Válkotvůrci alebo ako sa zrodil Kotleta

Kde je prienik medzi Leošom Kýšom a Františkom Kotletom? Zistíte to v nenápadnej poviedkovej zbierke
Podporte scifi.sk
Válkotvůrci je zvláštna knižka vydaná pre zvláštne časy v dobe, keď sa momentálne normálno ešte za zvláštne považovalo. Vyšla začiatkom tohto roka ako reakcia na to, že väčšina ľudí sa ocitla doma v karanténe, a vydavateľstvá si povedali, že tie chúďatká sa isto nudia a treba im dať niečo na čítanie. To bolo predtým, ako vydavatelia zistili, že ľudia vo svojej naivite prestali kupovať nové knižky a zaviazali sa prečítať tie, čo majú doma. Toto je podprahová, ale pravdivá rada, aby ste si tie nové knižky pokojne kúpili. Lebo veď veľmi dobre vieme, že tie, čo máte doma naskladované, nikdy neprečítate, a nie len preto, že keby ste ich vytiahli z miesta, padne vám stolík, ktorý nimi podkladáte.
František Kotleta napísal väčšinu poviedok tejto zbierky ešte vo svojich predkotletovských časoch, predtým než sa naplno priklonil k svojmu príznačnému štýlu. A tak sa pred nami otvára bohatá paleta príbehov, pričom väčšina z nich ešte nenesie autorov špecifický rukopis. Dalo by sa povedať, že táto zbierka v sebe kombinuje Leoša Kýšu s Františkom Kotletom. Svojím spôsobom je to ako sledovať, ako sa z Brucea Wayna stáva Batman. Ak by vás tento prerod hlbšie zaujímal, poteší vás krátky predslov ku každému kúsku zbierky, kde sa autor vyznáva, čo ho k napísaniu tej ktorej konkrétnej poviedky inšpirovalo. Je zaujímavé sledovať, ako sa skutočnosť pretavuje do literárneho diela a koľko sa tam z nej zachová.
Válkotvůrci. Obálka druhého vydania (prvého papierového) (Epocha, 2020)
Válkotvůrci. Obálka druhého vydania (prvého papierového) (Epocha, 2020) Disclaimer
Autor sa síce už na začiatku ospravedlňuje, že vydáva svoje prvotiny, ale žiadnu amatérčinu nečakajte. Čaká vás množstvo rôznorodých príbehov, to áno, ich kvalita nepokrivkáva. Skôr sa môže stať, že vám niektoré sadnú viac ako iné.
Poviedky by sa dali rozdeliť do dvoch skupín. Tá prvá sa zakladá hlavne na myšlienke a pointe, ku ktorej sa zľahka prehupneme na niekoľkých stranách. Postavy sú tu čitateľovi predstavené len letmo, za to však autor na prekvapivo malom priestore zručne predstavuje svet a situáciu spoločnosti. Ako to už býva, často humorne, občas vážne, ale vždy s nadsádzkou. Žiadne zbytočne komplikované dejové oblúky, často stačí iba ilustrácia pocitu, myšlienkových pochodov či jednoduchej činnosti, pričom čitateľ nemá pocit, že by bol o čokoľvek ukrátení. Ide o skvelú ukážku toho, ako málo stačí vyrozprávať, aby sa povedalo všetko.
Pri čítaní druhej skupiny poviedok sa čitateľ pousmeje nad povedomým črtami kotletovskej tvorby, toť kvérmi, na veľkosti ktorých záleží, postavami, čo sa nenechajú zahnať do kúta a utkvejú vám v pamäti, a veľmi povedomým západným fílingom, ale viete, takým tým naším spôsobom. Do popredia sa tu tlačí miniséria o planéte Penzion, kam sa starší občania odoberajú na zaslúžení odpočinok, či rovnomenná novela Válkotvúrce, kde hlavná postava prediera novinárskym bahnom, aby nazrela do karát tým mocným.
Napokon cez ukážku z románu Spad vhupneme do postapo budúcnosti jadrovej vojny, extrémistických kultov, choroby z ožiarenie, ale to všetko v príjemnom šere krčmy, kde si hlavný hrdina v duchu kotletovskej romantiky spomína na lepšie časy a pripaľuje cigarety. Autor rozpráva o ťažkých veciach s ľahkým srdcom a nevysloveným povzdychom, kam to naše ľudstvo speje.

Verdikt: Válkotvůrci nie sú čisto postapokaliptickým čítaním, aké by sme možno práve teraz očakávali, práve naopak. Dožičte si túto zbierku, ak si chcete vyprať hlavu od diania okolo nás a načerpať nové podnety na rozmýšľanie bez toho, aby ste museli siahať po braku alebo lacnej zábave.

Zoznam poviedok:
Genetický zločinec
Výjimečný trest
Chlupáček
Mašina
Padlý bůh
Důchod
Papíráci
Velký test
Expedice
Zločin na Penzionu
Tvůrce kruhů
Vypnutí
Implantát
Nový věk
Válečníci
Přepadení Penzionu
Válkotvůrce

František Kotleta – Válkotvůrci
Vydavateľstvo: Epocha
Jazyk: český
Vydanie: druhé (prvé paierové)
Rok vydania: 2020
Počet strán: 248
Väzba: brožovaná/mäkká
ISBN: 978-80-7557-950-8
Obálka: Lukáš Tuma

Za poskytnutý recenzný výtlačok ďakujeme vydavateľstvu Epocha.
Vydavateľstvo Epocha.
Vydavateľstvo Epocha. / Zdroj Disclaimer

B.T. Niromwell

B.T. Niromwell
Má rada: dobrú literatúru, dobré béčka, knihy, filmy, rýpanie do začínajúcich autorov. Nemá rada: zlú literatúru, ľudí, čo používajú slovo "moc" ako príslovku

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB