Cyberpunk v novom klipe od IAmNøt - Rozhovor so slovenskou producentkou

Pomaly ale isto začína na Slovensku dozrievať generácia mladých umelkýň, ktoré vyrastali a sú inšpirované aj počítačovými hrami. Jednou z nich je Sofia Nøt, ktorá koncom apríla do sveta vypustila svoj cyberpunkový videoklip k novej skladbe. Prinášame krátky rozhovor s ňou.
Podporte scifi.sk
IAmNøt je elektronický projekt mladej bratislavskej producentky Sofie Nøt. Jej zvuk je vysoko inšpirovaný tanečnými kapelami 90-tych rokov a pred pár týždňami zverejnila tretí singel z jej pripravovaného debutového albumu. Dystopický pixel-artový vizuál v spojení s hypnotickým trance-om zaujal aj nás v redakcii, a tak sme sa rozhodli mladú producentku vyspovedať v nasledujúcom rozhovore.
IAmNøt - Chaos Spiritual Road (Official Pixel-Art) - Celý záznam - IAmNøt - Chaos Spiritual Road (Official Pixel-Art) Disclaimer
scifi.sk: Vo svojom novom klipe "Chaos Spiritual Road" sa pohrávaš s fascináciou cyberpunkom. Dokonca ho, ako si písala na Facebooku považuješ za životný štýl. Prečo a akým spôsobom ti je blízky? Je to aj tvoj životný štýl?
Sofia Nøt: Pod mojím klipom sa strhla debata o "cyberpunku" ako o trende dnešnej doby. Vďaka hre Cyberpunk 2077 sa toto označenie dostalo medzi najmladšiu generáciu a zároveň sa začalo spájať aj so synthwawe-ovou hudbou... Spomínam si ako sa ku mne dostala hra System Shock na konci 90-tych rokov a v spojení s ňou som prvýkrát zachytila tento výraz aj ja. Hra ma fascinovala a aj všetko ostatné okolo, až na jej hranie. (smeje sa) Nevedomosť angličtiny a môj príliš malý vek boli hlavné problémy. Cyberpunk považujem za súčasť môjho života, aj vďaka punkovej scéne, v ktorej som vyrástla a ktorá ma ovplyvňuje istým spôsobom až do dnes. Zároveň tvorím elektronickú tanečnú hudbu - ktorá zas zastupuje túto "cyber" zložku.
scifi.sk: V klipe si spolupracovala s Gerardom Quirozom aka Kirokaze, ktorý sa špecializuje na pixelovú grafiku. Ako k tomu prišlo? Prečo práve on?
Sofia Nøt: Milujem estetiku starých arkádových hier, ktoré na rozdiel od dnešných graficky dokonalých hier vyzerajú ako hry a nie ako sto-percentné napodobeniny reality. Aj vďaka tomu ma hry dnešnej doby nebavia a narozdiel od starých hier im podľa mňa chýba duša. Hľadala som pre svoj singel čo najlepšieho animátora v oblasti pixel-grafiky a spoločne s pánom Valenbergom (práve mu vyšla dlho očakávaná hra VirtuaVerse - obzrite sa po nej), je pán Kirokaze v pixel-arte svetovou špičkou. Poslala som mu e-mail so skladbou, či by sa na to nepodujal a na moje prekvapenie odpísal, že sa mu track veľmi páči a rád by so mnou spolupracoval. Strašne ma to potešilo a nakoniec je video na svete.
scifi.sk: Klip obsahuje práve niektoré zaujímavé detaily a minimalistický príbeh ľudí žijúcich v kvázi dystopickom svete, ktorí sa klaňajú neónovým svetlám, reklamám či represívnym zložkách chrániacich ich svet. Zároveň si skladbu nazvala "Chaos Spiritual Road" a tu ma napadá otázka - prečo je tá "cesta" chaosne-duchovná?
Sofia Nøt: Rada nechávam vo svojich veciach tajomno, niečo skryté, mystické a chaos ma fascinuje ako nekonečný tok, v ktorom plynieme a zažívame každodenné situácie, ktoré nás ovplyvňujú a vďaka ktorým môžeme rásť, klesať alebo aj stagnovať. Chaos duchovej cesty vnímam so zameraním sa na každodenné signály, ktoré k nám prehovárajú a vedú nás na nami zvolené chodníky. Musíme si len vybrať svoj smer v chaose.
scifi.sk: Chaos Spiritual Road je skladbou z tvojho pripravovaného debutového albumu. Čo na ňom ešte okrem nej budeme môcť nájsť? V akom duchu sa bude niesť?
Sofia Nøt: Tento track je mojím tretím singlom, ktorý som vypustila do sveta. Žánrovo sa ťažko zaraďuje, ale využíva prvky techna, trance-u, EBM-ka či industriálu. Mojím prvým singlom bola skladba Tell me the Reason, ktorá sa umiestnila v relácií Rádia_FM - Demovnica desaťkrát na prvom mieste. Tento song sa nesie v old-school drum'n'bassovom duchu, pričom som v ňom vysamplovala spevy z päťdesiat rokov starej skladby od kultových Collegium Musicum. Môj druhý singel No Authority, ku ktorému je natočený aj hraný videoklip, sa zas plavý po ťažkých vlnách breakbeatu. Vychádzam zo skladieb tanečných kapiel 90-tych rokov a medzi interpretov, ktorí ma ovplyvnili najviac by som určite zaradila The Prodigy, The Chemical Brothers, Fat Boy Slim, Plastikman, Front 242, atď. Môj debutový album bude mixovať všetky vyššie spomínané žánre a zároveň bude niesť temný a magický náboj, ktorý u poslucháčov ústi do zvyšovania sa adrenalínu a nekontrolovateľnej potreby hýbania sa. Všetky dôležité informácie a skladby môžte nájsť na mojom YouTube kanáli, mojich sociálnych sieťach, alebo na mojom Spotify pod menom IAmNøt či Bandcampe.
scifi.sk: Vďaka za rozhovor! Prajeme veľa zdaru do budúcna a pevné kroky na ceste spirituálneho chaosu!
Sofia Nøt: Ďakujem za rozhovor a zdravím všetkých čitateľov scifi.sk!

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.