Nový The Kid. Bizarná antiutópia?

Chaplinovho Kida uvidíme v bizarnom antiutopickom spracovaní. Chaplin bude robot.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Dramatická komédia Charlieho Chaplina z roku 1921 The Kid sa považuje za jeden z najlepších nemých filmov a je súčasťou Národného filmového registra v Kongresovej knižnici vo Washingtone. Takmer po storočí sa dočkal nového spracovania: animovaného sci-fi v hlavnej úlohe s Jacobom Tremblayom o antiutopickej budúcnosti, v ktorej modernú chudobu a konflikt medzi vrstvami nahradia... roboty.
Podľa portálu empireonline.com Jacob Tremblay (kanadská detská hviezda známa z filmov Room či The Predator) stvárni Kida v rovnomennom filme Christiana Volckmana The Kid. V pôvodnom Chaplinovom diele sa stretávame s dojímavým príbehom tuláka (Charlie Chaplin), ktorý nájde opusteného chlapca a rozhodne sa ho vychovávať ako vlastného syna. Diváci majú možnosť sledovať príbeh lásky a rodiny v časoch veľkej ekonomickej nerovnosti.
The Kid: An Animated Adventure - Charlie Chaplin a Kid
The Kid: An Animated Adventure - Charlie Chaplin a Kid / Zdroj Disclaimer
Nová verzia Kida sa odohráva vo futuristickom New Yorku, ktorý tvoria dve odlišné oblasti. Empireonline.com popisuje Uptown (oblasť, kde Kid žije spolu s matkou) ako „nudné, obyčajné miesto plné hyperprotektívnych rodičov“. Chlapec odchádza za dobrodružstvom a jeho kroky vedú do Downtownu, kde stretáva robota menom Chaplin. Následne ich prenasleduje polícia, chlapcova matka a... cirkusanti.
Nemožno tvrdiť, že všetky nové spracovania sú druhotriedny tovar. Niektoré sa naozaj podarili. Najmä tie, čo prevzali pôvodný príbeh a vlastnou interpretáciou ho pozmenili na nové dielo s prvkami originálu. Možno práve preto osloví divákov aj pripravovaný film Ophelia, v hlavnej úlohe s Daisy Ridleyovou, vzhľadom na to, že ide o prerozprávanie známeho príbehu, Hamleta, no z iného uhla pohľadu. Ale čo nový The Kid?
Bolo viac-menej jasné, že pôvodná Chaplinova klasika raz dostane novú verziu. Ide predsa o nadčasovú klasiku, ktorej hlavné témy (rastúca priepasť medzi vrstvami spoločnosti a hľadanie lásky v ťažkých časoch) sú vhodnými kandidátmi na pretras v nových súvislostiach. Niektorí sa teda pýtajú, prečo sa teda tvorcovia rozhodli pretvoriť ju na čudné animované dobrodružstvo založené na priateľstve chlapca a robota? A prečo sa príbeh točí okolo hyperprotektívnych rodičov, a nie ľudského súcitu či sily novej rodiny?
Projekt The Kid sa ponúkne štúdiám na Filmovom festivale v Cannes. Oficiálny dátum premiéry tvorcovia zatiaľ neoznámili.

Petronela Pavlíková

Petronela Pavlíková
.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

cyberstorm
Podľa mňa mnohé Chaplinove filmy majú náznaky antiutópie, alebo minimálne sakrasilnej kritiky spoločnosti tej doby.
14.05.2019

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB