Čas hrdinov II (recenzia)

Po siedmich rokoch sa Saš Pavelková a Martin Roger Králik, spoločne s vydavateľstvom Artis Omnis, odhodlali znova osloviť fantastické autorky i autorov a dať dokopy výber poviedok. Treba poznamenať, že predošlý Čas hrdinov I sa beznádejne vypredal, čo je na slovenský domáci žánrový trh skvelá správa...
Slav Orim
Filmová história scifi
Po siedmich rokoch sa Saš Pavelková a Martin Roger Králik, spoločne s vydavateľstvom Artis Omnis, odhodlali znova osloviť fantastické autorky i autorov a dať dokopy výber poviedok. Treba poznamenať, že predošlý Čas hrdinov sa beznádejne vypredal, čo je na slovenský domáci žánrový trh skvelá správa.
Čas hrdinov II. Obálka slovenského vydania (Artis Omnis, 2019; Michal Ivan)
Čas hrdinov II. Obálka slovenského vydania (Artis Omnis, 2019; Michal Ivan) / Zdroj Disclaimer
Zloženie autorov sa oproti Času hrdinov 1 značne odlišuje, bola prizvaná mladá či nová krv. Stálice slovenskej fantastickej scény sú zastúpené Jurajom Červenákom a už spomenutou Alexandrou Pavelkovou. V predslove sumarizuje Martin Roger Králik minulé antológie fantastiky a porovnáva ich so súčasnou.
Bez ďalších dlhých vatových prieťahov poďme k poviedkam (bez spoilerov):
Krvavá panna a veľký zlý vlk (Juraj Červenák): Majster slovenskej fantastiky otvára antológiu novou roganovkou (jupí, moje fantastické srdce spravilo od radosti kotrmelec). Nasadil latku vysoko a bavil som sa znamenite. Iné ako 10/10 sa dať nedá.
A zrodila sa legenda (Lenona Štiblaríková): Prvá hlava Hydry sa blysla poviedkou, ktorá ponúka dve roviny toho istého diania – jednu pravdivú a druhú pokrútenú. Začína to ako rozprávka, ktorá napokon rozprávkou nie je. Výborne 10/10.
Jedného šťastie, iného smola (Lívia Hlavačková): Príbeh chudobného chlapca a cirkusovej akrobatky v povojnovom období, v ktorom naoko všetko funguje, ako má. Aspoň do istého času, potom... už nie. Autorka konflikt vyrieši zásahom Božej moci (deus ex machina de facto). Zaujalo. 8/10.
Čas hrdinov II. Foto z krstu knihy
Čas hrdinov II. Foto z krstu knihy Disclaimer
Vae victis (Ivana Molnárová – Dubcová): Temná, čertovsky dobrá, historická fantasy o žoldnieroch, ktorí zapredali svoje duše, aby mohli žiť. Svet je vystavaný znamenite. Pokojne by sa to mohlo nafúknuť aj do novely či románu. 10/10.
Hladná hora (Monika Kandriková): Rozprávka o ovciach, drakovi, Ďurovi skoro-drakobijcovi a mladom pánovi podaná írečitým, malebným jazykom. Príjemné. 7/10.
Priateľ smrti (Róbert Hric): Vitajte v Británii na konci rímskych čias. Mytológiou opradené postavy bojujú o moc, intrigy strieda hriech, ten sa prekrýva klamstvom, ktoré umlčí smrť. Štylistika výborná, miestami temne poetická. Zaslúžilo by si to román. 10/10.
Večný víťaz (Anna Olejárová): No veru, človek si asi začne vážiť to, čo má (mal), až keď to už nemá. Alebo táto poviedka bola viac o definícii šťastia? To by nám možno prezradil drak, keby nebol zdúchol. Záver prišiel nečakane, akosi urýchlene, akoby si autorka povedala: ták a je koniec! Ešteže dedinský ránhojič sa vyzná vo svete. Prišlo mi to ako rozprávka s nadsázkou, ktorú som asi nepochopil. 6/10.
Papierový boh (Ján Gálik): Alegória na byrokraciu, náboženský fanatizmus a čo ja viem čo všetko ešte, mi prišla zbytočne dlhá, zmätočne posplietaná a nafúknutá neuveriteľnými akčnými scénami, ktoré padali do logických dier. I keď nosná idea sa zdá byť jasná. 6/10.
O tom, čo mal zabijak za lubom a ako to nakoniec dopadlo (Marja Holecyová): Príbeh prerozprávaný z pohľadu dvoch postáv (obe v Ich forme) – Slniečka a Ohavy. Aktuálna imigrantská tematika zabalená do jabiek a čerešní mi vyznela až príliš zdĺhavá a repetitívna. 6-7/10.
Čas hrdinov II. Foto z krstu knihy
Čas hrdinov II. Foto z krstu knihy Disclaimer
Meškajúci hrdina (Zdeno Jašek): Fantasmagorická fantasy so znakmi weird štýlu či ako sa tomu nadáva. Znôška nelogizmov, ktorá medzi riadkami ukrýva aj životné múdra, poetiku a nádej i beznádej. Miestami som sa naozaj bavil a aj zasmial. Kat je môj hrdina. 8/10.
Legenda o rúbanici (Katarína Soyka): Druhá hlava Hydry sa popýšila vyhranou štylistikou. Prvé strany ponúkli aj kus humoru a vtipu, a ak by to vydržalo v nastolenom tempe a štýle, bola by to výborná poviedka. Žiaľ, nasleduje akčný chaos. Podarilo sa mi nájsť v texte vetu, ktorá to plne vystihuje: „Boju s čudnými bytosťami síce nik nerozumel...“ a ja dodávam, že ani ja ako čitateľ. 5-6/10.
Sezóna pazúrov (Jozef Girovský): Príbeh písaný vycibrenou štylistikou sa rozbieha vláčne a pomaly, no oplatí sa čítať ďalej. Autor ho umne rozložil do dvoch rovín, z ktorých tá druhá je hrozivejšia. Napokon obe roviny splynú. Tajomný, znamenite napísaný horor, ktorý vám nechá aj čosi medzi riadkami. Autor by mohol písať častejšie. 10/10
Peter hľadá dom (Alexandra Pavelková): Fíha, vo Zvolene sa ale dejú veci. Urban fantasy o tínedžerovi, ktorý hľadá dom, aby sa mohol vyrovnať s traumatickým zážitkom z ranného detstva (či pomstiť). Napísané je to veľmi kvalitne, čo je už vzhľadom na autorku tohto kalibru asi štandard. No po dočítaní mi pretrval pocit, že tomu stále čosi chýba. Čosi, čo neviem tak celkom definovať. „To si dobre rozmyslím.“ 9/10.
Majstrom slovenskej fantastiky sa antológia začína a Lady fantasy ju uzatvára. Je v tom možno niečo symbolické. Väčšina poviedok je veľmi kvalitných, no pár ich zaostáva. Ale to je len môj pohľad. Možno vám sa budú páčiť práve tie. Hor sa do čítania! Celková známka 8/10.
Objednajte si priamo na martinuse: Čas hrdinov II
Čas hrdinov II
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2019
Počet strán: 352
ISBN: 9788082010490

Slav Orim

Slav Orim

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

soyka
No, Miro, my dvaja si poviedkami očividne navzájom nesadneme. Už to bude tak. Dúfam, že ostatným čitateľom sa moje fantastické tvory budú páčiť. Napokon, Valihora je môj milášššik:))
03.11.2019
Slav Orim
Soyka, nie tak uplne, inac dve z tvojej dielne su stale u mna top, a to Freska a Slucka - tie sa mi velmi pacili...
a ze si ich pamatam, to uz hovori cosi samo za seba...;)
03.11.2019

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB