To najlepšie za rok 2020: Hororové knihy

Radi sa bojíte? Pripravili sme si pre vás výber tých najlepších hororov, ktoré na slovenskom a českom trhu môžete nájsť. Bu!
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Hororu sa na domácom slovenskom a českom trhu vydáva zväčša menej, než by si tento žáner zaslúžil. Okrem klasických stálic ako Lovecraft či King (ktorý sa našťastie objavuje čím ďalej, tým viac aj v kvalitnom slovenskom preklade) patria k najčastejšie vydávaným autorom jeho syn Joe Hill, a tvorca bizzare hororu Carlton Mellick III, zo slovenských autorov Jozef Karika a Mark E. Pocha. Pozitívom je, že sa na trh čím ďalej tým viac dostávajú aj rozličné zbierky a antológie hororových poviedok. Za to patrí vďaka najmä menším žánrovým vydavateľstvám, ktoré sa neboja siahnuť po autorovi, ktorý je na domácej scéne menej známy.


Smršť. Prvé slovenské vydanie (Ikar (SK), 2020).
Smršť. Prvé slovenské vydanie (Ikar (SK), 2020). / Zdroj Disclaimer
Jozef Karika – Smršť (Ikar (SK), 2020)
Ak máte radi skvelý Strach, Trhlinu či Priepasť, ani len neváhajte a siahnite po ďalšej knihe Jozefa Kariku s názvom Smršť. Autor v nej opäť skvelo spája nevysvetliteľné úmrtia s mysterióznou legendou. Pritom nešetrí nikoho – a hlavné postavy už vôbec nie. Tie sa ocitnú vo víre desivých udalostí, keď musia čeliť halnému vetru, démonickému stvoreniu v podobe stareny v pohrebných šatách. Jedinou nádejou je útek, no starena sa blíži čím viac. Najnovší román majstra slovenskej desivej literatúry naozaj stojí za to.


Dítě tmy. Prvé české vydanie (Martin Štefko - Golden Dog, 2020).
Dítě tmy. Prvé české vydanie (Martin Štefko - Golden Dog, 2020). / Zdroj Disclaimer
Miroslav Pech - Dítě tmy (Golden Dog, 2020)
Strašidelný dom, tajomná postava v kapucni, miznúci bezdomovci, detskí hrdinovia. Tak nejako by sa v pár slovách dal nastreliť príbeh Dieťaťa tmy autora Miroslava Pecha, ktorého dej je zasadený do deväťdesiatych rokov do českého mesta s podivným názvom. Kniha môže naoko pripomínať Kingove To, najmä kvôli detským hrdinom, no celkovo je postavená inak. Má omnoho rýchlejší dej a hustejšiu atmosféru. Príbeh je navyše okorenený nostalgiou z detstva v tej zvláštnej dobe krátko po revolúcii, pocitom tak veľmi dobre známym dnešným tridsiatnikom a štyridsiatnikom. Skvelé na čítanie s baterkou pod perinou.


Kľúč k temnote. Prvé slovenské vydanie (Európa, 2020).
Kľúč k temnote. Prvé slovenské vydanie (Európa, 2020). Disclaimer
Robert William Chambers - Kľúč k temnote (Európa, 2020)
Od Roberta W. Chambersa už v minulosti vyšla v slovenskom aj v českom preklade zbierka Žltý kráľ s titulnou poviedkou. Hoci významného, no v súčasnosti zabudnutého autora gothic fiction z konca 19. A začiatku 20. storočia znova preslávil seriál True Detective. Preto niet divu že mu v krátkom časovom rozstupe vyšiel výber aj jeho ďalších kratších textov. V dovedna siedmych poviedkach nájdete príbehy o duchoch a strašidlách, čisté horory ale i fantasy s prepracovanou mytológiou. Za najlepšiu považujem Cisára v purpurovom


Inštitúcia. Obálka prvého slovenského vydania (Ikar (SK), 2020)
Inštitúcia. Obálka prvého slovenského vydania (Ikar (SK), 2020) / Zdroj Disclaimer
Ústav. Obálka prvého českého vydania (Beta-Dobrovský, 2020)
Ústav. Obálka prvého českého vydania (Beta-Dobrovský, 2020) / Zdroj Disclaimer
Stephen King – Inštitúcia/Ústav (Ikar, 2020 a Beta-Dobrovský, 2020)
Nové dielo Stephena Kinga nám zavedie do tajov záhadnej Inštitúcie, do ktorej sú unášané deti so zvláštnymi schopnosťami. Práve do nej sa dostane vystrašený Luke Ellis a spolu s inými deťmi odtajuje jednu otázku za druhou. Čo ho tam čaká? Čo je vlastne zač tá Inštitúcia a čo sa v deje? Román Inštitúcia je mysteriózne dielo, ktoré pláva na hranici scifi a hororu, je plné tajomnej atmosféry, zaujímavých postáv a dramatický momentov, pri ktorých zatajíte dych. Pokiaľ sa vám páčila napríklad Podpaľačka, tak vás Inštitúcia rozhodne nesklame.


Na plný plyn. Prvé české vydanie (Beta-Dobrovský, 2020)
Na plný plyn. Prvé české vydanie (Beta-Dobrovský, 2020) / Zdroj Disclaimer
Joe Hill - Na plný plyn (Beta-Dobrovský, 2020)
Nová poviedková zbierka od Kingovho syna Joea Hilla obsahuje trinásť poviedok s tematikou nikdy nekončiacich bojov, ktoré musí človek zvádzať. A hoci je Hill známy najmä ako autor komiksov (Lock and Key) a románov (Rohy alebo Vánoční říše/ NOS4AT2), pozíciu poviedkopisca si jednoznačne užíva. Kvalitné texty, medzi ktorými nájdeme aj literárnu predlohu pre Netflixový Vo vysokej tráve, naozaj idú na plný plyn. Zbierke nechýba ostrosť a vtip, autor sa nebojí experimentov. Je zaujímavé porovnávať, ako veľmi sa líši prístup Joea a jeho otca ku kratším literárnym útvarom. V každom prípade naozaj kvalitná zbierka napínavých textov, ktorá v našom výbere nemôže chýbať.


Černá křídla Cthulhu 5. Obálka prvého českého v ydania (Laser, 2020).
Černá křídla Cthulhu 5. Obálka prvého českého v ydania (Laser, 2020). / Zdroj Disclaimer
S. T. Joshi (ed.) - Černá křídla Cthulhu 5 (Laser, 2020)
V poradí už piata kniha moderných hororových textov inšpirovaných HP Lovecraftom. Najväčší žijúci odborník na Lovecrafotve dielo S. T. Joshi do nej tentoraz vybral dve desiatky kratších textov, ktoré pracujú s tematikou vesmírneho hororu a ľudskej zbytočnosti. Podobne ako v predchádzajúcich zväzkoch aj tentoraz medzi nimi nájdete delírickú zmes starých majstrov, vychádzajúcich hviezd aj mien spojených s hororovým undergroundom. Pre fanúšikov veľkého Cthulhu povinnosť.


Hemživý chaos a jiné příběhy. Prvé vydanie (Argo, 2020).
Hemživý chaos a jiné příběhy. Prvé vydanie (Argo, 2020). Disclaimer
Smyčka medúzy a jiné příběhy. Obálka prvého českého vydania (Argo, 2020).
Smyčka medúzy a jiné příběhy. Obálka prvého českého vydania (Argo, 2020). / Zdroj Disclaimer
H. P. Lovecraft - Hemživý chaos a jiné příběhy a Smyčka Medúzy a jiné příběhy (Argo, 2020)
Lovecraftova poviedková tvorba je veľmi dobre známa. O to viac si treba ceniť snahy vydavateľstiev priniesť na trhg aj niečo menej známe – v tomto prípade poviedky, ktoré písal počas svojej najvúčšej finančnej krízy pod rôznymi pseudonymami, v spolupráci s niekým iným alebo na zákazku. V nich často rozvíjal sny a námety platiacich zákazníkov. Málokedy ide teda o poviedky spadajúce do jeho mýtu Cthulhu, skôr naopak, pričom kvalita jednotlivých textov často aj závisela od pôvodných návrhov. Pre fanúšikov, historikov a scholikov zaujímajúcich sa o dielo HPL jednoznačne povinnosť.


Odměna z pekla. Obálka prvého českého vydania (Fantom Print, 2020)
Odměna z pekla. Obálka prvého českého vydania (Fantom Print, 2020) Disclaimer
Joe R. Lansdale a John L. Lansdale - Odměna z pekla (Fantom Print, 2020)
Dajte dokopy divoký západ, hordu zombie, pekelne rýchlych pištoľníkov a mýtus cthulhu a dostanete zábavu na niekoľko hodín. Odmena z pekla je presne tým, za čo sa vydáva: akčným hororom s priamym dejom. Pištoľník a lovec odmien Smith sa skončí v pekle, ale môže sa vykúpiť ak dovedie späť do pekla renegádskeho démona zabráni tak apokalypse. Toho hororu je tam síce menej, než by fanúšik strachu naozaj túžil mať, ale nájdeme tam zombie, obrieho netopiera voňajúceho po síre a k tomu lovecraftovské príšery. Príbeh je síce plný klišé, ale to akosi k akčnému hororu patrí.


Plyšákokalypsa. Obálka prvého českého vydania (Carcosa, 2020) Carlton Mellick III - Plyšákokalypsa. České vydanie.
Plyšákokalypsa. Obálka prvého českého vydania (Carcosa, 2020) Disclaimer
Carlton Mellick III – Plyšákokalypsa (Carcosa, 2020)
Plyšákokalypsa je doposiaľ najlepším v Česku vydaným románom amerického kráľa bizarro fiction, Carltona Mellicka III. Hlavnou hrdinkou je mladá žena menom Julie, ktorá sa nechá preoperovať na plyšovú pandu, aby sa takto infiltrovala medzi inteligentné hračky, ktoré zotročili ľudstvo. Plyšákokalypsa je typický Mellick, vynikajúce béčko, ktoré je sakra hrdé na to, že je béčko. Znechutí, vydesí, prevetrá bránice. Navyše už tradične ponúka aj zaujímavý filozofický presah, čo je v prípade príbehu o ľudožravých plyšových medvedíkoch, ktorí znásilňujú všetko, čo im príde pod ruku, vskutku prekvapujúce. Nezľaknite sa a skúste dať Mellickovi šancu!


Rituál. Obálka prvého českého vydania (Fobos, 2020).
Rituál. Obálka prvého českého vydania (Fobos, 2020). / Zdroj Disclaimer
Adam Nevill – Rituál (Fobos, 2020)
Kniha, ktorá stála predlohou pre rovnomerný film z roku 2017. Podobne ako v spomínanom snímku, aj tu sa stretneme s partiou mladých ľudí smerujúcich do lesa, v ktorom rozhodne nie je všetko s kostolným poriadkom. Kniha napísaná už v roku 2011 vyhrala v rámci British Fantasy Society cenu za najlepší horor, a to rozhodne nie náhodou. Postavy sa správajú realisticky a až veľmi ľudsky a keď dôjde na lámanie chleba, priateľstvo niekedy jednoducho nevydrží. Román patrí tým stiesnenejším, ktorý čitateľovi brnká na city. Skľučujúca atmosféra podtrhnutá chladnými severskými lesmi, tajomnými pohanskými rituálmi a prastarou bytosťou, možno bohom, možno démonom, ktorý vyžaduje obete. Krvavé.


Ďalšie odporúčané tituly:
Darcy Coates - Duchové rodiny Folcroftů (Fobos, 2020)
Sergej Lukjanenko - Kenozoikum (Argo/Triton, 2020)
Ivo Hury - Dům do krajiny bezbožných (True Paperback, 2020)

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Lukáš Polák
Rituál (film) bola totálna lahôdka, musím si kúpiť aj knihu, len ma kus mrzí, že to nevyšlo v slovenčine. Nemôže byť všetko dokonalé. :D
15.01.2021
Goran
A nezabudli ste ani na polozabudnutého klasika Chambersa, skvelé!!!
15.01.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Best of 2020

To najlepšie za rok 2020: Videohry

Najlepšie hry minulého roku.

To najlepšie za rok 2020: Filmy

Najlepšie filmy minulého roku.

To najlepšie za rok 2020: Seriály

Aké boli najlepšie SFFH seriály za rok 2020?

To najlepšie za rok 2020: Young Adult

Ďalší zo série článkov mapujúcich to najlepšie z fantastiky za rok 2020, tentoraz z kategórie Young Adult SFFH literatúry.

To najlepšie za rok 2020: Anime

Tak čo, aký bol rok 2020 na poli anime? Poďme sa naň spolu pozrieť!

To najlepšie za rok 2020: Manga

Český a slovenský trh v súčasnosti kvalitnou mangou zásobuje prakticky už len vydavateľstvo CREW. Ako je už u nich zvykom, aj uplynulý rok si pre nás pripravili množstvo kvalitných kúskov. Ohliadnime sa spolu za uplynulým rokom a pripomeňme si všetko, čo nám vydavateľtvo CREW na poli mangy prinieslo.

To najlepšie za rok 2020: Komiksy

Čítate komiksy? Prinášame vám výber tých najlepších žánrových komiksov z minulý rok. Takže či už je odpoveď áno alebo nie, možno sa necháte inšpirovať niečim z nášho Best of 2020 ;)

To najlepšie za rok 2020: Hororové knihy

Radi sa bojíte? Pripravili sme si pre vás výber tých najlepších hororov, ktoré na slovenskom a českom trhu môžete nájsť. Bu!

To najlepšie za rok 2020: Fantasy knihy

Pokračujeme v best of 2020. Nech sa páči, to naj zo zahraničnej fantasy.

To najlepšie za rok 2020: Science fiction knihy

Pokračujeme v sérii článkov snažiacich sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2020. Nech sa páči - to najlepšie z knižnej science fiction.

To najlepšie za rok 2020: Domáca slovenská a česká scéna

Prinášame vám prvý článok snažiaci sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2020. Nech sa páči - to najlepšie z domácej slovenskej a českej scény.