Senjou no Valkyria (anime) – recenzia

Herná sága o hrdinskom boji malého kniežatstva Gallia proti Východoeurópskej imperiálnej aliancii sa dočkala aj svojho anime spracovania. Ak vás zaujíma, v čom sa líši od hernej predlohy, alebo ak premýšľate, či si pozrieť ďalší seriál z tohto žánru, je táto recenzia práve pre vás.
Podporte scifi.sk
Senjō no Valkyria: Valkyria Chronicles - plagát
Senjō no Valkyria: Valkyria Chronicles - plagát / Zdroj Disclaimer
Ako som už spomínal, základná dejová línia je rovnaká – Európa alternatívnych tridsiatych rokov dvadsiateho storočia je na pokraji vojny. Hlavné tábory – Atlantická federácia (Federácia) a Východoeurópska imperiálna aliancia (Impérium) súperia o nadvládu nad kontinentom. Spúšťačom celého konfliktu sú náleziská minerálu ragnit, ktorý má univerzálne využitie. Od pohonu vozidiel cez liečenie rán až po nervovoparalytický plyn. A práve kniežatstvo Gallia má smolu na hádam najbohatšie ložiská v celej Európe. Vojna je teda logicky na spadnutie.
V tejto recenzii sa nevyhnem porovnávaniu s hrou (recenziu nájdete tu: <<link>>). Iste, má ísť o samostatné dielo, ale v rámci hodnotenia by som rád vyzdvihol veci, pri ktorých sa tvorcovia inšpirovali hernou ságou. Rovnako sa pristavím pri momentoch, ktoré tvorcovia rozvíjali vlastným smerom. Pretože si určite kladiete otázku – je anime lepšie alebo horšie ako hra?
Valkyria Chronicles - Scéna - Senjō no Valkyria: Valkyria Chronicles - Časť siedmej čaty (zľava Isara, Ivy, Welkin, Alicia) a Faldio
Valkyria Chronicles - Scéna - Senjō no Valkyria: Valkyria Chronicles - Časť siedmej čaty (zľava Isara, Ivy, Welkin, Alicia) a Faldio / Zdroj Disclaimer
Zodpovedanie tejto otázky nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Po pár častiach som síce bol presvedčený, že anime nesiaha hernej predlohe ani po kolená, no postupne sa môj názor menil. Navyše ma potešilo, že nešlo len o vernú kópiu deja prvého titulu ságy Valkyria Chronicles.
Dej sa teda začína inváziou Impéria do Gallie a hraničné mestečko Bruhl sa ocitá pod náporom bleskového útoku. Do víru udalostí sú vrhnutí ľudia, ktorí s vojnou pôvodne nechceli mať nič spoločné.
Valkyria Chronicles - Scéna - Senjō no Valkyria: Valkyria Chronicles - plukovníčka Selvaria Bles
Valkyria Chronicles - Scéna - Senjō no Valkyria: Valkyria Chronicles - plukovníčka Selvaria Bles / Zdroj Disclaimer
Welkin Gunther je síce synom generála, ktorý zachránil Galliu v Prvej európskej vojne (inšpirácia Prvou svetovou vojnou), ale dôstojníka by ste v ňom hľadali márne. Aj napriek povinnému kurzu pre študentov univerzity mu velenie skrátka nevonia. Ak by sme ho chceli nejako výstižne charakterizovať, hodilo by sa súčasné označenie „nerd“. Má hlavu v oblakoch, najviac ho zaujímajú zvieratá a s ľuďmi komunikuje vyslovene divným spôsobom.
Jeho protikladom je zásadová Alicia Melchiott. Učnica u miestneho pekára a veliteľka mestskej hliadky má zasa všetky predpoklady na velenie. No osud to nakoniec zariadil ináč. V priebehu seriálu niekoľkokrát Welkinovo velenie kritizuje, no nikdy nejde vyslovene proti nemu. Ako výkonná dôstojníčka siedmej čaty si dokonale zastáva svoju funkciu.
Valkyria Chronicles - Scéna - Senjō no Valkyria: Valkyria Chronicles - Alicia Melchiott koordinuje evakuáciu Bruhlu
Valkyria Chronicles - Scéna - Senjō no Valkyria: Valkyria Chronicles - Alicia Melchiott koordinuje evakuáciu Bruhlu / Zdroj Disclaimer
Páčilo sa mi opäť sledovať osud siedmej čaty milície, tvorcovia si dali záležať, aby nevynechali nikoho. A tak fanúšikom Valkyria Chronicles pookreje srdiečko, keď sa v zábere mihne Marina Wulfstan (moja najobľúbenejšia odstreľovačka) alebo dvanásťročná Aisha, ktorá pri odvode zatajila vek, len aby mohla brániť krajinu. Aj ostatné vedľajšie postavy sú zobrazené pomerne verne predlohe.
Samozrejme, nechýba ani zvyšok „hlavnej skupiny“ z hry; Largo Potter, lancer (ženista) a fanatik do zeleniny; Brigitte „Rosie“ Stark, nadaná speváčka plná predsudkov; Isara Gunther, Welkinova nevlastná sestra a adoptovaná Darcsenka (vysvetlím o niečo neskôr).
Valkyria Chronicles - Scéna - Senjō no Valkyria: Valkyria Chronicles - princ Maximilián Gaius von Regingrave
Valkyria Chronicles - Scéna - Senjō no Valkyria: Valkyria Chronicles - princ Maximilián Gaius von Regingrave / Zdroj Disclaimer
Na pozadí vojny sa totiž odohráva mytologický konflikt. V ňom Darcseni spálili mestá a až Valkyrie ich porazili. Trestom pre podrobené etnikum je, že nemôžu mať priezviská a stávajú sa terčom predsudkov.
Práve tu ale prichádzali momenty, ktoré by som rád hodnotil ako pozitívne, ale nemôžem.
Páči sa mi, že vojna je tu zobrazená ako niečo zlé a škaredé. Neexistuje víťaz, strácajú všetci. Tento dojem ale hojne narúšajú typické anime klišé (veliteľ imperiálnej čaty gestikuluje ako stredoškolák na dievčenských záchodoch, vzťahové prekáračky sú tu tiež častejšie, než by mi bolo milé, etc.). Verte mi, lietajúce prasa (pozrite seriál, zbytočne vysvetľovať) bolo tým najmenším prehreškom.
Rovnako som krútil hlavou nad postavou veliteľa Faldia Landzaata. Až príliš často sa totiž motal okolo siedmej čaty a Alicie (lebo ľúbostný trojuholník musí byť). Jeho pohnútky a motívy sú síce inšpirované hrou, ale tvorcovia až príliš tlačili na pílu, čo zanechávalo rozpačitý dojem. Aby som ale len nerýpal, hlavný zvrat v jeho postave dostal alternatívnym spracovaním na uveriteľnosti a dokonca sa mi páčil viac ako v hernej predlohe.
Valkyria Chronicles - Scéna - Senjō no Valkyria: Valkyria Chronicles - Siedma čata útočí (zľava Marina Wulfstan, Oscar Bielert)
Valkyria Chronicles - Scéna - Senjō no Valkyria: Valkyria Chronicles - Siedma čata útočí (zľava Marina Wulfstan, Oscar Bielert) / Zdroj Disclaimer
Rovnako aj antagonisti dostali trošku odlišné vlastnosti. Z Maximiliana sa stal druhý následník trónu Impéria a tak sú jeho snahy o úspech v Gallianskej vojne o to pochopiteľnejšie.
Asi najväčším sympaťákom sa na počudovanie bol pre mňa generál Berthold Gregor. Kým v hre bol typická „zelená guma“, v anime som ho chtiac-nechtiac musel obdivovať. Zásadový veliteľ, ktorý rešpektuje dôstojného protivníka, navyše geniálny stratég. Čo viac som si mohol priať?
O to viac ma mrzelo, že z Radiho Jaegera urobili playboya, ktorý si až omnoho neskôr spomenul, že vlastne chce nezávislosť pre svoju krajinu Fhirald podrobenú Impériom. A to nehovorím o postave Selvarie Bles (mimochodom degradovanej na hodnosť plukovníka). Jej príbeh síce dostal trošku iné pozadie, ale opäť to vyznelo rozpačito a polovičato.
Valkyria Chronicles - Scéna - Senjō no Valkyria: Valkyria Chronicles - generálmajor Berthold Gregor v meste Fouzen
Valkyria Chronicles - Scéna - Senjō no Valkyria: Valkyria Chronicles - generálmajor Berthold Gregor v meste Fouzen / Zdroj Disclaimer
Možno teraz zvažujete, či si toto anime pozrieť. No rovno poviem, že by ste urobili chybu, ak by ste mu nedali šancu. Prišli by ste totiž o vynikajúcu atmosféru, ťažobu vojny citeľnú na každom kroku aj aroganciu šarží, keď ide o veľa. Až sa začnete pýtať, ktorí sú vlastne tí dobrí.
Tvorcovia navyše urobili veľkú službu fanúšikom. Do jednotlivých častí zapracovali skladby z herného soundtracku, rôzne šikovné odkazy a všetky tie detaily, pri ktorých som odpúšťal mnohé chybičky. Nakoniec sa vám to všetko dostane pod kožu, ani nebudete vedieť ako.
Bonusom je titulková scéna, pri ktorej sa mi nahrnuli slzy do očí.
Aj keď som si občas zareptal, že takto sa veliteľ nespráva, možno by som niekedy radšej videl inú scénu z hry. No keď nakoniec prišla náročná bitka, aj ja som bojoval so siedmou čatou. A keď zaznela skladba „A difficult battle“, reálny svet na okamih prestal existovať.
Valkyria Chronicles - Scéna - Senjō no Valkyria: Valkyria Chronicles - Selvaria Bles ako Valkyria
Valkyria Chronicles - Scéna - Senjō no Valkyria: Valkyria Chronicles - Selvaria Bles ako Valkyria / Zdroj Disclaimer
Pôvodne som chcel rozdeliť hodnotenie na to pre fanúšikov a pre bežného diváka anime. Nakoniec som sa rozhodol to neurobiť, pretože všetky tie maličkosti z tohto titulu robia niečo, čomu sa oplatí dať šancu, aj keď ste hru nehrali. Možno nebudete takí nadšení ako ja, ale niečo to vo vás zanechá. Úsmev, ohromenie či jemné rozhorčenie. A aj o to predsa pri takýchto dielach ide.
Typ: TV seriál (anime)
Počet epizód: 26
Pôvodné vysielanie: 5.4.-27.9.2009 (ukončené)
Producenti: Aniplex, Sega, Sakura Create
Štúdio: A-1 Pictures
Žáner: Akcia, military, romanca
Trvanie časti: cca 24 minút
Rating: PG-13 (neprístupné pre divákov mladších ako 13 rokov)
Hodnotenie: 78/100

Marek Páperíčko Brenišin

Marek Páperíčko Brenišin
Recenzent filmov a hier, nadšenec do scifi, fantasy, cudzie mu ale nie je ani anime. Ak nepíše recenzie, zastihnete ho pri písaní poviedok, či už pre seba, alebo v rámci súťaží. Pravidelný účastník Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB