80 strán, avšak celkovo to nepôsobí rušivo. Všetko je to podfarbené Moebiovou na prvý pohľad jednoduchou, no vskutočnosti veľmi detailnou kresbou. Tá navyše krásne vynikne vo veľkom formáte. Rovnako ako v USA aj u nás vyšla 33 cm vysoká kniha, ktorá upúta už na prvý pohľad, no do kallaxu ju vtesnáte len tak-tak...
Odporúča: Keyko


Vodní had. Obálka prvého českého vydania (Comics Centrum, 2020).
Vodní had. Obálka prvého českého vydania (Comics Centrum, 2020). / Zdroj Disclaimer
Tony Sandoval - Vodní had (Comics Centrum, 2020)
Surreálna a podmanivá. Asi takto jednoducho by sa dal zhrnúť nová komiksová kniha ktorej autorom aj ilustrátorom je mexičan Tony Sandoval. Príbeh je na prvý pohľad jednoduchý, mladá dospievajúca dievčina Mila sa pri kúpaní v rieke zoznámi so svojou rovesníčkou Agnes. Obe dievčiny sa spriatelia a podnikajú dobrodružstvá pri ktorých objavujú okolie ale aj spoznávajú samé seba. Krátko po zoznámení sa Mile začnú snívať zvláštne sny a hranica medzi skutočným a snovým sa začne strácať. Na prvý pohľad komiks pôsobí ako kniha s detskými ilustráciami, o niekoľko strán ďalej však zrazu pritvrdí, a celá atmosféra potemnie. Čo však treba vyzdvihnúť, vôbec nie samoúčelne a s cieľom šokovať. Násilné a temné motívy sú stále vkusné a skvelo budujú atmosféru. Vodní had je jedna z tých kníh, ktoré každým ďalším čítaním ponúknu niečo nové aj keď príbeh dospeje ku koncu po necelých sto päťdesiatich stranách. Je to trochu príbeh o dospievaní, trochu rozprávka pre dospelých…
Odporúča: Keyko


Ďalšie odporúčané komiksy:
Barbar Conan #01: Život a smrt barbara Conana (Comics Centrum, 2020)
Cesta meče #03: Vzplanutí duše (Zanir, 2020)
Fatale #05: Proklít démona (BB Art, 2020)
Lady Mechanika 4 (Argo, 2020)


Mimo žáner:
Dobrodružstvá Milana Rastislava Štefánika (Espero, 2020)
Caravaggio (Crew, 2020)

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

B.T. Niromwell
Vodní had má neskutočnú obálku. Ak vyzerá takto aj zvnútra, tak ma to veľmi láka.
17.01.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Best of 2020

To najlepšie za rok 2020: Videohry

Najlepšie hry minulého roku.

To najlepšie za rok 2020: Filmy

Najlepšie filmy minulého roku.

To najlepšie za rok 2020: Seriály

Aké boli najlepšie SFFH seriály za rok 2020?

To najlepšie za rok 2020: Young Adult

Ďalší zo série článkov mapujúcich to najlepšie z fantastiky za rok 2020, tentoraz z kategórie Young Adult SFFH literatúry.

To najlepšie za rok 2020: Anime

Tak čo, aký bol rok 2020 na poli anime? Poďme sa naň spolu pozrieť!

To najlepšie za rok 2020: Manga

Český a slovenský trh v súčasnosti kvalitnou mangou zásobuje prakticky už len vydavateľstvo CREW. Ako je už u nich zvykom, aj uplynulý rok si pre nás pripravili množstvo kvalitných kúskov. Ohliadnime sa spolu za uplynulým rokom a pripomeňme si všetko, čo nám vydavateľtvo CREW na poli mangy prinieslo.

To najlepšie za rok 2020: Komiksy

Čítate komiksy? Prinášame vám výber tých najlepších žánrových komiksov z minulý rok. Takže či už je odpoveď áno alebo nie, možno sa necháte inšpirovať niečim z nášho Best of 2020 ;)

To najlepšie za rok 2020: Hororové knihy

Radi sa bojíte? Pripravili sme si pre vás výber tých najlepších hororov, ktoré na slovenskom a českom trhu môžete nájsť. Bu!

To najlepšie za rok 2020: Fantasy knihy

Pokračujeme v best of 2020. Nech sa páči, to naj zo zahraničnej fantasy.

To najlepšie za rok 2020: Science fiction knihy

Pokračujeme v sérii článkov snažiacich sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2020. Nech sa páči - to najlepšie z knižnej science fiction.

To najlepšie za rok 2020: Domáca slovenská a česká scéna

Prinášame vám prvý článok snažiaci sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2020. Nech sa páči - to najlepšie z domácej slovenskej a českej scény.