To najlepšie za rok 2020: Science fiction knihy

Pokračujeme v sérii článkov snažiacich sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2020. Nech sa páči - to najlepšie z knižnej science fiction.
cyberstorm
Filmová história scifi
Zahraničnej prekladovej fantastike sa minulý rok darilo omnoho viac, než tej pôvodnej domácej. Aj napriek tomu, že žáner science fiction nepatrí k najziskovejším a v porovnaní s fantasy sa celkovo vydáva menej scifi kníh, dočkali sme sa niekoľkých skvelých titulov. Konečne sme sa aj v slovenčine dočkali klasík ako sú Deti Duny a najmä celej základnej trilógie o Nadácii (Nadácia, Nadácia a impérium a Druhá Nadácia), čo možno vzhľadom na dopad covidu na knižný trh považovať za zázrak. Navyše sme sa dočkali aj novej zbierky poviedok od teda Chianga ešte skôr než v jazyku českom. Naši západní bratia pre zmenu bodovali hneď dvoma zbierkami od Harlana Ellisona.


Isaac Asimov - Nadacia, Nadácia a impérium, Druhá Nadácia (Lindeni, 2020)
Nadácia, Nadácia a impérium, Druhá Nadácia. Obálky slovenských vydaní (Lindeni, 2020).
Nadácia, Nadácia a impérium, Druhá Nadácia. Obálky slovenských vydaní (Lindeni, 2020). Disclaimer
Na domácom trhu dlhodobo chýbajú v slovenskom preklade klasiky science fiction. To sa našťastie v poslednej dobe začalo vďaka rôznym vydavateľstvám a ľuďom z nich meniť. Práve vydavateľstvo Lindeni nám konečne po desiatkach rokoch prinieslo späť základný pilier scifi, Asimovovu Nadáciu. A nielen to! V tomto roku stihli vydať komplet základnú trilógiu, ocenenú ako najlepšie science fiction sériu všetkých čias. Knihy popisujúce postupný úpadok galaktického Impéria, založenie tajomných Nadácií na opačných koncoch galaxie, ktoré majú preklenúť obdobie nastávajúceho temna a skrátiť ho na púhu desatinu, boj o ich prežitie a konflikt s bytosťou, ktorú ani Hari Seldon a jeho úžasná psychohistória nemohla predvídať, patrí k absolútnym vrcholom science fiction! Spolu s Výdychom jednoznačne udalosť roka na poli slovenskej prekladovej science fiction scény.
Odporúča: Archer


Frank Herbert - Deti Duny (Premedia, 2020)
Deti Duny. Obálka prvého slovenského vydania (Premedia, 2020)
Deti Duny. Obálka prvého slovenského vydania (Premedia, 2020) / Zdroj Disclaimer
Vydavateľstvo Premedia pokračuje vo chvályhodnej práci a po premiérovom vydaní kníh Duna a Spasiteľ duny v slovenskom jazyku sme s dočkali aj tretieho dielu. V pokračovaní legendárnej Duny sledujeme rozpletanie osudov rodiny Atreides po Paulovom odchode do púšte. Román sa zameriava na Paulove deti Leta a jeho sestru Ghanimu ako aj Muad’dibovu sestru Aliu, ktorá sa medzitým stala regentkou ríše a hlavou cirkvi svojho brata. Kniha je znova nabitá intrigami, filozofiou a starými známymi, či už v podobe Duncana Idaha, Stilgara, Irulán ale aj Bene Gesserit, Bene Tleilax či zosadeného rodu Corrinov. To všetko v skvelom preklade pani Maríny Gálisovej. Už teraz sa nevieme dočkať ďalšieho dielu, Božského imperátora Duny!
Odporúča: Archer


Ted Chiang – Výdych (Premedia, 2020)
Výdych. Obálka prvého slovenského vydania (Premedia, 2020)
Výdych. Obálka prvého slovenského vydania (Premedia, 2020) Disclaimer
Čo sa fantastiky týka, možno slovenská knižná udalosť roka. Chiangova tvorba je čo do objemu skromná, no do detailov prepracovaná. Každá poviedka predstavuje samostatný myšlienkový experiment spájajúci fyzikálne teórie s filozofiou a vycibreným rozprávačstvom. Niektorým čitateľom sa dej môže zdať pomalší, ale to len preto, aby ste mali čas preniknúť do hlbších vrstiev. Ak si zo zbierky Výdych neprečítate nič iné, skúste aspoň poviedku Omfalos, sondu do sveta, kde je kreacionistická teória pravdivá.
Odporúča: Yaya


Margaret Atwood – Svědectví (Argo, 2020)
Svědectví. Obálka prvého českého vydania (Argo, 2020).
Svědectví. Obálka prvého českého vydania (Argo, 2020). / Zdroj Disclaimer
Svedectvo je pokračovanie Príbehu služobníčky, jedného z najznámejších dystópií vôbec. Román voľne nadväzuje na pôvodnú knihu, Margaret Atwood sa v ňom vracia k udalostiam popísaných v predchádzajúcej knihe tak trocha nepriamo, nakoľko hlavnou postavou už nie je Fredova z prvej knihy. Dej sa odohráva pätnásť rokov po udalostiach popísaných v Príbehu služobníčky a tentoraz sledujeme osudy troch žien, ktorých osudy sa napokon prepletú. Ide zároveň o ďalší, tentoraz trojstranný pohľad na režim v Gileádu. Svedectvo nie je pokračovaním či adaptáciou neskorších sérií seriálu ktorý má s pôvodnou knihou spoločnú len prvú sezónu (a podľa slov autorky sa ním ani nenechala ovplyvniť), ale skôr o paralelné vypovedanie histórie Gileádu. Kniha isto poteší fanúšikov vážnejšie ladených fantastických diel a dystópií, no zároveň je, podobne ako Príbeh služobníčky, vztýčeným varovným prstom pre túto spoločnosť.
Odporúča: Tami


James L. Cambias - Jejich moře (Planeta9, 2020)
Jejich moře. Obálka prvého českého vydania (Planeta9, 2020).
Jejich moře. Obálka prvého českého vydania (Planeta9, 2020). / Zdroj Disclaimer
Science fiction starej školy, ako vyšité pre fanúšikov a milovníkov žánru klasickej space opery. Na ľadovom mesiaci Ilmatar skúmajú pozemšťania na podmorskej stanici Hitode tajuplný oceán s ešte tajomnejšími obyvateľmi. Do toho sa ale pripletie cudzia mimozemská rasa Šolanov, ktorí chcú ľudstvo z mesiaca odohnať. Dochádza ku konfliktu medzi oboma rasami. A samozrejme, o svoje slovo sa prihlásia aj podvodní domorodci v podobe krabovitých Ilmataranov. Jejich moře je space opera odohrávajúca sa pod morom i vo vesmíre popisujúce stret kultúr a názorov, ktorá ukazuje, že klasické scifi má ešte stále čo povedať. K tomu úžasná obálka od Tomáša Kučerovského, ktorá v noci fluoreskuje!!! Táto kniha sa vydavateľstvu Planeta9 jednoznačne vydarila!
Odporúča: Cyberstorm


Blake Crouch - Zhroucený čas (Laser, 2020)
Zhroucený čas. Prvé české vydanie (Laser, 2020).
Zhroucený čas. Prvé české vydanie (Laser, 2020). / Zdroj Disclaimer
Blake Crouch, autor skvelej Temnej hmoty, prináša originálne poňatú časovku. Predstavte si, že sa vám postupne začnú v pamäti objavovať spomienky na život, ktorý ste nežili. Spomínate si na ľudí, ktorých ste nikdy nestretli, kariéru, ktorú ste nikdy neurobil, či miesta, ktoré ste nikdy nenavštívili. Ale mohli ste. Spomienky sú tak intenzívne, že vás dovedú k depresiám či samovraždám. Ako žiť bez milovanej osoby, ktorú ste ale reálne nikdy nestretli? Navyše, vyzerá to tak že sa to šíri. Nie je to však choroba, následky niečoho omnoho nebezpečnejšieho, čo môže zničiť realitu samotnú. Kniha má spád, rýchlo sa číta a rozhodne patrí svojou zložitosťou a zamotanosťou k tým zaujímavejším knihám o cestovaní časom.
Odporúča: Cyberstorm


Harlan Ellison - Vrchol Vulkánu (Argo, 2020)
Vrchol vulkánu: Ocenené poviedky Harlana Ellisona. Prvé české vydanie (Argo, 2020).
Vrchol vulkánu: Ocenené poviedky Harlana Ellisona. Prvé české vydanie (Argo, 2020). / Zdroj Disclaimer
Spolu s Chladem Chiméry od dua Hlávka - Vybíralová pravdepodobne vrchol knižnej SF produkcie na českom trhu. Výberová zbierka toho najlepšieho, resp. najoceňovanejšieho od jedného z gigantov fantastiky. Harlan Ellison bol dokonalým poviedkarom a jedným z vlajkonosičov novej vlny. Celkovo vyprodukoval stovky často temných, znepokojivých a experimentálnych poviedok. Vo vrchole vulkánu nájdeme všetky jeho ocenené kratšie diela: od legendárnej Nemám ústa a musím křičet, cez „Kaj se, Harlekýne!“ řekl Tiktátor až po menej známe, rozhodne nie však menej kvalitné ako napr. Paladin ztracené hodiny alebo Mefisto z onyxu. Dohromady dvadsaťtri ocenených poviedok, od ktorých nebudete môcť odtrhnúť oči! Navyše sa chystá pokračovanie v podobe ďalšej zbierky, na čo sa neskutočne tešíme.
Odporúča: Archer


Peter F. Hamilton - Jidáš zbavený pout II: Poslední hlídka (Planeta9, 2020)
Jidáš zbavený pout II: Poslední hlídka. Obálka prvého českého vydania (Planeta9, 2020).
Jidáš zbavený pout II: Poslední hlídka. Obálka prvého českého vydania (Planeta9, 2020). / Zdroj Disclaimer
Sága o Spoločenstve patrí jednoznačne k tomu najlepšiemu, čo sa na poli space opery vôbec dá nájsť. Čo povedať o príbehu? Ide o epický boj prehrávajúcich ľudí proti agresívnym mimozemšťanom, ktorý je podaný na najvyššej úrovni. V budúcnosti ľudstvo v podobe Spoločenstva narazilo na extrémne agresívny mimozemský druh, s ktorým vedú vojnu. Boj ľudí proti Dokonalým vrcholí, no pre Spoločenstvo nevyzerá vôbec pozitívne. Navyše intrigy zo strany tajomného Hviezdoplavca zrážajú ľudstvo ešte viac do kolien. V týchto knihách nájdete všetko: tajné spiknutie, zlých mimozemšťanov, mocné artefakty, medzihviezdnu vojnu, vesmírne lode a odvážnych hrdinov. K tomu všetkému prirátajte rozprávačský talent Petera F. Hamiltona a dostanete skvelé scifíčko, jedno z naj poslednej dekády vôbec. Sága Pritom ale platí, že oba romány (v českom vydaní rozdelené do štyroch kníh) tvoriacich Ságu Spoločenstva je len začiatok skvelej scifi série pokračujúcej v podobe Void trilogy a The Chronicles of the Fallers. Nám ostáva pevne dúfať, že Planeta9 vydá aj tieto skvelé knihy!
Odporúča: Cyberstorm


Henry Kuttner – Zuřivec (Laser, 2020)
Zuřivec. Prvé české vydanie (Laser-books, 2020)
Zuřivec. Prvé české vydanie (Laser-books, 2020) / Zdroj Disclaimer
Hoci má Kuttnerov Zuřivec (Fury) už vyše sedemdesiat rokov, z textu to takmer nie je poznať. Toto klasické dielo svetovej science fiction skrátka odolalo zubu času takmer dokonale a pôsobí v dnešnej dobe ešte o čosi naliehavejšie a aktuálnejšie, než kedykoľvek predtým. Premisou príbehu je atómový armageddon, ktorý pred niekoľkými storočiami zničil planétu Zem. Ľudstvo presedlalo na Venušu, ktorá dodnes odoláva pokusom o kolonizáciu, preto ľudia žijú v obrovských obydiach pod morami. Vládnu im tzv. Nesmrteľní, geneticky upravení mutanti, ktorí žijú omnoho dlhšie ako priemerný človek. Aký vzťah k Nesmrteľným zaujme hlavný hrdina, Sam?
Odporúča: 8HitBoy


Jeff Vandermeer – Finch (Argo, 2020)
Finch. Prvé české vydanie (Argo, 2020)
Finch. Prvé české vydanie (Argo, 2020) / Zdroj Disclaimer
Kníh je veľa a času málo. Tento rok som neprečítala ani polovicu z toho, čo som chcela. Na mojom liste sa ale Finch nachádza na pomerne vysokej priečke. VanderMeer sa možno číta pomalšie, ale jeho fascinácia biotechnologickými výtvormi a nadšenie pre bizarné, farebné scenérie z jeho tvorby robí jedinečný zážitok. A pokiaľ ide o samotného Fincha, kto by si nechcel prečítať dystópiu zo sveta ovládaného inteligentnými hríbmi? V knihe sa ocitáte v roli detektíva Fincha v meste Ambra okupovanom „šeďákmi“, tajomnými hubovými bytosťami. Práve v tomto svete prelezenom hubami a plesňami parazitujúcimi na všetkom, vrátane ľudí samotných, sa stala vražda, ktorej Finch sa snaží prísť na koreň. Nič nie je ako sa zdá a pri odhaľovaní tajomstiev vám isto pár krát prebehne po chrbte mráz. Finch je perfektným noirovým takmer hororovým biopunkom, presne v duchu nového podivna z pera Jeffa VanderMeera.
Odporúča: Yaya


Ďalšie odporúčané tituly:
Jack London – Šarlátový mor (Premedia, 2020)
Starinka, hoc stále kvalitná, ktorá inšpirovala mnohá postapokalyptické vízie. Krajinou spustošenou morom putuje muž, posledný žijúci svedok tragédie. Jeho úlohou je vyrozprávať príbeh svojim potomkom, ktorí už budú vyrastať v inom svete ako dosiaľ.
Adrian Tchaikovsky - Klec duší (Planeta9, 2020)
Vo vzdialenej budúcnosti žijú posledné zvyšky ľudstva v Meste v tieni Zbrane. Tí nepohodlní sú odvlečení do divočiny za hranice mesta, do väzenskej kolónie zvanej Ostrov. Toto je príbeh muža, ktorý sa rozhodol z Ostrova uniknúť.
Yoon Ha Lee - Krkavčí lest (Host, 2020)
Pokračovanie Líščieho gambitu. Znova stretávame kel Čeris, kapitánku hexarchátu, ktorú posadol dávno mŕtvy generál a geniálny taktik šaos Jedaa. Ten síce tvrdí, že ako jediný dokáže vyviesť hexarchát z aktuálnej krízy, no je to naozaj tak? Existuje len jeden človek, ktorý sa mu dokáže postaviť.
William Gibson – Médium (Laser-books, 2020)
Vo veľmi blízkej budúcnosti žije Flynne svoj obyčajný život, bez zamestnania, neustále v online hre. V tej ďalšej, vzdialenej sedemdesiat rokov, je svet plný boháčov, lebo už skoro nikto iný na Zemi neostal. Obe budúcnosti delí kataklyzma, ktorú nik neočakával.
Philip Reeve - Potemnělá pláň (Mladá Fronta, 2020)
Po dlhých devätnástich rokoch sme sa konečne dočkali zavŕšenia steam/dieselpunkovej tetralógie Kroniky hladných miest. Znova stretávame hrdinov predchádzajúcich častí.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Goran
oooch, tototototo! :) Skvelý výber! A poteší milovníka klasickej (drievnej :D) sci-fi, ako som ja!
13.01.2021
cyberstorm
jo, tych tipov na citanie je celkom dost. Fant sa scifi tento rok podarilo. Dobra uroda
14.01.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Best of 2020

To najlepšie za rok 2020: Videohry

Najlepšie hry minulého roku.

To najlepšie za rok 2020: Filmy

Najlepšie filmy minulého roku.

To najlepšie za rok 2020: Seriály

Aké boli najlepšie SFFH seriály za rok 2020?

To najlepšie za rok 2020: Young Adult

Ďalší zo série článkov mapujúcich to najlepšie z fantastiky za rok 2020, tentoraz z kategórie Young Adult SFFH literatúry.

To najlepšie za rok 2020: Anime

Tak čo, aký bol rok 2020 na poli anime? Poďme sa naň spolu pozrieť!

To najlepšie za rok 2020: Manga

Český a slovenský trh v súčasnosti kvalitnou mangou zásobuje prakticky už len vydavateľstvo CREW. Ako je už u nich zvykom, aj uplynulý rok si pre nás pripravili množstvo kvalitných kúskov. Ohliadnime sa spolu za uplynulým rokom a pripomeňme si všetko, čo nám vydavateľtvo CREW na poli mangy prinieslo.

To najlepšie za rok 2020: Komiksy

Čítate komiksy? Prinášame vám výber tých najlepších žánrových komiksov z minulý rok. Takže či už je odpoveď áno alebo nie, možno sa necháte inšpirovať niečim z nášho Best of 2020 ;)

To najlepšie za rok 2020: Hororové knihy

Radi sa bojíte? Pripravili sme si pre vás výber tých najlepších hororov, ktoré na slovenskom a českom trhu môžete nájsť. Bu!

To najlepšie za rok 2020: Fantasy knihy

Pokračujeme v best of 2020. Nech sa páči, to naj zo zahraničnej fantasy.

To najlepšie za rok 2020: Science fiction knihy

Pokračujeme v sérii článkov snažiacich sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2020. Nech sa páči - to najlepšie z knižnej science fiction.

To najlepšie za rok 2020: Domáca slovenská a česká scéna

Prinášame vám prvý článok snažiaci sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2020. Nech sa páči - to najlepšie z domácej slovenskej a českej scény.