Stanisław A. Wotowski – Dom prízrakov (recenzia)

Dobový mysteriózny román od poľského autora? Prečo nie?
Goran
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Vydavateľstvo Európa nám v edícii Renfield pripravilo ďalšiu lahôdku. Mňa osobne teší, že sa v oblasti, kde jednoznačne dominujú angloamerickí autori, venujú vo zvýšenej miere i inojazyčnej strašidelnej literatúre, menovite napríklad Poliakom. Takto máme jedinečnú možnosť spoznať temné príbehy pôvodom z kontinentu, ktoré sú upozaďované, pretože Britské ostrovy a Spojené štáty držia v tomto smere monopol. A takto sa môžeme bližšie oboznámiť s oveľa menej známymi, niekedy doslova raritnými dielami, pričom to samozrejme neznamená, že musia byť na nižšej kvalitatívnej úrovni. Z obdobia medzivojnového Poľska k nám zavítal čitateľsky príťažlivý žánrový hybrid.
Dom prízrakov. Obálka prvého slovenského vydania (Európa, 2017)
Dom prízrakov. Obálka prvého slovenského vydania (Európa, 2017) Disclaimer
Autor, ktorého celé meno znie Stanisław Antoni Wotowski bol v predvojnovom Poľsku mimoriadne čítaný a známy spisovateľ. V komunistickom režime mizne z políc a regálov, lebo jeho diela nie sú žiaduce. Okrem toho, že mali senzačný a "pokleslý" charakter, súdruhom isto nevoňalo ani to, že mnohé sa odohrávali v salónnej a buržoáznej spoločnosti. Vyššie triedy bývalého spoločenského zriadenia sa vtedy veru nevyhrievali na výslní popularity a uznania. Jednoznačne nepomohlo ani to, že v mladosti bojoval proti boľševikom a názorovo im veru nebol naklonený. Jeho stopa sa stráca v búrlivom a pre Poľsko katastrofálnom 39. roku, pričom ho bude mať na svedomí buďto Červená armáda alebo priamo jednotky NKVD. Dovtedajší život tohto dobrodruha, ktorý našiel napokon úspech v slobodnom spisovateľskom povolaní by pravdepodobne vydal na samostatný román. Sám bol totiž súkromným detektívom a jeho prax mu poslúžila k tomu, aby sa na čas stal jedným z najobľúbenejších autorov detektívnej a kriminálnej prózy vo svojej vlasti. Venoval sa aj historickým románom a v o niečo menšej miere sa pohrúžil i do oblasti mágie, okultizmu a nevysvetliteľných javov, téme, ktorá ho očividne fascinovala, ako je patrné aj z tejto knihy. Ak je spisovateľ podkutý v tejto sfére nadprirodzena, celkom iste mu to príde vhod aj pri vytváraní fabulačných schém svojich beletristických diel. Ešte väčšmi mu poslúžili skúsenosti a zážitky zo svojej bývalej práce, a tak sú viaceré jeho romány, údajne i tento, inšpirované prípadmi, ktoré vyšetroval. Takže je zrejme aj súkromné očko, Den – hlavný hrdina knihy je skutočne všetkými masťami mazaný detektív, ktorý má rovnako istý a pohotový úsudok, ako má istú i pohotovú ruku pri streľbe – romantizovanou podobou svojho stvoriteľa. Poďme si teraz ale priblížiť samotný príbeh.
Stanislaw Wotowski
Stanislaw Wotowski / Zdroj Disclaimer
S jedným prípadom lúpežnej vraždy si Den nevie rady, chýbajú akékoľvek dôkazy a vyšetrovanie uviazne na mŕtvom bode, navyše ho jeho starý priateľ poprosí o pomoc v nanajvýš chúlostivej situácii: na sídle v jeho statku straší. V istej diabolskej izbe, kde malo dôjsť k dávnemu zločinu sa dejú vskutku diabolské úkazy. Počuť odtiaľ zvuky, zjavujú sa tu zlovestné zelené oči, prízrak rozpráva démonickým hlasom, dokonca akási neviditeľná ruka zaútočí na účastníkov seansy. V takejto situácii sa Den rozhodne na istý čas opustiť Varšavu, aby prišiel celej tej desivej záhade na kĺb.
Nebudem vám vyzrádzať či sa jedná o rýdzu detektívku, kde zdanie klame a zdanlivo nadprirodzené sa vysvetlí racionálne, ako trebárs v preslávenom prípade Sherlocka Holmesa Pes baskervillský či Upír v Sussexe alebo tu budú zakomponované fantastické prvky a dočkáme sa akéhosi okultno-detektívneho mixu v znamení poviedok o lovcovi duchov Thomasovi Carnackim z pera Williama Hope Hodgsona či "doktora neskutočna" menom John Silence od Algernona Blackwooda. Nechajte sa prekvapiť. Ja som bol prekvapený celkom príjemne.
Tak už nám ostáva zodpovedať iba otázku, či nám táto kniha priveľmi nezostarla a ako zapôsobí na dnešného čitateľa. Áno, síce zostarla, ale nie priveľmi, navyše to takému milovníkovi starých dôb i literatúry dávno minulej, ako som ja, vôbec nevadí. Sú tu iste pasáže, ktoré pôsobia dokonca zastaralo, melodramaticky a niekomu možno vyčarujú zhovievavý úsmev na tvári, ale na druhej strane sú tu i miesta, a že je ich dosť, ktoré vyznievajú prekvapivo moderne a veľmi dôležité je to, že sa kniha ľahko číta a priam vás núti, aby ste pokračovali v čítaní stále ďalej a ďalej. Je to jednak spôsobené tým, že spisovateľ píše pútavo a vybral si príťažlivú tému, a tiež vie dostatočne napínať čitateľa a dávkuje mu rôzne odhalenia pozvoľna a v správnych intervaloch, aby si udržal jeho stálu pozornosť. Autorovi sa tiež podarilo namiešať výborný žánrový koktejl, čiže sledujeme detektívnu líniu príbehu prekladanú hororovými vsuvkami a romantickými momentmi, ktoré sa striedajú s dobrodružnými. Svojím spôsobom sa dá povedať, že Wotowski dokázal vytvoriť dokonalý exemplár oddychovej literatúry. Rozhodne nie je pravda, čo sa píše v doslove, že by dnes kniha mohla slúžiť predovšetkým ako študijný materiál k tomu, ako sa vyvíjal detektívny žáner v priebehu čias. Predovšetkým sa táto kniha dobre číta a to je napokon jej najväčším lákadlom.
Ja jej vytknem iba jedno vyložene slabé miesto. Je síce len jedno, ale o to viac ma hnevalo. Hlavný hrdina si necháva indície a dôkazy pre seba a potom ich súka z rukáva. Napokon síce všetko vysvetlí, ale čitateľ nemá možnosť sledovať postup vyšetrovania a logická hra o odhaľovaní páchateľa, akú poznáme z klasickej detektívky sa nekoná, tu má čitateľ šancu iba vtedy, ak má mimoriadne vyvinutú intuíciu, alebo ešte lepšie pokiaľ je jasnovidec...

Dom prízrakov (Upiorny dom, 1931)
Autor: Stanisław Antoni Wotowski
Vydavateľstvo: Európa
Vydanie: prvé
Rok vydania: 2017
Počet strán: 160
Väzba: mäkká/brožovaná
ISBN: 978-80-89666-37-9
Preklad: Tomáš Horváth
Obálka: Martin Vrabec


Goran

Goran
Som priateľ zvierat, nie som pyšný na to, že som človek, ako mnohí iní ľudia. Chcel by som byť vtáčikom, ale zaľubujem sa do mačiek. Vo fantastike hľadám mýtopoetiku, odraz dokonalej krásy, ktorá nie je z tohto sveta, pocit zázračna a večnú túžbu po dobrodružstve.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB