Erin Morgenstern - Bezhviezdne more (dvojrecenzia)

Americká autorka fantasy Erin Morgenstern už dávno nie je pre fanúšikov neznámym menom. Po románe Nočný cirkus, ktorý sa stretol s prevažne veľmi pozitívnymi recenziami prichádza vydavateľstvo Lindeni s jej ďalším dielom menom Bezhviezdne more. Aké teda Bezhviezdne more je? Spolu so mnou sa naň pozrela aj naša nová redaktorka Anička.
8HitBoy
Filmová história scifi
Osobne som recenzoval pred približne mesiacom aj Morgensternovej prvý u nás vydaný román Nočný cirkus, ktorý sa mi veľmi páčil, preto som bol nadšený z možnosti recenzovať aj Bezhviezdne more, ktoré sa stalo nielen na slovenských bookstagramoch obrovským fenoménom. Na pomoc som si prizval aj novú redaktorku, knižnú bloggerku Aničku, ktorá pod nickom Kultúrny fetiš bloguje o knižkách na instagrame. Ak vás jej názory na knihy zaujmú, určite jej nechajte like! Zhodou okolností sa naše názory na knihu pomerne líšia, preto vám v tejto recenzií prinesieme dva pohľady na túto rozhodne zaujímavú knihu.

Erin Morgenstern skrátka vie písať, miluje príbehy a úžíva si to. To je vlastne aj hlavnou premisou celého románu Bezhviezdne more. Hlavný hrdina Zachary Rawlins je veľkým knihomoľom, ktorý je varený-pečený v miestnej univerzitnej knižnici. Jedného dňa nachádza v polici s knihami od neznámych autorov zvláštnu knihu, ktorá mu ihneď padne do oka. Knihu si požičiava a nemôže od nej odtrhnúť oči. Napokon ho však kniha mimoriadne prekvapuje, keďže opisuje príbeh z jeho vlastného života, ktorý prežil pár rokov pred začiatkom deja románu.
Erin Morgenstern Erin Morgenstern
Erin Morgenstern Disclaimer
Zachary sa preto začne čoraz viac zaujímať o knihu a pokúša sa zistiť, kto je jej autorom, kto mohol tak podrobne opísať udalosti z jeho vlastného života. Napokon sa do dobrodružstva ponára naplno a jeho hľadanie pravdy ho možno privedie nielen na maškarný ples, aj na snové miesto, nazývané Bezhviezdne more, kde sa odohráva dôležitá časť tajomného románu.
Musím oceniť takmer nekonečnú fantáziu Erin Morgenstern a zaujímavé poňatie rozprávania, keďže dej nám podáva pomocou spleti na prvý pohľad absolútne navzájom nesúvisiacich príbehov, ktoré náš hrdina Zachary postupne spoznáva. Pravdu o Bezhviezdnom mori sa dozvedáme postupne a každou ďalšou kapitolou do seba príbeh lepšie a lepšie zapadá. Je to zaujímavý a netradičný spôsob rozprávania príbehu, ale nič menej by som od Morgensternovej po prečítaní Nočného cirkusu ani nečakal. Zahraničné kritiky najčastejšie spomínajú, že Bezhviezdne more je akýmsi Morgensternovej vyznaním lásky čitateľom, literatúre, rozprávaniu príbehov. Za mňa osobne snáď nemožno nájsť presnejší opis toho, o čom Bezhviezdne more je. Autorka sa s románom nesmierne vyhrala a miestami jej text pôsobí ako najjemnejšia poézia. Nie je to kniha, ktorú chcete čítať rýchlo, chcete si ju vychutnať, precítiť každý riadok. O tom je čítanie, o tom je podstata toho, prečo už toľké stáročia ľudia hltajú príbeh za príbehom. Autorka stavia v podstate celý román na tomto základe a podľa mňa jej to veľmi vychádza. Bezhviezdne more je fantazijný román, ktorý je netradičný dejom, krásny opismi, hlboký dejom a v neposlednom rade je slovenské vydanie od vydavateľstva Lindeni aj nesmierne nádherné spracovaním, ktoré s obsahom vytvára vzácny súzvuk.

Ako však vidí Bezhviezdne more už spomínaná Anička?
Epické rozprávkové fantasy od Erin Morgensternovej si získalo srdcia čitateľov po celom svete a slovenskom bookstagrame. Keďže na mňa Bezhviezdne more vyskakovalo zo všetkých strán, rozhodla som sa dať knihe šancu.
Morgensternovú už možno viacerí poznáte ako autorku Nočného cirkusu, populárneho románu plného mágie, prekvapivých zvratov a skokov. Autorka zostala verná svojmu štýlu aj v knihe Bezhviezdne more a pre čitateľov si pripravila príbeh, ktorého rozuzlenie vedie k neuveriteľnému koncu.
Ale dosť bolo omáčok. Novodobé fantasy som nečítala už dobrých pár rokov a žánrovo to ide mimo mňa. Dokážem ale pochopiť, čo sa ľuďom na tejto knihe páči. Erin Morgensternová vo svojom románe vytvorila udivujúci a magický svet, v ktorom sa napísané príbehy a realita prelínajú a miestami spájajú do jedného. Stvorila komplexné a vtipné postavy, ktoré sa vám dokážu veľmi rýchlo dostať pod kožu a nútia vás otáčať stranu za stranou (najmä Kat, tá baba je geniálna).
Bezhviezdne more - Bezhviezdne more Bezhviezdne more
Bezhviezdne more - Bezhviezdne more Disclaimer
Nechcem povedať, že Bezhviezdne more je zlá kniha. Len to nie je kniha pre mňa. V niektorých pasážach som bojovala s autorkiným štýlom a s ambíciami, ktoré táto kniha mala. Stretla som sa s názormi, že Sladké žiale sa čítajú pomaly, ale potom sa kniha zlepší. Áno, prvá časť knihy sa mi naozaj čítala ťažko. A áno, po rozprávkových Sladkých žiaľoch nasledovalo 250 strán úžasného príbehu, ktorý ma (prekvapivo) bavil. No akonáhle som sa dostala na začiatok konca, môj entuziazmus opadol a knihu som brala do rúk s čoraz väčšou nechuťou.
Problém č.1 - čoraz častejšia zmena štýlov a skákanie z príbehu do príbehu. Chápem, že autorkin zámer bolo vytvoriť literárnu verziu Matrixu, kde si postavy uvedomujú, že sú súčasťou príbehu, miesto, kde čas a priestor nie sú skutočne prítomné. No osobne ma to brzdilo v tom, aby som pri knihe vydržala viac ako 20 minút denne. Prečo som ale s čítaním pokračovala?
Zachary Ezra Rawlins. Šarmantný študent zaoberajúci sa videohrami, ktorý za pomoci beletristickej časti univerzitnej knižnice odkladá písanie svojej diplomovky. Ten chlapec sa mi dostal pod kožu. Morgensternová sa s ním fakt vyhrala, je vtipný, úprimný, skutočný, proste 10/10 čo sa týka predpokladov na dobrú hlavnú postavu najväčšieho príbehu knihy. Keďže mi na tejto postave začalo záležať, pokračovala som s čítaním a bola som zvedavá, ako sa dej vyvinie ďalej.
Nuž… Povedzme si o probléme č.2 - romantická zápletka. Predstavte si svoj obľúbený ship. Možno nebolo od začiatku jasné, že tí dvaja skončia spolu. No s postupom času sa tieto postavy navzájom spoznávali a vy ste si medzi nimi začali všímať istú chémiu (sarkastické poznámky, jemný flirt...). Nielen že ste stihli spoznať obidve postavy samostatne, uvedomili ste si aj ich spoločný romantický potenciál, na základe ktorého ste si ich mohli zamilovať aj ako pár. V Bezhviezdnom mori to akosi… chýba? Aby som autorke nekrivdila, musím povedať, že miestami sa snažila. Morgensternová síce predstavila postavu A (Zachary) a postavu B (anonym), a je pravda, že možno som len slepá, ale tieto dve postavy o seba tri štvrtiny knihy neprejavili akýkoľvek romantický záujem a ich “láska” bola formovaná nasilu a vyznievala umelo. Mrzí ma to o to viac, že v jednom z vedľajších príbehov vytvorila nádherný a očarujúci vzťah, ktorý nedostal toľko priestoru, koľko by si v skutočnosti zaslúžil.
Som pristará na rozprávky? Nie. Ale priznám, že keby som mala o 10 rokov menej, tak táto recenzia by bola pozitívna. Tento žáner už totiž nie je pre mňa, hoci som sa snažila. Pokiaľ holdujete fantasy a young adult literatúre, určite dajte Bezhviezdnemu moru šancu, myslím, že si vás získa. Ja potrebujem väčšiu dávku reality.


Hodnotenie: 80 % Martin, 55% Anička

Erin Morgenstern - Bezhviezdne more
Vydavateľstvo: Lindeni
Jazyk: slovenský
Vydanie: prvé
Rok vydania: 2020
Počet strán: 464
Väzba: pevná
ISBN: 9788056617342
Preklad: Zuzana Trstenská

Za poskytnutý recenzný výtlačok ďakujeme vydavateľstvu Lindeni.
Vydavateľstvo Lindeni - logo Vydavateľstvo Lindeni - logo
Vydavateľstvo Lindeni - logo Disclaimer

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB