Odborník na Tolkiena o novej Amazon Prime sérii zo sveta Pána prsteňov

Nedávno zverejnil Amazon Prime video predstavujúce tvorivý tím, ktorý bude stáť za produkciou ich nového seriálu zo sveta Pána prsteňov. Portál Tolkien Thing mal šancu vyspovedať ich „tolkienovského“ odborníka a my vám ich rozhovor teraz prinášame v preklade.
Filmová história scifi
27. júla vydalo Amazon Prime uvádzacie video s názvom „Meet our Fellowship“. Predstavuje celý tím, alebo „spoločenstvo“, ktoré bude stáť za produkciou nového seriálu zo sveta LOTR. Prezentujú v ňom 20 mien, medzi nimi aj Toma Shippeyho, významného špecialistu na svet Pána prsteňov a biografa J.R.R. Tolkiena. Tom bude poskytovať konzultácie tvorivému tímu LOTRonPrime. Práve s ním sa mal portál Tolkien Thing šancu porozprávať o tomto krátkom videu a zistiť tak o očakávanej sérii viac informácií. My Vám toto exkluzívne interview prinášame v preklade aj na našom webe.
The Lord of the Rings zmazať - Produkcia - Zoznámte sa s tímom Disclaimer
Redaktor: Tom, čo si myslíte o videu?
Tom Shippey: Hmm, no zatiaľ veľa neodhaľuje... Mapa, ktorú sme vo videu videli, skoro nič neprezrádza, nie sú v nej žiadne názvy miest ani ničoho iného. Vieme z nej však odčítať, že sa seriál bude odohrávať v Druhom veku, keďže tam vidíme Númenor. To však prináša aj problémy, pretože o Druhom veku veľa nevieme.
R: Ako to?
T.Shippey: Je to zložité, pretože Druhý vek v podstate dvakrát „skončil“. Najprv po Páde Númenoru a potom o 150 rokov neskôr, keď Posledné spojenectvo porazilo Saurona. Na konci Druhého veku vyzerá mapa približne rovnako ako na začiatku Tretieho veku, čo sa týka názvov, pobrežia a hraníc. Ak sa však presunieme v čase do polovice Druhého veku, nájdeme veľké rozdiely. Númenor je stále na mape, názvy miest sa líšia, je to tesne predtým, ako Ilúvatar pretvoril svet.
Obdobie, v ktorom sa príbeh odohráva, bude pre zápletku veľmi dôležitým faktorom, lebo je potrebné orientovať sa podľa histórie Stredozeme. Práve preto sme sa dosť natrápili, kým sme vytvorili mapu Druhého veku: museli sme vymedziť presné časové obdobie, ktorému mapa zodpovedá. Tolkien už nejakú časť sám nakreslil. Lenže čo sa týka Druhého veku, nemáme veľa informácií – iba trojstranovú časovú os z dodatkov k Pánovi Prsteňov, zoznam kráľov Númenoru a nejaký materiál z Nedokončených príbehov, ale to je všetko.
Pán prsteňov - Mapa
R: Má tým pádom Amazon voľnú ruku pri interpretácii?
T.Shippey: Má relatívne voľnú ruku, tvorcovia si môžu veľa vecí domyslieť, lebo, ako som povedal, o tomto časovom období máme len málo detailných informácií. Tolkien Estate [právne zoskupenie, ktoré spravuje Tolkienov majetok, autorké práva, dedičtvo, atď.] samozrejme trvá na tom, aby hlavná podoba Druhého veku zostala nezmenená. Sauron vtrhol do Eriadoru, bol prinútený ustúpiť späť pred Númenorčanmi, potom vnikol do Númenoru, kde zviedol Númenorčanov, aby porušili zákaz Pánov a Kráľovien Valar. Toto všetko, samozrejme, celá história, musí zostať rovnaké. Ale môžeme pridať nové postavy a položiť si množstvo otázok, napríklad: Čo medzitým robil Sauron? Kde bol po porážke Morgothu? Amazon môže teoreticky poskytnúť odpovede na tieto otázky tak, že si odpovede vymyslí, keďže Tolkien o ničom z tohto nikdy nepísal. Nesmie to však odporovať ničomu, čo napísal. Na to si musí dávať Amazon pozor. Ich séria musí byť kanonická, určite nemôžu posúvať hranice, ktoré Tolkien vytvoril. Taktiež musia zachovať „tolkienovského“ ducha.
R: Má Tolkien Estate právo vetovať zmeny?
T.Shippey: Áno, sledujú nás veľmi pozorne a nehanbia sa povedať nie. Vyhradili si právo veta na všetko, čo súvisí s Tolkienom.
R: A čo Prvý a Tretí vek?
T.Shippey: Prvý a Tretí vek dostali nálepku „zákaz vstupu“. Prvý vek je jednoducho mimo náš dosah[1]. Udalosti z neho môžu byť spomenuté nanajvýš, ak objasňujú udalosti Druhého veku. Ak to však nebolo opísané alebo spomenuté v Pánovi Prsteňov či v jeho prílohách, tak to pravdepodobne v Amazone nebudú môcť použiť. Do akej miery teda budú môcť naznačiť niečo, čo sa odohralo napríklad počas Prvého veku a ovplyvňuje dianie v Druhom veku, je zatiaľ otázne. Existuje niekoľko máp, ktoré nám Tolkien Estate autorizovali, nie len tie najznámejšie. Niektoré z nich majú na sebe názvy a reálie, ktoré na iných nie sú. No ak ich označili ako vhodné na naše účely, môžeme ich použiť. Je to tak trochu mínové pole. Musíte našľapovať veľmi obozretne, no zároveň máte aj dostatok priestoru na interpretáciu a vlastnú vynaliezavosť.
[1 Tolkien Estate je držiteľom autorského práva na udalosti odohrávajúce sa počas Prvého veku. Autorské práva na udalosti v Hobbitovi a v Pánovi prsteňov, teda počas Tretieho veku, patria spoločnosti Middle-earth Enterprises a nie Amazon Studios. Či a v akej miere sa medzi Amazonom a Middle-earth Enterprises odohrali alebo odohrávajú rokovania nie je známe.]
R: Kde boli natočené scény s vami v novej uputávke?
T.Shippey: V Neuchateli v Švajčiarsku. Býva tam totiž Jon Howe [2].
[2Tom Shippey spomenul v inom interview pre tento portál, že Amazon Studios pozvali jeho a Johna Howea do Hotelu Neuchatel na fotografovanie a tlačovú konferenciu.]
R: Sú vám niektoré osobnosti, ktoré ste videli vo videu, známe?
T.Shippey: Poznám prvých dvoch [J.D. Payne a Patrick McKay, producenti seriálu], ale nie osobne. Brian Miller, ktorý vo videu nebol, mal byť hlavným režisérom, ale možno sa znovu niečo zmenilo.
R: Máte nejaké informácie o tom, kedy začne produkcia?
T.Shippey: Nie. Ja osobne o tomto projekte viem zatiaľ veľmi málo. Hovorí sa, že by seriál chceli začať vysielať v roku 2021, takže si nemyslím, že produkcia začne už tento rok. Neviem však, aký je ich časový plán. Je toho nesmierne veľa, čo treba urobiť, veď pomyslite už len na kostýmy, zbrane, kulisy, atď.!
R: Posledný mesiac sa na verejnosť dostali klebety, že medzi pravdepodobné miesta natáčania patrí Škótsko a Nový Zéland. Nič však ešte nebolo potvrdené. Čo si o tom myslíte vy?
T.Shippey: Presné miesto. samozrejme, zatiaľ nie je jasné, možno ich bude aj viac. Samotné natáčanie sa nerobí v chronologickom poradí, ale podľa miesta, v ktorom sa nachádzate. Je to logické, natočíte všetky scény odohrávajúce sa v jednej lokalite naraz a potom sa tam už nemusíte vracať. Znamená to ale aj že všetko musí byť ujasnené už na začiatku, musíte vedieť, ako to skončí. Prvá séria má mať 20 epizód, a kým sa Amazon nerozhodne, ako ju ukončiť, nemôže začať natáčať.
R: Najprv boli zverejnené iba malé útržky mapy a potom sme o seriáli dlho nič nepočuli. Teraz nám video predstavuje členov tvorivého tímu. Čo si myslíte o tejto marketingovej stratégii – zverejňovať informácie kúsok po kúsku?
T.Shippey: Tieto rozhodnutia robia ľudia, ktorí pracujú v odbore styku s verejnosťou po celý svoj profesionálny život. Sú to odborníci a určite už majú dávno spočítané, akom najlepšie vydráždiť záujem divákov.
R: Ak by ste mali na starosti marketing vy, ako by ste to urobili – len taká otázka zo srandy?
T.Shippey: Asi by som verejnosti poskytol viac informácií naraz. No naši odborníci si veci nechávajú pre seba, dúfajúc, že tak vzbudia zvedavosť. Myslím, že je to dobý nápad. Len tú zvedavosť potom musíte priebežne uspokojovať.
R: Zahrňajú vás médiá zvedavými otázkami na seriál?
T.Shippey: Nie, našťastie ešte nie (smiech). No možno sa to teraz zmení, kto vie.
Sme si vedomí, že bezpečnostné nároky v Amazon Studios sú vysoké a Tom Shippey nemá dovolené odpovedať na všetky otázky tak, ako by chcel. Sám nám niekoľkokrát zdôraznil, že nemá veľa informácií a sám sleduje najnovší vývoj s veľkým záujmom. Aj to len dokazuje, ako veľmi si Amazon dáva záležať na tajomnosti.
Najdôležitejšia informácia, ktorá pre nás vyplynula z tohto rozhovoru? Názov seriálu Pán prsteňov neodkazuje priamo na knihu a jej udalosti z Tretieho veku, ale na samotného Saurona ako postavu – Pána prsteňov moci. Jeho postava sa však začína rozvíjať už v Prvom veku, takže sme plný očakávaní! Uvidíme, ako a do akej miery sa bude vedieť Amazon odvolávať na tieto skutočnosti.

Magdaléna Mergová

Magdaléna Mergová
.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB