Vianočná mega súťaž so scifi.sk: Stephen Graham Jones – The Only Good Indians

Dá sa kvalitne prepojiť život súčasných Indiánov s mrazivým hororom ich mýtov?
BocianSara
Filmová história scifi
Stephen Graham Jones je domorodým Američanom, autorom prevažne experimentálnej a žánrovej literatúry, ktorú vydáva už od roku 2000. Celkovo už máme možnosť čítať cez 20 jeho kníh, žiaľ ani jedna z nich nebola doteraz preložená do slovenčiny alebo češtiny.
The Only Good Indians. Obálka prvého vydania (Gallery / Saga Press, 2020).
The Only Good Indians. Obálka prvého vydania (Gallery / Saga Press, 2020). Disclaimer
The Only Good Indians tento rok po vydaní zaujala veľké množstvo čitateľov a má prevažne pozitívne hodnotenia. Jedná sa o literárny horor, v ktorom skvelo spojil literárnu formu rozprávania, sociálny komentár, napätie a kruto krvavý horor. Hlavnou dejovou linkou je pomsta. Štyria kamaráti v mladosti poľujú na losy na zakázanom území. Týmto nespáchajú zločin len voči svojej komunite ale aj voči prírode a svojim zvykom ctiť si ju. Hlavné postavy sú prenasledované minulosťou a pocitom viny. Po rokoch sa príroda rozhodne vymáhať dlh vo forme pomstychtivej bytosti, ktorá preberá kontrolu nad ich životmi. Pocit viny v nich táto losia bytosť mení na strach, ich prednosti na slabosti. Predlžuje ich utrpenie a naozaj nechutným spôsobom sa s nimi všetkými zahráva. Svoju prvú obeť dostane už v prológu, ktorý nastaví tón pre celú knihu. Na začiatok nám odľahne, no každou smrťou sa násilie iba stupňuje, je detailne popisované a čakáme ako a či sa vôbec niekedy skončí.
Väčšia časť príbehu má pomalé tempo, ktoré sa viac krát zvrhne do drsnej akcie. Tá má na čitateľa oveľa väčší vplyv po aktívnom budovaní napätia v pokojných momentoch (pre niekoho možno až zbytočne preťahovaných) a aj keď náhodou očakávame kam sa dej uberie, zostaneme veľmi šokovaní surovosťou týchto udalostí. Posledných päťdesiat strán nebudete chcieť knihu pustiť z ruky.
Jonesov štýl pomáha čitateľovi vžiť sa do postáv cez rozvoj ich charakteru v kľúčových chvíľach, ale aj každodenných situáciách a následne aj mnoho z nich zabije. Zaujímavým aspektom tejto knihy boli pre mňa veľmi realistické očakávania, ktoré do svojich postáv autor vložil, čo sú alebo nie sú schopné urobiť pre svoje prežitie. Kniha má viacero výborne vybraných rozprávačov. Vo svojich vnútorných dialógoch spochybňujú realitu okolo seba a spolu s nimi si nie sme istí, čo je a čo nie je skutočné. Cez životy týchto dobrých ľudí, žijúcich so svojimi zlými rozhodnutiami, prirodzene vnímame zložité vrstvy problémov komunít domorodých Američanov v rezerváciách ale aj mimo nich. Snažia sa nájsť najlepší spôsob ako zachovávať svoje tradície v týchto veľmi odlišných prostrediach. Do popredia sa dostávajú bolestivé a traumatizujúce okolnosti a rasizmus, ktoré sú zvyčajne bagatelizované majoritnými skupinami obyvateľstva. Zdôrazňované sú najmä priateľstvo, odolnosť, kultúrna identita, zúfalstvo, hnev ale aj nádej. Medzigeneračná trauma a možnosť vymanenia sa z nej je prezentovaná aj prostredníctvom basketbalu, ktorý domorodým komunitám dáva možnosti do budúcnosti, ktoré by inak nemali.
Ak bežne nečítate literárnu fikciu, trillery alebo krvavé horory, tak niektorá z častí tejto knihy môže byť pre vás menej zaujímavá. Tiež by som upozornila na dôsledne krvavé popisy zabíjania ľudí ale aj zvierat. Pre mňa ale autor krásne previazal všetky detaily a zahalil ich závojom magickej atmosféry Indiánskych legiend.

BocianSara

BocianSara
Požieračka fantastických príbehov.

Diskusia

Goran
Výborne napísaná recenzia. Zatiaľ asi najlepšia, až po mojej, samozrejme :D - ale moja sa preklápa do eseje, zatiaľ čo tvoja je čistá recenzia, lepšie spĺňa kritériá, je presne ako má byť. Skvelo zvládnutá, obsahuje všetko a v správnom pomere a v správnom poradí. Áno, takto treba písať tento literárny útvar, aby sa čitateľ niečo o diele dozvedel, vedel si spraviť názor, a vôbec, aby samotnú recenziu prečítal so záujmom. Na knihu si ma "namotala", nečítam však beletriu v cudzích jazykoch (okrem češtiny), aby som si vychutnal všetky jemné nuansy krásnej literatúry, musel by som jazyk ovládať viac ako dokonale, nechce sa mi tápať a vnímať beletriu ako výuku angličtiny (hoci to je i dobrý spôsob výuky). Každopádne ďakujem za tip, budem čakať či sa objaví niekedy nejaký preklad...
06.01.2021
BocianSara
Ďakujem! Trochu som sa toho bála, lebo recenzie nepíšem a krátke popisy na insta sú úplne o niečom inom :D Veľmi ma teší, že som dokázala namotať :) Už menej to, že kniha nie je v preklade. Keď som si ale prechádzala knihy prečítané minulý rok, nevedela som si predstaviť písať o inej knihe :)
06.01.2021
cyberstorm
Pekne napísaná recenzia zaujímavej knihy, ktorú si ale asi žiaľ v slovenskom či českom preklade tak ľahko neprečítame. Páčilo sa mi, že nejdeš úpln do hĺbky deja a veľmi nespoileruješ a skôr využívaš popisy pocitov, ktoré pri čítaní človek zaživa.
Pri recke by som možno trosku ocenil predstavenie neznámeho autora a možno základne bibliografické údaje ako rok vydania atd. Ich absencia však neznižuje latku tohto článku...a áno, aj mňa si namotala. Celkovo z toho čo píšeš mi to príde trocha také kingovské - kamaráti po rokoch musia znovu spojiť sily aby zvládli bojovať s príšerou, ktorá sa vracia z ich detstva. I keď verím, že tam pôjde skôr o to kto z koho než „poďme spolu na neho“. Predpokladám že veľkým plusom knihy je indiánske prostredie, určíte poprepletane domorodou mytológiou, čo robí príbeh pre našinca ešte viac zaujímavý a záhadný.
06.01.2021
BocianSara
Ďakujem :) Popisu deja som sa vyhýbala hlavne preto, že som si sama užívala, že som o tej knihe veľa nevedela a aj po mesiacoch od prečítania so mnou zostali viac pocity ako ten dej. O autorovi som sa dozvedela až prostredníctvom tejto knihy a nechcela som len prepisovať informácie z iných zdrojov ale beriem. Je to škoda, že sa o ňom viac nehovorí a ja som to mohla napraviť. Indiánske prostredie je najmä súčasné, ale ten kontrast s ich mytológiou je potom ešte jasnejší ale zároveň je to podané cez toľko rôznych detailov, že mi určite ešte veľa aspektov ich života ušlo, hoci som pozerala potom aj diskusie s autorom, ktorý vyrastal v takej komunite :)
06.01.2021
YaYa
Dobre, akurát niektoré vety sú dosť zamotané. Napríklad netuším, aký je cieľ tejto: "Jonesov štýl pomáha čitateľovi vžiť sa do postáv cez rozvoj ich charakteru v kľúčových chvíľach, ale aj každodenných situáciách a následne aj mnoho z nich zabije."
08.01.2021
BocianSara
Priznávam, že som to mohla napísať jednoduchšie :D Nenútene postavy spoznávaš cez rôzne hraničné situácie, vytvoríš si k nim vzťah, začne ti na nich záležať ale je veľká pravdepodobnosť, že zomrú a je ti to potom ešte viac ľúto :D
08.01.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Vianočná mega súťaž so scifi.sk

Vianočná megasúťaž so scifi.sk - vyhodnotenie!

Vyhodnotenie recenznej súťaže o knižné ceny od scifi.sk.

Vianočná mega súťaž so scifi.sk - sumarizácia

Prehľad recenzií zapojených do Vianočnej megasúťaže so scifi.sk!

Vianočná mega súťaž so scifi.sk: Stephen Graham Jones – The Only Good Indians

Dá sa kvalitne prepojiť život súčasných Indiánov s mrazivým hororom ich mýtov?

Vianočná mega súťaž so scifi.sk: The Midnight Sky (Polnočné nebo)

Súťažná recenzia na aktuálne netflixovské sci-fi

Vianočná mega súťaž so scifi.sk: TeneT - Recenzia trochu inaK

Súťažná recenzia filmu tenet.

Vianočná mega súťaž so scifi.sk: Hirohiko Araki - JoJolion

Séria JoJo's Bizarre Adventure vychádza už vyše 30 rokov a nielen na našom portáli sa teší kultovému statusu. Má vlastne takáto séria stále čo ponúknuť aj po toľkej dobe? Aký dobrý je JoJolion, jej najnovší diel?

Vianočná mega súťaž so scifi.sk: Sabotáž na okraji vesmíru - Richard Brenkuš

Súťažná recenzia.

Vianočná mega súťaž so scifi.sk: Nekonečný príbeh (Die Unendliche geschichte) – Michael Ende

Každý príbeh sa raz musí skončiť. Okrem toho jedného, Nekonečného.