To najlepšie za rok 2020: Domáca slovenská a česká scéna

Prinášame vám prvý článok snažiaci sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2020. Nech sa páči - to najlepšie z domácej slovenskej a českej scény.
cyberstorm
Podporte scifi.sk
Rok 2020 bol pre domácu fantastiku vydávanú slovenskými a českými vydavateľmi trocha náročnejší. Napriek tomu že sa covid kríza podpísala na zavretých kníhkupectvách a teda aj menšom predaji domácej tvorby, sa predsa len podarilo vydať niekoľko zaujímavých titulov, ktoré rozhodne stoja za zmienku. Práve z nich sme si dovolili vybrať tých desať naj kníh fantastického žánru (+ tri bonusové nie tak úplne žánrové) za minulý rok.


Richard Brenkuš – Satamaranga (Artis Omnis, 2020)
Satamaranga. Prvé slovenské vydanie (Artis Omnis, 2020). Satamaranga - obálka
Satamaranga. Prvé slovenské vydanie (Artis Omnis, 2020). Disclaimer
Druhá Brenkušova kniha z fantastickej domény. Alebo skôr len tak trochu. Po postapo scifárne Sabotáž na konci vesmíru nám prináša ľahký bizár plný pomsty. Na začiatku románu spoznávame mladý manželský pár. Rozprávač a jeho žena Pierrette si prešli obrovskou osobnou tragédiou - stratou milovaného dieťatka. Ako čoskoro zisťujeme, dôvodom jeho predčasnej smrti je absolútna nefunkčnosť zdravotníctva v tejto bližšie nešpecifikovanej krajine, spôsobené rokmi a rokmi rozkrádania štátneho majetku a zdrojov. Reakcia hrdinov na seba nenecháva dlho čakať. Ich pomsta má byť blesková a zdrvujúca. Áno, chápete správne, naši hrdinovia sa rozhodnú vraždiť politikov. Jedného po druhom.


Jozef Karika – Smršť (Ikar (SK), 2020)
Smršť. Prvé slovenské vydanie (Ikar (SK), 2020).
Smršť. Prvé slovenské vydanie (Ikar (SK), 2020). / Zdroj Disclaimer
Ak máte radi skvelý Strach, Trhlinu či Priepasť, ani len neváhajte a siahnite po ďalšej knihe Jozefa Kariku s názvom Smršť. Autor v nej opäť skvelo spája nevysvetliteľné úmrtia s mysterióznou legendou. Pritom nešetrí nikoho – a hlavné postavy už vôbec nie. Tie sa ocitnú vo víre desivých udalostí, keď musia čeliť halnému vetru, démonickému stvoreniu v podobe stareny v pohrebných šatách. Jedinou nádejou je útek, no starena sa blíži čím viac. Najnovší román majstra slovenskej desivej literatúry naozaj stojí za to.


Svetozár Olovrant - Juraj Janošík a parný chrám (Marenčin PT, 2020 a Argo, 2020)
Juraj Jánošík a parný chrám. Obálka prvého slovenského vydania (Marenčin PT, 2020).
Juraj Jánošík a parný chrám. Obálka prvého slovenského vydania (Marenčin PT, 2020). / Zdroj Disclaimer
Juraj Jánošík. Mária Terézia. Zavraždený český kráľ. A...parorokoko vo farebnej alternatívnej histórii. Pridať slivovicu, pretrepať, nemiešať a na ex vypiť. Asi tak by sa dal v pár slovách popísať najnovší slovenský steampun...pardon, steamrococový román od Svetozára Olovranta. Ten už minulý rok prevalcoval slovenskú scénu v pulpovo poňatom dobrodružstve. V novej knihe sa rodák z Terchovej stane svedkom vraždy českého panovníka, z ktorej je obvinený. Napokon tak bude musieť utekať naprieč celou Európu a dokazovať svoju nevinu. Pre fanúšikov alternatívnej histórie a steampunkového dobrodružstva povinná jazda!


Katarína Čavojová & Lenona Štiblaríková (eds.) - Zajtra bude včera (Hydra, 2020)
Zajtra bude včera. Prvé slovenské vydanie (Hydra, 2020).
Zajtra bude včera. Prvé slovenské vydanie (Hydra, 2020). / Zdroj Disclaimer
Vydavateľstvo Hydra nám svojimi pestrými antológiami už dokázalo, že slovenská fantastika má mikropoviedky, zombíkov, humor i železničné horory. Vo svojom najnovšom projekte sa mnohohlavé, a zrejme vďaka tomu všestranné hydry rozhodli dokázať nám, že slovenská fantastika má sci-fi. V zbierke možno chýba pár mien, ktoré nám napadnú ako prvé, keď sa spomenie slovenská sci-fi. Namiesto toho sa tam však nájde zopár nových. Osobitne nás teší zastúpenie scifi.sk v podobe redaktorky Bei B.T. Niromwell Takáčovej a verného fanúšika Miňa Tichého. Kniha sľubuje rôzne podžánre vrátane space opery a cyberpunku, a tak sa rozhodne máme na čo tešiť.


Jan Hlávka & Jana Vybíralová - Chlad Chiméry (Brokilon, 2020)
Chlad Chiméry. Prvé české vydanie (Brokilon, 2020).
Chlad Chiméry. Prvé české vydanie (Brokilon, 2020). / Zdroj Disclaimer
Na štvrtý diel Algoru sme čakali veľmi dlho. Celé štyri roky sme prešľapávali na mieste ako tučniaci na Antarktíde. Čakanie sa však oplatilo. Predposledný diel aktuálne asi najvýznamnejšej českej space opery priniesol znova veľa politiky, intríg a odhalení. Osudy planét Algor, Menabaran a Viridian ich obyvateľov ako hlavných postáv sa prepletajú v dômyselnej tanečnej kreácii. Kto však raz pristúpi na divoké galaktické tango, neostane bezo zmeny a zďaleka nie všetci vyjdú z neho živí. Štvrtý diel je úchvatnou predohrou na veľké finále, na ktoré sa už nevieme dočkať.


František Kotleta & Kristína Sněgoňová - Operace Thümmel (Epocha, 2020)
Operace Thümmel (Legie 1). Obálka prvého vydania (Epocha, 2020).
Operace Thümmel (Legie 1). Obálka prvého vydania (Epocha, 2020). Disclaimer
Franta Kotleta nás vo svojom novom projekte vezme do vesmíru. Nepôjde však o žiadnu optimistickú dobrodružnú space operu, práve naopak. Ľudstvo padlo a je zotročené medzihviezdnym Spoločenstvom, ktoré využívajú ľudí len ako otrokov alebo potravu. Záchrana celej rasy je v rukách českého spravodajského agenta a jeho bandy nepravdepodobných hrdinov (český chlap na všetko, ruský spravodajca, taliansky homokuchár a mimozemská jašterica). Zábavné, kruté a krvavé akčné vesmírne dobrodružstvom prepchané typickým kotletovským čiernym humorom. PS: po prečítaní tejto knihy začnete mať k párkom pochopenie...


Jan Kotouč - Odkaz Protektorů (Fantom Print, 2020)
Odkaz Protektorů. Prvé české vydanie (Fantom Print, 2020)
Odkaz Protektorů. Prvé české vydanie (Fantom Print, 2020) / Zdroj Disclaimer
Záverečný diel série Centrální Impérium. Jedna z najlepších tuzemských space opier z pera Jana Kotouča prináša rozuzlenie všetkých voľných dejových línií. Military space opera ako bič tak pokračuje v rozprávaní osudov Daniela Hankersona, cisára Centrálneho impéria a jeho manželky v boji o mier a budúcnosť ľudstva medzi hviezdami. Kniha patrí k tomu najlepšiemu z domácich vesmírnych scifíčok, aké boli napísané. Ak zvažujete, či do série ísť, odpoveď je rozhodne áno!


Vladimír Šlechta - Padající Archanděl (Brokilon, 2020)
Padající Archanděl. Prvé české vydanie (Brokilon, 2020).
Padající Archanděl. Prvé české vydanie (Brokilon, 2020). / Zdroj Disclaimer
Tento rok zavítalo na pulty kníhkupectiev už tretie pokračovanie z pentalógie Poslední velkoměsto z oggerdovského sveta, odohrávajúcej sa v postapokalyptickej Európe dvadsiateho tretieho storočia. Aktuálne asi najdlhšie bežiaca česká knižná postapo séria patrí k tomu najlepšiemu, čo súčasný trh ponúka. Najnovší diel pentalógie je navyše extra temný a nikoho nenechá na pochybách, že hlavné postavy to nebudú mať ľahké. Napriek tomu, že ide o celkom dlhú sériu, autor stále prekvapuje nápaditosťou, pričom sa mu darí nevykrádať samého seba ale naopak, prichádzať vždy s novým, jedinečným príbehom. Ak máte radi dospelé akčné postapo knihy, tak si najnovší Šlechtov román nenechajte ujsť!


Dalibor Vácha – Šedá (Epocha, 2020)
Šedá. Obálka prvého českého vydania (Epocha, 2020).
Šedá. Obálka prvého českého vydania (Epocha, 2020). / Zdroj Disclaimer
Šedá je zvláštna kniha. Patrí medzi kruto a realisticky napísané alternatívne histórie. Konkrétne v tejto sa ocitáme v 90-tych rokoch, kde ešte stále existuje Československo i pomaly kolabujúci Sovietsky zväz. V tomto svete doznievajúceho socializmu stretávame skupinu nadľudí, ktorí získali svoje vlastnosti vďaka tajomnej šedej. Dalo by sa povedať, že kniha Šedá je akousi temnejšou a kruto realistickejšou alternatívou k americkým X-Menom. Jej postavy sa so schopnosťami ťažko vyrovnávajú a rozhodne nepatria k žiadnym hrdinom. Naopak, sú prenasledovaní tajnými službami a vládou, ktorí ich chcú využiť na svoje účely. Vo výsledku tak dostávame akčné, miestami špionážnu alternatívne scifíčko.


Jaroslav Olša Jr. & Richard Klíčník (eds.) - ROBOT100: povídky (Argo, 2020)
ROBOT100: Povídky. Prvé české vydanie (Argo, 2020).
ROBOT100: Povídky. Prvé české vydanie (Argo, 2020). / Zdroj Disclaimer
V októbri roku 1920 bola dokončená divadelná hra RUR. Bolo to práve v roku 1920, kedy sa na opis umelého človeka po prvý krát použil výraz “robot“. Pri príležitosti storočnice použitia tohto slova sa tím českých editorov z vydavateľstva Argo rozhodol publikovať antológiu oslavujúcu 100 rokov robota. Dohromady trinásť poviedok od českých, slovenských (Michal Hvorecký) i anglických (Ben Aaronovich) autorov na tému robot a umelá inteligencia celkovo. Doslov napísal veľmajster scifi Robert Silverberg. Vskutku skvelý výber poviedok.


Mimo žáner:
Lucia Lackovičová - Žena z Marsu (Artis Omnis, 2020)
Príbeh slovenskej vedkyne, marsonautky a astrobiologičky Michaely Musilovej od publicistky a moderátorky Lucie Lackovičovej prináša pohľad na zložitú cestu mladej ženy za svojimi snami.

Juraj Červenák - Anjel v podsvetí (Slovart (SK), 2020)
Najnovší diel série o kapitánovi Barabičovi a notárovi Steinovi nás privádza do českej Plzne. Povesť tohto mravopočestného, panovníkovi oddaného mesta však ohrozuje séria zločinov.

Jitka Čejková (ed.) - Robot 100: Sto rozumů (Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT), 2020)
V knihe vzdáva 100 svetových i českých osobností hold géniovi bratov Čapkovcov, ktorých umelecká spolupráca obohatila svet o slovo robot, a ktorých vízia viedla ďalšie generácie rozumu (Rossum) k úvahám a k bádania o možnostiach a zmysle umelého života. Celkovo 90 príspevkov, esejí a zamyslení od 100 osobností vedy, literatúry športu a umenia.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Goran
Podľa mňa veľmi dobré resumé. Naozaj tak vysoko hodnotíte Kariku? Ale dobre, ja som voči nemu zaujatý a asi by nebolo korektné ho vynechať...
12.01.2021
Martin Kralik
Ja by som urcite doplnil Callahana. Absolutne vynimocne v nasej fantastike
12.01.2021
Goran
Možno preto nebol zaradený, lebo v češtine je to už dlho vonku?
12.01.2021
Martin Kralik
To som chcel vediet - ci je to preto
12.01.2021
cyberstorm
Mato, realne, chceli by si tam zasluzilo byt urcite viac titulov: nielen Durov štrkáč (hehe), ale aj Medkov Taranitovy triptych ci Amanda od Snegonky. Napokon sme sa ale rozhodli takto uz aj kvoli tomu, že ako píše Goran, Durov strkac (hehe) uz raz vysiel v cestine a hoc ide o prve vydanie v slovencine, ide len o ciry preklad bez nejakej dalsej upravy (Co napr pri Bohatierovi ako vies, neplati).
13.01.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Best of 2020

To najlepšie za rok 2020: Videohry

Najlepšie hry minulého roku.

To najlepšie za rok 2020: Filmy

Najlepšie filmy minulého roku.

To najlepšie za rok 2020: Seriály

Aké boli najlepšie SFFH seriály za rok 2020?

To najlepšie za rok 2020: Young Adult

Ďalší zo série článkov mapujúcich to najlepšie z fantastiky za rok 2020, tentoraz z kategórie Young Adult SFFH literatúry.

To najlepšie za rok 2020: Anime

Tak čo, aký bol rok 2020 na poli anime? Poďme sa naň spolu pozrieť!

To najlepšie za rok 2020: Manga

Český a slovenský trh v súčasnosti kvalitnou mangou zásobuje prakticky už len vydavateľstvo CREW. Ako je už u nich zvykom, aj uplynulý rok si pre nás pripravili množstvo kvalitných kúskov. Ohliadnime sa spolu za uplynulým rokom a pripomeňme si všetko, čo nám vydavateľtvo CREW na poli mangy prinieslo.

To najlepšie za rok 2020: Komiksy

Čítate komiksy? Prinášame vám výber tých najlepších žánrových komiksov z minulý rok. Takže či už je odpoveď áno alebo nie, možno sa necháte inšpirovať niečim z nášho Best of 2020 ;)

To najlepšie za rok 2020: Hororové knihy

Radi sa bojíte? Pripravili sme si pre vás výber tých najlepších hororov, ktoré na slovenskom a českom trhu môžete nájsť. Bu!

To najlepšie za rok 2020: Fantasy knihy

Pokračujeme v best of 2020. Nech sa páči, to naj zo zahraničnej fantasy.

To najlepšie za rok 2020: Science fiction knihy

Pokračujeme v sérii článkov snažiacich sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2020. Nech sa páči - to najlepšie z knižnej science fiction.

To najlepšie za rok 2020: Domáca slovenská a česká scéna

Prinášame vám prvý článok snažiaci sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2020. Nech sa páči - to najlepšie z domácej slovenskej a českej scény.