Sci-fi je len dobré fantasy - Roll 4 Initiative! (11. časť)

Väčšina RPG systémov je - historicky - zameraná skôr na fantasy rôzneho druhu: Dungeons & Dragons to začali a nimi sa mnohí inšpirovali ďalej. Ako je to ale so sci-fi svetmi a mechanikami hry? Nie je možné predsa len jednoducho a'la MacGyver spraviť z toho sci-fi, aj keď máte poruke iba fantasy?
Podporte scifi.sk
Aj keď sa občas nájdu herné systémy, ktoré presne sedia svojmu žánru preto, že boli na mieru pre ten žáner postavené, nie stále je nutnosťou kupovať herné manuály na každý žáner zvlášť. Nad touto témou som premýšľal už dlhšie a dospel som k záveru, že väčšina dobrej fantasy sa dá veľmi jednoducho premeniť na sci-fi.
Skôr než rozoberiem „Ako?“, začnem s odpoveďou na otázku „Prečo?“
Jedným z najlepších dôvodov, prečo konvertovať fantasy na sci-fi, je menej práce s učením sa nového systému. Predsa len, ak si skupina chce vyskúšať iný žáner, nemusia sa všetci členovia nanovo nadrviť 100- až 500-stranový manuál. Veľa z nás nemá na to ani čas, ani chuť. Zvlášť vhodné to je, ak skupine vyhovuje systém, ktorý hrajú, a páči sa im heroickosť či naopak realistickosť spracovania hry, no chceli by vyskúšať iný žáner. Ďalším dobrým dôvodom je ten finančný, pretože herné manuály vedia byť pekne drahé a prečo nevyužívať to, čo už máme a s čím sme oboznámení.
Prejdime teda na otázku „Ako?“
V základe všetky herné systémy zdieľajú jednu dôležitú vlastnosť, a to snahu o realistické vyobrazenie herného sveta. Nemyslím tým, že fantasy či sci-fi je nejak silne realistické s ohľadom na náš reálny svet, ale to, že jednotlivé mechanicky opísané akcie sú zobrazené (a teda systémom opísané) tak, že zodpovedajú hernému svetu a jeho pravidlám. Napríklad vo fantasy si nemôže postava (človek) len tak povedať, že lieta bez toho, aby na to mal nejaké prostriedky ako napríklad kúzlo či pričarované krídla. Rovnako si v sci-fi nemôže len tak vymyslieť, že strieľa laser z prsta či dokáže dýchať vo vákuu. A keďže systémy sa vo všeobecnosti snažia opísať svet podobný nášmu (aby sme si ho vôbec dokázali predstaviť a stotožniť sa s nim) a vnútorne konzistentný, majú teda spoločnú základňu, na ktorej môžeme budovať.
Mechanicky tak máme spracované všetko, čo potrebujeme a jediným rozdielom v sci-fi a fantasy je opis. Napríklad oceľové brnenie a powerarmor majú v danom svete rovnakú úlohu a rovnaké štatistiky, iba sú GMom inak vyobrazené a technologický pokrok zas môžeme nahrádzať magickými efektmi. Prútik kúzliaci ohnivé gule a bazuka sú prakticky rovnaké, s výnimkou potreby nabíjať rakety. Streľba puškou a streľba lukom sú tak isto v systéme opísané veľmi podobne. Moderné zázraky medicíny a liečba nanobotmi je zahrnutá v liečivej mágii a ostatné štatistiky postáv, ako ich zručnosti, sa dajú prakticky skopírovať bez zmeny. Plíženie sa a atletika majú rovnaký význam v oboch žánroch.
Takto jednoducho sa samozrejme dá fantasy pretransformovať aj do westernu či steampunku, keďže väčšina existujúcich javov je mechanikou transformovaná do kúziel a mágie fantasy systémov.
Na plný plyn - Obálka - Light
Na plný plyn - Obálka - Light Disclaimer
Je tu ale ešte jedna vec – súboj vesmírnych lodí
Zo skúsenosti, ktorú mám so systémami, kde je boj vo vesmírnych lodiach riešený, som dospel k názoru, že je zväčša riešený jedným z dvoch spôsobov. Ak ide o silne naratívnu hru, viac menej sa nijak neodlišuje od normálneho boja postáv. Niekedy existujú pravidlá na boj v jednej lodi, kedy je iba jeden hod na zásah zbraňami (čo ale vedie k pocitu zbytočnosti, ak postava nie je pilot alebo strelec), alebo pre boj, kde ma každá postava vlastnú loď, ide o skoro identickú mechaniku ako v osobnom boji. Druhým spôsobom riešenia je prilepenie inej mechaniky, ktorá rieši súboj lodí k pôvodnej hre. Z toho vyplýva, že stačí upraviť už existujúce pravidlá boja, alebo proste prilepiť vesmírny wargame ako napríklad FullThrust (výhodou je, že je zdarma) na existujúce fantasy RPG.
Starfinder - Hra na hrdinov - Reklamné - Banner
Starfinder - Hra na hrdinov - Reklamné - Banner Disclaimer
Dobrým príkladom toho, ako jednoduchá je táto konverzia, je napríklad RPG Starfinder, ktoré je len priamou transformáciou fantasy RPG Pathfinder do sci-fi sveta a pridaním malých kozmetických úprav.
Dúfam že som vás navnadil porozmýšľať aj o nových svetoch alebo nových dimenziách v už zažitých systémoch a dodal vám nápad na okorenenie vašich herných sedení. Ak chcete o tejto a iných témach spojených s RPG diskutovať s dalšími ľuďmi zdieľajúcimi vášeň pre hry na hrdinov, navštívte nás na našej facebookovej skupine RPG na Slovensku.

Thanatophagous

Thanatophagous
Pre viac info o RPG, hľadanie Game Masterov alebo hráčov a všetko spojené s RPG , navštívte nás na Facebooku na RPG na Slovensku ( https://www.facebook.com/groups/1686567028080174/ )

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.