Peter F. Hamilton - Judáš zbavený pút I: Prenasledování - ukážka

Moderná space opera je vzácna vec. A ešte vzácnejšie je dobrá moderná space opera. V tomto ohľade v súčasnosti čnie len pár mien a medzi nimi žiari Peter F. Hamilton. Anglický autor žánru sci-fi, ktorého kníh sa po svete predalo už vyše dva milióny kusov a ktorého novinky ovládajú prvé miesta knižných rebríčkov.
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Jidáš zbavený pout I: Pronásledování. Obálka prvého českého vydania (Planeta9, 2019).
Jidáš zbavený pout I: Pronásledování. Obálka prvého českého vydania (Planeta9, 2019). Disclaimer
Začína finále jednej z najväčších a najlepších sci-fi ság!
Peter F. Hamilton nastúpil na český a slovenský trh so svojím najslávnejším dielom. S monumentálnou a pritom strhujúcou ságou, ktorá prináša epické vesmírnej bitky, desivé hrozby, fascinujúce cudzie svety aj zaujímavých a zraniteľných hrdinov. Táto sága u nás vychádza v štyroch knihách - a toto je tretia z nich. U štvrtej sa už dokončuje preklad.
"Romány Petera F. Hamiltona v sebe spájajú klasickej hard SF s modernými a dotiahnutými nápady so zaujímavými a nejednoznačnými charaktery," hovorí recenzent Jiří Pavlovský. "Hamilton dobre mieša starostlivé a precízne opisy sveta a následky technického pokroku, s dynamickou a monumentálne akcií. Podobne ako u Hry o tróny, aj tu sledujete rôzne postavy v rôznych prostrediach, takže je stále čo objavovať a prečo byť napnutý. "
Nepochopiteľné zmiznutie hviezdy vo vzdialenej galaxii podnietilo mocné, sebavedomé a mierumilovné Spoločenstvo vyslať na prieskum záhady výnimočnú vesmírnu loď. Prílet lodi zničí bariéru okolo miznúce hviezdy a uvoľní desivé zlo doteraz uväznené vnútri. Agresívny a dravý druh mimozemšťanov udrie okamžite, tvrdo a úplne bez zľutovania. Dokonalí sa stanú najhoršou morou Spoločenstva. Spolužitie s technologicky vyspelými mimozemšťanmi je nemožné, Dokonalí sú geneticky determinovaní k vyhladeniu iných foriem života. Dvadsaťtri svetov Spoločenstvo už padlo za obeť invázii Dokonalých. A nikto nevie, kde udrú nabudúce.
Napriek tomu nie sú Dokonalí pre spoločenstvo jedinú hrozbou. Záhadný kult Strážcov identity sa viac ako sto rokov pokúša varovať pred ďalšou mimozemskou hrozbou, rafinovaným, nepolapiteľným Hviezdoplavcom, rozožierajúcim jednotu Spoločenstva. Ociachovaný nálepkou teroristov sú Strážcovia identity vyvrheľmi na všetkých planétach, prenasledovaní do posledného muža neúnavnú Paulou Myo, úplne oddanou svojej práci - boji sa zločinom. Nové dôkazy však naznačujú, že Strážcovia identity sa celú dobu nemýlili. Hviezdoplavec umiestnil svojich agentov na životne dôležité pozície v celom spoločenstve, a tí teraz sabotujú všetky vojnové úsilie a obranu proti Dokonalým. Pracuje Hviezdoplavec pre Dokonalých, alebo rafinovane vohnal dva druhy do boja na život a smrť pre svoj vlastný prospech?
Lapený medzi dvoma desivými nepriateľmi, jeden brutálny votrelec dobývajúci sa dovnútra, druhý ako neľútostná choroba zabíjajúcich hlboko vnútri, sa musí vydesené a roztrieštené Spoločenstvo zjednotiť ako nikdy predtým.
V prvých dvoch knihách si Hamilton budoval zápletku, pripravoval krízu ... a teraz sa už ide z kopca a všetko do seba začína zapadať. Postavy sa stretávajú a začínajú sa pripravovať na boj s inváziou. Lenže, je vôbec možné vzdorovať spoločnosti, ktorá je postavená čisto na útoku? Pre ktorú počet padlých nehrá vôbec žiadnu úlohu?
Schyľuje sa k veľkému finále.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.