Vianočná mega súťaž so scifi.sk: Sabotáž na okraji vesmíru - Richard Brenkuš

Súťažná recenzia.
Filmová história scifi
Zo slovenského sci-fi príjemne prekvapila kniha z roku 2016, Sabotáž na okraji vesmíru od Richarda Brenkuša (Artis Omnis).
Kniha zaujme najmä milovníkov post-apokalyptických príbehov, ktoré sa odohrávajú v podzemí. V tomto románe ľudia po nukleárnej vojne žijú v Hlboku, ktoré je rozdelené na úseky podľa toho, nakoľko vážení občania v nich bývajú. V určitých úsekoch prekvitá prostitúcia, výpalníctvo a nelegálne obchody. Ľudia nemajú ani poriadne byty, len akési kubikle s dverami, ktoré sú vytesané zo skaly. Inde zase žijú ľudia bežný život bez kriminality a nájdeme tu aj palác.
Sabotáž na konci vesmíru (Artis Omnis, 2016) a jej autor Richard Brenkuš.
Sabotáž na konci vesmíru (Artis Omnis, 2016) a jej autor Richard Brenkuš. Disclaimer
Do tohto ponurého prostredia príde hrôzostrašne pôsobiaci mutant Gamini. Ten tamojším tvrdí, že ich zlú situáciu nadobro vyrieši pomocou sĺz, ktoré si majú nechať pripojiť na hlavu a Transfigurátora, tajomného prístroja, schopného vyniesť človeka mimo realitu.
Kniha je napísaná v prvej osobe z pohľadu pestovateľa bývajúceho v podradnejšom úseku podzemného mesta. Ten hneď na začiatku príbehu zbalí babu, Réku a spolu to ťahajú celú knihu.
Napísané je to skutočne dobre a čitateľ nemá pocit, že potrebuje nad každou druhou stránkou pretočiť oči, či už kvôli čudným rozhovorom postáv, nelogickému deju alebo slabej štylistike.
Trochu môže vadiť to, že autor zopakuje tú istú vec niekoľkokrát za sebou, len inými slovami. Keď spisovateľ použije metaforu, mal by nechať, nech ju čitateľ sám pochopí. Vysvetlenie sa žiada, iba ak čitateľ nevie, z akých reálií slovný zvrat vychádza. Takýchto pasáží tam však nebolo veľa, resp. možno aj bolo, ale tie skutočne rušivé sa nachádzali asi len na dvoch-troch miestach.
Záver sa niekomu môže zdať príliš rýchly a jednoduchý, no neuberá to na čitateľskom zážitku a dojme z celého príbehu. Kniha je kvalitná najmä tým, že poukazuje na morálne hodnoty a schopnosť ovládať ľudí pomocou slepej viery skombinovanej so silou mysle.
Tvorbu Richarda Brenkuša sa určite oplatí sledovať. V rámci slovenských fantastických prvotín je to zatiaľ v sci-fi popri Jane Plauchovej to najlepšie, čo u nás nájdete.
Poznámka k obálke: Z textu je jasné, že mutant Gamini nie je žiaden fešák, ale jeho tvár na obálke môže mnohých čitateľov od kúpi knihy odradiť, čo by bola skutočne škoda.

Knižný Predátor Wallery

Knižný Predátor Wallery
Od detstva milujem knihy. Čítam všetko možné, no hlavne scifi a fantasy. Romantické young adult u mňa asi nenájdete, iba ak naň budem mať náladu. Seriály a filmy pozerám pod nátlakom :D

Diskusia

8HitBoy
Ahoj!
S tvorbou Richarda Brenkuša som sa zoznámil až tento rok, prostredníctvom jeho Satamarangy, a musím povedať, že ma naozaj príjemne prekvapil. Je to zaujímavý autor, ktorého cynický a úsečný štýl mi náramne sadol, čiže určite sa v budúcnosti rád poobzerám aj po tejto knižke. Tvoja recenzia je napísaná veľmi príjemne, aj keď na môj vkus je pomerne krátka, pokojne by som zniesol dlhšie rozbory! :)
Súhlas s obálkou, pôsobí dosť cheap a mohli si na nej dať viac záležať, ale čo už.
Držím palce v súťaži!
02.01.2021
YaYa
Recenzia je dobre čitateľná, k veci, možno trochu všeobecnejšia. Takýto stručný štýl sa hodí napríklad pre konzumenta sociálnych sietí, ktorému sa čítať dlhé články až tak nechce. Mne osobne trochu chýba, že si sa nepokúsila zodpovedať na otázku, ktorá sa v poslednom čase vo fandome rozoberá - ako je dielo na tom v porovnaní so svetovou tvorbou.
08.01.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Vianočná mega súťaž so scifi.sk

Vianočná megasúťaž so scifi.sk - vyhodnotenie!

Vyhodnotenie recenznej súťaže o knižné ceny od scifi.sk.

Vianočná mega súťaž so scifi.sk - sumarizácia

Prehľad recenzií zapojených do Vianočnej megasúťaže so scifi.sk!

Vianočná mega súťaž so scifi.sk: Stephen Graham Jones – The Only Good Indians

Dá sa kvalitne prepojiť život súčasných Indiánov s mrazivým hororom ich mýtov?

Vianočná mega súťaž so scifi.sk: The Midnight Sky (Polnočné nebo)

Súťažná recenzia na aktuálne netflixovské sci-fi

Vianočná mega súťaž so scifi.sk: TeneT - Recenzia trochu inaK

Súťažná recenzia filmu tenet.

Vianočná mega súťaž so scifi.sk: Hirohiko Araki - JoJolion

Séria JoJo's Bizarre Adventure vychádza už vyše 30 rokov a nielen na našom portáli sa teší kultovému statusu. Má vlastne takáto séria stále čo ponúknuť aj po toľkej dobe? Aký dobrý je JoJolion, jej najnovší diel?

Vianočná mega súťaž so scifi.sk: Sabotáž na okraji vesmíru - Richard Brenkuš

Súťažná recenzia.

Vianočná mega súťaž so scifi.sk: Nekonečný príbeh (Die Unendliche geschichte) – Michael Ende

Každý príbeh sa raz musí skončiť. Okrem toho jedného, Nekonečného.