Ján Hlávka & Jana Vybíralová – Chlad chiméry (recenzia)

Dlho očakávané štvrté pokračovanie jednej z najlepších space opier konečne uzrelo pulty kníhkupectiev. Na konci tretieho dielu ostalo mnoho nezodpovedaných otázok, načrtnuté konflikty vzbudzovali veľkú zvedavosť. Ak ste zvedaví, ako sa darilo protagonistom príbehu zo ságy Algor, ste na správnom mieste.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Chlad Chiméry. Prvé české vydanie (Brokilon, 2020).
Chlad Chiméry. Prvé české vydanie (Brokilon, 2020). / Zdroj Disclaimer
V budúcnosti sa Zem stala neobývateľnou. Ľudia sa preto rozhodli zariskovať a po úteku vesmírom narazili na obývateľné planéty. Najvýznamnejšími z nich sa stali Algor, Viridian a Menabaran. Zatiaľ, čo Algoru vládne tvrdou rukou cisár Andrej Korwarian, Menabaran je typickou korporátnou demokraciou, v ktorej čele stojí premiér Avrian Dann, no v pozadí za ním stojí záhadná Luciana z korporácie GenetiX. Viridian pod vládou kráľa Georga Talminisa stojí niekde na pomedzi týchto svetov.
Ako to už býva, intrigy a konflikty na seba nenechali dlho čakať. Nepriateľstvo Algoru a Menabaranu vyústilo v únos algorskej cisárovnej Viktórie, za ktorý Dannova amdinistratíva zaplatila vysokú cenu. Viridian sa snaží ostať silou-mocou neutrálny, no aj kráľ Georg si pomaly uvedomuje, že nakoniec si bude musieť zvoliť stranu. Do krehkej rovnováhy vstupuje separatistická planéta Newell, aj cestry Nikola a Natalia Vanbergové sprevádzané kapitánom Darrenom Iversonom a jeho priateľom Gilom Daleym.
***
Priznám sa, že pôvodne som si myslel, že pôjde o trilógiu, takže ohlásenie štvrtého dielu ma (ne)príjemne prekvapilo. Aby ste ma nechápali zle, tešil som sa na ďalší príbeh z tohto univerza, pretože tak skvelo napísané sci-fi, navyše v tandeme dvoch autorov, som už na našej scéne dlho nevidel. No zároveň som sa obával, či si autori už nevystrieľali všetky dobré nápady. Našťastie sa tieto moje obavy nepotvrdili a svet Chiméry ma vtiahol veľmi rýchlo do deja.
Skvelo nastavená atmosféra pokračuje presne na mieste, kde skončil tretí diel (recenzia tu - link). Navyše, s plynutím deja sa stáva stále ťaživejšou, je jasné, že sa čoskoro stane niečo zlé. Niečo, pri čom budú umierať ľudia.
AvrianDann plánuje odvetný útok, no nie proti Algoru, ale proti Newellu. Oportunizmus jeho postavy mi vyslovene pil krv, takže pochvala autorom. Stačí pozrieť, čo sa deje okolo nás, jeho reálnych analógií sa vo svete nájde viac než dosť.
Z menabaranskej linky rozohráva svoju súkromnú hru aj tajomná Luciana, šéfka korporácie GenetiX. Jej príbeh sa veľmi umne previazal so šéfom viridianskej rozviedky Michailom Petrovom, ktorému chtiac-nechtiac musíte držať palce. S každým ďalším kúskom jeho histórie si ma získaval čoraz viac. Preto ma mierne sklamalo rozuzlenie tejto časti príbehu na konci, k čomu sa vrátim neskôr v recenzii.
Zmena nastala aj na Algore. Cisár Andrej Korwarian už nepripomína niekoho, kto prehltol pravítko, naopak, aj on ukazuje svoju ľudskejšiu stránku. Tu musím takisto vyzdvihnúť jeho manželku Viktoriu a ich vzťah, ktorý sa vyvíja a rastie s každým dielom. Naozaj majstrovsky napísané.
V najväčších problémoch sa ocitajú Viridian a Newell. Kráľ Georg spáchal niekoľko zlých rozhodnutí a vo svete Hlávky a Vybíralovej sa za chyby tvrdo platí. V zásade mi ho bolo ľúto, no, ako to v živote občas býva, omyly a prešľapy riešil ešte horšími pochybeniami, takže postupom času je čitateľovi jasné, že problém skôr či neskôr nastane. Otázkou ostáva kedy.
Rozhodne dôležitou súčasťou sú aj intrigy, svet Hlávky a Vybíralovej je nimi doslova prešpikovaný. Ak niekto niečo urobí, nikdy to nie je bez postranných úmyslov. Skrátka, za ušami majú všetci. Svet sa nedelí na „dobrých“ a „zlých“, každý je hrdinom svojho vlastného príbehu.
Práve na Newelli sa mi ale veľmi páčila postava Selingera. Bývalý člen oddielu S-19 stvorený korporáciou GenetiX sa postupne stáva čoraz ľudskejším. Dokonalý vojak určený na poslúchanie rozkazov postupne objavuje svoje vlastné vnútorné motívy, ktoré vrcholia dokonalou katarziou.
Mohol by som takto menovať ďalej, každá z postáv je skvelo napísaná a má v príbehu svoje miesto. Protagonisti konajú ako ľudia, dopúšťajú sa chýb a podliehajú citom. Navyše, autori ukazujú neskutočný cit pre detail a ak sa niečo počas deja mihne, zaručene to bude mať na príbeh vplyv. Hlávka a Vybíralová navyše presne vedia, kedy čo využiť pre maximálny účinok.
Takisto skvelo a obrazotvorne je Chlad Chiméry napísaný po vedeckej stránke. Technológie použité sú uveriteľné a dobre spracované. Navyše sa dozvedáme čo-to o fungovaní skokového pohonu, čo som ako nadšenec hard sci-fi ocenil. Po tejto stránke knihe prakticky niet čo vytknúť.
Navyše, v tejto časti sa naplno ukáže aj možný negatívny dopad, ak prenecháme umelej inteligencii príliš veľkú slobodu. Tisíckrát omieľaná téma je tu opäť spracovaná originálne a presvedčivo.
Jediné, čo mi trochu vadilo, že občas mali niektoré postavy plot armour. Napriek tomu, že situácia vyzerala beznádejne, riešenie sa zrazu objavilo. Boli scény, kde mi to vadilo menej – ako vzbura robotických jednotiek na Viridiane – no inde – pri Luciane – som už škrípal zubami. Chápem, že mnohí protagonisti budú mať svoju úlohu v piatom dieli nazvanom Ledopád, ale trošku to uberalo z prekvapivosti príbehu.
***
Zhrnutie: Záverom môžem povedať, že autori nastavené tempo udržali a príjemne navnadili na ďalší diel. Celú sériu môžem odporúčať aj ľuďom, ktorí tomuto žánru primárne neholdujú. Ako som už spomenul v rámci rôznych diskusií, ide o knihy, ktoré by sa nestratili na celosvetovom trhu.
***
Za recenzný výtlačok ďakujeme vydavateľstvu Brokilon.
***
Verdikt: 100 %
***
Jan Hlávka & Jana Vybíralová – Chlad Chiméry
Algor (4.)
Vydavateľstvo: Brokilon
Rok vydania: 2020
Obálka: Lukáš Tuma
Počet strán: 674
ISBN: 978-80-7456-490-1

Marek Páperíčko Brenišin

Marek Páperíčko Brenišin
Recenzent filmov a hier, nadšenec do scifi, fantasy, cudzie mu ale nie je ani anime. Ak nepíše recenzie, zastihnete ho pri písaní poviedok, či už pre seba, alebo v rámci súťaží. Pravidelný účastník Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Goran
Tento požáner fantastiky nie je to, čo vyložene vyhľadávam, ale Tvoja recenzia ma navnadila (nehovoriac o tom, že práve včera sa kamarátovi pošťastilo kúpiť si prvý diel série - vraj je to už pomerne ťažké).
22.11.2020

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB