Altered Carbon 2: Ľudský život ako zhluk bezvýznamných dát

Na Netflix vrazila druhá séria Altered Carbon. Poďme sa na ňu pozrieť trocha bližšie!
Tono Stiffel
Filmová história scifi
Keď Netflix v roku 2018 vypustil prvú sériu adaptovanej románovej predlohy Richardka K. Morgana Altered Carbon, bola to vcelku udalosť. Morgan vo svojej voľne prepojenej románovej trilógii Altered Carbon (Půjčovna masa), Broken Angels (Zlomení andělé) a Woken Furies (Probuzené běsy) vytvoril víziu neutešenej budúcnosti, v ktorej ľudský život nemá vôbec žiadnu cenu a nesmrteľnosť začína byť skôr príťažou, pretože v konečnom dôsledku robí z ľudí idiotov. V technicky vysoko vyspelej spoločnosti sa ľudský život zmenil na pár bezvýznamných digitálnych dát uväznených v báze, vytvorenej na základe mimozemskej technológie. Telá, ako puzdra pre bázy, sú len spotrebným materiálom a ich variabilita je vďaka genetickým úpravám takmer nekonečná. Keďže ľudské vedomie môže byť vyslané medzihviezdnym priestorom vo forme dát a následne nahrané do čakajúceho tela, cestovanie medzi svetmi už nie je len výsadou vesmírnych lodí.
Richard K. Morgan
Richard K. Morgan / Zdroj Disclaimer
Morganova románová trilógia celkom umne kombinuje akčnú science fiction s prepracovaným cyberpunkom a primiešava do toho aj trochu temnej detektívky. Autorov svet je starostlivo vystavaný a podrobne premyslený, nie je sa preto veľmi čomu čudovať, že tento lákavý mix zaujal aj šéfov Netflixu, ktorí v snahe nájsť zaujímavé námety pre vlastnú tvorbu v rýchlo rastúcej konkurencii na streamovacom trhu, po ňom prirodzene siahli.
Obálka druhého českého vydania, vyd. Triton, 2012
Obálka druhého českého vydania, vyd. Triton, 2012 Disclaimer
Obálka druhého českého vydania, vyd. Triton, 2012
Obálka druhého českého vydania, vyd. Triton, 2012 Disclaimer
Obálka prvého českého vydania, vyd. Triton, 2012
Obálka prvého českého vydania, vyd. Triton, 2012 Disclaimer
V prvej sérii, pri ktorej sa scenáristi držali viac menej prvej knihy trilógie (Půjčovna masa), sme sa zoznámili s hlavným hrdinom, večným cynickom a nájomným žoldnierom Takeshi Kovacsom. Toho po 250 rokoch strávených vo „väzenskej“ hibernácii oživia, aby si slobodu vydobyl nájdením vraha svojho klienta. Kovacs je bývalý vyslanec Protektorátu, organizácie udržujúcej poriadok medzi ľudskými svetmi roztrúsenými vo vesmíre. Avšak po precitnutí, keď pochopí nezmyselnosť nesmrteľnosti, sa pridáva ku quellistickej revolúcii vedenej charizmatickou Quellcrist Falconerovou. V 25. storočí sa nesmrteľnosť stáva realitou vďaka revolučnej technológii kortikálnych čipov, ktoré po osadení do mozgu zhromažďujú spomienky a uchovávajú osobnosť človeka. Po smrti je možné dáta z tohto čipu implantovať do mozgu novej vyklonovanej alebo synteticky vyrobenej telesnej schránky a prežiť tak vlastne svoju smrť. Táto vymoženosť je však dostupná len hŕstke vyvolených, ostatných čaká neistá budúcnosť na Trhu duší, kde sa ich bázy stávajú doslova odpadom, predávajú sa na kilá alebo sú nenávratne stratené či zničené. Prekvapivo komorný a temný príbeh o hľadaní stratenej ľudskosti vás rýchlo vtiahne, nepustí a popritom aj príjemne zabaví.
Takeshi Kovacs
Takeshi Kovacs / Zdroj Disclaimer
Pri druhej sérii sa tvorcovia prekvapivo inšpirovali rovno tretím románom (Probuzené běsy). Takeshi Kovacs sa v nej vracia domov na Harlanov svet, ktorý je špecifický hlavne jednou zvláštnosťou. Ochranný plášť nad ním drží sieť orbitálnych mimozemských satelitov a základní, ktoré zostrelia všetko sofistikovanejšie a rýchlejšie, než je vrtuľník. Z planéty či na ňu je preto možné dostať sa iba teleportačnou stanicou. Spoločnosť majú pevne v hrsti Prvé rody otcov zakladateľov na čele s miestodržiacou guvernérkou, ale svoj diel vplyvu a moci si uchmatnú aj nenásytné korporácie a podsvetie. Takeshi dostáva opäť ponuku, ktorej je ťažké odolať. Tentoraz je požiadaný o poskytnutie ochrany vysokopostavenému nesmrteľnému, ktorí sú označovaní ako „methovia“. Cenou sú informácie o jeho milovanej Quell, ktorú už od prvej série neustále hľadá naprieč kolonizovaným vesmírom. Hlavný protagonista sa aj tu, rovnako ako v prvej sérii, rýchlo zaplieta do siete politických intríg a tajomných záhad. Na povrch postupne vyplávajú nielen kostlivci Harlanovho sveta ale aj tiene Kovacsovej minulosti.
Anthony Mackie v roli Takeshiho Kovacsa.
Anthony Mackie v roli Takeshiho Kovacsa. / Zdroj Disclaimer
Nový Takeshi v podobe Anthonyho Mackieho je výborný a aj keď možno nemá až takú charizmu, ako Joel Kinnaman z prvej série, veril som mu to a jeho výkon ma po počiatočných obavách, či v ňom nebudem stále vidieť jedného z Avengerov, nakoniec príjemne prekvapil. Osobne ma asi najviac mrzela absencia zmyselnej Marthy Higaredy, ktorá prvej sérii dodávala šťavu. Chris Conner vo vedľajšej postave umelej inteligencie Poa bol nezabudnuteľný. Jeho nerozhodnosť a boj samého zo sebou dojme asi každého. Statočne mu sekunduje Dina Shihabi, ktorá stvárnila UI pomenovanú Dig 301. Výkonmi nezaostali ani ďalší noví herci, Torben Liebrecht v úlohe drsného plukovníka Protektorátu Carreru, Simone Missick v úlohe novodobej hackerky Trepp, či napr. James Saito v úlohe jedného z otcov zakladateľov Tanaseda Hidekiho. Tvorcovia seriálu si dali záležať aj na výprave, prepracovaných kulisách a technologických detailov, takže Morganov svet budúcnosti pôsobí celkom uveriteľne a presvedčivo. Jeho vizuálna stránka vôbec nezaostáva mojim predstavám, ktoré som si o ňom vytvoril, keď som čítal pôvodnú románovú trilógiu.
Altered Carbon 2. sezóna - trailer. Disclaimer
Osobne mi druhá séria pripadala ešte o niečo emotívnejšia než prvá a aj keď mal scenár menej zvratov či prekvapení ako v prvej, bol hutnejší, zaujímavejší a komornejší. Nerád by som porovnával, ktorá zo sérii sa mi páčila viac, pretože svojim poňatím boli obe dosť odlišné. Dej v druhej odsýpal rýchlejšie a oproti jednotke bol priamočiarejší, pričom ma potešilo, že dvojka zavŕšila pár nejasných vecí z minulosti a ukončila niektoré linky z jednotky. Finále zakončilo druhú sériu veľkolepo, no nechalo jemne pootvorené dvierka pre prípadné ďalšie pokračovania. Dúfam, že Netflix s nimi nebude dlho váhať. Porovnával som aj obidve znenia a musím konštatovať, že český dabing sa Netflixu, podobne ak pri Zaklínačovi, opäť vydaril. Hlasy jednotlivých postáv mi k nim prirodzene zapasovali a nezdali sa mi ani pri jednej neprirodzené.
_________________________________________________________________________________________________
Zhrnutie: Altered Carbon je v tej záplave druhotriednych sci-fi seriálov naozaj svetlá výnimka a jeho tvorcovia sa pokúsili z kvalitnej predlohy vyťažiť maximum. Druhú sériu môžem len odporúčať.

Tono Stiffel

Tono Stiffel
Som slovenský sci-fi autor venujúci sa hlavne poviedkovej tvorbe. Publikujem od roku 1998, kedy mi v časopise Fantázia vyšla prvá poviedka "Prejdi bránou a dotkni sa mojej duše", ktorá čitateľov zaujala. Spoločným menovateľom mojich poviedok sú láska a technika, čo predstavuje v slovenskom literárnom kontexte netypickú a originálnu kombináciu. Publikoval som vo viacerých časopisoch, zborníkoch a antológiách doma aj v zahraničí a bol som úspešný v mnohých literárnych fantastických súťažiach. V roku 2015 mi vyšla zbierka sci-fi poviedok Zabudnutý vesmír, ktorá sa za dva roky vypredala a tak tento rok vyšla vo vydavateľstve Hydra jej upravená a rozšírená reedícia, ktorá predstavuje súhrn mojej tvorby od roku 1998 po súčasnosť.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

cyberstorm
Priznam sa, este som druhu seriu stale nevidel. nejak nestiham...ale tesim sa
05.03.2020

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB