To najlepšie za rok 2019: YA a detská fantastika

Po víkendovej prestávke pokračujeme. Popri skvelej fantasy a hardcore science fiction sem - tam siahneme aj po young adult alebo po fantastike pre mládež a deti.
cyberstorm
Filmová história scifi
Protivníci. (Egmont, 2019)
Protivníci. (Egmont, 2019) / Zdroj Disclaimer
Marissa Meyer - Protivníci (Renegáti 2) (Egmont)
Marissa sa už roky radí k obľúbeným autorom a touto sériou len dokazuje svoje kvality. V druhom diele Renegátov opäť ukázala, ako perfektne vie vystavať príbeh, prepletať osudy jednotlivých hrdinov, vytvárať napätie a prinášať nečakané dejové zvraty. Knihu som doslova zhltla, čo je u mňa výnimočné, no nie pri tejto autorke. Odkedy som ju zavrela, neviem sa dočkať pokračovania. (Ella)
***
Apolónov pád: Horiaci labyrint. (Fragment, 2019)
Apolónov pád: Horiaci labyrint. (Fragment, 2019) Disclaimer
Rick Riordan - Horiaci labyrint (Apollónov pád 3) (Fragment)
Riordan je pre mňa top autor. Odkedy som pred viac ako 10 rokmi vzala prvýkrát do ruky Zlodeja blesku, teším sa na každú ďalšiu knihu, ktorú napíše. Série Percy Jackson, Hrdinovia Olympu a Apolónov pád patria medzi moje najobľúbenejšie, a to nielen kvôli autorovmu humoru, ktorý mi dokonale sadol, ale aj kvôli kvalitným príbehom a perfektne vytvoreným postavám, ktoré vo svojich knihách čitateľom ponúka. Horiaci labyrint bol podľa môjho skromného názoru zatiaľ najlepšou knihou poslednej spomínanej série, hoci mi v jednom momente zlomila moje čitateľské srdce. No možno aj preto bude pre mňa jednoducho nezabudnuteľná.(Ella)
***
Tieň kostí. (Slovart, 2019)
Tieň kostí. (Slovart, 2019) / Zdroj Disclaimer
Leigh Bardugo - Tieň kostí (Griša 1) (Slovart)
Tejto autorke som prišla na chuť pri čítaní dvojdielnej série Vrania šestka a už vtedy som tušila, že čokoľvek, čo zo sveta Griša vydá, si budem chcieť prečítať. A nebola som sklamaná. Hoci považujem Vraniu šestku a Kráľovstvo podvodníkov za pomerne lepšie kúsky, ani Tieň kostí nie je na zahodenie a séria má rozhodne veľký potenciál. Nehovoriac o tom, že podľa nej vzniká aj seriál, na ktorý sa riadne teším. (Ella)
***
Vzhůru k obloze. Obálka českého vydania (Talpress, 2019)
Vzhůru k obloze. Obálka českého vydania (Talpress, 2019) / Zdroj Disclaimer
Brandon Sanderson - Vzhůru k obloze (1. diel) (Talpress)
Sanderson je pán rozprávač. Okrem toho, že má bohatú imagináciu, dokáže text adresovať širokej vrstve čitateľov bez ohľadu na to, komu je primárne určený. Tak je to aj v prípade knihy „Vzhůru k obloze”. Pomerne priamočiary príbeh, vek hlavnej postavy, aj zápletka ju radí do kategórie YA, ale neunudí ani tých, čo majú rokov viac. Jednak preto, že Spensa nerieši typické problémy pubertiakov a tiež preto, že v pozadí sa postupne odhaľuje príbeh o tom, ako sa vôbec ľudia na Detritus dostali a prečo tam zotrvávajú, aj keď podmienky sa postupne zhoršujú.
Kniha je prvý diel zo série a tak beriem ako malý bonus to, že nekončí v polovici akcie – jedna životná etapa hlavnej aktérky sa uzavrela, ale zároveň sa otvorili otázky, ktoré čitateľa navnadia aj na ďalší diel. (Kei)
***
Čarodeji dávnoveku. Obálka prvého slovenského vydania (Slovart, 2019)
Čarodeji dávnoveku. Obálka prvého slovenského vydania (Slovart, 2019) / Zdroj Disclaimer
Cressida Cowellová – Čarodeji dávnoveku (Slovart)
Éra drakov Cressidy Cowellovej skončila v roku 2014. S poslednými preživšími sme sa (aj keď trochu zvláštnym spôsobom) mohli rozlúčiť o 5 rokov neskôr, kedy bola do kín uvedená posledná časť animovaného filmu „Ako si vycvičiť draka 3“. Príjemný šťastný koniec prišiel v pravej chvíli, pretože do fantastického sveta bola uvedená jej ďalšia magická kniha. Možno vás tak trochu zarmúti zistenie, že Čarodeji dávnoveku, ako sa najnovšia Cowellovej séria nazýva, majú so Štikútom spoločné pramálo, alebo aj nič, rozhodne sa ale máte na čo tešiť, pretože sú rovnako nápadití, ťažko predvídateľní a hlavne geniálne paranoidní!

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Best of 2019

To najlepšie za rok 2019: seriály

Pomaličky končíme. Nech sa páči, najlepšie fantastické seriály za minulý rok.

To najlepšie za rok 2019: komiksy a grafické romány

Dostávame sa na koniec nášho malého seriálu o tom najlepšom, čo sme v rámci redakcie scifi.sk čítali. Posledným príspevkom sú komiksy agrafické romány, ktoré sa stali za posledných pár rokov nezanedbateľnou časťou slovenskej a českej prekladovej ale aj domácej fantastiky.

To najlepšie za rok 2019: YA a detská fantastika

Po víkendovej prestávke pokračujeme. Popri skvelej fantasy a hardcore science fiction sem - tam siahneme aj po young adult alebo po fantastike pre mládež a deti.

Čo sa hralo minulý rok? (Steam Awards 2019)

Rok sa s rokom stretol a najznámejšia platforma pre hry od firmy Valve opäť rozdeľovala Steam Awards. O narastajúcej prestíži tohto ocenenia svedčí fakt, že čoraz viac sa ním štúdiá chvália, pomáha to najmä menším vývojárskym kolektívom spropagovať ich hry. Navyše, hlasovanie o najlepších tituloch je v podstate čisto v pôsobnosti fanúšikov. Ako teda rozhodol vox populi sa pozrieme v nasledujúcom článku.

To najlepšie za rok 2019: Zahraničné fantasy

Minule sme vám priniesli to najlepšie zo science fiction. Dnes pridáme fantasy.

To najlepšie za rok 2019: Zahraničné science fiction

Pokračujeme vo výbere toho najlepšieho za minulý rok, čo sa nám podarilo prečítať. Nech sa páči: Zahraničné science fiction

To najlepšie za rok 2019: Domáca slovenská a česká tvorba

Rok 2019 máme za sebou, novoročné a trojkráľové sviatky taktiež, takže je na čase si pozrieť výber toho naj z minuloročnej literárnej nádielky.

To najlepšie za rok 2019: Najväčšie anime trháky 2019.

2019 sa nám končí a to znamená jednu vec. Spätný pohľad na anime, ktoré boli za posledný rok odvysielané. Napriek občasným výkrikom, že médium upadá sme tu aj tentokrát mali kvantum skvelých šou. Nie len pokračovania epických ság, ktoré nás zabávajú už roky, ale aj desiatky úplných noviniek, ktoré si získali svojich fanúšikov po celom svete. Bez obáv si dovolím tvrdiť, že v roku 2019 si našli fanúšikovia anime seriál, poprípade seriály, ktoré sa zaisto zapíšu do ich top 10. Tento rok bol jednoducho povedané SUPER.