Sex, Lži & Rock 'n' Roll (Love, Death & Robots)

Netflix vypustil svoju osemnásťhlavú beštiu. Skvelú antológiu, v ktorej nájdete všetko. Od upírov až po časové paradoxy. Od robotov až po vlkolakov. Od duchov starých čias až po civilizáciu v mrazničke.
cyberstorm
Filmová história scifi
Netflix v poslednej dobe hádže na plátna domácich LED kín jednu seriálovoú perlu za druhou. K úspešným Stranger Things, Altered Carbon či Black Mirror sa teraz pridala skvelá animovaná antológia fantastickej tvorby s poetickým názvom Love, Death & Robots . Pretože s robotmi znie všetko lepšie.
LOVE DEATH + ROBOTS - oficiálny trailer Disclaimer
David Fincher, tvorca dnes už legendárnych Se7en či Fight Club nám v spolupráci s Joshuom Donenom (produkcia napr. Quick and Dead alebo Drag Me to the Hell) a s Timom Millerom (Deadpool) priniesli skvelú antológiu science fiction a hororu, ktorá smelo znesie porovnanie s legendárnym Heavy Metal (1981). Producenti koniec – koncov o vzkriesení metalu uvažovali už nejakú dobu a teraz sa im to konečne podarilo. A treba uznať, že sa im to podarilo parádne.
Osemnásť príbehov plných krvi, oleja a iných "telesných" tekutín, v ktorých si tvorcovia nedávajú servítky pred ústa, naplno fakujú, ukazujú násilie a smrť sa preplieta s láskou a sexom. Teda, isto, nájdu sa aj výnimky, no aj tak ide o program pre 18+ (Alebo aspoň 15+).
Príbehová všehochuť
Príbehová všehochuť / Zdroj Disclaimer
Producenti skvele zvolili vizuálny štýl. Ak šlo o vážny SF triler, použili 3D počítačovú animáciu s vypracovanými detailmi, až divákom padá sánka (napr. Beyond the Aquila Rift, Sonnie's Edge či Shape-Shifters), kde chceli dať tvorcovia vyniknúť atmosfére, zvolili takmer snovú animáciu (Fish Night), no a v prípade komických jednohubiek ako napríklad Alternate Histories zasa kresbu hraničiacu až s karikatúrou.
Obrovským prínosom je aj rozmanitosť príbehov. Nejde len o čisto technicky zamerané hard science fiction či military SF, aj keď aj také tam nájdeme. V spomínanej antológii sa však nachádzajú aj hororové poviedky plné upírov, nejaká tá duchárska surreálnosť alebo komika (snáď všetky príbehy od Johna Scalziho).
Autori predlôh: Peter F. Hamilton, Alastair Reynolds, Marko Kloss, John Scalzi, Michael Swanwick a Ken Liu
Autori predlôh: Peter F. Hamilton, Alastair Reynolds, Marko Kloss, John Scalzi, Michael Swanwick a Ken Liu Disclaimer
Ďalším plusom je, paradoxne, ich krátka minutáž. Väčšina z nich má niečo medzi 15-18 minútami, takže sa nedočkáme zbytočnej vaty. Práve naopak, jednotlivé poviedky si zachovávajú svoju údernosť, čo spolu s kvalitnými predlohami zaručuje vysokú kvalitu. A keď už sme pri predlohách, tak všetky príbehy sú adaptáciami poviedok anglo-amerických spisovateľov, častokrát veľmi známych. Veď posúďte sami: Alastair Reynolds, Peter F. Hamilton, Michael Swanwick, Marko Kloos, John Scalzi, Ken Liu, či majster hororu John R. Lansdale sú autori, s ktorých dielami sme sa mohli stretnúť aj v českom preklade.
Dosť rečí, poďme si čosi málo povedať o jednotlivých epizódkach.
01. Sonnie’s Edge:  Zápasy v aréne. Akurát nie s robotmi, ale s obrovskými živými potvorami. Ovládanými mysľou. Skvelý kyber-bio- vlastne čokľvek-punk. Pre mňa asi jedna z najlepších častí vôbec. Autorom predlohy je brilantný Peter F. Hamilton a nájsť ju můžete aj v českom preklade v zbierke Druhá šance v ráji (Triton, 2007). (100%).
SONNIE'S EDGE - scéna
SONNIE'S EDGE - scéna / Zdroj Disclaimer
02. Three Robots: Príjemná a vtipná jednohubka o exkurzii robotov v postapo svete. Autor – John Scalzi. (95%).
03. The Witness : Niekedy je lepšie sa nepozerať z okna von. Čo ak náhodou zbadáte vraždu? Moebiovsky podaná poviedka, ktorá príjemne evokuje staré zlaté časy Roberta A. Heinleina. (80%)
04. Suits: Nie je veľký rozdiel medzi pastiermi dobytka budúcnosti a tými zo súčasnosti. Len namiesto vlkov tam majú emzákov ako z Hviezdnej pechoty. A áno...nemajú psov, ale obrých mechov. (85%)
SUITS - Plagát
SUITS - Plagát / Zdroj Disclaimer
05. Sucker of Souls: Bacha na to, čo hľadáte. Náhodou to môžete nájsť. Modlite sa potom, aby ste mali po ruke nejakú tú mačku. (75%).
06. When the Yogurt Took Over : Znova jedna z tých vtipnejších poviedok a znova John Scalzi. Alebo: keď slovné spojenie bakteriálna kultúra dostáva nový nečakaný význam. Za mňa osobne jedna z tých slabších vecí. (75%)
07. Beyond the Aquila Rift: Keď sa dostanete troška ďalej, než ste pôvodne plánovali. Adaptácia aj v preklade vydanej poviedky (antológia Plameny hvězd (Laser, 2007)), ktorej autorom je Alastair Reynolds. Odporúčam. (100%)
BEYOND THE AQUILA RIFT - Plagát
BEYOND THE AQUILA RIFT - Plagát / Zdroj Disclaimer
08.Good Hunting: Skvelé prepojenie čínskej mytológie a steampunku. Autorom predlohy je aj u nás známy Ken Liu (viď napr. Cnosti králů). (95%)
09. The Dump: Každý má nejaké to domáce zvieratko. Čo na tom, že pochádza zo smetiska? (80%)
10. Shape-Shifters: Nie tak úplne ľudia v službách armády USA? Prečo nie? Autor Marko Kloos, známy aj u nás vďaka military SF Smlouva na život (95%)
SHAPE-SHIFTERS - Plagát
SHAPE-SHIFTERS - Plagát / Zdroj Disclaimer
11. Helping Hand: Jediné, na čo sa môžete vo vesmíre spoľahnúť, je na konci vašej ruky. A niekedy je to len tá ruka. Skvelé hard SF. (90%)
12. Fish Night: Trocha surrealistický, avšak vizuálne veľmi pôsobivý príbeh otca a syna uviaznutých v púšti. Bacha na duchov! (90%)
13. Lucky 13: Military science fiction ako vyšité. Príbeh o tom, že aj stroje môžu mať dušu. Autor predlohy je znova Marko Kloos. (85%)
14. Zima Blue: Ďalší Reynoldsov príspevok k antológii. Príbeh o jednom umelcovi a jeho tajomných modrých dielach. (85%)
Zima Blue - Plagát
Zima Blue - Plagát / Zdroj Disclaimer
15. .Blind Spot: Fast and Furious and Robots alebo veľká automobilová lúpež tisícročia. PS: Pri tomto pochopíte dôležitosť zálohovania dát. (75%)
16. Ice Age: Ďalší z vrcholov celej antológie. Keď nájdete v mrazničke celú civilizáciu, môžete sledovať jej vzostupy aj pády. Autorom je cenami ovenčený Michael Swanwick. (100%)
17. Alternate Histories: Čo by bolo keby...Hitler vyhral vojnu alebo by zomrel skôr než by vojna vôbec vypukla. Scalziho alternatívna história v plnej kráse. PS: Nezabudnite – Lincoln strieľal prvý! (95%)
18. Secret War: Počas vojny na ďalekej Sibíri striehne na súdruhov okrem Nemcov a zimy ešte ďalší, omnoho démonickejší nepriateľ. (85%)
Tajná vojna - Plagát
Tajná vojna - Plagát / Zdroj Disclaimer
Záver: Skvelá antológia, pri ktorej ani na okamih neoľutujete čas pri nej strávený. Humorné časti prekladané tými vážnymi dodávajú Láske, smrti a robotom pestrosť, tvorcovia jednotlivých častí a autori predlôh zasa kvalitu. Možno sa medzi jednotlivými príbehmi nájde kúsok, ktorý neosloví každého, avšak ako celok je to skvelé. Už teraz sa teším na druhú sériu!!!
Verdikt: 9/10
Love, Death & Robots/LOVE DEATH + ROBOTS
Produkcia: Joshua Donen, David Fincher, Jennifer Miller, Tim Miller
Rok: 2019
Rozsah: 1. sezóna, 18 častí po 6-17 minút

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Stano Lacko
Perfektny serial. Chladnicka (Ice Age) nemal chybu. Toto je vec, ktoru clovek nepozrie na 1x, lebo kazda cast (poviedka) ma velmi silny pribeh. Myslim, ze toto je najlepsi serial poslednej dekady.
21.03.2019
Roland Axenberg
Po Animatrixe ďalšie ultimátne animované sci-fi dielo. Skoro každá časť ma niečim chytila. Moje TOP časti: Sonnie’s Edge (skvelý mix akcie a napätia), Ice Age (taká detailnejšia sci-fi verzia zvučky Hry o tróny), Zima Blue, Good Hunting (príbehovo asi najprepracovanejšie časti), Beyond the Aquila Rift (tajomná atmosféra a záverečná pointa), Secret War (perfetná akčná epizóda, obidve s TOP realistickou animáciou) a Suits ( zaujímava štylizácia a totálne akčné peklo).
11.04.2019
cyberstorm
jj, skvelé veci tam boli. Vôbec by som sa nebránil pokračovaniu :)))
17.05.2019
YaYa
Človek pozerá Ice Age a hovorı si, ako taká hovadina niekomu mohla napadnúť. A potom príde čas umyť na podnájme chladničku... A ahaaaaa 😀
05.07.2019

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB