To najlepšie za rok 2019: Zahraničné fantasy

Minule sme vám priniesli to najlepšie zo science fiction. Dnes pridáme fantasy.
cyberstorm
Podporte scifi.sk
Za minulý rok vyšlo v slovenskom a českom jazyku dovedna niekoľko desiatok fantasy titulov. Je pochopiteľné, že taká malá redakcia, akou redakcia scifi.sk je, nemá šancu prečítať všetko. Napriek tomu sme dokázali vybrať podľa nás to najlepšie zo zahraničnej fantasy literatúry.
***
Kirké - Obálka - Obálka slovenského vydania
Kirké - Obálka - Obálka slovenského vydania / Zdroj Disclaimer
Madeline Miller – Kirké (Tatran)
Kirké už v anglickom origináli očarila čitateľov natoľko, že vlani získala cenu portálu Goodreads za najlepšiu fantasy. O jej veľmi vydarené slovenské vydanie sa tento rok postaralo vydavateľstvo Tatran. Kniha je moderným spracovaním gréckych mýtov, no zároveň ju možno chápať aj ako sondu do ženskej duše. Madeline Miller si známe príbehy neprispôsobuje, ale skôr vypĺňa biele miesta a postavám dodáva hĺbku. Z románu sa dozviete napríklad, aká bola Skylla, kým sa zmenila na obludu, čo sa stalo pri pôrode Minotaura a aj prečo vlastne čarodejnica Kirké premenila Odyseových námorníkov na prasatá.
Koncom roka si Tatran pre čitateľov pripravil aj preklad autorkinej prvotiny Spev o Achillovi, recenzia čoskoro. (YaYa)
Naša recenziu na Kirké si môžete prečítať TU
***
Brány Anubisovy. Obálka tretieho, rozšíreného českého vydania (Argo, 2019)
Brány Anubisovy. Obálka tretieho, rozšíreného českého vydania (Argo, 2019) / Zdroj Disclaimer
Tim Powers - Brány Anubisovy (Argo)
Brány Anubisove patria k tomu najlepšiemu, čo bolo na poli fantasy a celkovo literárnej fantastiky kedy napísané. Príbehov spájajúcich dohromady cestovanie časom, Londýnske podsvetie, mágiu, básnikov, Enterpise (!!!), egyptských bohov a Viktoriánske obdobie takým spôsobom, že knihu neodložíte z ruky kým ju na jeden dych neprečítate, je vskutku málo. Vlastne iba jeden. Navyše v dobe keď bolo román napísaný (teda v polovici osemdesiatych rokov) slúžil na definovanie nového rodiaceho sa žánru - steampunku. Nové vydanie z dielne Arga prichádza v pevnej väzbe a je doplnené o novelu U nikoho doma. (cyberstorm)
***
Proč číst fantasy, jak to, že zvířata v knížkách mluví a odkdy se Američané bojí draků (Gnóm!, 2019)
Proč číst fantasy, jak to, že zvířata v knížkách mluví a odkdy se Američané bojí draků (Gnóm!, 2019) / Zdroj Disclaimer
Ursula K. Le Guin – Proč číst fantasy, jak to, že zvířata v knížkách mluví a odkdy se Američané bojí draků (Gnóm)
Fantastika nie je len o samotných príbehoch. Malé české vydavateľstvo Gnóm nám tento rok prinieslo výber z esejí Ursuly K. Le Guinovej, jednej z najznámejších autoriek fantastiky. Eseje pre bežného čitateľa nie sú až také príťažlivé ako romány, a tak ide o veľmi statočný a zároveň záslužný vydavateľský počin. V útlej knižočke si môžete prečítať podnetné úvahy o úlohe fantastiky v našom živote, o jej vzťahu s inými literárnymi prúdmi, zobrazení zvierat v literatúre či o literatúre pre mládež. (YaYa)
***
Králové Wyldu. Obálka českého vydania (Host, 2019).
Králové Wyldu. Obálka českého vydania (Host, 2019). / Zdroj Disclaimer
Nicholas Eames - Králové Wyldu (Host)
Predstavte si že ste členmi najlegendárnejšej skupiny bojovníkov, o ktorej bardi (tí, ktorí prežili stretnutie s vami) spievajú piesne široko ďaleko. Lenže to už bolo nejakých pár rôčikov dozadu a vy si užívate zaslúžený dôchodok. Žiaľ, osudu sa vaša penzia nepáči a tak vás jeho pričinením požiada starý priateľ, tiež bývalý člen partie, o pomoc. A vám neostáva nič iné, než dať celú starú grupu znova dokopy a vydať sa za novým dobrodružstvom tým najpraštenejším a najkrvavejším spôsobom, akého ste po rokoch schopní. Eames vo svojej románovej prvotine, ktorá len tak mimochodom vyhrala cenu Gemmella za rok 2018, popisuje svet plný tých najklasickejších fantasy klišé, do ktorého skvelo primiešava humor, napätie, vnútornosti a hrdinov v štýle Expendables. Skvelá fantasy a rozhodne prekvapenie roku! (Tami)
Brána z obelisků. Obálka prvého českého vydania (Host, 2019)
Brána z obelisků. Obálka prvého českého vydania (Host, 2019) / Zdroj Disclaimer
N. K. Jemisin – Brána z obeliskov (Zlomená Zem 2) (Host)
Afroamerická spisovateľka N. K. Jemisin so svojou trilógiou Zlomená země žne úspech za úspechom. Príbeh o svete s búrlivou tektonickou aktivitou a ľuďoch, ktorí ju dokážu ovládať, získal hneď tri ceny Hugo – jednu za každý diel – a chystá sa aj televízne spracovanie. Českého vydania sa chopilo vydavateľstvo Host a v roku 2019 nám prinieslo už druhý diel. Dielo sa pýši prepracovaným svetom, fantastickými scenériami, silnou ženskou hrdinkou, netypickým rozprávačom, ale aj vycibrenou štylistikou a mnohými odkazmi na problémy súčasnosti pod povrchom. Povinná jazda pre čitateľských gurmánov, ktorým nestačí klišé, a radi vyskúšajú inovatívne, originálne a možno trochu kontroverzné príchute.
***
Oheň a krv. Obálka prvého slovenského vydania (Tatran, 2019).
Oheň a krv. Obálka prvého slovenského vydania (Tatran, 2019). / Zdroj Disclaimer
G. R. R. Martin – Oheň a krv (História rodu Targaryen 1) (Tatran)
Martinov návrat do ságy Ľadu a ohňa bola udalosťou, na ktorú mnohí čakali. Žiaľ, nedošlo k tomu spôsobom, ako sme všetci dúfali, teda v podobe Vetrov zimy, no aspoň čosi. Kniha Oheň a krv nás zavedie do dávnej minulosti, na počiatok vlády rodu Targaryen vo Westerosse, do doby, keď sa objavili prví vládcovia krvou zjednoteného kontinentu, do vekov, keď ešte žili draci. Kniha je písaná formou historického beletrizovaného prehľadu, čím nemá ďaleko k legendárnemu Silmarillionu. Tak ako aj pri Silmarillione, aj tu sa môže čitateľ vyblázniť pri faktografii. Pre fanúšika Martinovej tvorby a fantasy celkovo povinnosť.(cyberstorm)
***
Meč přísahy. Obálka prvého českého vydania (Talpress, 2019).
Meč přísahy. Obálka prvého českého vydania (Talpress, 2019). / Zdroj Disclaimer
Brandon Sanderson – Meč přísahy (Archiv bouřní záře 3) (Talpress)
Predstavovať fanúšikom fantasy Brandona Sanderosona je ako nosiť drevo do lesa. Grafoman, ktorý píše tri tisíc stranové knihy ročne a popri tom dopisuje nedokončené série za iných je proste zjav aký sa veľmi často nevidí. Jeden z jeho novších projektov, desaťdielna séria z prostredia sveta Rošáru, sa už aj v preklade dočkala tretej časti. Oathbringer, ako v origináli názov románu znie, nás znova privádza k známym postavám. Znova sa stretávame s Dalinarom, ktorý sa snaží ochrániť svet pred ničivými búrkami i mnohými nepriateľmi. Epická fantasy v tom najlepšom svetle. Už teraz sa teším na Rhythm of War, ktorý by mal vyjsť koncom tohto roku! (Tami)
***
Pád Gondolinu. Obálka českého vydania (Argo, 2019)
Pád Gondolinu. Obálka českého vydania (Argo, 2019) / Zdroj Disclaimer
J. R. R. Tolkien & Christopher Tolkien – Pád Gondolinu (Argo)
Pád Gondolinu je po Sillmarilione, Nedokončených príbehoch, Húrinových deťoch a Beren a Lúthien (zatiaľ v preklade nevyšla) v poradí už piatou posmrtne vydanou expanziou pôvodného sveta Stredozeme. Podobne ako ostatné vyššie spomenuté, aj tento príbeh bol zozbieraný a spísaný po veľmajstrovej smrti jeho synom, Christopherom. Vychádza pritom z otcových poznámok, ktoré po sebe J.R.R. zanechal. Kniha popisuje dobre známe udalosti zo Silmarillionu, pričom ich rozširuje o nové fakty a množstvo detailov. Príbeh nás znova zavedie do časov, kedy Stredozemou zmietala vojna medzi Morgothom a jeho služobníkmi na strane jednej a mocnosťami Valar, elfmi a ľuďmi na strane druhej. Stretávame hrdinov dávnych vekov, elfského vládcu Gondolinu Tulgora, legendárneho Tuora i Tuorovho potomka Eärendila a sledujeme ich boj proti armáde temnôt. Kniha jednoznačne nadchne všetkých Silmarillionských hnidopichov, ktorí vedia z pamäti vymenovať všetky mocnosti Ardu, elfských veľkráľov, či númenorských panovníkov. Naopak, mierne rozpaky môže vyvolávať u tých, ktorí videli len filmy, nakoľko naoko nemá s nimi žiadne jasné prepojenie. Avšak pravdou je opak. (Tami)
***
Tři srdce, tři lvi. Obálka druhého českého vydania (Fragment CZ, 2019)
Tři srdce, tři lvi. Obálka druhého českého vydania (Fragment CZ, 2019) / Zdroj Disclaimer
Poul Anderson – Tři srdce, tŕi lvi (Fragment CZ)
Nové vydanie fantasy klasiky. Poul Anderson, jeden z najvýznamnejších hlasov fantastiky minulého storočia, patril k tým autorom, ktorí vedeli písať skvelé science fiction aj fantasy. Tri srdcia a tri levy sú dôkazom toho druhého. Anderson, sám potomok divokých dánskych Vikingov, veľmi rád pracoval s témou mytológie a severských ság. A nie je tomu inak ani tu. V knihe, resp. v dobe 1000 stranových ság len v knižke, nám prerozpráva klasický príbeh vyvoleného, ktorý sa zhodou okolností ocitol vo svete plnom severskej a keltskej mytológie. Je to svet plný fei, elfov, víl, trollov (nie tých facebookových), démonov i polobohov. Hlavný hrdina, Holger Carlson musí tento rozprávkový mýtický svet ochrániť pred silami chaosu, ktoré ho hrozia zničiť.
Celé dielo je popretkávané odkazmi na Artušovskú mytológiu a keltské legendárne cykly. To čo by v dnešnej dobe snáď mohlo pôsobiť ako nudné klišé zachraňuje a zdobí Andersonovo rozprávačské umenie. Veď nie nadarmo patril medzi prvých, ktorí získali cenu Veľmajstra SFFH. (cyberstorm).
***
Hammered - Plagát - obálka
Hammered - Plagát - obálka / Zdroj Disclaimer
Kevin Hearne – Kroniky železného druida (reedícia, Laser-books)
Kroniky železného druida sa čitateľovi prihovorili v máji v roku 2011. V súčasnosti sa vybraným americkým mestám predstavuje ich ôsmy diel, Staked, ktorého krst prebieha vo veľkom štýle. Šnúra autogramiád bola Kevinom Hearnom oficiálne ohlásená už koncom januára 2016 a každé jedno uvedenie knihy do života malo pozoruhodnú dohru. Veď, kto z vás by neodolal dobrému pivu, voňavým klobásam a poriadnej dávke populárnej kultúry v spoločnosti spisovateľa, ktorý si vie bohémsky vychutnať život?
Kroniky železného druida rozprávajú príbeh o poslednom druidovi, čo si v mierumilovne pôsobiacej Arizone otvoril okultné kníhkupectvo a vo voľnom čase na seba rád berie podobu veľkého psa, aby si s tým svojím mohol vyraziť na lov. Podľa slov Martina Šusta v sebe ukrývajú vyváženú zmes dobrodružstiev v štýle Jima Butchera a humoru, za ktorý by sa nemusel hanbiť žiadny autor humornej fantasy. S výrokom sa nám nedá nesúhlasiť, pretože dielo Kevina Hearna, fanúšika Hviezdnych vojen, vyznávača rocku a zberateľa komiksov, ktorý dlhé roky zasvätil svoj život výučbe angličtiny, oplýva okrem vyššie spomenutými kľúčovými atribútmi, aj príjemným výberom zatiaľ ešte neopozeraných postáv či štipkou neprikrášlenej mytológie
Nie, nevynašli sme stroj času a ani sme si nepomýlili roky. Železný druid sa jednoducho dočkal v roku 2019 novej reedície, aby sa mohlo pokračovať nielen v prekladaní tých častí, na ktoré fanúšikovia čakali takmer jednu dekádu, ale aj v jeho pôsobivom dobrodružstve, ktoré nezničí ani tá nešťastná papierová väzba! (Veronika)
***
Houby z Yuggothu. Obálka druhého českého vydania (Straky na vrbě, 2019)
Houby z Yuggothu. Obálka druhého českého vydania (Straky na vrbě, 2019) / Zdroj Disclaimer
H. P. Lovecraft - Houby z Yuggothu
H.P. Lovecraft je spolu s E. A. Poeom považovaný za otca hororu. Nie nadarmo, veď kto by nepoznal obrieho všemocného Cthulhu, ktorý drieme dole pod morom v meste zvanom R'lyeh a čaká na vhodnú konšteláciu hviezd?
Táto kniha, resp. knižočka, však nie je o prerastenej chobotnici, resp. nie len. H:P. Lovecraft totižto okrem svojej prózy písal a vydával aj básničky. V nich nám síce znova, avšak v trocha inej podobe servíruje prebásnené vesmírne hrôzy. Znova navštívime Innsmouth, i rôzne snové dimenzie, stretneme večne spiaceho (dúfajme) Azatotha, jadrový chaos v strede vesmíru, i shoggothov i titulné okrídlené mimozemské huby. Samotnou kapitolou je ale grafické spracovanie knihy, ktoré je jednoducho – úžasné. Úvodná obálka z dieľne Martina Milana by si zaslúžila veľkosť plagátu nad posteľ. Vnútorné čierno biele pérovky kvalitou tiež nezaostávajú a dodávajú malej zbierke temných šialených básničiek nový rozmer. Odporúčame kombinovať s jeho zobranými spismi, ktoré v preklade nedávno vyšli a s niektorými vybranými komiksami. (Tami)

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Best of 2019

To najlepšie za rok 2019: seriály

Pomaličky končíme. Nech sa páči, najlepšie fantastické seriály za minulý rok.

To najlepšie za rok 2019: komiksy a grafické romány

Dostávame sa na koniec nášho malého seriálu o tom najlepšom, čo sme v rámci redakcie scifi.sk čítali. Posledným príspevkom sú komiksy agrafické romány, ktoré sa stali za posledných pár rokov nezanedbateľnou časťou slovenskej a českej prekladovej ale aj domácej fantastiky.

To najlepšie za rok 2019: YA a detská fantastika

Po víkendovej prestávke pokračujeme. Popri skvelej fantasy a hardcore science fiction sem - tam siahneme aj po young adult alebo po fantastike pre mládež a deti.

Čo sa hralo minulý rok? (Steam Awards 2019)

Rok sa s rokom stretol a najznámejšia platforma pre hry od firmy Valve opäť rozdeľovala Steam Awards. O narastajúcej prestíži tohto ocenenia svedčí fakt, že čoraz viac sa ním štúdiá chvália, pomáha to najmä menším vývojárskym kolektívom spropagovať ich hry. Navyše, hlasovanie o najlepších tituloch je v podstate čisto v pôsobnosti fanúšikov. Ako teda rozhodol vox populi sa pozrieme v nasledujúcom článku.

To najlepšie za rok 2019: Zahraničné fantasy

Minule sme vám priniesli to najlepšie zo science fiction. Dnes pridáme fantasy.

To najlepšie za rok 2019: Zahraničné science fiction

Pokračujeme vo výbere toho najlepšieho za minulý rok, čo sa nám podarilo prečítať. Nech sa páči: Zahraničné science fiction

To najlepšie za rok 2019: Domáca slovenská a česká tvorba

Rok 2019 máme za sebou, novoročné a trojkráľové sviatky taktiež, takže je na čase si pozrieť výber toho naj z minuloročnej literárnej nádielky.

To najlepšie za rok 2019: Najväčšie anime trháky 2019.

2019 sa nám končí a to znamená jednu vec. Spätný pohľad na anime, ktoré boli za posledný rok odvysielané. Napriek občasným výkrikom, že médium upadá sme tu aj tentokrát mali kvantum skvelých šou. Nie len pokračovania epických ság, ktoré nás zabávajú už roky, ale aj desiatky úplných noviniek, ktoré si získali svojich fanúšikov po celom svete. Bez obáv si dovolím tvrdiť, že v roku 2019 si našli fanúšikovia anime seriál, poprípade seriály, ktoré sa zaisto zapíšu do ich top 10. Tento rok bol jednoducho povedané SUPER.