O hologramoch, vývoji hier či komiksoch – aj o tom bude PegasCon 2020

Zaujímaví rečníci a prednášajúce, množstvo stolových hier či tvorivých dielní ale aj divadelné predstavenie – to všetko môžu účastníci ôsmeho ročníka festivalu vedy, sci-fi a fantasy PegasCon zažiť už tento víkend v Prešove.
Filmová história scifi
Hlavnou sekciou PegasConu je aj tento rok pásmo prednášok rozdelené do dvoch paralelných programových línií. Prispeli doň profesionálni prednášajúci, ako aj nadšenci z radu fanúšikov. „Sme radi, že tento rok sa nám podarilo presvedčiť slovenských vývojárov videohier pracujúcich pre veľké zahraničné firmy aj naše slovenské nezávislé štúdiá, aby prišli a porozprávali o svojej práci. Pozvanie prijal Ľubomír Baran zo štúdia SEGA ale aj Štefan Béreš z košického inLogicu,“ predstavuje hlavné hviezdy programu Alexander Schneider, spoluorganizátor festivalu. „Moderné technológie hologramov zasa predstaví Ivana Novotná z košického start-upu APONI,“ dodáva. Okrem nich sa budú témou hier zaoberať aj prekladateľka videohier Mária Koscelníková či propagátor gamingu a esports Samuel Parlagi. V programe je zahrnutých ďalších viac ako 20 prednášok týkajúcich sa slovenskej aj zahraničnej komiksovej tvorby, diel autorov vedeckej fantastiky či žánrových filmov a seriálov ako sú Harry Potter alebo Hra o Tróny.
Témou PegasConu sú tento rok aj animované filmy. Deväťdesiate výročie oslávia americké legendy ako Bugs Bunny a ďalšie postavičky zo série Looney Tunes. Osemdesiate výročie zasa Tom a Jerry – a tak príde česká autorka Františka Vrbenská porozprávať práve o histórii animovaného filmu, zatiaľ čo slovenský popkultúrny teoretik Juraj Malíček predstaví moderné „animáky“, ktoré nie sú len pre deti, ale vedia osloviť aj dospelého diváka.
Zastúpenie bude mať ale aj literatúra. Ondrej Sokol, ktorý je známy svojim blogom a knihou o tom, ako vozil Nórov, príde predstaviť jej pokračovanie. Marka Staviarska zasa svoje detské knihy a porozprávať o produkcii filmu Loli Paradička. Mark E. Pocha účastníkov presvedčí o kvalitách slovenského hororu.
Zlatým klincom festivalu je už tradične sobotňajšia premiéra divadelného predstavenia. Košický autor Dušan Fabian napísal pre PegasCon historickú fantasy veselohru z čias Veľkej Moravy pod názovom My, Slovieni. Dej sa odohráva na Čingove, kam sa z výučby v Nitre vracia mladý Svetloslav. Osudy hradiska však nezmení len jeho príchod, ale aj nadprirodzené sily. Po divadle sa všetci môžu tešiť na vyhodnotenie štedrej tomboly.
Do priestorov ABC Centra voľného času prinesie festival aj miestnosť plnú stolových spoločenských hier, ktoré si budú môcť návštevníci a návštevníčky vyskúšať za pomoci vysvetlenia pravidiel priamo na mieste. Zároveň bude prítomná aj miestnosť retroherne videohier, v ktorej si staršie ročníky zaspomínajú na časy prvých konzol, starších 8-bitových počítačov a začiatkov PC. Tí mladší zasa budú môcť okúsiť trochu z histórie počítačových hier naživo.
Vstupenky na jednotlivé dni festivalu (alebo separátne na sobotňajšie večerné divadlo) budú dostupné priamo na mieste. Detailný rozpis programu sa nachádza na webovej stránke www.pegascon.sk.

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB