Nový seriál z prostredia LOTR nemôže použiť veľa z Tolkienovej predlohy

Odborník na Tolkiena o novom seriáli prezradil,, že Tolkien Estate nepovolilo prácu s tematikou z Jacksonových filmov .
Filmová história scifi
Ešte v novembri 2017 Amazon porazil Netflix sumou 250 miliónov dolárov pri nákupe práv na seriál, ktoré udeľuje Tolkien Estate [právne zoskupenie pre správu Tolkienovho majetku, autorských práv, dedičstva, atď.] Hovorí sa, že na seriál plánujú minúť až jednu miliardu dolárov. Neprezradili mnoho detailov, ale Sharon Tal Yguado, ktorá sa v Amazone stará o prípravu scenárov, prisľúbila epickú jazdu po Stredozemi.
Odborník na Tolkiena, Tom Shippey, ktorý je odborným garantom seriálu, povedal nemeckej stránke Deutsche Tolkien, že Estate nedovolila nič iné okrem toho, aby sa seriál odohrával v Druhom veku Stredozeme. Znamená to, že v seriáli neuvidíme nič z Tretieho veku, teda žiadne udalosti z Oscarmi ovenčených filmov o dobrodružstvách Froda Bublíka.
Druhý vek trvá 3441 rokov. Začína vyhostením temného pán Morgotha a končí prvým objavením Saurona, Morgothovho služobníka a hlavného zloducha v Pánovi prsteňov.
Shippey vyhlásil, že Amazon má relatívne voľnú ruku, lebo Tolkien v Nedokončených príbehoch (zbierka poviedok, ktorá vyšla posmrtne v roku 1980) do detailov neopísal Druhý vek. Ale je to náročné, pretože Tolkien Estate trvá na tom, aby sa hlavná dejová linka nezmenila. Sauron napadne Eriador, no je nútený vrátiť sa na Númenor. Tam podplatí Númenorčanov a presvedčí ich, aby porušili zákaz pre Valarov. Celá táto časť musí zostať rovnaká.
Tento seriál môže pridať mnoho nových postáv, ale aj položiť mnoho otázok. Čo medzitým robil Sauron? Kde bol, keď porazili Morgotha? Teoreticky ich tvorcovia môžu aj zodpovedať, keďže Tolkien tak vo svojich dielach neurobil. No celý seriál musí zostať kanonický, je nepredstaviteľné, aby zmenil hocičo, čo vytvoril samotný Tolkien. Musí zostať tolkienovský.
Tolkien Estate zatiaľ nepotvrdilo ani nevyvrátilo Shippeyho rozhovor.
Seriál z prostredia LOTR by sa mal začať pripravovať v roku 2020. Dátum premiéry ešte nie je známy, ale Shippey prezradil, že seriál bude mať 22 epizód.

Kristína Poloncová

Kristína Poloncová
Knihomoľka, študentka prekladateľstva a verný geek

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB