Kto zvíťazil v poviedkovej súťaži Martinus Cena Fantázie 2020?

Porota čítala a hodnotila. Slovenky a Slováci čítali, tiež hodnotili a dnes už poznáme víťaza najprestížnejšej žánrovej poviedkovej súťaže. Ktorá z 316 poviedok sa bude pýšiť prestížnym ocenením? V stredu 11. novembra z obrátenej pyramídy na frekvenciách Rádia Devín zazneli výsledky 18. ročníka poviedkovej súťaže Martinus Cena Fantázie 2020.
Filmová história scifi
Porota čítala a hodnotila. Slovenky a Slováci čítali, tiež hodnotili a dnes už poznáme víťaza najprestížnejšej žánrovej poviedkovej súťaže. Ktorá z 316 poviedok sa bude pýšiť prestížnym ocenením? V stredu 11. novembra z obrátenej pyramídy na frekvenciách Rádia Devín zazneli výsledky 18. ročníka poviedkovej súťaže Martinus Cena Fantázie 2020.
Tradične sa odovzdávali ocenenia súťaže počas knižného veľtrhu Bibliotéka. Rok 2020 však nie je možné označiť za tradičný. Odovzdávanie cien Martinus Cena Fantázie 2020 sa tak presťahovalo z bratislavskej Incheby na frekvencie mediálneho partnera Rádia Devín. K moderátorke Zuzane Belkovej sa vo vysielaní relácie Ars Litera pridali aj porotcovia a organizátori 18. ročníka súťaže.
Martinus Cena Fantázie 2020 - Scéna - Vysielanie vyhlásenia víťazov v Rádiu Devín, 11.11.2020
Martinus Cena Fantázie 2020 - Scéna - Vysielanie vyhlásenia víťazov v Rádiu Devín, 11.11.2020 Disclaimer
Ivan Aľakša z OZ Fantázia spresnil: „Do súťaže sa zapojilo rekordných tristošestnásť poviedok. Dve sme museli napokon diskvalifikovať. Najstarší účastník má deväťdesiatšesť a najmladší osem rokov.“ V týchto dňoch organizátori finalizujú zborník súťažných poviedok s názvom Fantázia 2020. „Viac ako päťstostranová kniha bude obsahovať všetky finálové poviedky a k tomu štvoricu ďalších vysoko hodnotených textov. Vydaná bude ešte tento mesiac,“ hovorí Jana Kolenová z OZ Multiverzum, ktoré poviedkovú súťaž spoluorganizuje.
Martinus Cena Fantázie 2020
Na hlasovaní sa tento rok zúčastnilo viac ako 1 300 čitateľov. „Rozdielom 35 hlasov sa nakoniec víťazom osemnásteho ročníka súťaže stáva Martin Benkovič s fantasy/horor poviedkou Na vlastnej koži. Na druhom mieste skončila Eliška Ducárová s poviedkou Margita Besná, tretie miesto čitatelia prisúdili Jare Radošovskej a poviedke Prvý podivný prípad Urbana Baránika, štvrté miesto obsadila Veronika Staníková a jej Tvorca svetov a piata skončila Barbora Vinczeová a jej poviedka Leto, bazén a pílka na železo,“ zaznelo na frekvenciách Rádia Devín.
Osemnásty ročník bol náročný aj na hodnotenie
Porota v zložení Zuzana Belková, Andrea Harmanová, Jana Plauchová, Tomáš Hudák a Martin Boszorád museli od júna do októbra prečítať 4 511 normostrán textu. Z ich bodovania napokon vzišlo päť finalistov, ale o víťazovi rozhodli čitatelia blogu generálneho partnera kníhkupectva Martinus. „V tomto ročníku sú to nakoniec dve poviedky, ktoré sú svojou témou a spracovaním na úplne opačných póloch. Cenu poroty Martinus Ceny Fantázie 2020 získavajú poviedky Prvý podivný prípad Urbana Baránika autorky Jary Radošovskej a Na vlastnej koži autora Martina Benkoviča,“ v živom vysielaní Radia Devín oznámil poslucháčom Ivan Aľakša.
Cena spoločnosti ESET pre najlepšiu sci-fi poviedku 2020
Porotcovia Peter Ohrajter a Gustáv Novák ako najlepšiu sci-fi poviedku vyhodnotili dielo Chyba 503, ktorej autorom je Matúš Ľudma z Popradu. „Víťazná poviedka v kategórii sci-fi, Chyba 503, čitateľa neprenáša ďaleko do sci-fi prostredia, ponúka ľahko predstaviteľný obraz budúceho sveta a nestráca tak na autentickosti, ktorá vás sprevádza od začiatku až do konca poviedky,“ objasnili svoj výber porotcovia z firmy Eset.
Cena Béla
Ocenenie už tradične udeľuje vydavateľstvo Artis Omnis pre najlepší horor v súťaži. Zo súťažných textov vybral porotca Ivan Harman poviedku Šnúra od autora Ľuboslava Priesečana z Považskej Bystrice. Porotca vysvetlil: „Ide o mimoriadne silný a drsný príbeh. Nič pre útlocitné povahy a čerstvé matky.“ Podľa jeho slov bola v poviedke „veľmi potešiteľná a kvalitná aj práca s jazykom a so štylistikou“.
Cena za najlepšie fantasy
Za OZ Fantázia hodnotili súťažné texty manželia Aľakšovci. Cenu pre najlepšiu fantasy poviedku si tento rok odnáša Marek Vaňous z Bratislavy za jeho text Oskar a elixír života. „Je to silný text o otcovi, ktorý pre svojho ťažko chorého syna dokáže urobiť všetko, nakoniec však neprekročí poslednú hranicu... Popri tom zároveň pochopíme, že pre niekoho je životom písanie príbehov a pre iného je to ich čítanie. Na konci mi aj slza odkvapla, možno je to tým, že vedľa mňa pri čítaní v postieľke spal malý syn,“ oboznámil so svojím rozhodnutím Ivan Aľakša.
Cena Bibliotéky 2020
Trinásť rokov vyberá spomedzi všetkých prijatých poviedok Cenu Bibliotéky porotkyňa Jana Packová. Je to človek, ktorý si prečítal najviac poviedok súťaže v celej histórii. Tento rok si jej pozornosť získala fantasy poviedka Prvý podivný prípad Urbana Baránika a jej autorka Jara Radošovská z Banskej Bystrice.
Cena Multiverza 2020
Svoj debut si v osemnástom ročníku Martinus Ceny Fantázie vyskúšala aj redakcia Multiverza, ktorá je aj spoluorganizátorom súťaže a zároveň mediálnym partnerom. Cenu za najlepšiu žánrovú poviedku autora či autorky do 15 rokov udelili Karolíne Chudíkovej z Preseľan za poviedku Svetlo. „Autorka zaujala vykreslením pochmúrnej atmosféry postkatastrofického sveta, presvedčivou psychologizáciou osamelého hlavného hrdinu a vyspelým rozprávačským jazykov,“ objasnila výber výherkyne Ceny Multiverza porotkyňa Jozefa Pevčíková.
Fantázia Award 2020
Súčasne s hlavnou súťažou prebiehal tiež siedmy ročník jej anglickej obdoby. V roku 2020 sa podarilo do poroty získať opäť zvučné mená, ako napríklad Catherine Asaro, Geoffrey A. Landis, Richard Larson a prekladateľka Ivana Krekáňová. Prijatých bolo 37 poviedok pričom 9 autorov využilo služby profesionálneho prekladateľa. Porotcovia nakoniec rozhodli, že víťazstvo si odnesie známy slovenský autor hard sci-fi Anton Stiffel za poviedku Angels of the Revolution. Zvíťazil už druhýkrát v anglickej súťaži. A ty si túto poviedku môžeš v slovenskej verzii prečítať v rámci našej zbierky venovanej Novembru '89 - Iná Nežná!
Martinus Cena Fantázie 2020 - Scéna - Vysielanie vyhlásenia víťazov v Rádiu Devín, 11.11.2020
Martinus Cena Fantázie 2020 - Scéna - Vysielanie vyhlásenia víťazov v Rádiu Devín, 11.11.2020 Disclaimer

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Stano Lacko
Gratulujeme, nepojde scifi.sk-isti, buduci rok to dame! Hoci, Tono, teba uz mozeme zaradit medzi nasich, ci?
12.11.2020
Tono Stiffel
Jasné... mám pocit, že som medzi vami od samého začiatku... keď sme ešte v 90-tych rokoch viedli so Šaňom nadšené debaty o Babylone 5 :)
Inak ďalšia poviedka o časonautoch vyjde už čoskoro v hydráckej sci-fi antologii Zajtra bude včera.
15.11.2020

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB