To najlepšie za rok 2019: Domáca slovenská a česká tvorba

Rok 2019 máme za sebou, novoročné a trojkráľové sviatky taktiež, takže je na čase si pozrieť výber toho naj z minuloročnej literárnej nádielky.
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Minulý rok sa na poli českej a slovenskej domácej i prekladovej literatúry urodilo niekoľko stoviek titulov. Veď uvážte, len na našom malom skromnom slovenskom trhu bolo vydaných viac než tridsať kníh domácich autorov a autoriek a to nevravíme o zahraničnej fantastike preloženej do slovenčiny. Samozrejme, nikto nemá šancu prečítať všetky knihy, ktoré sa na našom objavili. Napriek tomu sme sa v redakcii fantasy.scifi.sk rozhodli vám predstaviť niekoľko zaujímavých diel, ktoré nás v minulom roku zaujali a nemali by ste si ich nechať ujsť.
***
Zabudnutý vesmír - Plagát - Obálka
Zabudnutý vesmír - Plagát - Obálka / Zdroj Disclaimer
Anton Stiffel - Zabudnutý vesmír (Upravená a rozšírená reedícia) (Hydry)
Tono patrí medzi popredných autorov poviedok na slovenskom SF/F nebi. Jeho pôvodná zbierka, ktorá vyšla v roku 2015 bola na slovenské pomery rýchlo vypredaná, a tak, keď sa rozhodli baby z Hydry ju znovu vydať, dohodli sa s Tonom, že nie len, že ju doplnia o poviedky, ktoré mu vyšli od prvého vydania, ale že ju aj autorsky upravia. Týmto dielom získava čitateľ ucelený prehľad na komplexný Staničný svet ako aj do sveta časových agentov. A číta sa to skutočne dobre. Pre plnohodnotné prežitie jednotlivých poviedok potrebuje čitateľ viac času, takže vám kniha zostane na poličke dlhšie ako nejaký román, ale na druhý deň ju chytíte a začítate sa dúfajúc, čo nového sa dozviete. Filozofia aj vývin postáv je dynamický, hoci romantický motív, je v niektorých poviedkach veľmi rýchly, ale zas pri tom úbohom živote v staničnom systéme sa možno niet čo diviť.
A bonus na záver. Totiž už v čase vydania zbierky však nejde o úplné súhrnné dielo poviedok, pretože nová poviedka mu vyšla v prvej slovenskej zbierke alternatívnej histórie Iná nežná, ktorú vydalo Force Majeure (teda scifi.sk) (Nestor)
***
Biela veža. Obálka prvého slovenského vydania (Artis Omnis, 2019).
Biela veža. Obálka prvého slovenského vydania (Artis Omnis, 2019). / Zdroj Disclaimer
Juraj Červenák – Biela veža (Bohatier 4) (Artis Omnis)
Štvrtá kniha rýdzo slovanskej fantasy od Juraja Červenáka, Biela veža, pokropí krvou nielen stredoveké národy Alanov, Avarov či Kassogov, ale aj známe mýty s historickým pozadím, na ktorých bol svet ruských bohatierov v Červenákovej tetralógii vybudovaný. Aj keď sa príbeh slovenského Iľju Muromca začal písať v roku 2017 v žilinskom vydavateľstve Artis Omnis, ani po rokoch nestratil nič zo svojho krvilačného pôvabu. Navyše, pod dizajn knižnej série sa podpísal Michal Ivan, láskavý umelec väčšiny Červenákových knižných diel, takže Iľja a jeho družina vás k sebe budú vábiť aj vizuálne.
Putovanie neprebádaným územím, ktoré by si snáď zamiloval aj Kornélius Báthory, sa ukončilo práve v roku 2019, ktorý bol bohatý na rozmanité fantastické tituly. Čo čert nechcel, Červenák z nich opäť svojsky vytŕčal. Nakoniec, kto z vás by dokázal odolať krvi, potu, špine, kúskom zhovených tiel váľajúcich sa po zemi, príjemnej štipke mágie, akou sú samotné ruské byliny povestné, zaujímavou fantastickosťou bojových svárov hlavných hrdinov i istej rozprávkovosti s jemným hororovým prímesom s dobre známym Červenákovým koncom? (Veronika)
Recenziu na knihu si môžete prečítať TU
***
Druhá planéta. Obálka prvého vydania (Artis Omnis, 2019).
Druhá planéta. Obálka prvého vydania (Artis Omnis, 2019). / Zdroj Disclaimer
Jana Plauchová – Druhá planéta (Artis Omnis)
Druhá planéta je autorkiným štvrtým románom, ktorý mohli milovníci a priaznivci nielen domácej literárnej tvorby, ale aj kvalitnej vedeckej fantastiky podporiť na stránkach Startlab-u. Odmenou za ich priazeň im, okrem ďalšej Plauchovej knihy, bol aj bonus v podobe alternatívneho záveru, ktorý si vychutnajú predovšetkým romanticky založené čitateľské duše. I tento vedecko-fantastický román vyšiel v žilinskom vydavateľstve Artis Omnis, pýši sa Plauchovej nezameniteľným rukopisom, kvalitou (dalo by sa napísať) svetového rozmeru, tematickou pálčivosťou a aktuálnou kritikou spoločnosti, ktorou je žáner už roky známy.
Druhá planéta sa bytostne zameriava na kolorit hlavných postáv, načrie na dno, zahryzne sa do vášho vedomia, dostane sa pod kožu nevtieravo, premyslene, systematicky a hlavne dôveryhodne. Veď vedecká-fantastika by bez atypických hrdinov nebola vonkoncom atraktívna. A v tomto prípade hrá v prospech nového vesmírneho dobrodružstva aj fakt, že sa neskončí v pozitívnom slova zmysle. (Veronika)
***
Táto krajina nie je pre slabých - Obálka - Plagát
Táto krajina nie je pre slabých - Obálka - Plagát / Zdroj Disclaimer
Lenona Štiblaríková - Táto krajina nie je pre slabých (Hydry)
Rovnomenná poviedka v súťaži Martinus Cena Fantázie 2017 mi nesadla. Ale kniha je iná káva. Dej je napínavejší, obsahuje menej hluchých miest a mnohé rozpory z poviedky dostali vysvetlenie. Vincent Varga je nekromant a hoci ho autorka štylizuje ako antihrdinu, čitateľ mu chtiac-nechtiac drží palce, keďže namiesto “zásadového pablba” je z neho skôr “čestný hajzel” (Lobo - Kontrakt na Boga, pozn. autora). Jediné, čo mi vadilo, bol trochu wtf záver, ale človek nemôže mať všetko. Kniha ako vínko, skvele napísaná, rýchlo prečítaná. (Páperíčko)
Naša recenzia na scifi.sk.
***
Le Sabotage. (Enribook, 2019).
Le Sabotage. (Enribook, 2019). / Zdroj Disclaimer
Peter Jelínek – Le Sabotage (Enribook)
Dobrých kníh z alternatívnej histórie nie je veľa, je však zaujímavé, ako sa tento žáner postupne na českej i slovenskej domácej scéne usalašil. Jedným z autorov píšucich takéto knihy je aj Peter Jelínek, ktorý na túto pôdu vstúpil už v roku 2016 knižočkou Norr, ochraňuj Britániu!, ku ktorej neskôr vydal pokračovanie s názvom Aletrnauti. Le Sabotage je však trochu z iného súdku. Omnoho temnejšie prostredie Francúzska z konca 19. st. je prešpikované tajnou políciou, anarchiou, okultizmom i politikou. Peter v románe popisuje odboj proti Napoleónovi IV na pozadí rastúceho napätia medzi Pruskom a Francúzskom. V knihe plnej steampunkových reálií narazíte aj na skutočné udalosti a postavy, čo spolu so zaujímavým príbehom a dobovým mixom noirového prostredia a pary vytvára skvelú kombináciu. Kniha patrí k povinnej literatúre každého milovníka steampunku. (cyberstorm)
***
Fantázia 2019 - Obálka - Plagát
Fantázia 2019 - Obálka - Plagát / Zdroj Disclaimer
Ivan Aľakša & Lucia Lackovičová (eds.) - Fantázia 2019 (Fantázia)
Zborníky z Martinus Ceny fantázie čítam od roku 2013 a vždy v novembri sa na ne veľmi teším. Fantázia 2019 opäť prináša pestrú zmes súťažných poviedok, v ktorej mi chýba snáď len nejaké vesmírne sci-fíčko. Tento rok ma veľmi zaujal napríklad atmosférický horor odohrávajúci sa na dne vypustenej priehrady či nápadité fantasy o tom, ako môže moderným hasičom skomplikovať život bytosť zo starých povier. Či už máte radšej nápadité haluzinky, duchariny, klasické fantasy alebo dielka na zamyslenie, určite sa tu nájde aj niečo pre vás. (YaYa)
***
Kletba. Obálka prvého českého vydania (Brokilon, 2019).
Kletba. Obálka prvého českého vydania (Brokilon, 2019). / Zdroj Disclaimer
Vladimír Šlechta - Kletba (Poslední velkoměsto 2.) (Brokilon)
Šlechta patrí k stáliciam československej fantastickej scény a týmto románom len dokazuje, že je skutočne majstrom svojho remesla.
Kniha začína v ľahšom duchu v nadväznosti na predošlý diel série. Hoci sa spočiatku zdá, že nás čaká ďalšie detektívne dobrodružstvo o Oggerdovi bez Oggerda, opak je pravdou. Atmosféra postupne hustne, dej sa stáva temnejším a okrem pár najbližších nemožno nikomu dôverovať. Rozhodne odporúčam, avšak musím zdôrazniť, že pre lepší zážitok je potrebné prečítať predošlý diel (Tajná historie Bornnu) a materiály ako ich uvádza Šlechta v prílohe. (Páperíčko)
***
Hranice Impéria. Císař v exilu. (Fantom Print, 2019).
Hranice Impéria. Císař v exilu. (Fantom Print, 2019). Disclaimer
Jan Kotouč - Hranice impéria & Císař v exilu (Centrální impérium 1 a 2) (Fantom Print)
Vitajte v 28. storočí, kde galaktické bitky monštruóznych lodí sú bežnou realitou a cesta k moci je plná intríg a experimentov na ľuďoch.
Spravodajský dôstojník Daniel Hankerson čaká v samotnom centre ríše, až bude prepravený o niekoľko tisíc svetelných rokov ďalej, do sektoru Konstantin, ktorý platí za galaktický zapadákov.
Takto nejako začína prvý diel skvelej space opery českého autora Jana Kotouča ktorej prvé dva diely sme mohli čítať minulý rok. Pre fanúšikov tohto rozhodne povinnosť. (Archer)
***
Ve stínu magie. Obálka prvého českého vydania (Epocha, 2019)
Ve stínu magie. Obálka prvého českého vydania (Epocha, 2019) / Zdroj Disclaimer
Boris Hokr & František Kotleta (eds.) - Ve stínu magie (Epocha)
Po Ve stínu Říše a Ve stínu apokalypsy v poradí už tretia antológia od dua Kotleta – Hokr. Tento raz je hlavným motívom mágia. Či už v jej čistej podobe, alebo forme temných síl, vždy tvorí kostru osemnástich poviedok (zväčša) českých autorov, v ktorých sa stretávame s klasickou i mestskou fantasy, hororom alebo drámou. Do knihy prispeli aj dvaja Slováci. Jednak Mark E. Pocha poviedkou Lesy mají oči a jednak Satine Zillah, skvelá Košická výtvarníčka žijúca v Prahe, ktorá vytvorila obálky pre všetky tri spomínané knihy. Rozhovor s ňou si môžete prečítať TU. (B.T.Niromwell)
Ukážka z knihy Ve stínu magie.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Best of 2019

To najlepšie za rok 2019: seriály

Pomaličky končíme. Nech sa páči, najlepšie fantastické seriály za minulý rok.

To najlepšie za rok 2019: komiksy a grafické romány

Dostávame sa na koniec nášho malého seriálu o tom najlepšom, čo sme v rámci redakcie scifi.sk čítali. Posledným príspevkom sú komiksy agrafické romány, ktoré sa stali za posledných pár rokov nezanedbateľnou časťou slovenskej a českej prekladovej ale aj domácej fantastiky.

To najlepšie za rok 2019: YA a detská fantastika

Po víkendovej prestávke pokračujeme. Popri skvelej fantasy a hardcore science fiction sem - tam siahneme aj po young adult alebo po fantastike pre mládež a deti.

Čo sa hralo minulý rok? (Steam Awards 2019)

Rok sa s rokom stretol a najznámejšia platforma pre hry od firmy Valve opäť rozdeľovala Steam Awards. O narastajúcej prestíži tohto ocenenia svedčí fakt, že čoraz viac sa ním štúdiá chvália, pomáha to najmä menším vývojárskym kolektívom spropagovať ich hry. Navyše, hlasovanie o najlepších tituloch je v podstate čisto v pôsobnosti fanúšikov. Ako teda rozhodol vox populi sa pozrieme v nasledujúcom článku.

To najlepšie za rok 2019: Zahraničné fantasy

Minule sme vám priniesli to najlepšie zo science fiction. Dnes pridáme fantasy.

To najlepšie za rok 2019: Zahraničné science fiction

Pokračujeme vo výbere toho najlepšieho za minulý rok, čo sa nám podarilo prečítať. Nech sa páči: Zahraničné science fiction

To najlepšie za rok 2019: Domáca slovenská a česká tvorba

Rok 2019 máme za sebou, novoročné a trojkráľové sviatky taktiež, takže je na čase si pozrieť výber toho naj z minuloročnej literárnej nádielky.

To najlepšie za rok 2019: Najväčšie anime trháky 2019.

2019 sa nám končí a to znamená jednu vec. Spätný pohľad na anime, ktoré boli za posledný rok odvysielané. Napriek občasným výkrikom, že médium upadá sme tu aj tentokrát mali kvantum skvelých šou. Nie len pokračovania epických ság, ktoré nás zabávajú už roky, ale aj desiatky úplných noviniek, ktoré si získali svojich fanúšikov po celom svete. Bez obáv si dovolím tvrdiť, že v roku 2019 si našli fanúšikovia anime seriál, poprípade seriály, ktoré sa zaisto zapíšu do ich top 10. Tento rok bol jednoducho povedané SUPER.