Vianočná mega súťaž so scifi.sk: Nekonečný príbeh (Die Unendliche geschichte) – Michael Ende

Každý príbeh sa raz musí skončiť. Okrem toho jedného, Nekonečného.
Goran
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Týmto článkom Vám chcem predstaviť jednu z najkrajších kníh na svete.
Knihu, ktorá pre mňa znamená tak veľa. Dúfam, že očarí aj Vás. Je to chválospev na ľudskú fantáziu, pocta veľkosti nášho ducha. Vedzte, že pre toho, kto má veľké srdce, nie je nič nemožné! A teda ani pre dvanásťročného chlapca, ktorý je pre svoju tučnotu a nemotornosť terčom posmechu.
Keď otvoríte túto magickú knihu, a spolu s chlapcom Bastiánom sa do nej začítate, prenesiete sa do fantastickej ríše príznačne a jednoducho nazvanej "Fantázia". A ako knižný Bastián, tak aj Ty, milý čitateľ, sa ocitneš priamo v deji. Budeš musieť pomôcť hrdinovi Átrejovi v boji proti hrozivej Ničote, ktorá sa chce zmocniť celého kráľovstva. A keby sme neuspeli, to by znamenalo...
Áno, nič, celkom nič – prázdnotu, a to je ešte horšie ako skaza a smrť.
Nekonečný príbeh (Ikar, 2013) a jeho autor Michael Ende.
Nekonečný príbeh (Ikar, 2013) a jeho autor Michael Ende. Disclaimer
Príbeh, ktorý kedysi ohromil doslova celý svet, sa hlási o to, aby ho spoznali i nové generácie. A v tomto prípade; čitateľov, pretože film videl azda každý. A hoci mám film veľmi rád, nie, úplne ho milujem, doslova zbožňujem, predsa len je kniha o niečom trošku inom. Nechcem povedať, že film je horší, nechcem ich dávať do protikladu, sú to rozdielne médiá, ale kniha stavia príbeh do iného svetla a rozvíja ho. Môžem povedať, že je hlbšia a plná úžasných myšlienok. A tiež: je tam dosť odlišností oproti filmovému spracovaniu, nemyslite si teda, že keď poznáte dej, nebude Vás čítanie baviť. Nehovoriac o tom, že v knihe je toho podstatne viac! Veru by sa patrilo, aby sa s predlohou jedného z najobľúbenejších filmov všetkých čias zoznámilo viac ľudí. Veď dej filmu sa končí sotva v tretine knihy! A filmové pokračovania? Dvojka sa inšpirovala jednou príbehovou linkou, ale to je tak všetko a o tretej časti škoda reči. Isté aspekty a mnohé nuansy príbehu sú jednoducho nesfilmovateľné, sú príliš subtílne, filozofické a plné symbolov. Vo svetle týchto skutočností je pochopiteľné, že bol autor na svoje veľdielo mimoriadne háklivý a s adaptáciou bol maximálne nespokojný, dokonca až tak, že filmový štáb zažaloval a... prehral. Dosť ale o filmoch, keď je tu kniha! Prvý raz vyšla v roku 1979 a v rodnom Nemecku sa dlhý, predlhý čas držala na špici zoznamu bestsellerov, kladného prijatia sa dočkal aj anglický preklad a milióny predaných výtlačkov v desiatkach krajín sú krásnym dokladom toho, že aj veľká, a nie práve ľahká, literatúra, dokáže byť masovo úspešná. Velikánskej popularitu má napríklad v Japonsku. Som veľmi rád, že súčasný čitateľ ju má možnosť čítať aj v slovenčine, pretože dlhší čas bolo pre našinca dostupné len české vydanie. Dospelý fanúšik fantastiky isto nebude mať problém s češtinou, veď je pravdepodobne odchovaný na tonách paperbackov ešte z doby, kedy bolo fantasy kníh v slovenskom jazyku asi toľko, koľko drakov či jednorožcov prežilo do dnešných čias. Ale aj keď nie explicitne, tak príbeh je určený, a ja ho odporúčam, detskému, či presnejšie mládežníckemu čitateľovi (hoci nie iba, myslím, že mladí ho precítia srdcom, ale až dospelí, aspoň tí vnímavejší, ho pochopia v úplnosti). Ibaže mladší teraz dajú pred češtinou prednosť už rovno angličtine. No čo keď je originál nemecký? A ja viem akej „obľube“ sa teší nemčina medzi mládežou... Našťastie si nemusíme zúfať, slovenské vydanie je naozaj pekne spracované a takmer sa doťahuje na českú verziu.
Nech sa páči, máte záujem preletieť sa na Falkovi (v knihe je to drak, nie lietajúci pes), stretnúť sa s dobráckym obrom Kameňožrútom či čeliť desivému vlkolakovi Gmorkovi? Len otvorte stránky čarovnej knihy a vstúpte do sveta plného kúziel a divov!
Čitateľ – pútnik po ríši ľudskej imaginácie dostáva dielo v nádhernej úprave. Krásna obálka, dvojfarebný text, ktorý sa strieda, tak ako sa strieda rozprávanie Bastiána a Átreja, dvoch hlavných hrdinov – no povážte, koľko kníh s dvoma hlavnými postavami ste čítali (nie s hrdinom a jeho sekundantom, ale s dvoma hrdinami)? – k tomu dobrý preklad a malé jednohubky, ktoré ale potešia: ako to, že začiatok každej kapitoly je uvádzaný iniciálou vyhotovenou do podoby kresby. A Vy tak máte pocit, akoby ste naozaj čítali nejakú starobylú čarodejnú knihu. Tiež sa mi veľmi páči, že to je fantastika s veľkým f, teda vlastne by som mal napísať F :) Pretože mnohé fantasy, s ktorými sa stretol sú v podstate obyčajné príbehy okorenené nejakým tým nadprirodzenom, no pri Nekonečnom príbehu skutočne zapojíte svoju predstavivosť, skutočne sa Vás zmocní bázeň z nepoznaného a takmer nadzmyslového Krásna. Je to ten „sense of wonder“ čiže pocit úžasu, ktorý miestami prerastá až do mystického opojenia, čo dokáže kniha sprostredkovať. Schválne, vymenujte mi nejaké romány, či akékoľvek literárne texty, pri ktorých zakúšate pocit transcendentna. A mám na mysli beletriu, náboženské spisy nechajme bokom, napokon Ende, aj keď sa snaží obohatiť svojho čitateľa, tlmočiť mu isté posolstvo a krédom knihy je, že človek na sebe musí neustále pracovať a snažiť sa byť lepším jedincom, nebol žiadny prvoplánový moralista a nesnažil sa vytvoriť nijakú obdobu náboženstva. Iste, tak ako je Narnia alegória kresťanstva, Nekonečný príbeh tlmočí západný ezoterizmus, hoci veľmi sofistikovane, nerobí to nijako povrchne a už tobôž nie vulgárne. Ostatne, autor bol prívržencom antropozofie, ezoterného učenia Rudolfa Steinera. A slávny znak Auryn, ktorý nesie aj prebal knihy? Je to vlastne obmena hermetického symbolu – hada Úrobora, hada, ktorý sa hryzie do vlastného chvosta a znázorňuje tak kruh nekonečna. Zjavne Endeho ale mnohí nesprávne pochopili. Údajne k nemu viacerí jeho čitatelia z radov dospelých vzhliadali ako k ikone, knihu mali div nie za modlu a vraj dokonca i podaktorí zo skalných fanúšikov stanovali na jeho pozemku a vnímali ho ako gurua. Neuvedomili si, že pravdu o živote a o nich samých im nepovie nik iný než zas oni samotní... Iste, odkaz, ktorý nám v knihe jej autor odovzdal, nám môže pri takejto ceste a počas takéhoto hľadania pomôcť, ale určite to nevykoná za nás.
Tu sa na chvíľu musím pristaviť pri osobe autora. Ende bol zvláštny človek nehodiaci sa príliš do našej doby, veľký duch a čistá duša, ktorý sa preslávil najmä ako jedinečný autor detskej a mládežníckej literatúry, no ktorý nechcel byť škatuľkovaný a množstvo nadšených čitateľov zrelého veku mu dáva za pravdu. Sám hovoril, že píše pre ľudí vo veku osemdesiat až osem rokov (áno, presne takto to povedal; s obrátenou chronológiou). Och, a nie je, ako by ste si mohli myslieť, autorom jedinej knihy, hoci tá svojou slávou zatieni všetky ostatné, neznamená to ani, že by tie ďalšie neboli výborné! Dovoľte mi za všetky spomenúť trebárs Dievčatko Momo a stratený čas či Jim Gombík a rušňovodič Lukáš alebo zbierku poviedok pre dospelých, ktoré skôr než fantazijné by sa dali označiť ako magicko-realistické či surreálne s názvom Väzenie slobody. Ale späť k nášmu opusu.
Kniha samotná je plná dobrodružstiev a napínavých chvíľ, ale aj prekrásnych momentov. A tiež si čitateľ so sebou navždy odnesie nejednu múdrosť a ponaučenie bez toho, aby ho autor poúčal a mentoroval. Nekonečný príbeh tak patrí do tej istej a vzácnej kategórie hodnotných, nesmierne kvalitných a duchovných príbehov ako sú napríklad Kroniky Narnie či Kroniky Prydainu, ktoré sa na prvý pohľad javia ako fantasy pre staršie deti a mládež, ale sú aj niečím viac. Nevdojak sa natíska i prirovnanie k Malému princovi. A skutočne tu nájdeme isté paralely, v oboch prípadoch tiež hovoríme o knihách, ktoré sú určené vyspelým malým čitateľom a tým dospelým čitateľom, ktorí síce dospeli, ale nikdy nezostarli a uchovali si v sebe kúsok toho žasnúceho neskazeného dieťaťa. Hovorím o príbehoch, ktoré sú nesmrteľné a dá sa k nim vracať stále zas a znova. Nielen z tohto dôvodu je príbeh "nekonečným". Lebo pokiaľ bude trvať potreba vytvárania krásnych príbehov a budú jestvovať ich rozprávači i poslucháči, dovtedy bude kvitnúť ľudská predstavivosť a ríša Fantázia sa bude skvieť v jase a sláve. A nech to je naveky, či aspoň pokiaľ bude človek človekom.
Preto, ak dočítate nejakú dobrú knihu a bude Vám ľúto za hrdinami, s ktorými ste sa spriatelili, spomeňte si na Bastiána a Átreja. Ich príbeh sa nikdy neskončí. A pritom si autor vystačí s knihou jedinou, nemusí vytvárať siahodlhé a upadajúce série, ktoré sú dnes tak v móde.
Pretože každý, aj ten najväčší príbeh sa raz musí skončiť, okrem tohto jedného, Nekonečného príbehu. Ak by raz malo ľudstvo zaniknúť a mohla by po nás ostať len jedna jediná vec, ktorú by našli mimozemšťania putujúci vesmírom, nech to je táto kniha...
Veď potom by to najlepšie z nás ostalo žiť aj keby sme my neboli.
A možno by so mnou Ende tak celkom nesúhlasil, bol by skromnejší a uvážlivejší, napokon, sám napísal: „Každý skutočný príbeh je príbehom Nekonečným...“

Goran

Goran
Som priateľ zvierat, nie som pyšný na to, že som človek, ako mnohí iní ľudia. Chcel by som byť vtáčikom, ale zaľubujem sa do mačiek. Vo fantastike hľadám mýtopoetiku, odraz dokonalej krásy, ktorá nie je z tohto sveta, pocit zázračna a večnú túžbu po dobrodružstve.

Diskusia

Roland Axenberg
Pefektná recenzia, film považujem za neskutočne magický s jedinečnou atmosférou a posolstvom. Je to proste esencia príbehu ako takého, dnes by sme ho asi nazvali meta-rozprávkou, ale hlavne je to zamyslenie nad potrebou fantázie v našom živote. Inak videl som len film a kniha je ešte lepšia? Uff, tak to asi ani neviem predstaviť..
01.01.2021
Goran
Ďakujem. A krásne si vystihol podstatu toho príbehu. Ver, že kniha je ešte o chĺpčok (či chlpisko? - záleží na uhle pohľadu) :) lepšia... Každému ju môžem len a len odporúčiť.
01.01.2021
8HitBoy
Priznám sa, film som videl veeeľmi dávno a už si ho po dejovej stránke príliš nepamätám. Ako som sa ale teda dočítal, nebolo by asi zlým krokom si to prečítať a potom znovu pozrieť.
Veľmi pekne napísané, držím palce v súťaži!
01.01.2021
YaYa
V článku vidieť jednak lásku ku konkrétnemu dielu, jednak veľké množstvo vedomostí. Natíska sa mi ale otázka, či vôbec ide o čistokrvnú recenziu. Skôr mi to pripomína nejakú prednášku na con (šup s Tebou do NerdSpace, hneď ako bude vhodná téma). Na čitateľnosti v online médiu podľa mňa uberá dĺžka odsekov. Okrem toho, hoci sa mi páči, že je jasné, ako máš tú knihu rád, ubrala by som paru, lebo je to miestami na hranici pátosu, ak nie za ňou. To môže čitateľa recenzie podľa mňa popudiť. Alebo aspoň donútiť pretočiť oči nahor.
08.01.2021
cyberstorm
Goran, velmi dobre napisane a je vidno ze si fanusik filmu (osobne je to moja naj fantasy) aj knihy. ALE, pride mi to skor ako nadsene predstavenie niekomu, kto mozno film videl ale knihu necital. Superlativmi nesetris, co je super. Podla mna vsak nejde ani tak o recenziu, nez o nejaku esej, clanok, ktorym prezentujes majstrovske dielo tohto autora. Inak povedane, v tomto konkretnom pripade mi chybal odstup, ktory by dokazal objektivne posudit dielo, nech uz je akokolvek skvele. Na druhu stranu, taketo clanky urcite tiez chceme, informacneho charakteru, ktory by predstavil cele knizne sagy a svety, malo znamych autorov, ci diela, ktore rozhodne stoja za to, no su na oraji povsimnutia, ci zapadnute vrstvou prachu. Nemyslim si vsak, ze by sa mali volat recenzie.
09.01.2021
Goran
Máš pravdu, je to na pomedzí recenzie a eseje, už sa to teda skôr k tomuto útvaru prikláňa...
09.01.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Vianočná mega súťaž so scifi.sk

Vianočná megasúťaž so scifi.sk - vyhodnotenie!

Vyhodnotenie recenznej súťaže o knižné ceny od scifi.sk.

Vianočná mega súťaž so scifi.sk - sumarizácia

Prehľad recenzií zapojených do Vianočnej megasúťaže so scifi.sk!

Vianočná mega súťaž so scifi.sk: Stephen Graham Jones – The Only Good Indians

Dá sa kvalitne prepojiť život súčasných Indiánov s mrazivým hororom ich mýtov?

Vianočná mega súťaž so scifi.sk: The Midnight Sky (Polnočné nebo)

Súťažná recenzia na aktuálne netflixovské sci-fi

Vianočná mega súťaž so scifi.sk: TeneT - Recenzia trochu inaK

Súťažná recenzia filmu tenet.

Vianočná mega súťaž so scifi.sk: Hirohiko Araki - JoJolion

Séria JoJo's Bizarre Adventure vychádza už vyše 30 rokov a nielen na našom portáli sa teší kultovému statusu. Má vlastne takáto séria stále čo ponúknuť aj po toľkej dobe? Aký dobrý je JoJolion, jej najnovší diel?

Vianočná mega súťaž so scifi.sk: Sabotáž na okraji vesmíru - Richard Brenkuš

Súťažná recenzia.

Vianočná mega súťaž so scifi.sk: Nekonečný príbeh (Die Unendliche geschichte) – Michael Ende

Každý príbeh sa raz musí skončiť. Okrem toho jedného, Nekonečného.