Christopher Eccleston prezradil, prečo odišiel z Doctora Who a odignoroval jeho 50. výročie

Prečo vlastne Christopher Eccleston prestal hrať Doctora Who?
Filmová história scifi
Odkedy v roku 2005 prestal hrať Doktora Who, sa Christopher Eccleston nevyjadroval k dôvodom, prečo sa rozhodol z tohto seriálu odísť skoro tak rýchlo, ako sa s nadšenými ohlasmi začal jeho reštart. Postupom času začal byť ohľadom tejto témy otvorenejší, dokonca natoľko, že sa o nej na nedávnom Comic Cone v New Yorku bez obalu rozhovoril.
Doktor Who - 9-ty Doctor
Doktor Who - 9-ty Doctor / Zdroj Disclaimer
Svoje rozhodnutie odísť oznámil celkom nedbalo, hneď ako bola odvysielaná prvá epizóda. To zahŕňalo sfalšovanie Ecclestonovho vyhlásenia stanicou BBC, ktoré však musela neskôr stiahnuť. Počas jedného z mála vystúpení na cone odkedy skončil ako Doktor Who, diskutoval v Javits Center o rôznych aspektoch svojho života od traumatického boja s psychickými problémami, ktoré nedávno rozoberal aj vo svojej autobiografií, až po jeho nedostatočne dlhý pobyt v Marvel Cinematic Universe, kde stvárnil zloducha Malekitha v Thor:The Dark World. Najúprimnejšie však pôsobil pri rozprávaní o dôvodoch, pre ktoré opustil seriál a rolu, ktorú mal tak rád a tiež prečo sa neukázal v špeciálnej časti k 50. výročiu.
Podľa The Independent sa Eccleston vyjadril, že za jeho odchodom z Doktora Who boli priepastné nezhody v pracovnom vzťahu s „troma jedincami a spôsobom, akým viedli seriál“, ktorými pravdepodobne myslel showrunnera Russela T. Daviesa a výkonných producentov Julie Gardnerovú a Phila Collinsona:
„Odišiel som iba kvôli tým trom a ich spôsobu vedenia seriálu. Zbožňoval som hrať túto postavu. Myslel som, že budem hrať Doktora po svojom a že nebudem zapojený do tejto politiky, čo však nefungovalo. Tak som odišiel. Stal som sa neviditeľným.“
Eccleston pokračoval a priznal, že kvôli odchodu z Doktora Who nedostával v Británii žiadne herecké ponuky, čo viedlo k prijímaniu rolí v USA. Malú úlohu dostal napríklad aj v seriáli Heroes. Vysvetlil tiež, prečo odmietol návrh vrátiť sa do seriálu v časti „The Day of the Doctor“ k 50-temu výročiu seriálu, v ktorej by sa objavil po boku predstaviteľov Doktora Matta Smitha a Davida Tennanta. Spomínaný návrh dostal od Stevena Moffata, ktorého scenáre k častiam „The Empty Child“ a „The Doctor Dances“, sa mu veľmi páčili. Eccleston sa vyjadril, že to bolo kvôli príbehu, ktorý v scenári dostal v spojení s pretrvávajúcou politikou, ktorá viedla k jeho odchodu už predtým:
Doctor Who - Plagát - Poster k špeciálu 50. výročia seriálu.
Doctor Who - Plagát - Poster k špeciálu 50. výročia seriálu. / Zdroj Disclaimer
„Keď som si to prečítal, mal som pocit, že je to v podstate iba o tom, ako ja, Matt a Dave rozoberáme fakt, že sme bývali Doktorom. Osobne som si nemyslel, že príbeh je dostatočne silný, obzvlášť pre deviateho Doktora, pretože keď som odišiel, užil som si vo svojej krajine celkom dosť urážok.
Zatiaľ, čo seriál bol oslavovaný, mňa urážali v tlači, čo bolo dosť ťažké prijať a zároveň veľmi mätúce. Tak som sa zamyslel, či je to naozaj spôsob, akým sa chcem vrátiť a povedal som si, že nie. Boli tu aj iné faktory, politické faktory.“
Aj Moffat bol otvorený a porozprával o krivolakej ceste, ktorú bolo treba k dokončeniu očakávaného 50. výročia podniknúť. Proces zahŕňal mnoho scenárov, vrátane jedného, ktorý kontroverzne neobsahoval žiadne inkarnácie Doktora. Scenáre boli navrhované podľa toho, či sa herci, vrátane Ecclestona, rozhodnú prijať svoju úlohu alebo nie.
Okrem svojej úprimnej spovedi o pravých dôvodoch zamávať seriálu, Eccleston všetkých uistil, že má rád rolu Doktora a aj fanúšikov, ktorí podporovali jeho verziu Pána času. Prítomnosť na tohtoročnom NYCC a tiež na nadchádzajúcej Gallifrey One convention, sú jeho prvé pokusy konečne sa po rokoch zblížiť s fanúšikmi, keďže sa podobným akciám vyhýbal práve kvôli nezhodám pri jeho odchode. Akokoľvek nepríjemné jeho rozlúčenie so seriálom bolo, je pekné vidieť, že čas strávený v TARDISe mu stále prináša aj nejaké pozitíva.

Ivana Kráľová

Ivana Kráľová
Som fanúšička filmov, seriálov a kníh rôznych žánrov a tiež popkultúry.

Súvisiace objekty SFDB

(2005)

Pán času

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2005)

Pán času