Lady Mechanika vol. 2: Tabuľa osudov (2018) – recenzia

Napriek rušnému obdobiu si človek nájde čas aj na čítanie. Dlho som po tomto komikse poškuľoval, rozhodla až festivalová zľava na IstroCone 2018. Hovoríte si, že to bolo pred dvomi mesiacmi? Veru, bolo. Tak sa poďme pozrieť, čo si pre nás toto steampunkové dobrodružstvo pripravilo.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Lady Mechanika: Tabule osudu, obálka českého vydania (Argo, 2018)
Lady Mechanika: Tabule osudu, obálka českého vydania (Argo, 2018) / Zdroj Disclaimer
Steampunk, vzducholode, záhady, konšpirácie a tajné spolky? Vitajte v alternatívnej Európe dvadsiateho storočia. Technológie založené na pare poháňali už veľa diel, pozrieme sa teda, čím je toto výnimočné.
Postava Lady Mechaniky nie je čitateľom diel Joea Beniteza neznáma. Tým, ktorí ju nepoznajú, ju v stručnosti predstavíme.
Mechanizovaná dáma (ruky a nohy má prostetické) rieši rôzne záhady, občas pomôže pri pátraní po nezvestných osobách, a keďže z niečoho žiť treba, niekedy vypomáha aj snobom pri love rôznych zvierat. Napríklad snežných goríl.
Lady Mechanika - Lady Mechanika a Winnifred na Sahare
Lady Mechanika - Lady Mechanika a Winnifred na Sahare / Zdroj Disclaimer
V úvode sa dostávame do srdca Afriky, kde profesor Thomsen a jeho nemecký asistent Strassmann pátrajú po tajomnej tabuli boha Enkiho, vďaka ktorej by mohol vlastník ovládnuť celý svet. Ako ale možno tušiť, nič v príbehu nie je len tak. Preto ani problémy na seba nenechajú dlho čakať a nevinná expedícia sa mení na rukojemnícku drámu. Do hry vstupujú tajné spolky na oboch stranách. Nastáva čas pre Lady Mechanicu, aby zasiahla.
Impulzom pre jej vstup do deja sa stáva návšteva malej Winnifred, vnučky profesora Thomsena. Dievča trvá na tom, že sa niečo deje, až Lady Mechanika privolí, že to skúsi prešetriť. Lenže to už sa činia aj nepriatelia a veľmi skoro naši protagonisti zistia, že vlastne nemajú na výber.
Lady Mechanika - Steampunk, kam len oko dohliadne
Lady Mechanika - Steampunk, kam len oko dohliadne / Zdroj Disclaimer
Musím konštatovať, že Benitez zostavil dobrý kolektív. Marcia M. Chen sa postarala o scenár, kresba ceruzkou pripadla Joeovi Benitezovi a Martinovi Monellovi. Farby v podaní Mikea Garciu lahodia očiam a všetko doplnil vkusným letteringom Michael Heisler.
Práve vďaka tejto skúsenej zostave tak vyznieva ďalší zo série príbehov o tajomných artefaktoch schopných zničiť celý svet svojským spôsobom originálne. Jedinečné postavy, do ktorých sa dá vcítiť, steampunk na každom kroku a výpravné scenérie.
Z viktoriánskeho Londýna sa dostávame do Afriky, kde nebezpečenstvo číha aj na Sahare. Dostaneme sa aj do kráľovstva bojovníčok v Africkej džungli. Všetko sa odohráva postupne, atmosféra graduje, aby prišlo veľké finále.
Lady Mechanika - S bojovníčkou z africkej džungle
Lady Mechanika - S bojovníčkou z africkej džungle / Zdroj Disclaimer
Spomínal som dobre zvládnuté postavy. Lady Mechanika je vlastne v úlohe rozprávača-hlavného hrdinu. Vníma svet svojimi očami a podáva nám informácie tak, ako ich vie ona. Jej vylepšenie/hendikep sa dostáva do kontrastu s dilemou malej Winnifred, ktorá je nadpriemerne inteligentná a túto skutočnosť prirovnáva k mechanickým častiam svojej ochrankyne. Na strane dobrých stojí aj tajomný pán Jabir, vysoký hodnostár Rosenkruciánskeho rádu.
Práve toto sa mi na Lady Mechanike páčilo najviac. Bežné starosti, ktoré nás trápia (inteligencia, vzhľad či životné šťastie) sa tu riešia prirodzene v kontraste s epochálnymi steampunkovými kulisami. Toto je memento aj pre iných autorov, konflikt môže byť zaujímavý aj bez prílišnej snahy o originalitu. Stačí len správna perspektíva a svojský spôsob spracovania.
Lady Mechanika - Obálka k štvrtej kapitole
Lady Mechanika - Obálka k štvrtej kapitole / Zdroj Disclaimer
Úlohu antagonistov tu zastáva ďalšia tajomná organizácia, v zastúpení riaditeľa Fleischa a helferin fraulein Kralleovej. Už od začiatku je jasné, že s nimi nebude všetko s kostolným poriadkom, tvorcovia si ale nechávajú epické odhalenie na neskôr.
Takisto aj prostredie je využité v knihe na maximum. Doprava je zabezpečovaná prevažne vzducholoďami a klzákmi, takže epický súboj techniky vo vzduchu sa dá logicky očakávať. A že stál za to!
Tvorcovia nenechali ani jeden námet nevyužitý. Popri technike tak ostal priestor aj pre náboženské vsuvky, dokonalosť technológií je vyvažovaná ľudskými chybami.
Lady Mechanika - Archeologická výprava
Lady Mechanika - Archeologická výprava / Zdroj Disclaimer
Ako som už spomínal, finále je patrične veľkolepé a strhujúce. Postupné budovanie atmosféry, gradované úspechmi antagonistov vrcholí v prekvapivom odhalení. Ale práve tu tkvie najväčšia slabina celej knihy.
Náznaky k tejto pointe sú veľmi strohé a musel som si veľmi ponamáhať myseľ, aby som si to všetko dokázal spojiť. Zároveň mi nie je jasné, prečo k tomu nedošlo už skôr a toto odhalenie si nepriatelia nechali až na záverečný súboj. Verím, že je za tým logika – utajenie a tak – ale aj tak mi to prišlo ako snaha udržať tempo knihy. Z môjho pohľadu zbytočná, pretože dej plynie aj bez toho a nič ho neruší.
Joe Benitez
Joe Benitez / Zdroj Disclaimer
Záverom by som konštatoval, že investícia sa rozhodne oplatí, a rozhodne si chcem zohnať aj (beznádejne vypredaný) prvý diel. Ak hľadáte dobrý grafický román z prostredia steampunku, určite mu dajte šancu. Veľkolepé záhady, megalomanské projekty, citlivo spracované postavy a príbeh tak bohatý, že si v ňom každý niečo nájde.
Titul: Lady Mechanika vol. 2: Tabuľa osudov
Rok vydania: 2018
Vydavateľstvo: Argo
Počet strán: 168
ISBN: 9788025725061
Hodnotenie: 90/100

Marek Páperíčko Brenišin

Marek Páperíčko Brenišin
Recenzent filmov a hier, nadšenec do scifi, fantasy, cudzie mu ale nie je ani anime. Ak nepíše recenzie, zastihnete ho pri písaní poviedok, či už pre seba, alebo v rámci súťaží. Pravidelný účastník Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB