To najlepšie za rok 2019: seriály

Pomaličky končíme. Nech sa páči, najlepšie fantastické seriály za minulý rok.
8HitBoy
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
V sérii To nejlepšie za rok 2019 sme vám priniesli zoznam toho najlepšieho anime, kníh aj komiksov. Nasleduje dvanásť najlepších nových SFFH seriálov, na každý mesiac jeden :).
Carnival Row - Plagát
Carnival Row - Plagát / Zdroj Disclaimer
Carnival Row
Tento seriál z produkcie Amazon Prime priniesol na obrazovky fanúšikovi fantastiky zase raz niečo nové. V tomto veľmi originálnom urban fantasy žiari Cara Delevingne ako okrídlená víla Vignette a Orlando Bloom ako detektív Rycroft, ktorí spoločne čelia nástrahám sveta, v ktorom sú víly a ľudia neustále vo vojne, a ich vzájomné interakcie sú neuveriteľne úderné a vtipné. Perfektná zmes noiru, viktoriánskej doby a lovecraftovej stmosféry.
Recenziu na film spojenú s reckou na tematicky podobnú knihy si môžete prečítať tu.
***
The Umbrella Academy. Oficiálny plagát.
The Umbrella Academy. Oficiálny plagát. / Zdroj Disclaimer
The Umbrella Academy
Pamätáte si Gerarda Waya z My Chemical Romance? Tak ten po novom píše komiksy, a sú skutočne skvelé! Dôkazom je aj Umbrella Academy z produkcie Netflixu. Akýsi iný pohľad na X-Menov, plný čierneho humoru a šialených schopností, nám rozpráva príbeh siedmich detí, ktoré vyrástli spoločne a po smrti svojho adoptívneho otca sa pokúsia spoločne zachrániť svet. Premisa je síce jednoduchá, ale Umbrella Academy búra všetky klišé a divákom poskytuje úžasnú zábavu. Navyše skvelá Ellen Page. Veľmi odporúčame!!!
***
The Boys - Plagát
The Boys - Plagát / Zdroj Disclaimer
The Boys
Podobným prípadom ako Umbrella Academy, je aj The Boys, seriál, ktorý produkoval Amazon Prime. Eklektická skupinka superhrdinov, z ktorých ani jeden nespĺňa ani minimálne predpoklady nato, aby mohli byť považovaní za dobrého či normálneho človeka, boli prekvapením uplynulého roka a získali si srdcia miliónov fanúšikov po celom svete. Skvelé nastavenie zrkadla klasickým postavám z DC komiksu ako je Superman, Wonder Woman, Batman či Flash. Veľmi ľudské, krvavé a chutné. Druhá séria je na ceste!
***
Dobré znamenia - Plagát - Anjel a démon
Dobré znamenia - Plagát - Anjel a démon / Zdroj Disclaimer
Good Omens
Good Omens, seriál opätovne z produkcie Amazonu, musel čeliť rovnakému „problému“ ako aj napr. His Dark Materials, teda veľmi vysokej kvalite svojej predlohy. Prekročiť tieň knihy bolo pre Good Omens zrejme nemožné, ale aj vďaka fantastickým Davidovi Tennantovi a Michaelovi Sheenovi sa im podarilo veľmi príjemne vzdať hold skvelej knihe od Neila Gaimana a Terryho Pratchetta.
***
His Dark Materials.
His Dark Materials. / Zdroj Disclaimer
His Dark Materials
Magnum Opus Philipa Pullmana bolo po fiasku, ktorým bola filmová verzia prvej knihy tejto trilógie, považovaný za prakticky nesfilmovateľný v plnom rozsahu a hĺbke. Na túto nevďačnú úlohu sa napokon podujalo HBO, ktoré hľadá po konci Game of Thrones svoj nový fantasy trhák. Je nutné povedať, že nová verzia Temných hmôt je nesporne kvalitne natočená, má veľmi dobré herecké obsadenie a to najlepšie by malo tento seriál ešte stále len čakať. Tešme sa spolu. Druhá séria isto nedá na seba dlho čakať.
***
The Witcher
The Witcher / Zdroj Disclaimer
The Witcher
”Toss a coin to your witcher...“ Pardon, zase raz som sa nechal uniesť. Asi ani jedna fantasy séria nebola takto dopredu diskutovaná a odsudzovaná za prakticky čokoľvek od typu brnenia jednotlivých postáv, hereckého obsadenia či miesto nakrúcania, ako práve Sapkowského Zaklínač. Hoci reakcie na tento netflixový seriál boli rôznorodé, jedná sa o poctivé, dospelé fantasy plné sympatických postáv a absolútny „must watch“ pre každého fanúšika fantastiky. A nedajte sa odradiť frflaním fanúšikov hier či kníh. Pssst, inak...Triss naozaj nebola v knihe zrzkou ;)
***
The Mandalorian
The Mandalorian / Zdroj Disclaimer
The Mandalorian
The Mandalorian, ktorý je vlajkovou loďou novej streamovacej služby Disney+, ponúkol opätovne iný pohľad na svet Star Wars, a je nutné podotknúť, že tento pohľad je oveľa divácky atraktívnejší, dospelejší a celkovo lepší ako oficiálna nová trilógia. Na pozadí prostredia známeho z filmov sledujeme jasný odkaz spaghetti westernov Sergia Leoneho, či slávnej mangy The Lone Wolf and the Cub. Putovanie Mandaloriana a The Child, známejšieho pod prezývkou Baby Yoda má tú správnu atmosféru vesmírneho road movie či akejsi vesmírnej kovbojky a ponúka naozaj vydarenú zábavu.
***
Love, Death & Robots - Plagát
Love, Death & Robots - Plagát / Zdroj Disclaimer
Love, Death + Robots
Priam geniálna scifi antológia krátkych snímkov, ktorá našla svoje miesto v streamovacej službe Netflixu. Dovedna osemnásť krátkych príbehov, sladkých bonbónov z bonboniéry, kde si divák príde na všetko: military sf, space operu, steampunk, magický realizmus či humornú sf. Väčšinou ide o adaptácie rôznych poviedok svetoznámych autorov ako Alastair Reynolds, Peter F. Hamilton, John Scalzi či Ken Liu. Krátke vypointované príbehy, mnohé na vysokej úrovni, nielen po vizuálnej, ale najmä príbehovej stránke.
Viac o seriáli nájdete v našej recenzii
***
The Dark Crystal: Age of Resistance.
The Dark Crystal: Age of Resistance. / Zdroj Disclaimer
Dark Crystal: Age of Resistance
O pokračovaní slávneho bábkového Temného kryštálu sa vravelo už dlho. No až Netflix nám priniesol ďalšie príbehy zo sveta Thra v podobe prequelu k slávnemu filmu. Znova stretávame milých a naivných Gelflingov, zákerných vtákoidných Skeksisov i samotnú matku Aughru, znova vstupujeme do svete temného kryštálu. Tvorcom treba poďakovať, že ponechali pôvodný bábkovitý vizuál a doplnili ho o počítačové efekty, čím docielili úžasnú vizuálnu atmosféru. A hoc možno vyznieva seriál na dnešnú dobu zložitých príbehov trocha priamočiary, detsky a naivne, je to snáď práve toto, čo ho radí spolu s pôvodným filmom k srdcovkám fantastického žánru.
***
The Kingdom (킹덤/Kingdeom). Netflix poster.
The Kingdom (킹덤/Kingdeom). Netflix poster. / Zdroj Disclaimer
Kingdom
Spoločnosť Netflix spravila výborný krok, keď sa do svojho portfólia rozhodla zahrnúť aj menej známu zahraničnú neanglofónnu tvorbu. Vďaka tomu sme dostali výbornú historickú drámu z prostredia stredovekého kórejského cisárstva. Príbeh korunného princa a jeho bodyguarda, ktorí sa snažia vyšetriť zvesti o tajomnej nákaze meniacej ľudí na zombíkov. Tam, kde sme v amerických postapo príbehoch zvyknutína brokovnice a trucky, v Kráľovstve dostávame meče a kone. A zombiov, samozrejme. To všetko na pozadí smrti cisára a dvorných intríg. Sympatickí hlavní hrdinovia, parádna výprava a skvelá atmosféra. Druhá séria už tento rok!
***
Doom Patrol - Plagát
Doom Patrol - Plagát / Zdroj Disclaimer
Doom Patrol
Ďalšia komiksovka. Všetci poznáme prvoligových hráčov. Superman, Batman, Wonder Woman... A potom sú tu tí, ktorí ťahajú druhé husle. Podporné tímy, druhá alebo dokonca až tretia liga. Robotman, Negative Man, Elasti-Woman a Crazy Jane spolu so svojim šéfom – Šéfom. Všetci obete rôznych katastrof, vďaka ktorým nadobudli svoje superschopnosti, ale zároveň ostali natrvalo poznačení. Seriál spočiatku nakladá situácie plné wtf momentov, neskôr sa ale prenesie do emočnej roviny s dôrazom na charaktery. Každopádne zábava na plný plyn, stavajúca mnohé klišé na hlavu. Rozhodne odporúčame!
***
Watchmen. Poster.
Watchmen. Poster. / Zdroj Disclaimer
Watchmen
Priame (alebo žeby nie?) pokračovanie slávneho Snyderovho snímku legendárnej Moorovej komiksovej predlohy. Príbeh sa odohráva niekoľko rokov po udalostiach z filmu/komiksu. Znova stretávame niektorých starých známych ale aj úplne nové tváre. Znova sa nachádzame v surovej realite, plnej násilia, kriminality a politiky, znova musíme čeliť konšpirácii a tajomnej hrozbe a znova sa otvára známa otázka: "Quis custodiet ipsos custodes?" Kto stráži Strážcov? Lebo nech majú akékoľvek schopnosti, nech dokážu čokoľvek, stále sú to všetci iba ľudia. So všetkými svojimi silnými i slabými stránkami.

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Diskusia

cyberstorm
Aaa co, dame si 10 plnych bodov za clanok. Sak som ho tiez z casti pisal :P
Za mna osobne naj vec bola Love, Death + Robots. Zo spomenutych som myslim ze nevidel iba Doom Patrol a Watchmenov.
Spomedzi pokracovani ma najviac asi chytilo Expanse a Black Mirror a dokonca patrim k tym mala, ktorym nevadili ani posledne serie GoT.
A Cernobyl som furt este nevidel :/
01.02.2020
8HitBoy
To GoTko fakt niee, mne to vadilo už dlhšie, od stvrtej série, kedy bol pre mňa ten seriál na vrchole, to bol fakt priveľký prepad :(
Mňa osobne najviac chytilo His Dark Materials, lebo je to moja srdcovka z detstva, ale viaceré boli úžasné, klasicky Mandalorian, ale aj ten Witcher a krásna bola Umbrella Academy. Z pokracovani by som vypichol Mr. Robot, o ktorom sa hovorí az príliš málo, nato aké skvelé to je!
02.02.2020

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Best of 2019

To najlepšie za rok 2019: seriály

Pomaličky končíme. Nech sa páči, najlepšie fantastické seriály za minulý rok.

To najlepšie za rok 2019: komiksy a grafické romány

Dostávame sa na koniec nášho malého seriálu o tom najlepšom, čo sme v rámci redakcie scifi.sk čítali. Posledným príspevkom sú komiksy agrafické romány, ktoré sa stali za posledných pár rokov nezanedbateľnou časťou slovenskej a českej prekladovej ale aj domácej fantastiky.

To najlepšie za rok 2019: YA a detská fantastika

Po víkendovej prestávke pokračujeme. Popri skvelej fantasy a hardcore science fiction sem - tam siahneme aj po young adult alebo po fantastike pre mládež a deti.

Čo sa hralo minulý rok? (Steam Awards 2019)

Rok sa s rokom stretol a najznámejšia platforma pre hry od firmy Valve opäť rozdeľovala Steam Awards. O narastajúcej prestíži tohto ocenenia svedčí fakt, že čoraz viac sa ním štúdiá chvália, pomáha to najmä menším vývojárskym kolektívom spropagovať ich hry. Navyše, hlasovanie o najlepších tituloch je v podstate čisto v pôsobnosti fanúšikov. Ako teda rozhodol vox populi sa pozrieme v nasledujúcom článku.

To najlepšie za rok 2019: Zahraničné fantasy

Minule sme vám priniesli to najlepšie zo science fiction. Dnes pridáme fantasy.

To najlepšie za rok 2019: Zahraničné science fiction

Pokračujeme vo výbere toho najlepšieho za minulý rok, čo sa nám podarilo prečítať. Nech sa páči: Zahraničné science fiction

To najlepšie za rok 2019: Domáca slovenská a česká tvorba

Rok 2019 máme za sebou, novoročné a trojkráľové sviatky taktiež, takže je na čase si pozrieť výber toho naj z minuloročnej literárnej nádielky.

To najlepšie za rok 2019: Najväčšie anime trháky 2019.

2019 sa nám končí a to znamená jednu vec. Spätný pohľad na anime, ktoré boli za posledný rok odvysielané. Napriek občasným výkrikom, že médium upadá sme tu aj tentokrát mali kvantum skvelých šou. Nie len pokračovania epických ság, ktoré nás zabávajú už roky, ale aj desiatky úplných noviniek, ktoré si získali svojich fanúšikov po celom svete. Bez obáv si dovolím tvrdiť, že v roku 2019 si našli fanúšikovia anime seriál, poprípade seriály, ktoré sa zaisto zapíšu do ich top 10. Tento rok bol jednoducho povedané SUPER.