Teória od fanúšika konečne vyriešila jednu z veľkých záhad seriálu Doctor Who

Ako vlastne bolo s epizódou The Name of the Doctor?
Podporte scifi.sk
Éra Doctora Who pod vedením Stevena Moffata je známa pre nedostatok komplexných zápletiek spojených s cestovaním v čase, hovorovo môžeme povedať, že je vcelku „timey-wimey“. Zostáva aj naďalej kontroverzným obdobím tohto sci-fi seriálu a epizódy bývalého showrunnera sú medzi fanúšikmi doteraz vo veľkom rozoberané, pretože sa snažia rozuzliť jeho zamotané scenáre.
Pozrime sa napríklad na časť „The Name of the Doctor“, finále siedmej série. Doctor (Matt Smith) vtedy čelil svojmu predpokladanému osudu, pretože zistil, že jedného dňa musí zomrieť na planéte Trenzalore. Do svojej hrobky, čiže TARDIS, mohol vstúpiť len vtedy ak vysloví nahlas svoje pravé meno. Fanúšikovia pri sledovaní verili, že sa konečne dozvedia ako sa Pán času vlastne volá. Nakoniec však kúzelné slová vyslovila River Song...
Whovians ale vedia, že časovú os River je takmer nemožné pochopiť a jej prítomnosť vtedy bola jedna z tých najkomplikovanejších. V podstate sa zjavila vo forme prízraku, ktorý bol telepaticky spojený s Clarou. Ostatné postavy ju vidieť nemohli a slová, ktoré vyslovila preto ani nikto nepočul.
Keď sa nad tým zamyslíme, nedáva to tak celkom zmysel. Ako mohol Riverin prízrak, ktorý existuje iba v Clarinej mysli, aktivovať TARDIS vyslovením Doctorovho mena? To je dobrá otázka. Jeden z fanúšikov ale vypracoval teóriu, ktorá tento zmysel nachádza. Predpokladom je, že River možno bola v skutočnosti telepaticky prepojená s TARDIS a nie s Clarou.
Stále zmätení? Takto to užívateľ Alcoholophile vysvetľuje:
Spomeňme si, že po sne s „konferenčným hovorom“, kedy sa nadviazalo psychické spojenie, ktoré udržiavala River, pripojil Doctor Claru k telepatickým obvodom Tardis, aby tak mohol z jej mysle získať informáciu o polohe Trenzalore.
Moja teória je takáto: vedomie River tvoria iba dáta, ako zložku v počítači. River je prepojená ku Clare, ktorá je prepojená na Tardis, River použije svoju schopnosť skopírovať svoje vedomie do samotnej Tardis. Táto kópia River bude s Tardis a Doctorom navždy. Tardis počuje River vysloviť Doctorove meno, pretože River, ktorá hovorí je kópiou vo vnútri tej starovekej umierajúcej Tardis.
Východiskom tejto teórie je teda niečo, čo sa odohráva na začiatku epizódy, kedy sa Clara napojí na telepatické obvody TARDIS aby mohla stroj času navigovať na Trenzalore. Keď prehliadne Clarin mozog, pravdepodobne ho tiež prepojí s prízrakom River. Navyše, na konci epizódy Doctor prezradil, že vedel o prítomnosti River celý čas. Nedávalo by teda zmysel ak by bola len v Clarinej mysli, ten by sa dosiahol jedine ak by jej vedomie bolo prepojené s TARDIS.
Zložité deje nie sú na škodu, len keby ich tvorcovia nezabudli vysvetliť. Potom by nás z toľkého premýšľania nebolela hlava.

Ivana Kráľová

Ivana Kráľová
Som fanúšička filmov, seriálov a kníh rôznych žánrov a tiež popkultúry.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB