O tom, ako Alita dobyla Salem (recenzia)

Príbeh bojového anjela Ality sa končí. Alita stojí proti neznámym nepriateľom so spojencami, ktorým neverí a pred ňou stojí takmer nemožná úloha veľká ako celý svet. Nezabúdajte však, naša drahá androidka je na niečo takéto ako stvorená.
8HitBoy
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Ideme do finále. Kaos (v predchádzajúcom dieli bolo jeho meno preložené ako Keisuke), muž s tajomnými schopnosťami, ktorými vie vycítiť spomienky neživých predmetov, je až po uši zamilovaný do Ality. Tá však jeho city neopätuje, aj keď mu chce ostať nablízku, keďže v ňom vidí cenného spojenca. Prvýkrát prezentuje svoje pocity ohľadom Salemu. Ako agentka tajnej salemskej organizácie Tuned sa doposiaľ cítila ako otrok, android, ktorý musí len plniť príkazy. Sama si však uvedomuje svoju rastúcu moc a dôležitosť a vyslovuje túžbu stať sa pomyselným mostom medzi Salemom a Vrakovišťom.
Alita a Salem Alita a Salem
Alita a Salem Disclaimer
Alita spomína Kaosovi svojho adoptívneho otca, doktora Ida. Aj keď od ich prvého stretnutia prešli celé roky, Alita naňho nikdy nezabudla a túži sa s ním opätovne stretnúť. Kaos navrhuje nech sa na Ida spýtajú jeho otca, ktorým nie je nik iný, než Alitina nočná mora - doktor Desty Nova. Kaosa s Alitou počas cesty k doktorovi Novovi prepadáva kolosálny robot v tvare kentaura. Volá sa Den a je vodcom Barjacku, teroristickej organizácie, ktorá si dáva za cieľ úplné zničenie Salemu. Den vyzva Kaosa, aby mu vydal salemského Anjela smrti, ktorý je pre jeho plány obrovskou hrozbou. Situácia napokon vyeskaluje do obrovského súboja Dena proti Alite. Den, ktorého podpora rastie každým dňom, predstavuje svetu obrovské delo, ktorým chce preraziť tunel držiaci Salem na svojom mieste. Tým by mesto v oblakoch zrazil z neba na zem a úplne vyhladil. Alita Dena v brutálnom súboji poráža a chce mu uštedriť ranu z milosti, Šumira - mladšia sestra Alitinho bývalého vzoru Džašugána ju však uprosí a ona Dena ušetruje. Malá Šumira práve vtedy povie, že podľa nej sa Alita mýli a pravdu v tomto spore má práve Den, ku ktorému sa pridáva. Barjack teda rastie raketovým tempom a čas zostrelenia Salemu sa blíži.
Alita - nevesta Alita - nevesta
Alita - nevesta Disclaimer
Zisťujeme, že Kaosovi zničili členovia Barjacku celý príbytok a zabili aj jeho najbližšiu spolupracovníčku. Alita svojmu zlomenému spojencovi ponúka pomoc, avšak prineskoro si uvedomuje, že spadla do ďalšej pasce doktora Novu. Kaos má totižto podozrivo blízko k Denovi a Barjacku ako takému. Podarí sa jej napriek tomu zachrániť mu život?
Alitini bývalí velitelia z Tuned zisťujú, že bojový anjel predstavuje nebezpečenstvo aj pre nich, keďže sa zdá, že Alita plánuje opäť zmeniť stranu. Vysielajú preto za Alitou androida A-2, silnešiu a vylepšenú verziu Ality, ktorú skonštruovali bez jej vedomia. Dochádza k obrovskému súboju medzi Alitou a jej kópiou, v ktorom naša milovaná hrdinka ťahá za kratší koniec. O vlások sa jej ale darí uniknúť a vyhrať tento súboj a veľkú úlohu v tom zohráva aj jej bývalá Salemská "dispečerka". Trikrát hurá!
To však nie je jediná kópia Ality, ktorú má Tuned k dispozícií! Model A-1, supersilná verzia Ality s krídlami totižto v tom istom čase zasahuje proti Barjacku. Den sa snaží zabrániť A-1 v snahe zničiť delo na zničenie Salemu, avšak nový model Ality je naňho prisilný a tak Barjack prichádza o svoju tajnú zbraň. Tento raz nie je reálna Alita nikde nablízku, aby mohla poraziť svoj zlý klon.
Bojový anděl Alita: Cesta ke svobodě - Scéna - Alita - 2 Ality, bitka Alita - 2 Ality, bitka
Bojový anděl Alita: Cesta ke svobodě - Scéna - Alita - 2 Ality, bitka Disclaimer
Tá totižto bojuje o holý život v dielni doktora Novu, kam ju úplne zničenú po súboji s A-2 odniesol Kaos. Alita sa počas opráv akoby ocitla v zvláštnom druhu očistca, kedy stretáva po mnohých rokoch opäť Džašugána s ktorým si dávajú férový súboj, taký, aký nikdy za jeho života nestihli. Alita vyhráva a s požehnaním od svojho vzoru a mentora sa znovu prebúdza. Tam Alita konečne konfrontuje Destyho Novu, ktorý jej raz a navždy odhaľuje tajomstvo Salemu a jeho obyvateľov. Zhrozená Alita chce Novu zabiť, avšak ten proti nej stavia svoj vrcholný výtvor, nezničiteľnú androidku menom Elay. Ich vzájomná konfrontácia však končí tak, že Alita a doktor Nova spoločne odchádzajú do Salemu, kde Alita plne pochopí, čo všetko zvláštne a nenávidené mesto na oblohe predstavuje.
A tak končí náš príbeh. Salem je na pokraji zničenia, ktoré by znamenalo smrť miliónov nevinných ľudí nielen z horného mesta, ale aj z Vrakovišťa pod ním. Podarí sa Alite naplniť svoje prianie a stať sa akýmsi mostom medzi horným a dolným svetom? A čo sa vlastne stalo s doktorom Idom a Alitiným milovaným Figure Four? Posledný diel tejto mangy vám odpovie na všetky otázky a možno vás príjemne prekvapí krásnym, horkosladkým koncom. Osobne túto legendárnu kyberpunkovú mangu hodnotím maximálne pozitívne a rád sa k nej v budúcnosti vrátim. Rovnako ma nadchli aj ďalšie pribehy zo sveta Ality od autora Yukita Kishira. Počas vyše tisíc strán, ktoré táto manga v českom vydaní má, precítite také veľké množstvo veľmi rôznorodých pocitov, až to vlastne sám nedokážem pochopiť. Alitin príbeh je komplexné dielo, ktoré prežilo zub času a navždy sa bude radiť medzi absolútne klasiky mangy. Dajte jej preto šancu aj vy!

Hodnotenie: 85 %

Yukito Kishiro - Bojový anděl Alita #04: Dobytí Salemu (GUNNM #08, GUNNM #09)
Séria: GUNNM/Battle Angel Alita
Vydavateľstvo: CREW
Jazyk: Český
Vydanie: prvé
Rok vydania: 2019
Počet strán: 488
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788074496745
Preklad: Anna Křivánková
Obálka: Yukito Kishiro

Predchádzajúce časti Ality:

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB